Kruising

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Wantodoe (Gast)

ik wil een kruising puppy , maar  als ze klein zijn weet je nog niet hoe ze er uitzien als ze groot zijn. Is de moeder of de vader leidend in grootte en uiterlijk . ?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Weet je niet, het is een kruising. Grootte, uiterlijk, karakter is allemaal onduidelijk.

honden page profiel bentebente

Een kruising tussen een kleine en een grote hond dus? Niet doen. Zorgt alleen maar voor gezondheidsproblemen. Geen van beide ouders is "leidend", je moet gewoon altijd uitgaan van het grootste. Dan kan het alleen maar meevallen.

honden page profiel Liesbeth en de teckelbendeLiesbeth en de teckelbendegoedgekeurde fokker

honden foto van Liesbeth en de teckelbende

zoals je zelf al aangeeft, dat weet je niet.. 

Wij hebben een kruising border collie x silky terriër, die heeft de grote van de border collie en de kleur en vacht van de silky .. terwijl een broertje van hem net anders om is.. das precies een mini border collie .. 


Welke rassen zijn vader en moeder? 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

ook dat verschilt net als  karakter eigenschappen en uiterlijk.

hierin is niets te voorspellen.

ik heb ze gezien waarbij ze op de reu leken en waarbij ze op de teef leken in een nest.

en ook een pup die van beide niks had

 

honden page profiel ..

honden foto van .

Er is op voorhand niet te zeggen hoe de kruising gaat worden. Je moet rekening houden met álles! Of de hond lijkt heel erg op de moeder of heel erg op de vader maar het kan ook net zo goed een hele mooie mix worden. 

 

Maar heb je heel goed nagedacht over de KARAKTERS van beide rassen?? Ook daar valt niks over te zeggen. Je moet 100% achter beide rassen hun karakter staan voordat je er een kruising van neemt. Daarbij moet je heel goed nadenken over waar de hond vandaan komt. De meeste kruisingen komen uit slechte fok of br00dfok. Zn hond wil je echt niet hebben! 

 

Ik heb een labrador x beagle kruising. Ze heeft de grootte van een beagle maar het uiterlijk van een labrador. Je ziet alleen wat witte vlekjes op haar voetjes/borst van de beagle. 

Maar haar karakter is vrijwel helemaal beagle. 

Wat ik ervan weet waren er ook pups met beagle kleuren in haar nestje. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Dat weet je inderdaad niet, hier ook een kruising, lijkt sprekend op de vader, qua grootte, kleuren, en over het algemeen het karakter. Waar wil je de pup vandaan halen? Wat voor kruising is het? Zijn beide ouders getest? Dit is belangrijk om op voorhand te weten. 
Er zitten ook hele leuke kruisingen in het asiel. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Waarom wil je graag een kruising? Wat is daar het voordeel van en wat is het nadeel van een rashond?

Voordeel rashond:
- Vaak lid van rasvereniging en stamboom dus moet voldoen aan de eisen over gezondheid en welzijn van de ouderdieren en pups
- Je weet ongeveer wat je kunt verwachten qua uiterlijk, formaat, gedrag en karakter
- Je kan vooraf bedenken of de eigenschappen van het ras bij jouw wensen passen en of jij zo'n hond kunt bieden wat hij nodig heeft

Nadelen kruising:
- Er is geen vereniging die eisen stelt aan gezondheid en welzijn van de ouderdieren en pups
- Je hebt geen flauw idee hoe je pup als volwassen hond gaat worden qua formaat, uiterlijk, gedrag en karakter
- Je weet dus ook totaal niet of de hond gaat voldoen aan jouw verwachtingen en of jij de hond kan bieden wat hij nodig heeft.

Veel mensen denken dat wanneer je twee rassen kruist het resultaat een hond zal zijn die alle positieve eigenschappen van beide rassen in zich zal hebben. Zo werkt dat helaas niet.

Je hebt te maken met genenstrengen. Een hond (in dit geval) heeft van iedere gen er twee. Eén van de moeder en één van de vader. De dominante gen is hetgeen je ziet/ervaart bij je hond. Wanneer je met je hond gaat fokken geeft hij één van de twee genen van een genenpaar door. Dat kan de dominante zijn maar ook de onderdanige (die je dus niet ziet in je hond). je weet nooit welke hij doorgeeft en of die gen dominant zal zijn of niet over de gen die de moeder doorgeeft. Bij ieder genenpaar is het dus gooien met een dobbelsteen en het zijn er heel veel.

Voorbeeld bij mensen als het gaat over de oogkleur:
https://www.24baby.nl/wp-content/uploads/2014/04/Kleur-ogen-tabel2.jpg Omdat bruin dus dominant is kunnen twee ouders en 4 grootouders met bruine ogen tóch een baby met groene of blauwe ogen geven. Andersom kunnen twee ouders met blauwe ogen (onderdanig) nooit een baby met bruine ogen geven. Voor hetzelfde geld erft jouw kruising-pup dus juist alle negatieve eigenschappen van de twee rassen en geen enkele positieve.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^