Sterilisatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Jolie Jiji (Gast)

Hallo allemaal,  Via deze weg wou ik even polsen of er iemand hier ervaring heeft met sterilisatie van hun Havanezer. Alle dierenartsen raden dit namelijk aan, en zelf ben ik hier ook wel voorstander van, maar fokkers en hondensalons raden dit over het algemeen af vanwege het veranderen van de vacht. Ik had het graag eens gehoord van iemand die hier in de praktijk ervaring mee heeft, en dus de verschillen kent.   Alvast bedankt!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik heb geen havanezer, wel een maltezer. Ik kan wel aan de vacht merken dat ze geholpen is. Voorheen had ze een mooie vacht, nu niet meer.

 

Als het niet medisch noodzakelijk was geweest, had ik het niet gedaan. 

 

Hoe oud is je hondje? Ik zou persoonlijk wachten tot ze een jaar of twee is. Dan heeft ze alle tijd gehad om goed uit te groeien.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ja, mijn havanezertje is steriel gemaakt toen ze 6 maanden oud was.

Vachtverandering heb ik niet gezien, maar ik knip haar wel kort (misschien dat ik daardoor de vachtverandering niet zie) omdat ze elke dag mee het bos in moet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Voor de vacht moet je sterilisatie niet laten, daar is na de sterilisatie toch goed mee om te gaan.....   eerst je hond uit laten groeien voor je de keuze maakt, en volwassen laten worden, bij sterilisatie komen de hormonen op een heel laag pitje, ze zijn nodig voor een goede opbouw van het skelet, te vroege sterilisatie vraagt om moeilijkheden, een tot twee x loops laten worden en maak dan de keuze.... de vacht zal veranderen, maar daar is echt wat aan te doen.

honden page profiel ElianeEliane

Tenzij bij echt  medisch belang, maar anders is het advies van een dierenarts niet echt objectief.

Op onderstaande link vind je heel wat info terug over het onderwerp in 3 delen.

castratie 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Hallo allemaal, 
Via deze weg wou ik even polsen of er iemand hier ervaring heeft met sterilisatie van hun Havanezer. Alle dierenartsen raden dit namelijk aan, en zelf ben ik hier ook wel voorstander van, maar fokkers en hondensalons raden dit over het algemeen af vanwege het veranderen van de vacht. Ik had het graag eens gehoord van iemand die hier in de praktijk ervaring mee heeft, en dus de verschillen kent.
 
Alvast bedankt! "

 Afraden alleen voor de vacht is onzin, er zijn voor en nadelen van castratie , lees je eens in dan kan je misschien beter een keuze maken, kijk eens hier op het forum boven aan in de encyclopedie, bij medisch, aanklikken en dan bij castratie kijken, daar lees je de voordelen en nadelen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

sterilisatie castratie van de teef. Tijdstip van sterilisatie Jarenlang is het advies geweest jonge honden te steriliseren op 6 maanden leeftijd, dat wilde zeggen vòòr de eerste loopsheid. In 2009 is dat advies gewijzigd naar aanleiding van onderzoeken van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de eerste loopsheid positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van de urinewegen. Bij sterilisatie op 6 maanden leeftijd wordt de kans op incontinentie-problemen en urinewegklachten op latere leeftijd groter, met name bij de grotere hondenrassen. Daar staat tegenover dat het beschermend effect tegen melkkliergezwellen eveneens groter is als de operatie op jongere leeftijd wordt uitgevoerd. De teef moet dus eigenlijk niet te vroeg en ook niet te laat worden gesteriliseerd. Het advies over het tijdstip van sterilisatie is dan ook: na de eerste loopsheid, maar niet later dan voor de vierde loopsheid. Als de hond loops is geweest, is het advies 2-3 maanden te wachten voor de operatie. de bron zal ik vermelden, Sterkliniek dierenartsen.

Jolie Jiji (Gast)

Bedankt allemaal voor jullie reacties en adviezen. Ik heb reeds een Coton de Tulear van 3 jaar en haar heb ik op leeftijd van 1 jaar en 3 maanden laten steriliseren. Ze was toen nog steeds niet loops geweest. Ik heb dit vooral laten doen omdat wij in het verleden reeds een hond verloren zijn aan acute baarmoederhals-ontsteking en een andere heeft melkklierkanker gehad. Binnenkort komt er een Havanezer pup bij en zit ik echt in tweestrijd door de voor- en nadelen die ik uit verschillende richtingen krijg. Ik ga er nog eens goed over moeten nadenken. 

honden page profiel ElianeEliane

" Bedankt allemaal voor jullie reacties en adviezen. Ik heb reeds een Coton de Tulear van 3 jaar en haar heb ik op leeftijd van 1 jaar en 3 maanden laten steriliseren. Ze was toen nog steeds niet loops geweest. Ik heb dit vooral laten doen omdat wij in het verleden reeds een hond verloren zijn aan acute baarmoederhals-ontsteking en een andere heeft melkklierkanker gehad. Binnenkort komt er een Havanezer pup bij en zit ik echt in tweestrijd door de voor- en nadelen die ik uit verschillende richtingen krijg. Ik ga er nog eens goed over moeten nadenken.  "

 Het kan voorvallen dat de eerste loopsheid zo miniem is dat het zelfs nog niet opvalt.

 

Het is ook wel 2strijdig. Zeker door wat er de laatste jaren ook weer door de wetenschap ontdekt wordt. In elk geval niet iets, waar men vroeger heel licht overging. Want er is inderdaad ook wel een keerzijde. Zeker aan het te vroeg laten uitvoeren.

 

Alvast veel plezier met de pup 

Volgende forumvraag: Johan de Vos overleden.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^