kleur

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

philippe (Gast)

kan iemand soms vertellen waarom de kleur bleu merle niet is toegestaan mvg

honden page profiel --

honden foto van -

De kleur is in principe wel toegestaan, maar je mag bij het fokken geen 2 merle honden gebruiken. Dan kun je dubbel merle pups krijgen, die hebben veel wit en kunnen afwijkingen hebben zoals doofheid. Of al overlijden in de baarmoeder.

 

Bij sommige rassen is de kleur niet erkend geloof ik, maar dat kan met andere kleuren ook zo zijn.

 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

" kan iemand soms vertellen waarom de kleur bleu merle niet is toegestaan mvg "

Beetje een aparte vraag zonder er een ras bij te noemen. Bij sommige rassen is blue merle of red merle zelfs zeer gewenst... Maar er zijn inderdaad ook rassen waarbij het geen erkende kleur is. Veelal heeft dit te maken met het risico op double merle zoals hierboven ook al is uitgelegd (werkt wel iets ingewikkelder maar dat is de simpele uitleg ). Of het niet duidelijk kunnen zien van de merle kleur bij volwassen honden wat het risico op double merle combinaties weer vergroot. Er kunnen dus zeker wel gezondheidsrisico's verbonden zitten aan de kleur bij sommige rassen maar er zijn ook genoeg rassen waarbij de merle kleur juist een groot onderdeel is van hun stamboek. De kleur is alleen door de fokbeperkingen (binnen rassen waarbij het wel een erkende kleur is) wel wat lastig te fokken vaak en daardoor in veel gevallen toch iets zeldzamer dan andere kleuren binnen dit soort rassen. 

honden page profiel --

honden foto van -

" Beetje een aparte vraag zonder er een ras bij te noemen. Bij sommige rassen is blue merle of red merle zelfs zeer gewenst... Maar er zijn inderdaad ook rassen waarbij het geen erkende kleur is. Veelal heeft dit te maken met het risico op double merle zoals hierboven ook al is uitgelegd (werkt wel iets ingewikkelder maar dat is de simpele uitleg -). Of het niet duidelijk kunnen zien van de merle kleur bij volwassen honden wat het risico op double merle combinaties weer vergroot. Er kunnen dus zeker wel gezondheidsrisico's verbonden zitten aan de kleur bij sommige rassen maar er zijn ook genoeg rassen waarbij de merle kleur juist een groot onderdeel is van hun stamboek. De kleur is alleen door de fokbeperkingen (binnen rassen waarbij het wel een erkende kleur is) wel wat lastig te fokken vaak en daardoor in veel gevallen toch iets zeldzamer dan andere kleuren binnen dit soort rassen.  "

Snap ik hoor, maar dat deed ik expres omdat de vraag ook wat simpel gesteld was 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

" Snap ik hoor, maar dat deed ik expres omdat de vraag ook wat simpel gesteld was  "

 Ja heb je ook helemaal gelijk in. 

Volgende forumvraag: moeilijke hond en evt pup erbij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^