hond Aboe (Americaanse Steffort/Argentijnse dog)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Milos (Gast)

Ik heb een puberhond van 1,5 jaar oud. Hij is gefixeerd op fietsers en hardlopers. EEn fietser heeft aangifte gedaan. Nu is Aboe gechipt door de politie, betekent als mijn puberhond die zeer enthousiast is nogmaals in aanraking komt met een fietser of hardloper ze hem waarschijnlijk laten inslapen? Dit kan toch niet waar zijn, hij is zeer enthousiast speels en sociaal. Doet geen vlieg kwaad. Voel me machteloos. Wie heeft er tips voor mij?   Milos

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat heeft hij dan gedaan bij die fietser, dat die aangifte heeft gedaan?

 

Heb je je hond dan wel aan de lijn, of loopt hij los?

Ik denk dat je het kan voorkomen is zorgen dat hij geen fietsers/hardlopers kan lastig vallen.

Dus hem aan de riem houden, en zorgen dat je hem goed bij je houdt.

 

Je hond proberen af te leiden als er een fietser/hardloper is.

Dat hij meer aandacht bij jou heeft, in plaats van gefixeerd te raken.

Jouw hond, gezien de kruising, is waarschijnlijk een grote hond.

Dat schrikt toch al mensen af, zelfs al doet je hond geen vlieg kwaad.

Dus zit er niks anders op te zorgen dat mensen geen hinder van je hond hebben.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Afhankelijk van of de hond gebeten heeft bij dat incident zou ik hem dan ook een muilkorf omdoen. Dan laat je bij een eventueel probleem toch zien dat je je verantwoordelijkheid neemt.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Onmogelijk tips te geven wanneer we niet weten wat er dan juist gebeurt is.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

 

Een steffort wat is dat?

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Als je hem aan de lijn houdt waar fietsers zijn, kan hij er niet achteraan gaan. Kijken mag natuurlijk wel. Maar als hij vast zit kan hij er niet heen. 

En oefenen, oefenen, oefenen in het negeren van fietsers. Maar ik hoor wel vaker dan sommigen honden dat blijven doen (achter fietsers en hardlopers aangaan). Dan is de enige oplossing aan de lijn houden.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

"  
Een steffort wat is dat? "

 Dat is een soort grote ziewawa.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Hond aan de lijn en flink gaan trainen met het negeren van fietsers en hardlopers. 

 

Elke keer als je een van beide ziet aan komen, hond roepen/aandacht vragen, iets lekkers voorhouden of evt speelgoed waar die dol op is. Probeer die aandacht vast te houden tot de prikkel voorbij is.

 

Gaat lang duren en je moet echt consequent blijven trainen en geen moment verzwakken want dan heeft de hond weer succes en kun je van voor af aan beginnen. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

"  Dat is een soort grote ziewawa. "

 hahahaha

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

"in aanraking komt met een fietser".

dit dus vermijden.

je hond aan de lijn en bij je houden.

waarom heeft de fietser aangifte gedaan?

een fietser / hardloper kan niet weten dat jou lieve puberhond "geen vlieg kwaad doet".

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

"  
Een steffort wat is dat? "

Een hond die zeer laat volwassenen zal worden. Meeste hondenrassen die ik ken zijn met 1,5 jaar geen puber meer. Mijn gok zou zijn dat de steffort een zeer zeldzaam hondenras is. 

honden page profiel PLRPLR

honden foto van PLR

De enige manier om dit goed te kunnen begeleiden is trainen aan een lange lijn. Op het moment dat de hond weer bij een jogger/fietser kan komen heeft hij zijn doel bereikt en kan jij niks meer.

Ik zou aandachtsoefeningen gaan trainen, impulsen leren beheersen. Aan de lange lijn.
Zo bekrachtig je gedrag wat je wilt zien en de lijn die eraan vast zit is voor de zekerheid mocht de hond toch wel weg willen gaan.
Aandacht vasthouden van een hond die al fixeert werkt 9 van de 10 keer niet. De spanning is dan al te hoog. Het komt dus neer op timing, aandacht vragen VOOR de hond al op iets anders gefocust is.
Leer hem bijvoorbeeld commando zoek aan en strooi lekkers(alleen als er geen loslopende honden in dat gebied zijn). Zo gaat hetgeen wat de hond erg spannend vind/opwind voorbij zonder dat de hond reageert. Dit kan de hond voorspelbaarheid geven waardoor lekkers zoeken interessanter word dan de omgeving.
Dit is natuurlijk niet in 1 dag op te lossen, begin met gepaste afstand. Hoe ver weg dat is zul je zien aan de lichaamstaal van de hond.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Die fietser zal niet zomaar aangifte gedaan hebben, door een enthousiaste hond. Politie geeft niet zomaar waarschuwingen.

 

Had de fietser schade? 

Ik zou het dus maar heel serieus nemen!

 

Wat dacht je van de lijn eraan houden zo simpel kan een oplossing zijn.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Machteloos voelen hoeft niet, je kan veel doen gelukkig, doe je hond aan een stevig tuig en houdt afstand.

 

Loop je gewoon over straat met de hond, hou hem dan kort naast je, riem in twee handen zodat hij niet voor je langs kan schieten, en jij tussen de hond en het verkeer in.

 

Loop je ergens waar hij aan de lange lijn kan, dus zonder verkeer of andere honden, laat hem daar dan lekker in eigen tempo snuffelen.

 

Verder uiteraard niet meer los laten voorlopig.

 

Misschien is BAT (behaviour adjustment training) iets voor jullie?

Milos (Gast)

Thanks!

 

Milos (Gast)

Lange lijn en BAT lijken me zeer geschikt.

Ik hoor verschillende berichten over een halsband die geluiden en schokjes kan geven. Daarbij kun je eerst met beloningen en bepaald geluid werken en wanneer hij dan niet luisterd met een waarschuwingsgeluid waarna een zo minimaal mogelijk schokje volgd om hem het af te leren. Het niveau van de schok is langzaam omhoog te voeren indien nodig. Dit dan in combinbatie met een lange lijn natuurlijk mocht het niet werken.

Heeft iemand bhier misschien ervaring mee?

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Lange lijn en BAT lijken me zeer geschikt.
Ik hoor verschillende berichten over een halsband die geluiden en schokjes kan geven. Daarbij kun je eerst met beloningen en bepaald geluid werken en wanneer hij dan niet luisterd met een waarschuwingsgeluid waarna een zo minimaal mogelijk schokje volgd om hem het af te leren. Het niveau van de schok is langzaam omhoog te voeren indien nodig. Dit dan in combinbatie met een lange lijn natuurlijk mocht het niet werken.
Heeft iemand bhier misschien ervaring mee? "

 Zo iets is een hulpmiddel (waar deze site niet achter staat) maar geen oplossing. Zo'n schokje kan ook net de trigger zijn waardoor je hond een been pakt.

Mijn advies is het tot in den treure oefenen van de zit op afstand. Ik gebruik daarvoor de opdracht "wachten".  Zitten is de makkelijkste opdracht voor een hond. Als jij 100% zeker weet dat die opdracht altijd en op elke afstand van jou opgevolgd wordt door je hond voel je, je overal zeker. Komt hij bijvoorbeeld bij een weg waar auto's rijden of komt er een fietser aan dan laat je hem zitten en ga je hem ophalen. Kan je gewoon oefenen terwijl je lekker wandelt of met hem aan het spelen bent en thuis natuurlijk als je de bak vult of als je zomaar zin hebt om wat lekkers te geven. Als het lukt wordt het voor jezelf een sport om hem op enorme afstand te laten zitten (wachten)

Mij lukt het nu om m'n hond op 300m afstand (afstand van windmolen tot windmolen) te laten wachten. Ik loop dan rustig naar haar toe en geef haar iets lekkers en geeft haar "vrij". Ik gebruik het ook als ze met meerdere honden druk aan het spelen is. Om haar bij me te krijgen is er dan te veel afleiding maar "wachten"zit er zo ingeprent dat dit (met enige stemverheffing) wel lukt waarna ik haar kan aanlijnen om weg te gaan.

 

 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Geen hals band met schokjes, piepjes oid gebruiken. Gewoon vast aan de lijn, desnoods lange lijn. Stevig tuig, kort houden bij fietsers er meer lijn als het rustiger is. Zo simpel.

Schokjes kunnen averechts werken.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Naar mijn mening is een schokhalsband pas het laatste redmiddel als training zelf, of beter nog training onder leiding van een gedragstherapeut niet helpt. Als er inderdaad een Stafford en Dogo Argentino in zit, vermoed ik dat je als je na waarschuwingspiep bij het schok als straf aankomt, de hond al ze diep in de focus zit dat hij er dwars doorheen loopt en het bij wijze van spreke niet eens voelt. Of erger nog, het als motivatie ziet.


Denk aan de verhalen van pakwerk (á la politie) herders die méérdere van dat soort banden om hebben omdat eentje gewoon niet voldoende is. En zelfs díe mensen doen dat dan alleen onder begeleiding in instructie, omdat je met roekeloos op een knopje drukken ook er een extra gedragsprobleem bij kan krijgen. Denk aan, knopje > schok > oeps er vloog net een vliegtuig over en de hond denkt nu bij vliegtuigen dat hij een schok krijgt... Zulk soort dingen gebeuren al bij elektrische hekken...

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

 je hond doet geen vlieg kwaad zeg je.

hoe reageerd hij dan op fietsers en hardlopers?

wil hij spelen?. Ik zou niet aan een halsband beginnen wat stroomstootjes geeft ( hoe zacht dat ook zou zijn )

ik denk dat je hiermee de band met je hond verpest.

En ook kan dit juist een trigger zijn wel zijn tanden te gebruiken.

hond gaat naar fietser.... Krijgt een schok.... Associatie is fietser =pijn of ongemak? .

ik denk dat je hiermee alleen maar een ongeleid projectiel creëert.

niet doen dus.

er zijn genoeg tips gegeven.

lange lijn , bat.

hondenschool misschien?

iemand ( bekende of vriend , familie )

laten fietsen ,hardlopen waar je de hind uitlaat en zo samen beginnen trainen?

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

elektronische halsbanden voor honden worden verboden. Met deze band kunnen baasjes hun trouwe viervoeter een elektrische schok op afstand geven.
Het kabinet heeft besloten dat het verbod per 1 januari 2017 ingaat.

Andere apparaten waarmee stroomstoten of elektromagnetische signalen worden afgegeven mogen per 1 januari 2017 niet meer verkocht worden.
Sommige hondenbezitters gebruiken deze apparaten om de hond iets te leren of te laten luisteren. Het kabinet is van mening dat een pijnprikkel daar niet voor nodig is. Daarnaast wordt het natuurlijke gedrag van honden belemmerd met zo’n onverwachte schok.

Hondeninstructeurs

Er geldt echter wel een uitzondering voor hondeninstructeurs en specialisten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld hondengeleiders die gebruikt worden door de politie om de veiligheid van anderen te waarborgen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Lange lijn en BAT lijken me zeer geschikt.
Ik hoor verschillende berichten over een halsband die geluiden en schokjes kan geven. Daarbij kun je eerst met beloningen en bepaald geluid werken en wanneer hij dan niet luisterd met een waarschuwingsgeluid waarna een zo minimaal mogelijk schokje volgd om hem het af te leren. Het niveau van de schok is langzaam omhoog te voeren indien nodig. Dit dan in combinbatie met een lange lijn natuurlijk mocht het niet werken.
Heeft iemand bhier misschien ervaring mee? "

 niet naar die berichten luisteren, buiten dat het hondonvriendelijk is, is het gevaarlijk.  Wat als je hond hier heel gestressed van raakt met alle risico's op agressiviteit en wat stress nog meer kan veroorzaken. En wat al aangegeven is, wat als je hond nu op een negatieve manier de fietsers en joggers gaat associeren met de schokjes.

 

Dan liever je inzet voor het zit op afstand,  en de BAT training.

 

Ik had Lola geleerd om als ze los loopt bij elke wandelaar, fietser, e.d. naar mij toe te komen. Ik had de indruk dat ze dat zelf ook prettig vond en mensen hebben me vaker bedankt omdat ze het fijn vonden.

In Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt, staan ook nog tips om rust te brengen in de wandelingen.

 

 

 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik heb Dogo Argentino's.  Ze zijn makkelijk trainbaar als je er geen druk op legt.  Ze kunnen erg koppig zijn als ze gedwongen worden.

 

Gewoon oefenen met terugkomen naar jou eerst op korte afstand : naam en beloning geven, daarna de afstand gewoon opbouwen.

 

Waarom zou je met dwang en angst gaan werken?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

als je hond enkel enthousiast is kan je gewoon gaan trainen op die impuls controle (zelfbeheersing). Het gemakkelijkste is training in scène zetten. Vraag aan iemand om even langs jouw te fietsen. Eerste afstand vergroten, laten zitten en belonen voor het rustig gedrag. Doet je hond dit flink? Goed zo en belonen. Even spelen met een bal. En zo de afstand verkleinen. Je hond moet de link leggen tussen fietser= bij baasje gaan zitten. Mijn hond deed het als pup ook (drijven achter fietsers en joggers). Door deze methode toe te passen is dit gedrag volledig uitgedoofd bij mijn hond. 

Voorlopig dus gaan trainen aan de lijn 

Volgende forumvraag: blijven zitten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^