negatieve en het positieve van jullie hond / ras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

hilda (Gast)

ik heb een beetje aan het oriënteren wat er allemaal voor soorten honden zijn. Nu wil ik graag weten wat jullie, van jullie eigen honden vinden, dus het negatieve en het positieve karakter eigenschappen 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

M'n oudste is een ware denker. Niets ontgaat haar, en het liefst zet ze de hele wereld naar haar hand. Ze voelt stemmingen en emoties feilloos aan. Ze heeft een hoog rechtvaardigheidsgevoel, en een groot ego en is zelfzeker, maar omdat ze alles rondom haar wil inschatten, kan ze ook behoedzaam uit de hoek komen. Ze is erg onafhankelijk in haar denken en neemt graag zelf het initiatief, maar op emotioneel vlak is ze zeer aanhankelijk.

 

M'n jongste is meer een doener dan een denker. Ze is vrolijk en recht door zee, heeft een hoog no-nonsense gehalte en is niet snel onder de indruk van de wereld rondom haar. Ze staat stevig met haar voeten op de grond en heeft een go-with-the-flow en een no-worries mentaliteit. Net als mijn oudste wil ze haar eigen beslissingen en keuzes maken, maar emotioneel hangt ze enorm aan haar familie.

honden page profiel --

honden foto van -

Dat vind ik lastig te beantwoorden, eigenschappen die voor mij positief zijn kunnen voor een ander bijvoorbeeld weer negatief zijn... 

 

Ik heb Golden Retrievers. 

Pluspunten van mijn eigen honden:

Leergierig

Vriendelijk, maar toch waaks als het nodig is (alhoewel ze geen vlieg kwaad zouden doen als puntje bij paaltje komt).

Werklust, maar dan na een dag in het veld wel heerlijk bij mij op de bank kruipen om te slapen.

Kunnen zichzelf vermaken, maar zijn toch het liefst bij mij (de mijnen zijn echte knuffels).

Makkelijk in de omgang, ze vinden alles leuk als het maar samen is en ze passen zich heel goed aan, zo lang er maar genoeg met ze wordt gedaan.

Sportief.

Niet vies van een beetje modder (maar ik weet van heel veel mensen dat ze dat juist een negatieve eigenschap vinden haha).

Je kunt er alle kanten mee op qua sport, ik doe behendigheid, jacht en speuren.

Hoewel de mijnen dood wild oppakken met jachttraining, zijn ze o zo gemoedelijk naar andere huisdieren. Konijntjes, hamsters, baby geitjes. Geen probleem en alleen maar leuk!

Ze zijn heel mooi en heerlijk zacht.

Ze hebben veel will-to-please, maar denken daar binnen toch ook nog zelf na. Ze zijn creatief, dat heb ik altijd gestimuleerd, en dat levert soms hilarische situaties op. Hoewel ze alles zouden doen om ervoor te zorgen dat je niet boos wordt, want dat vinden ze het einde van de wereld, vinden ze het toch het fijnst om in een gelijkgestemd "team" te werken. Mijn honden hebben dus net zoveel inbreng als ik en hoewel mensen dat niet achter Goldens zoeken, werkt het voor mij en mijn honden heel erg fijn!

Ze hebben humor.

Ze voelen heel goed dingen aan, wanneer iemand ziek is zijn ze heel erg voorzichtig maar ze kunnen ook heerlijk ruig zijn. Als ik niet lekker ben wijken ze niet van mijn zijde en ze voelen dan precies aan wat ik nodig heb.

 

Wat ik wel een dingetje vind: iedereen vindt ze leuk dus mensen willen continue je hond aaien en de meeste Goldens worden daar alleen maar enthousiast van, dus je moet daar echt veel tijd in steken als je dat in goede banen wil leiden. Maar omdat ik toch sowieso al heel veel tijd in mijn honden stop was dat voor mij eigenlijk niet zo'n probleem. Alleen dus dat ik elke dag wel aanspraak krijg van vreemde mensen, dat haat ik. Maar ach, mijn honden kunnen er ook niks aan doen dat iedereen ziet dat ze zo fantastisch zijn

 

Dat is eigenlijk waar ik op kom. Maar ik weet wel van veel mensen dat ze Goldens hebben die veel van de straat vreten, veel trekken, een beetje losgeslagen zijn, slopen. Alleen die mensen zijn vaak druk met hun gezin of met hun sociale leven en onderschatten de Golden. Ze zijn heel slim en leergierig maar hebben daar dus ook de uitdaging naar nodig. Wil je dat? Perfect! Maar het is niet de ideale gezinshond voor erbij, dan komt hij niet tot zijn recht.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Ik heb een welsh corgi pembroke van 7 maanden, dus nog flink aan het puberen. Echt negatieve eigenschappen heb ik niet, wel puntjes die wat minder handig zijn.

Java jaagt heeel soms achter fietsers of mensen die rennen aan. (Herderinstinct?)Java is 'mondig', ze stopt graag handen in haar mond, of hapt om aandacht. Een bijtgrens heeft ze gelukkig wel, maar dit gedrag lijkt door te zetten ondanks training. Java is heel baasgericht, ze lijkt naar mij beter te luisteren dan naar mijn vriend. Ik kan ook meer met haar, knuffelen kusjes geven, bij mijn vriend gaat ze dan wegwurmen of grommen. Ze ruien HEEL veel. In de rui moet ik bijna elke dag stofzuigen anders vliegen de plukken door het huis.

 

Voor de rest positief. Ze is enorm slim, veel trucjes snapt ze na een dag al. Ondanks dat we de puppycursus niet hebben afgemaakt, loopt ze super mee aan de lijn (op de minpuntjes na) ze is heel baasgericht, voert graag haar commando's uit en houdt me goed in de gaten. Ze heeft veel beweging nodig en houdt van wandelen. Het is een clowntje, ze doet vaak grappige dingetjes, die mij vrolijk maken. Ik kan wel even doorgaan eigenlijk..

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

Euhm, ik heb een labrador en de positieve dingen zijn:

 

Waaks

Leert snel iets nieuw

Super lief, bijt niet zomaar

Is dol op eten dus is makkelijk om te belonen + trucjes aan te leren

 

De negatieve dingen zijn:

 

Word snel dik als je er niet genoeg mee wandelt

Verliest veel en kleine haartjes

Is snel afgeleid buiten (Oeh ik ruik iets!)

 

Voor de rest kan ik niet meteen wat bedenken..

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Bullterriërs... wat zal ik zeggen...

 

Bullen zijn clowns. En dat weten ze. Je moet het leuk vinden en niet terugdeinzen voor krassen op je laminaat en deuken in je muur want ze racen dagelijks heel je huis door. Ze houden zich graag bezig met het slopen van dingen die jij niet gesloopt wil hebben en hebben een beetje uitdaging nodig.  Oh zo stoer maar oh zo'n klein hartje. Ze zijn heel lief voor het gezin en zijn dol op gezelligheid en warme kleedjes bij de baas op schoot. Hun stoere uiterlijk doet soms anders vermoeden, maar het zijn echte mensenvrienden en ze gaan echt door het vuur voor hun gezin. Het zijn mooiweerwandelaars dus je hoeft ze niet mee naar buiten te nemen als het rotweer is want dan is de kans enorm groot dat ze gaan zitten en hun middelvinger naar je op steken. Bullen zijn niet bepaald baasgericht (althans, de mijne niet...) en errug eigenwijs.

 

 

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

Heel goed om je je alvast te oriënteren.  Maar een vraag om moeilijk te beantwoorden. Mijn hond heeft geen negatieve eigenschappen.  Ze is perfect zoals ze is. Negatief is voor iedereen anders en is iets wat je zelf hebt bestempeld als niet fijn of niet wenselijk. Net als positief. 

 

Mijn ras  heb ik gekozen op karakter en uiterlijk wat bij mij past. Heb mij er op voorbereid en op aangepast. Voor mij is ze volmaakt zoals ze is en zou haar karakter helemaal anders zijn geweest zou ik me daar ook anders op aangepast hebben. Dus alleen maar positief. Ik kan met haar lezen en schrijven en zij kan met mij lezen en schrijven en we vertrouwen elkaar 1000 procent. En dat is onze band voor het leven. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Bullterriërs... wat zal ik zeggen...
 
Bullen zijn clowns. En dat weten ze. Je moet het leuk vinden en niet terugdeinzen voor krassen op je laminaat en deuken in je muur want ze racen dagelijks heel je huis door. Ze houden zich graag bezig met het slopen van dingen die jij niet gesloopt wil hebben en hebben een beetje uitdaging nodig.  Oh zo stoer maar oh zo'n klein hartje. Ze zijn heel lief voor het gezin en zijn dol op gezelligheid en warme kleedjes bij de baas op schoot. Hun stoere uiterlijk doet soms anders vermoeden, maar het zijn echte mensenvrienden en ze gaan echt door het vuur voor hun gezin. Het zijn mooiweerwandelaars dus je hoeft ze niet mee naar buiten te nemen als het rotweer is want dan is de kans enorm groot dat ze gaan zitten en hun middelvinger naar je op steken. Bullen zijn niet bepaald baasgericht (althans, de mijne niet...) en errug eigenwijs.
 
  "

 Het allerleukste ras dus wat er is al ben ik wel ietsje bevooroordeeld. Je moet een pittige dosis geduld hebben en een enorm gevoel voor humor hebben . Als je dat hebt, wordt jouw leven alle dagen een feestje 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Maltezer,

 

echte schoothondjes en zijn niet graag alleen. Je moet ze wel opvoeden anders worden het van die verwende nesten die alles maar mogen.

Willen graag uitdaging in hun leventje. Dus sporten, af en toe heerlijk snuffelen, gaan ook graag flinke einden wandelen (behalve Puck, die heeft een broertje dood aan lange afstanden)

Puck houd absoluut niet van regen en kou.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Ik heb een Tamaskan, en omdat de individuen binnen de Tamaskan nogal verschillen, noem ik maar de punten op van mijn eigen ventje ;) 

 

Om te beginnen zijn negatieve kantjes. Erbij zeggende dat ik ze niet heel negatief vind, omdat ik hem accepteer zoals hij is. 

 

- Aiden kan niet alleen thuis zijn. Hij trekt dan het hele huis overhoop. 

- Aiden is erg ongeduldig en kan heel goed op je zenuwen werken als hij iets wil en je hebt al nee gezegd. 

- Hij kan enorm knoeien met zijn eten, waardoor ik dagelijks mag dweilen. 

- Hij kan heel ongeïnteresseerd over komen, waardoor ik regelmatig voor gek sta om zijn aandacht te krijgen. 

- Hij is een zelfstandige denker. Wat betekent dat hij goed nadenkt over wat hij wil doen, en dit dus ook op zijn manier uitvoert. Geen speld tussen te krijgen. 

 

En dan zijn positieve dingen: 

 

- Hij is een enorme knuffelkont en doet niets liever dan tegen je aan hangen en knuffels krijgen. 

- Hij houdt van alle mensen. 

- Hij past zich makkelijk aan aan mij in bewegingspatroon.

- Hij is geen wegloper. Met de storm was ons hek stukgewaaid, en dat zag ik pas nadat hij al 5 keer zelfstandig in de tuin is geweest. Geen moment over gedacht om weg te lopen. 

- Hij is geen jager, maakt eerder vrienden met kleinere dieren.

- Hij heeft geen verlatingsangst, het is voor hem dan ook best een feestje als hij naar de oppas of de dagopvang mag. 

- Hij is de allerliefste en hij is van mij 

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody

honden foto van Lupa & Cody

Mijn lieve Lupa, een bijzonder hondje! Ze is heel nieuwsgierig waardoor ze haar angsten overwint. Vol vertrouwen ondanks haar verleden. Vriendelijk en respectvol naar élke hond, zelfs als ze wordt afgekat of als de ander bang is geeft ze kalmerende signaleren om die hond toch de kans te geven te ontspannen en eventueel te spelen. Sowieso is ze heel sterk in hondentaal, waardoor ze míj weer heel veel heeft geleerd. Ze past zich zo makkelijk aan situaties aan, ze accepteert gemakkelijk en zet dingen snel van haar af. Daaraan merk je hoe slim ze is, me elke keer weer verrast met hoe ze op situaties of problemen reageert en ze zelf oplost. Verder is ze vrolijk, grappig en lief. 

 

Dat ze zich af en toe laat verleiden om tóch even dat vogeltje of die kat op te jagen vind ik wat minder gezellig. En het feit dat ze met alle zorg de allerlekkerste drol uitzoekt om wanneer ik niet kijk snel te verorberen. Voor haarzelf zou ik het fijn vinden als ze soms iets minder rekening houdt met andere honden maar wat brutaler durft te zijn. 

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Mini australian shepherd.

Tja hij mag wel wat stoerder zijn en minder blaffen buiten.

Voor de leuk,of spannend,of eng dan wordt er geblaft.

Zijn nestgenoten doe dit ook.

Onze dochter ziet bij behendigheid de familie van Jazz,ze zegt ook het zijn wat bangige hondjes,dat vind ik dus ook,wel jammer.

Kheb niet de indruk dat dit bij het ras hoort.

verder..

 

In huis het ideale hondje,blaft nooit,makkelijk op te voeden,altijd in voor iets leuks.

Erg lief met kinderen,kan er veel van hebben,zeg ik erbij dat ik natuurlijk oplet.

Zoekt je de hele dag op om even te knuffelen.

 

Als ik iets graag zou willen,dat Jazz wat stoerder is buiten. 

Verder het ideale hondje voor mij,ons.

 

 

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Ik heb een kruising alaskan malamute /husky. 

Balou is een dromertje maar zit ook vol passie. Andere honden is hij kieskeurig naar. De ene vind hij leuk de ander wat minder. 

Hij is ontzettend loyaal naar zijn roedel. En mensen die hij kent vind hij allemaal lief.  Naar vreemde is hij gereserveerd. Kinderen vind hij vreemd maar wel ontzettend interessant. En eenmaal kennis gemaakt vind hij ze ook wel heel leuk. 

Balou is kieskeurig in wat hij eet. Maar hij is wel een jager in hart en nieren.  Gelukkig is balou niet zo een goede jager en gebruikt hij in zijn enthousiasme zijn zintuigen niet zo goed als andere poolhonden.  Hahaha.  

Balou kan daardoor prima loslopen.  Echter zijn soortgenoten staan er om bekend dat ze dat niet kunnen. Hij is ontzettend leergierig. En ontdekt graag. En hij is gek op aandacht 

Aaien al is het met  je voet. Hij wordt er helemaal gelukkig van. 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik heb een gedumpte Spaanse dame, dus geen ras. Maar er zit duidelijk terriër in. 

 

Positieve eigenschappen van Moh zijn:

Heel lief en sociaal naar mensen, ze denkt ook dat iedereen voor haar in het park loopt.

Bruist van de energie en is altijd klaar voor avontuur en houdt van eindeloos wandelen of steppen of rennen. Ze wil altijd met me mee. Behalve als het echt keihard regent, maar dan heb ik er zelf ook geen zin in.

Ze kan heel goed alleen zijn en slaapt dan lekker in haar mandje op de gang bij de verwarming, als ik dan thuiskom dan rolt ze zich op haar rug voor een kriebel en dan loopt ze naar de keuken voor een snack. Echt een uitbundige welkomsknuffel zit er niet echt in hihi.

Ze is ruwharig en moet twee keer per jaar geplukt worden, ze verhaart dus niet, heerlijk! 

Ze gaat erg goed met de katten om.

Ze is heel sociaal naar andere honden.

Ze is grappig en heeft humor. Ze is gewoon mooi lief en super leuk!

 

Nadelen:

Ze heeft soms bananen in haar oren want tis en blijft een terriër. Je moet dus wel je best doen om haar te laten luisteren. 

Er zit veel jacht in en daardoor laat ik haar bijna nooit los, ik wil gewoon niet dat ze hazen achterna gaat,of reeën, paarden, schapen, koeien of katten. Alles wat beweegt is niet te negeren! 

Ik vind het zelf niet zo'n heel groot probleem dat ze jaagt. Ik los het op door geregeld met haar te steppen, zo kan ze lekker haar energie kwijt.  

 

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Leuke vraag. Hier een golden en rottweiler. Beide zo verschillend, maar een geweldig duo.

Jamie, de golden, is een nerveuze autist die niks met kleine kinderen heeft. Hij wil alles volgens vast schema en op vaste tijden. Helaas voor hem zijn wij niet zo braaf dat we daaraan voldoen. Buiten kan hij met alles en iedereen. Hoe viezer hij wordt hoe beter. Luisteren doet hij goed, maar zoekt ook graag de grenzen op. Jamie houdt van iedereen die hem eten en knuffels geeft. Kortom: een lieve, ongeduldige knuffelkont.

 

zara is juist zelfstandig en relaxed. Zit geen stress in en ze is dol op kinderen. Ze heeft wel een jachtinstinct. Nadeel met katten en kleine honden. Ze is veel meer gebonden aan haar baas en zeer baasgericht. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Hier een Shiba inu.

Voor een Shiba is hij heel sociaal, ik ken veel shiba's die niet echt allemansvriend zijn, wel kijkt hij vaak de kat uit de boom maar kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij leert snel maarrr hij moet zin hebben  erger je niet als hij niet komt als je hem roept, als hij een commando niet uitvoert. Hij is slim, soms te slim. Zo weet hij precies wat hij moet doen als hij aan de lijn is, maar hij weet ook heel goed dat wanneer ie los is hij de touwtjes in handen heeft en dan kan je hem lang terugroepen.. verder gedraagt hij zich altijd, hij kan overal mee in huis, op restaurant, bij vrienden... Maar hij wil niet dat mensen hem commanderen. Als andere mensen hem corrigeren (ik en mijn man mogen dat wel) werkt dit averechts. Hij speelt vaak met andere honden. Verder is hij heel sociaal naar hond en mens maar wil niet geknuffeld worden. das het negatieve aan het ras : hij heeft een hoog knuffelgehalte en iedereen wil hem aaien en aanhalen.. daar houdt hij niet van. Kinderen vind hij leuk maar word onzeker/bang als kindjes wild om hem heen lopen en gillen dus let k hier mee op. Als kindjes rustig zijn gaat het heel goed. Met katten kan hij t ook goed vinden. Ik volg een cursus gehoorzaamheid, we zitten intussen in de b-klas, maar het is een grote uitdaging. Als ie geen zin heeft sta je voor schut op het terrein  maar ik zie mijn eigenwijze jongen toch zo graag 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  Het allerleukste ras dus wat er is al ben ik wel ietsje bevooroordeeld. Je moet een pittige dosis geduld hebben en een enorm gevoel voor humor hebben . Als je dat hebt, wordt jouw leven alle dagen een feestje  "

 Als je een echt bullenmens bent, dan zeker wel

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Even per ras, te beginnen met de Shetland Sheepdog/Sheltie:
Ze zijn erg vriendelijk, speels en sociaal. Leergierig en werklustig, wat trainen en dingen samen doen makkelijk en leuk maakt. Ze zijn erg gevoelig, trouw en behulpzaam wat ze uitermate geschikt maar als hulphond bijvoorbeeld (zoals één van mijn meiden ook van mij is). Ze zijn lekker compact qua formaat en ze passen zich makkelijk aan. Nadelen zijn hun waakse karakter en vele blaffen. Ze zijn wel actiever dan de gemiddelde hond dus hebben wel uitdagingen nodig in het dagelijks leven (al hoeft dit niet iedere dag evenveel hoor). Hun vacht vraag in sommige gevallen veel verzorging, al moet ik zeggen dat dit bij de onze wel meevalt. En ze kunnen door hun gevoelige karakter wel minder goed omgaan met overenthousiaste hondenrassen wat soms iets is om rekening mee te houden.

De Biewer Yorkshire Terriër: Het ras lijkt erg op de klassieke Yorkie maar kent als grote verschil dat ze bekend staan iets milder/zachter te zijn in hun karakter en nog leergieriger. Ze zijn vreselijk intelligent en erg vriendelijk en clownesk in hun karaktertrekken. Ze zijn echte knuffelkonten maar passen zich ook dusdanig aan dat ze lekker meewandelen en actief bezig wilt zijn. Nadelen zijn hun vachtverzorging, dit vergt veel tijd of je moet regelmatig de trimmer bezoeken. Ook worden ze door hun kleine formaat makkelijk onder de voet gelopen, wat dus wel iets is om op te letten. En het zijn echte terriërs, gebruiken hun neus veel en zijn om die reden ook niet altijd even goed te vertrouwen om los te laten lopen.

De Chinese Naakthond (beide variëteiten): Dit ras zijn echte clowns in hun gedrag, zeer uniek zowel qua looks als karakter maar op een positieve manier. Ze kunnen de gekste kunstjes en maken de vreemdste geluidjes gedurende de dag die altijd weer een lach op je gezicht toveren. Ze zijn slim, echte schoothondjes maar ook actief op sommige momenten. Ze zijn ietwat eenkennig en echte gangmakers in huis. Nadelen zijn hun verzorging dat erg veel werk vraag, ongeacht of het nu om de hairless of powderpuff variëteit gaat. Ook zijn ze nogal pittig, soms zelfs fel te noemen, en kunnen ze vreselijk eigenwijs zijn (dit vinden sommige mensen echter juist leuk aan hen ). De hairless variant kan een echte koukleum zijn in sommige gevallen, maar met een goede garderobe is dat makkelijk op te lossen.

Verder heb ik in het verleden dan ook nog een Chihuahua gehad (ja en ook nog een niet raszuivere Chow Chow en kruising Yorkshire Terriër maar omdat ik bij hen niet helemaal 100% zeker weet wat er in hun lijnen zit laat ik die omschrijvingen even achter wegen): Zij zijn erg trouw en gevoelig, graag bij hun baas en echte knuffels. Toch zijn ze in tegenstelling tot wat velen denken ook echt wel slim en actief en dus geschikt om een hoop mee te doen. Ze hebben een handzaam formaat, zijn erg gezellig en vragen qua vachtverzorging niet veel. Nadelen zijn hun blaffen/kefferige gedrag en kleine formaat waardoor ze makkelijk onder de voet gelopen kunnen worden wat angst of juist felheid in de hand kan werken. Ook zijn ze wat terughoudend in sommige gevallen wat dus goed begeleid moet worden en kunnen ze erg eigenwijs zijn.

honden foto van Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura

Ik heb een Parson Russell Terriër genaamd Maylo. Ik heb een grote vootliefde voor veel terriër rassen en dat delen veel mensen niet met me. 

 

Voordelen van de Parson is dat ze enorm leergierig en slim zijn, wat ze eigenlijk makkelijk maakt om op te voeden.

 

Nog een voordeel is dat ze klein zijn en graag bij de baas zijn. Hierdoor zijn het perfecte reishondjes. Maylo gaat overal mee naartoe, in de trein/metro/bus....boeit hem niet. 

 

Daarnaast vind ik hun wil om samen met de baas te werken enorm prettig. Heerlijk samen iets doen, als is het maar een lange wandeling maken. Daarbij zijn het dus ook de grootste knuffelkonten en heel open naar andere mensen. 

 

Het zijn actieve en sportieve hondjes. Ik vind dat zelf geweldig, ik ken geen enkele Parson die niet achter een bal of stok aangaat.

 

Nadelen zijn dat omdat ze slim zijn ook manipulatief zijn. Hierdoor zijn ze dus absoluut niet geschikt voor niet consequente mensen. 

 

Het is een pittige ras bedoelend dat je met hun grillen om moet kunnen gaan. Een Parson laat niet over zich heen lopen. Ze hebben grootheidswaanmoed....en zijn hierdoor vaak overmoedig. Dat is soms fijn maar vaak genoeg ook niet. Hierdoor doen ze eerst en gaan pas achter eens nadenken. 

 

Daarnaast het dus jachthonden. Maylo duikt vaak genoeg de struikens in om eens te snuffelen....nu heb ik gelukkig een Parson die goed terug te fluiten. Zo gaat hij wel eens achter de konijnen aan...nou 1 a 2x fluiten en dan komt tie. Helaas hebben ze allemaal ook wel die bekende knop.....of verstand op nul. Dat is hier meestal met een kat en dan kan ik het beste op een bankje gaan zitten en wachten dat hij klaar is. Maarja ze zeggen dan wel eejs je moet geven en soms ook nemen. 

 

En een nadeel is dat ze soms stront maar dan ook stront eigenwijs en volhardend kunnen zijn. Je wilt ze het liefst dan achter het behang plakken.....op sommige momenten. Als zeg je 10x nee...dan blijven ze alsnog aankomen met die stomme bal....en je heb dan al 100x gegooid ofzo. 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Hier een Bosnische straathond maar met duidelijk wat Sarplaninac bloed. 

 

Positieve eigenschappen van Kaylo: 

Ontzettend lief met kinderen!

Super trouw, hij gaat echt voor je door het vuur (als het er op aan komt) Hij neemt ook niet zomaar commando's aan van andere mensen zonder ''toestemming'' van mij. 

Leergierig. Hij vindt het fantastisch om samen te mogen werken en iets goed te doen. Wel alleen wanneer het hem uitkomt. 

Zoekt nooit ruzie met andere honden. Vindt hij iets niet leuk loopt hij gewoon weg of gaat achter mij staan. 

Enorme knuffelkont. 

Hij is gewoon super grappig. Hij weet precies wat hij moet doen om mensen aan het lachen te krijgen. 

Niet overdreven waaks. Hij blaft precies wanneer het echt nodig is. 

Hij vindt mensen ontzettend leuk, nu is dit af en toe ook een nadeel.

 

Nadelen

Juist omdat hij zo sociaal is gaat hij graag naar iedereen toe om even te komen buurten. 

Hij is dol op kattenpoep.. 

Neemt buiten erg veel ruimte en heeft nooit haast om snel naar je toe te komen. 

 

Onze oude hovawarts waren ontzettend gericht op het gezin. Dat betekende ook dat er nooit zomaar iemand binnen kon komen lopen zonder dat een van ons daar bij in de buurt was. Ze waren ontzettend waaks, waardoor we geregeld onze post op de stoep kregen of gewoon niet. Ze gingen wel beide voor je door het vuur, binnen het gezin kon je echt alles met ze. Als ik vroeger stoeide met mijn broer of vader en ik riep heel hard auw gingen ze er tussen staan. Je voelde je altijd veilig met dat stel. Daarin tegen waren ze absoluut niet makkelijk met andere reuen. Maar ze waren ook beide intact. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik heb een Border Collie, Lynn. Hoe zou ik haar omschrijven?

 

Laten we beginnen met de mindere kanten, of in ieder geval de kanten die andere mensen meestal als minder fijn ervaren. Lynn is enthousiast, écht enthousiast. En dit is precies een eigenschap die de één kan waarderen en de ander niet. Want Lynn wil daardoor weleens tegen mensen opspringen of gezellig met mensen meelopen (en niet iedereen is daar van gediend). Daarnaast is ze ook erg sociaal waardoor ze het liefst met alle honden die ze tegenkomt een gezellig rondje wil racen. Met het gevolg dat ik haar soms bij andere honden vandaan moet plukken.

Lynn smeert ongelooflijk tijdens het drinken van water. Er ligt meestal meer water naast de waterbak dan dat erin zit. 

Lynn gaat graag vogels achterna, vaak in drijfhouding. Als pup/puber ging ze ook achter fietsers, hardlopers, etc. aan. Gelukkig hebben wij dit kunnen afleren, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Ze kan soms opdringerig zijn met speeltjes. 'Oké, jij wilt mijn bal niet gooien? Dan leg ik hem gewoon op je voeten neer. O, je doet nog niets? Dan duw ik een paar keer met mijn neus tegen je aan. Gooi...de...bal....' Gelukkig heb ik deze trucjes door: klaar is klaar, maar er zijn genoeg mensen die hier gek van worden.

 

En dan nu de positieve kanten van Lynn! Ze is enthousiast, altijd klaar voor actie, gekkigheid en spelletjes. Ze is heel leergierig en slim.

Naar honden toe is ze erg sociaal, ze doet voorzichtig met kleine honden en merkt dat ze bij de grotere varianten best wat lomper kan spelen. 

Ze vindt mensen geweldig en kinderen zijn helemaal het einde. Bij hen gaat ze vaak uiterst relaxed op haar rug liggen, terwijl ze wordt verwend door deze mini-mensjes.

's Avonds is ze één en al rust, slapen en snurken. Het liefst ligt ze op haar rug waarbij haar poten alle richtingen op wijzen. Als ze wakker is, is het echt een heerlijke knuffelkont. 

 

Kortom, Lynn is voor mij perfect.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hier een husky, niet het standaard husky karakter dus beschrijf May gewoon.

 

Nadelen; jaagt soms iets teveel naar mijn zin. 

Dat was het eigenlijk wel 

 

Voordelen;

Erg baasgericht. Hoge will to please, houd ervan om samen te werken en te sporten. Altijd in voor activiteit, welke het ook is. Zeer vriendelijk. Stoicijns/ongeintresseerd, kijkt bijna nergens van op of om. Leert enorm snel! Luistert verschrikkelijk goed. Is een clown. Blaft niet tot amper, vind ik echt ideaal!!! Vind mij als roedel genoeg, andere honden in huis is leuk, maar als.ze weg zijn helemaal best weer alleen leuke.dingen met het vrouwtje doen. 

 

Het is voor mij de ideale hond!

Moet er wel eerlijk bij zeggen ik zal nooit meer een husky nemen. Gewoonweg omdat ik dit karakter niet nog eens in een husky ga vinden, en het jachtgedrag wat bij een hus hoort. En ik accepteer bij May. Ik liever niet ook bij een volgende hond heb. Vind het toch ideaal mijn hond in elk bos los te kunnen (niet moeten) laten.

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Heb ervaring met twee Zwitserse witte herders die allebei aan de andere kant van het spectrum zitten binnen het ras. 

 

Charlie was enorm zelfverzekerd, hield van alle mensen, helemaal niet waaks, had moeite met alleen zijn, was moeilijk met andere honden (hij zocht ze niet op, maar hij duldde niks... andere honden moesten geen spatjes met hem) en hij kon niet zo goed loslopen want hij vond dat de perfecte gelegenheid om alle kattenpoep in de buurt even op te ruimen.  

 

Mike is enorm onzeker, terughoudend bij alle mensen, heel waaks, kan prima alleen zijn, is voorzichtig met andere honden (ook hij zoekt ze niet op, hij is erg ongemakkelijk met andere honden) en hij kan perfect loslopen, alsof er een onzichtbaar elastiek aan ons vast zit. Ik ben hem ook nooit kwijt, of beter gezegd hij is mij nooit kwijt; hij houdt heel goed in de gaten waar ik ben.  

 

Ondanks hun verschillen hebben ze ook allemaal gelijkenissen, karaktertrekjes die ik bij andere witte herders ook hoor en wat ook in rasbeschrijvingen te lezen is: alert, enorm baasgericht, slim en leergierig, actief, graag bezig, graag in je buurt, wil alles doen zolang het maar met jou is, gevoelig en heel lief voor sowieso de eigen mensen. 

 

Ook ervaring met twee Engelse cockers. 

 

Yuna, onze vorige cocker, had een paar hele niet-typische karaktertrekjes. Ze was waaks, terughoudend naar vreemden en moeilijk met andere honden. Het was wel een tante zeg maar. Voor haar eigen mensen was het de allerliefste knuffelkont die hield van aandacht en liefde en die ook heel veel liefde teruggaf. Ze was slim en dom tegelijkertijd, we hebben haar veel trucjes geleerd toen ze jong was en dat heeft ze haar hele leven onthouden, maar echt intelligent kan ik haar niet noemen haha. Wel luisterde ze heel goed, al deed ze dingen op haar eigen tempo. 

 

Onze huidige cocker Joy is op en top Engelse cocker met hoofdletter E. Uitbundig, open, vrolijk, allemansvriend; mens, hond, oud of jong, het maakt allemaal niet uit. Alles is even leuk en fantastisch. Ze is heel slim en pakt dingen snel op, houdt van aandacht en knuffelen en spelen. Nergens bang voor, niet snel onder de indruk. Life of the party. 

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Mijn witte herder heeft zoveel leuke kanten; leergierig en slim, enorm aanhankelijk en helemaal gericht op haar eigen mensen. Als vreemden haar willen lokken om te aaien blijft ze meestal droog naast me staan kijken en gaat er niet heen, hun aandacht hoeft ze niet. Bij bekenden gaat ze dan wel weer helemaal los van enthousiasme. Waken doet ze goed, ligt regelmatig voor het raam naar buiten te kijken. Blaffen doet ze alleen als er iemand voor de deur staat, zodra ik de deur open doe is ze stil. Wel gaat ze dan rustig mee om te kijken wie er is en of het allemaal in orde is. Dol op kinderen, als mijn kinderen vriendjes of vriendinnetjes meenemen horen die er meteen bij en zodra iedereen op de bank zit springt ze erbij om te knuffelen. Tijdens wandelingen gaat ze nooit ver bij ons vandaan, ze houdt ons altijd in de gaten. Is heel gevoelig en merkt het direct als er iemand niet lekker in zijn vel zit. Heerlijk neurotisch en geeft duidelijk aan wanneer iets niet gaat zoals "het hoort", de konijnen geef ik bijvoorbeeld altijd nog wat eten voor we gaan slapen. Als ze denkt dat ik het vergeten ben dan geeft ze dat duidelijk aan want dat mag natuurlijk niet gebeuren. Met honden die ze kent gaat het prima maar met vreemde honden is wisselend, soms kan ze leuk spelen maar vaak is er toch te veel spanning. Omdat ze wel goed luistert is dat goed te hanteren. 

 

Nadeel vind ik dat ze buiten wel eens wat angstig kan reageren. Wappert er in het donker ergens een vlag die er normaal niet hangt? Oei, dat is eng. Dan wil ze snel weg en is lastig te kalmeren. Dat vind ik eigenlijk het enige lastige aan haar, dat ze soms wel eens in paniek raakt van plotselinge harde geluiden of dingen en het dan wel even duurt voor ze zich hersteld heeft. Maar ze is bijna anderhalf dus dat zal misschien nog wel verbeteren. Voor de rest is het een geweldig lieve knuffelige, slimme en beschermende hond die helemaal bij me past.

honden page profiel Cai de shih tzuCai de shih tzu

honden foto van Cai de shih tzu

Hier een shih tzu.

nadelen vind ik: zijn oogjes, omdat er vaak oog problemen voor komen bij shih tzu's ( zo ook de mijne) en dat extra zorg nodig heeft. ( dat hoeft niet per se zo te zijn maar vaak staan de ogen wat verder naar buiten).

en dat ze een platte snuit hebben ( de mijne snurkt) maar voor de rest geeft dat ze alleen maar een grappiger uiterlijk en bellemerd dat de mijne niet.

voor de rest vind ik alles perfect aan de shih tzu.

voordelen: ze vinden het leuk om dingen te ondernemen maar dat hoeft niet per se, ze zijn dol op IEDEREEN!, lekker eigenwijs, speels, ik vind ze zelf erg mooi, ik vind de mijne makkelijk opvoedbaar.

 

het ligt er natuurlijk ook aan wat jij voordelen of nadelen vind...

honden page profiel katelijnekatelijne

honden foto van katelijne

Indy,cavalier king charles spaniël.Heeft een eigen karaktertje,doorduwer,koppig en een stevig jachtinstinct.Soms veranderd hij in een klein duveltje buiten.Want binnenshuis ligt dat met z'n vier poten omhoog.Komt vragen naar knuffels en om te spelen.Heeft een enorm lief karakter,allemans vriend en ziet in alles en iedereen geen gevaar.Wat niet altijd goed is,daarom moet ik hem constant begeleiden en wijzen op gevaar.Een echte schransbak op gebied van eten,dus consequent zijn.Moet soms wel eens terechtgewezen worden op een kordate manier,want is soms een dwingelantje.Maar ik zou hem voor geen geld willen missen.Een stevig karakter en toch heel erg lief,deugeniet en grappig in één.Prachtig!!

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Balou is een kruising pinscher chihuahua en een pittig eigenlijk zelfs moeilijk hondje. Ik kan zelf veel bij hem doen maar ik ben dan gelijk de enige. Hij is erg eenkennig, gestrest en onzeker, hierbij heeft hij een hekel aan iedereen die bij mij binnen komt, die moet hij dan luidkeels weg blaffen. Maar dit zegt meer over Balou dan over de kruising in het algemeen denk ik, al vertelde de dierenarts mij wel dat deze kruising vaak pittig is.

 

Lotus is nog te jong om iets over te kunnen zeggen, ze is een kruising shih tzu chihuahua van negen weken jong. Ze is niet bang, zeer eigenwijs en een echte clown, ik kan tijden naar haar kijken als ze in de weer is met een brokje of achter haar staart aan jaagt. Maar het is afwachten hoe haar karakter gaat worden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Hier ook een Border Collie (werklijn) en eentje met veel rastypische eigenschappen. Wel heel anders dan Lynn van Kelly (?)

 

Negatief:

Eenkennig: Ze houdt niet van vreemden, niet van grote/dominante mannen en niet van mensen met een donkere huidskleur. Meestal (maar niet altijd) gaat dat na een half uurtje vanzelf over als ze haar met rust laten. Kinderen zijn dus een risico omdat die vaak een onbekende hond maar wat graag willen aaien en knuffelen.

 

Grote kauwdrang en kracht; geen hondenspeelgoed houdt het langer dan 5 minuten vol. Zelfs het hardste kauwmateriaal is binnen 10 minuten op alleen echt bot kan ze een paar dagen mee doen. Als ze echt spanning heeft (zowel negatief als positief) en er is niets te knagen dan is er het risico dat ze iets pakt wat niet de bedoeling is zoals een stoelpoot.

 

Ze leert net zo snel goed gedrag als slecht gedrag terwijl slecht gedrag bijna niet meer af te leren is. Consequent zijn is dus een keiharde must. Daarbij probeert ze me nu na 10 jaar nog steeds wel eens uit.

 

Ze tonen niet snel vermoeidheid en pijn. Zeker niet tijdens werk of spel. Als baas moet je dus heel goed opletten of je je hond niet overvraagt en proberen dat voor te zijn.

 

Gevoelige darmen. Verandering van voer is snel een probleem, ook met snoep (vreemden die voeren!).

 

Ze nipt. Niet vaak (in 10 jaar tijd op 1 hand te tellen) maar ze doet dat en dus moet ik daar altijd op bedacht zijn. Nippen is een vervanger voor bijten waarbij de tanden de huid niet doordringen; maar net zo fout als bijten!

 

Positief:

Aan en uitknop. Thuis net een kat; veel soezen, graag geaaid worden en knuffelen. Maar zodra ze weet dat we iets gaan doen (binnen of buiten) verandert ze in een enthousiaste stuiterbal die ook hele verhalen kan vertellen met piepjes en geluidjes.

 

Waaks maar niet door te blaffen. Ze wordt wat onrustig als ze onraad hoort en in conflict situaties komt ze tussen mijn gezinsleden en de vreemde in staan; in alle rust. Wel heel gevoelig voor stemmingen en gedrag in het gezin (houdt niet van conflicten en gaat dan in haar bench liggen). Komt ook troosten als een gezinslid verdrietig is.

 

Ze kan heel veel leren aan zinnige en onzinnige trucjes. Is goed in het drijven van schapen en kuddes paarden maar ook in behendigheid en sport. Luistert echt supersz goed! Gericht op de baas of het gezinslid waarmee ze werkt/sport/speelt. Loopt voor je uit maar houdt je in de gaten terwijl ze op de paden blijft en niet door het bos crost of door de tuinen van de buren.

 

Kan goed alleen zijn. Weinig vachtverzorging nodig (langhaar) buiten de rui.

 

Super sociaal naar andere honden en pups.

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

" Maltezer,
 
echte schoothondjes en zijn niet graag alleen. Je moet ze wel opvoeden anders worden het van die verwende nesten die alles maar mogen.
Willen graag uitdaging in hun leventje. Dus sporten, af en toe heerlijk snuffelen, gaan ook graag flinke einden wandelen (behalve Puck, die heeft een broertje dood aan lange afstanden)
Puck houd absoluut niet van regen en kou. "

 Hier ook twee Maltezers in huis. Het zijn inderdaad echt knuffeldiertjes. Niks zo leuk als samen in de zetel tv kijken of een boek lezen.

Maar ze hebben inderdaad uitdaging nodig. Ik merk het echt als het een tijd slecht weer geweest is: ze wandelen niet graag in de regen, maar worden oervervelend als ze hun energie niet kwijt kunnen. Je kan ze dan wel afleiding bieden door hersenspelletjes te doen. Ze hoeven dus niet zo nodig dagelijks kilometers te wandelen, maar je moet wel iets met ze doen.

Loes en Polly zijn erg baasgericht. Beide luisteren wel naar mij en naar mijn vader. Vermoedelijk omdat we beide naar dezelfde hondenschool gaan en ook samen in de les zitten. Maar naar mijn moeder luisteren ze dan weer niet.

Loes zit eigenlijk nooit alleen, maar als ik wat veel van huis ben geweest door vergaderingen op het werk is Loes boos op mij. Dan gaat ze heel demonstratief bij iemand anders zitten en reageert niet als ik haar roep.

Ze doen het trouwens prima op de hondenschool: we zitten nu in de hoogste groep gehoorzaamheid en hebben gekozen om dit recreatief te blijven doen.

Loes heeft de typische eigenschap dat ze gek is op kinderen. Polly vindt kinderen dan weer veel te onvoorspelbaar en blaft ze weg.

Vachtonderhoud is wel een puntje. Ik vind het niet erg om te doen, Loes draagt haar vacht dan ook halflang. Dat vind ik een mooie combinatie van de traditionele dracht, maar toch nog goed te onderhouden zelfs bij slecht weer. Maar je mag toch rekenen op minsten om de twee dagen een uur borstelen. Ze gaan ook om de twaalf weken naar de trimster. Afhankelijk van het weer gaan ze ongeveer een keer per maand in bad.

 

Maltezers zijn een relatief gezond ras. Enkel de knieën zijn een zwak punt (zoals bij veel kleine rassen): patella luxatie. Polly is hier in het begin van het jaar aan geopereerd. Een zware operatie, die gelukkig een grote kans op slagen heeft. Polly mag volgende week weer starten op de hondenschool.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Zou de TS nog terugkomen of zitten we hier voor niets hele verhalen te typen?

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^