Advies mbt loopsheid/sterilisatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Martine (Gast)

ik heb een fantastische lieve Portugese waterhond van 2 jaar oud. Onze hond is zo lang ellendig tijdens en na het loops zijn dat we haar eens zouden willen laten dekken vooraleer we overgaan tot sterilisatie. kan iemand ons helpen ?  

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 25 februari om 22:15 --

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Waarom laat je haar niet meteen steriliseren? Een nest krijgen lijkt me nergens voor nodig...

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Wees je er bewust van, dat bij een zieke pup uit het nest jij als fokker verantwoordelijk bent. Even afgezien van wat er allemaal bij komt kijken. Laat het alsjeblieft over aan de echte fokkers. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

 De moeder van Beer is 2 weken terug overleden na de keizersnede. Ze was 4 jaar. De pups lagen verkeerd en alles zat gedraaid, er zijn bloedingen ontstaan en ze konden haar niet meer redden. Het dierenziekenhuis kon niets meer doen. De pups maken het goed, op 1 na, en worden nu met de fles grootgebracht. Dat betekent dus elke zoveel uur je bed uit om de pups te voeren en goed neer te leggen, de buikjes masseren, de ontlasting opruimen enz enz...  

Wees je alsjeblieft bewust van de risico's... 

Als je ervoor kiest om het toch te doen, zorg er dan voor dat je bijgestaan wordt door een fokker en dat je altijd een dierenarts kunt bereiken (of dat die er zelfs bij is).  

honden page profiel RenateRenate

Liefst ook een Portugese waterhond? Dus het mag ook een ander ras zijn??? Als het maar dekt en puppies maakt? Als je serieus wil fokken, neem je best eerst contact op met de fokker van je hond. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een geschikte reu, eventueel uit het buitenland. Dat mag geen probleem zijn als je echt graag een deftig gefokt nestje wil (gezondheid, karakter...).

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

"  De moeder van Beer is 2 weken terug overleden na de keizersnede. Ze was 4 jaar. De pups lagen verkeerd en alles zat gedraaid, er zijn bloedingen ontstaan en ze konden haar niet meer redden. Het dierenziekenhuis kon niets meer doen. De pups maken het goed, op 1 na, en worden nu met de fles grootgebracht. Dat betekent dus elke zoveel uur je bed uit om de pups te voeren en goed neer te leggen, de buikjes masseren, de ontlasting opruimen enz enz...  
Wees je alsjeblieft bewust van de risico's...  "

 Even off topic....

 

Oh Hannah, wat erg........vreselijk als je dit moet meemaken en je geliefde teefje verliest.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  Even off topic....
 
Oh Hannah, wat erg........vreselijk als je dit moet meemaken en je geliefde teefje verliest. "

 Ja, verschrikkelijk... en zo jong. Totaal onverwachts.  Je staat machteloos maar er is geen tijd om er te veel over na te denken want er liggen hongerige babybulletjes op je te wachten. Vreselijk...

honden page profiel ..

honden foto van .

Wat is het voordeel van eerst een nest dan sterilisatie?? 

 

Heb je je hond laten testen? Heb je alle nadelen zoals boven genoemd goed overwogen? Heb je behoorlijk wat geld voor als het mis gaat en er veel medische kosten bij komen kijken? Heb je al eventuele pup kopers? Heb je uberhaupt verstand van fokken en alle bijkomende zaken? 

 

Zeker het zinnetje 'liefst ook een portugese waterhond' steekt mij heel erg... 

 

Ook neem ik aan... dat als jij zoveel van fokken weet, alles verantwoord gaat doen etc. dat je hier niet op een forum opzoek hoeft naar een dekreu maar het in 'je eigen kringen' wel kan oplossen. Mensen die betrokken zijn bij dit ras kennen vaak ook buitenlandse dekreuen hoor zeker als ze in eigen land zo zeldzaam zijn. Geeft voor mij al aan dat jij die kennis en contacten niet hebt... 

 

Dus nogmaals.. waarom een nestje???!! 

 

 

honden page profiel ..

honden foto van .

"  Ja, verschrikkelijk... en zo jong. Totaal onverwachts.  Je staat machteloos maar er is geen tijd om er te veel over na te denken want er liggen hongerige babybulletjes op je te wachten. Vreselijk... "

 

Echt vreselijk Hannah! Ze was nog zo jong! 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Je doet je hond geen 'plezier' met een nestje. Het is ook niet zo dat het goed/beter is voor een hond om eerst een nestje te krijgen en dan te laten helpen.

Als zij zo een last van de loopsheid heeft, gewoon laten helpen. Zonder eerst een nestje.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Waarom wil je eerst een nestje met haar? Als de reden puur is omdat ze schijndrachtig is (zo heet dat namelijk), dan zou ik haar gewoon direct laten steriliseren zonder nestje vooraf. Een nestje is niet zonder risico does zijn genoeg teefjes wiens karakter ten negatieve verandert.

 

Bovendien weet je niet of jouw hond gezond is. Hondenrassen zijn tot stand gekomen door inteelt, want een hond met een bepaald uiterlijk werd gekruist met een direct familielid met hetzelfde uiterlijk. Alleen werden niet puur de uiterlijke genen doorgegeven, maar ook genen van ziekten en zo. Die hoefden bij de ouders afzonderlijk niet voor problemen te zorgen, maar bij de pups (die van beide kanten die genen mee kregen) wel.

 

Ik heb dit aan de levende lijve gezien bij de honden van een goede vriendin. Zij kreeg vijf pups uit een broer-zus combinatie. Van de vijf honden uit deze oudercombinatie is er een op een dag dood neergevallen tijdens het fietsen,  hebben drie anderen een heupoperatie gehad (eentje zelfs twee) en hebben die drie plus de laatste die geen operatie heeft gehad nu jaren later veel pijn door kapotte heupen. Dit zijn alleen nog maar de honden uit dat nest die bij mijn vriendin terecht gekomen zijn. De rest van de pups weet je dus niet eens hoe of wat, maar de kans is groot dat ook daar problemen zijn. De vader van deze honden is vroeg gestorven en de moederhond heeft hoogstwaarschijnlijk dezelfde slechte heupen als haar pups.

 

Dit zijn hondjes uit een hele verkeerde broer-zus dekking, maar bedenk je dat dit soort honden gebruikt werden om een ras te creëeren... En de gevolgen van zulke onverantwoorde fokkerij zie je nu nog steeds terug in de huidig gefokte honden als de fokker niet op verantwoorde manier fokt. Honden met een slecht skelet, doof, blind etc. Dat is niet wat je wilt voor je hond en voor de pups die je fokt.

 

Ja, het kan allemaal goed gaan. Maar daar heb je veel geluk bij nodig. En wil je dat risico nemen, wetende dat een puppiekoper jou ervoor aan kan klagen en je veel geld kan laten betalen als smartengeld en als vergoeding voor operaties? Dat wil je niet, neem ik aan.

 

Dus wat je je echt af moet vragen is of jouw hondje gezond genoeg is voor een nestje. Zijn jouw hondje haar heupen goed? Ellebogen? Oren en ogen? Want voordat je gaat fokken moet je je hond daar op laten testen om zo veel mogelijk uit te sluiten dat jouw hond aandoeningen doorgeeft aan de pups. De reu zou daar ook op getest moeten zijn. Heeft je hond geen stamboom, dan zou ik het sowieso al niet doen. Je weet immers nooit wat jouw hond aan erfelijk materiaal meegekregen heeft en doorgeeft aan de pups. En aangezien een reu ook 50% mee geeft zijn testen en een stamboom voor hem net zo belangrijk.

 

Dus je kunt je echt afvragen of puur de schijndracht een goede reden is voor een nestje...

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Heeft jouw hond dan ook een stamboom?

Dan zou ik haar eerst laten testen en keuren.

En dan op zoek naar een Portugeze waterhond reu, die dit ook heeft.

Dat je dus fokt volgens de regels van de rasvereniging en je voor het nestje ook een stamboom kan aanvragen.

Het is zonde als je er zomaar een nestje mee gaat fokken, dat is onnodig vermeerderen.

Dan zou ik haar liever meteen laten steriliseren.

 

Hannah, wat vreselijk van de moeder van Beer.

 

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" ik heb een fantastische lieve Portugese waterhond van 2 jaar oud en zoek eenmalig een dekreu ( liefst ook een Portugese waterhond). Onze hond is zo lang ellendig tijdens en na het loops zijn dat we haar eens zouden willen laten dekken vooraleer we overgaan tot sterilisatie. In België is maar 1 fokker van dit ras en daarom kan ik hier niet op zoek gaan want ze komen waarschijnlijk  allemaal dezelfde reu.
kan iemand ons helpen ?
  "

Waarschijnlijk allemaal van dezelfde reu ?

Op stamboom zie je toch wie de vader is ?

 

 

honden page profiel Ingrid De MeulemeesterIngrid De Meulemeester

honden foto van Ingrid De Meulemeester

" Liefst ook een Portugese waterhond? Dus het mag ook een ander ras zijn??? Als het maar dekt en puppies maakt?

Als je serieus wil fokken, neem je best eerst contact op met de fokker van je hond. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een geschikte reu, eventueel uit het buitenland. Dat mag geen probleem zijn als je echt graag een deftig gefokt nestje wil (gezondheid, karakter...). "

 Was ook mijn gedacht.....

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Hopelijk ga je je teef niet kruisen met een ander ras.

 

Zo te zien zijn er in Nederland geen fokkers van de Portugese Waterhond.

http://www.waterhondenclub.nl/index.php/nl/fokkerij-en-gezondheid/verenigingsfokkers

 

In Duitsland zijn meerdere fokkers van de Portugese waterhond. Zorg dat beide ouders getest zijn/worden op vaak voorkomende erfelijke aandoeningen in dit ras.

 

http://www.vdh.de/welpen/zuechter?id=137

 

 

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Oproepen voor een dekreu is niet toegestaan op Hondenpage, zie hiervoor de volgende paragraaf van onze regels:


23. Fokzaken
Het is niet toegestaan om op HP een fokteef/dekreu aan te bieden of te vragen. Deze topics gaan op slot en worden verwijderd. Dit zelfde geldt voor berichten waarin pups worden aangeboden (buiten de aangewezen sectie).


Daarnaast is Hondenpage voorstander van verantwoord fokken. 
Om deze reden is het alleen voor fokkers die verantwoord fokken toegestaan om te schrijven 
over dekking, dracht en hun nestje pups. 


Onder verantwoord fokken verstaan wij o.a. juiste leeftijd ouderdieren, 
uit laten voeren van testen op erfelijke afwijkingen,
 goede leefomgeving voor moeder en pups, 
en een juiste verzorging en begeleiding van de pups in het nest.


Meer informatie omtrent het verantwoord fokbeleid van HP lees je in onderstaande link
[link]http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_492-Richtlijnen-voor-fokkers-op-de-hondenpage.php/[/link]

 
Het topic blijft in dit geval open voor adviezen mbt de sterilisatie en loopsheid.

Wel hebben we de titel en inhoud van de openingspost veranderd zodat het duidelijk is dat het niet meer om de zoektocht naar een reu gaat. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" ik heb een fantastische lieve Portugese waterhond van 2 jaar oud. Onze hond is zo lang ellendig tijdens en na het loops zijn dat we haar eens zouden willen laten dekken vooraleer we overgaan tot sterilisatie. kan iemand ons helpen ?  

-- 

 Niet laten dekken, drie maanden na de loopsheid is de beste tijd om je hond te steriliseren (castreren) als je hond er zoveel last van heeft, nu uitgegroeid, mooie tijd om te laten steriliseren.

Volgende forumvraag: Lily HD en ED uitslag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^