SPOED: onze Golden heeft aangevallen!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Marijke (Gast)

Hallo iedereen!

Allereerst een fijne kerst natuurlijk!
Onze kerst is dit jaar niet zo fijn.
Gisteren heeft onze Golden Retriever (teefje van 7 jaar) zomaar uit het niets mijn vriend aangevallen.
Ze kwam kwispelend de keuken in en mijn vriend ging op zijn hurken zitten om haar te aaien. Hoofd dicht bij haar kop (doet hij dagelijks) en met zijn handen pakte hij haar kop vast; aan weers kanten van haar kop (achter de oren). En zomaar uit het niets een grom en een hap in zijn neus. Daar bleef het niet bij. Ze hield echt even een aantal tellen vast en ging zelfs schudden met haar kop, alsof ze een prooi vast hield. We zijn ontzettend geschrokken, hebben haar wel gestraft, maar niet direct, omdat ze bleef vasthouden en om nog ernstigere wonden te vermijden. Door de schok en het naar de badkamer rennen om het bloeden proberen te stoppen, heeft ze pas een kwartier later straf gekregen. We zijn vooral ook gedesillusioneerd, omdat we dit nooit hadden verwacht! Opvallend is wel dat onze hond vandaag de hele dag al anders is. Het lijkt alsof ze zich wel degelijk bewust is van het feit dat er iets is gebeurd wat echt niet had mogen gebeuren. Ze loopt met haar kopje naar beneden, staart tussen de poten, heel gedwee.

We hebben onze hond pas sinds eind augustus dit jaar. Het is een herplaatser. Ze is weg gedaan vanwege een ongelukje thuis bij de vorige eigenaar. Kleinkind liet eten vallen, wilde het oppakken, hond dacht 'mmm, eten' en wilde het ook pakken. Met als gevolg dat de hond het pinkje van de kleinzoon in haar bek had. De vader van dit jongetje heeft de hond toen een enorme oplawaai gegeven. De vorige eigenaar vond dat ze de hond niet meer kon houden en dat ze een andere kans verdiende in een nieuw gezin. Bij ons dus. Wel heeft ze gezegd, dat als er nog zoiets zou voorvallen, we de hond maar terug moesten brengen. Dan zou zij het verder afhandelen.
Wij weten echt niet wat we moeten doen. Dit gedrag kan natuurlijk echt niet. Je baas aanvallen uit het niets, dat is gewoon echt véél te veel stappen te ver. Ze had kunnen grommen, blaffen, weglopen als ze het niet fijn zou vinden, maar dit... We zijn echt verbijsterd. Het vertrouwen dat we de afgelopen maanden hebben opgebouwd is echt in 1 klap weg.

Misschien nog handig om wat achtergrondinformatie te hebben: het baasje van onze hond (waren dikke maatjes) is twee jaar geleden tijdens het uitlaten door een hartstilstand om het leven gekomen. Hier was alleen onze hond bij. Ze heeft net zo lang gewacht tot de ambulance er was en toen hebben ze haar moeten weg duwen. Ze heeft dus waarschijnlijk ook een groot trauma opgelopen hierdoor. Na het overlijden heeft de vrouw van deze man verder voor de hond gezorgd. Ook reageerde de hond jaloers op het kleinkind van de vorige eigenaar. Hoe haar gedrag was weten we niet. Dit is alleen als 'feit' aan ons meegegeven. Daarnaast komt nog dat onze hond andere honden vermijdt. Ze speelt niet met andere honden, maar loopt in een grote boog om ze heen, of gaat achter ons staan schuilen. Het schijnt dat ze vorig jaar door twee herdershonden is aangevallen en daardoor een grote gapende wond bij haar oor heeft gehad, vandaar dat ze angstig is.

Graag horen we wat jullie er van vinden, maar ook wat je in zo'n situatie zou doen / moet doen. Moeten we haar terug brengen naar haar vorige baasje, met als gevolg dat ze haar laten inslapen? Moeten we haar nog een kans geven? Maar wat als er nog zoiets gebeurt? Blijkbaar is ze toch niet te vertrouwen..

Heel graag jullie advies/commentaar!!
Vriendelijke groet,
Marijke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "SPOED: onze Golden heeft aangevallen!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Marijke,

Jeetje zeg wat een lastig probleem voor jullie.

Ik haal er een paar punten uit:

Hoofd dicht bij haar kop (doet hij dagelijks) en met zijn handen pakte hij haar kop vast; aan weers kanten van haar kop (achter de oren).

Honden zijn heel erg lang tollerand maar nu was de maat vol en daardoor ging ze aanvallen. Je vriend was ook erg bedreigend voor haar.

Ze heeft ze pas een kwartier later straf gekregen.

Voor een hond komt dit heel raar over. Een hond heeft een korte termijn geheugen en koppelt de straf niet aan de bijt maar juist wat er op dat moment gebeurt. Jullie komen binnen en bam daar is de straf.

Ik zou er een GT bijhalen die jullie kan begeleiden. Misschien kunnen wij iemand aanraden. In welke provincie wonene jullie.

Groetjes van Esther

marijke (Gast)

Hoi Esther,

Bedankt voor je hele snelle reactie!
Had onze hond dan niet eerder al eens moeten laten merken dat ze het niet fijn vindt om zo gepakt en geaaid te gaan worden? Bijvoorbeeld al een keertje grommen of iets dergelijks? Ik weet het niet hoor!

Ja, we weten dat de straf laat kwam. Maar mijn vriend was eigenlijk al blij dat zijn neus er nog aan zat :-) en hij was vooral zo ontzettend geschrokken en meer bezig met alle wonden, dan met de hond op dat moment..

Wij wonen in Gelderland trouwens.

Groetjes, Marijke

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wow wat een verhaal, arme hond heeft al veel meegemaakt en is vaak verkeerd begrepen.

Niet wanhopen hoor, met een goede gt gaat het allemaal goed komen net wat Esther zegt.

Toen wij onze hond net hadden maakte mijn vriend ongeveer dezelfde fout als jouw vriend. Lola zat bij me in de keuken, hij wou vriendelijk naar haar toestappen, hurken en haar aanhalen, niet dus, hij kreeg een hap en een grauw. Niet zo heftig als bij jouw vriend maar we schrokken toch. Achteraf was dat veel te bedreigend voor de hond en hebben we zulk soort akties dan ook maar achterwege gelaten, totdat de hond ons vertrouwd. Dus geen onverwachte bewegingen, niet naar de hond toelopen, maar hem bij je roepen met eventueel iets lekkers.

Een goede tip is ook de boeken van Turid Rugaas te lezen waar je de hondentaal leert kennen.

Met een goed gt komt het allemaal goed.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,

Als Esther je niet kan helpen dan weet ik wel een adres van een goede GT in Vorden..
Met een kleine hondenschool die werkt in zéér kleine groepjes en veel achtergrond info.
Positieve manier van trainen, klicker training, training aan huis/privé..

Succes, lieve groet, Ilja

Anoniem (Gast)

Hing je vriend ook een beetje over haar toen hij sit deed? Dus zijn hoofd boven dat van je hond heen?
En dan 2 handen rond haar hoofd.

Dan zou het er gewoon heel erg dominant en bedreigend uitgezien kunnen hebben voor je golden.

Misschien hing hij gisteren net iets te veel over haar waardoor ze het dit keer niet verdroeg.


Een vriend van mij heeft ook een pracht van een hond en is heel erg lief. Maar enkele maanden geleden heeft hij ook een vriend aan huis in het gezicht gebeten. De hond is 9jaar en heeft nooit iets verkeerd gedaan ook die persoon die hij heeft gebeten was zijn beste maatje. Blijkbaar moet die vriend die dag een verkeerde houding hebben gehad waardoor de hond zich bedreigd voelde. En volgens de GT had die man gewoon iets te ver voorover gebogen;
Als de GT gewoon gehurkt ging zitten met een rechte rug had de hond er geen probleem mee, maar naarmate de GT verder naar voor hing begon de hond met zijn ogen te rollen. Toen de GT dan haar hoofd heel dicht tegen de hond zijn hooofd had begon hij te grommen en had de GT verder gegaan had hij hoogswaarschijnlijk ook een paar flinke mechelaar tanden in zijn gezicht gehad.

Dus misschien was er die dag gewoon een heel klein dingetje dat je vriend anders deed waardoor de hond dit zag als een bedreiging?

Wat ik in die situatie zou doen is even haar gedrag laten bekijken door een GT. Een GT kan snel zien (aan de kleinste tekens) wat een hond verdraagt en wat niet.
Als ze "vals" zou zijn hd ze al eerder gebeten, ik denk echt dat er op dat moment iets is gebeurd dat ze niet leuk vond.
Een GT kan volgens mij wel uitzoeken wat het prbleem net was.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Het kan ook wel zijn dat de hond pijn had..
Oren zijn een gevoelige plaats..

Daarbij blijft het bedreigend een hond vast te pakken aan het hoofd..
Zeker als de hond al een nare ervaring heeft..

Ik ben er van overtuigd dat het een foutje was door de situatie..

Lieve groet, Ilja

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik vermoed hetzelfde als Ilja boven. Mijn vorige Golden had vaak last van zijn oren, en oren zijn erg gevoelig. Pijn zou inderdaad kunnen. Je schrijft ook dat ze een keer gepakt is door honden en daardoor een gapende wond bij een oor had. Misschien is door de kou de wond wat gevoeliger op het moment? Ik heb jaren geleden in een roestige spijker gestaan en vaak voel ik daar niets van, maar soms...

Ik zou voorzichtig in het oor kijken of het rood of vies is, of even langs de dierenarts. Zijn de oren gezond dan kun je eventueel een expert inschakelen als je daar behoefte aan hebt.

Ik heb ook wel een keer een foutje gehad met mijn vorige hond. Met iedere hond tot nu toe. Bij mij lieten/ laten ze zo'n knuffel allemaal toe, maar als ze niet lekker in hun vel zitten, pijn hebben of iets dergelijks willen ze wel eens onverwachts uit de hoek komen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

De wond wat gevoeliger door de kou, ik bedoel natuurlijk de plek van die wond.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Honden bijten over het algemeen niet zomaar. Mijn hond van 6 is super lief en ik kan er in prencipe boven op gaan liggen. maar zij heeft mij ook eens in mijn gezich gebeten uit dominantie.

Nu denk ik ook dat het bij jullie hond gewoon "angst" was omdat je vriend haar 'bedreigde" En ze hoeven niet altijd een waarschuwing te geven zoals grommen. Vaak doen ze dit met lichaamstaal.. Zoals wegkijken of de staart in een bepaalde stand..

Als de hond ook weg probeerd te gaan laat hem dan. Hij voelt zich duidelijk niet op z'n gemak.

Zoals de rest al zegt, zoek een goede GT, die kan namelijk ook zien wat je doet en wat je hond doet..

Groetjes

honden page profiel christelchristel

honden foto van christel

Als de hond heeft doorgebeten, hoop ik wel dat je vriend een tetanis injectie heeft gehaald!!!!

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende

honden foto van YmY en de bende

Heel erg lullig van je vriend zijn neus, maar ik denk meteen "arm beestje". Ze heeft erg veel meegemaakt en jullie bedoelen het supergoed,maar begrijpen haar waarschijnlijk wat verkeerd.
Ik hoop echt dat jullie haar nog een kans willen geven en er hulp bij halen.
Succes ;-)

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Marijke,
Ik heb op zich niets toe te voegen aan bovenstaande adviezen om er een GT bij te halen.


Wat betreft het "zomaar ineens aanvallen zonder te grommen" heb ik nog wel iets:
Het kan zijn dat je hond dit heeft afgeleerd bij de vorige eigenaar.
Grommen is niets meer of minder dan een signaal van de hond " back off, anders zal ik zwaardere middelen in gaan zetten". Veel mensen straffen de hond voor grommen o.i.d. De hond leert dus "grommen=ik krijg op mijn donder". In het vervolg laat hij het dan ook wel uit zijn hoofd om op die manier zijn grenzen aan te geven. Het resultaat is een hond die wel degelijk grenzen heeft maar geleerd heeft zijn mond te houden tot de grens is bereikt en in onze ogen "zomaar uit het niets" aanvalt. Overigens is grommen niet de enige manier om aan te geven dat de grens bereikt is. Ik denk dan ook dat er een hele reeks aan andere signalen (de kalmerende signalen waar hier over gesproken wordt) aan het gebeuren vooraf is gegaan.

Verder gaat het over een Golden Retriever. Wat mij opvalt in je verhaal was dat het niet even "snappen" was, maar dat de hond behoorlijk doorging. Ik heb hier ooit eerder iets over gehoord bij honden uit de Retriever groep. Dit soort honden zijn jarenlang gefokt op een "zachte bek". Dus heel voorzichtig met gebruik van hun kaken.
In het nest, maar ook tijdens de opvoeding door de mens, worden deze honden dan ook nauwelijks gecorrigeerd door elkaar of ons. Ze leren als het ware niet hoe hard ze mogen bijten, simpelweg omdat ze zo zacht in de bek zijn, dat het geen pijn doet.
(Vergelijk dit met een terrier, deze zal bij een goede opvoeding/socialisatie door soorgenoten en de mens al in een vroeg stadium heel duidelijk leren wat de maximaal toegestane bijtkracht is.)
Het gevolg hiervan is dat, ALS de hond dan een keer bijt omdat het emmertje vol is, hij compleet los gaat omdat er geen aangeleerde bovengrens is.
Dit schijnt (volgens prof Ian Dunbar) een van de redenen te zijn dat je soms compleet doorgeslagen bijtgedrag ziet bij Retrievers.

Als laatste, je schrijft dat je vermoed dat je hond bewust is van hetgeen ze gedaan heeft. Dat denk ik niet. Honden hebben geen moreel besef. Inzet van tanden ter verdediging van jezelf is een volkomen normaal en legitiem middel om je grenzen aan te geven.
Wat mij veel waarschijnlijker lijkt: ze heeft een kwartier na het gebeuren op haar donder gehad. In haar ogen is dit zomaar, uit het niets (zoals Esther aangeeft, een hond leert alleen oorzaak-gevolgrelaties van gebeurtenissen die direct na elkaar plaatsvinden). Haar onderdanige houding komt dan ook voort uit de angst weer zonder reden (in haar ogen) gestraft te worden door jullie.

De vertrouwensband is beschadigd, vanuit beide kanten, en nogmaals denk ik dat het belangrijk is professionele hulp in te schakelen om deze te herstellen. Omdat ik vermoed dat het hier inderdaad gaat om een hond die in het verleden is gestraft voor het aangeven van haar grenzen, denk ik dat het zinvol is als deze therapeut in ieder geval op de hoogte is van kalmerende signalen.

Ik wens je veel succes,

Groetjes, Mischa

honden page profiel HILLHILL

honden foto van HILL

gatsie..hebt allemaal gelezen,,wat rot,voor jullie en de hond...hoop dat weer goed gaat komen,,beterschap voor je vriend..en sterkte met de hond

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi,

Naat al het advies wat je gekregen hebt wil ik nog even aanstippen dat het een teefje is. Ze is gesteriliseerd of niet? Want hormonen kunnen ook een rol spelen en ook de dagindeling.

Een goede gt die werkt met kalmerende signalen is: http://www.maroef.nl/. Ik ken haar persoonlijk want zij heeft met mij samen de opleiding gedaan m.b.t. kalmerende signalen.

Ik hoop dat je snel met haar een afspraak kan maken.

Groetjes van Esther

honden page profiel  martine martine

honden foto van  martine

ben ook van mening zoals ilja, mss eerst eens laten nakijken door de DA, oren zijn idd heel gevoelige plekken, en mss heeft ze ergens pijn aan haar oren of hoofd, zou ook best kunnen.
Is natuurlijk een hele nare ervaring, maar zou toch eerst pijn en dergelijke laten uitsluiten voordat je besluiten neemt.

Grtzz en succes en beterschap voor de vriend

Martine

honden foto van **The more I know about people, the more I love dogs**

Hoop dat je je hond hiervoor niet ook zou wegdoen? Heeft ook wel erg veel meegemaakt e? En ze is miss gewoon even geschrokken (Ook al doet je vriend dit vaker...)


Cindy

marijke (Gast)

Hallo allemaal!

Tsjonge, wat krijg ik ontzettend veel reacties. Echt super!!
Hier kunnen we zeker wat mee hoor!
De avond dat het gebeurde waren we zwaar verbaasd, maar ook boos. Het beeld wat ons geschetst is toen we haar overnamen, was hiermee dus volledig bevestigd. Echt een schok, juist omdat onze hond de beste maatjes is met mijn vriend! Maar een dag later dachten we dat wij misschien ook te rechtlijnig keken en vandaar dus het bericht op dit forum.
Uit alle reacties haal ik vooral dat we het bij een GT moeten proberen en dat dit waarschijnlijk baat zal hebben. Dus dat gaan we eerst maar eens proberen!
We hebben vanmorgen voorzichtig haar oortjes + omgeving van de oren bekeken. Daar zien we verder niks raars waardoor ze pijn zou kunnen hebben. Maar zou ze dan niet al eerst gaan piepen om aan te geven dat ze ergens pijn heeft?!
Het zou wel kunnen dat de houding van mijn vriend te bedreigend is geweest. Hij zat op dezelfde hoogte (ooghoogte), maar wel met zijn hoofd wat naar haar toe gebogen. Toen ik mijn vorige bericht aan het typen was las is ook de eventuele link met 'aangevallen door herdershonden + gapende wond bij oren' en dat mijn vriend haar bij haar kopje heeft gepakt (achter de oren) om haar te aaien.

Het is en blijft voor ons een groot raadsel waarom dit precies is gebeurd. We willen haar zeker niet zomaar weg doen, dus we geven haar een volgende kans om met hulp van een GT hopelijk wat verduidelijking in haar gedrag te krijgen + hoe we met haar om moeten gaan.

Hartstikke bedankt in elk geval voor de reacties. Mocht je nog aanvullende tips hebben, dan horen we die heel graag :-D

Marijke

PS: onze hond is niet gesteriliseerd.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,

Het beet pakken van een hond in de nek/in de buut van de keel is bedreigend..
Honden/wolven bijten elkaar dood door de strot door te bijten..
De nek/keel is dus een zéér essentiele plaats voor een hond om beetgepakt te worden..

Een enkele keer zie ik wel een hier foto's op de honden site van kinderen die over de hond heen hangen en dan een armpje om de nek slaan.. :'(
Oeiiiiiiii... dan ben ik altijd maar blij als ik niet lees dat er een kindje gebeten is...

Ik hoop van harte dat je weer snel een stuk vertrouwen kunt terug winnen bij de hond maar ook bij jullie zelf..

Lieve groet en succes, Ilja

marijke (Gast)

Hoi,

Ik heb het boek over kalmerende signalen besteld en contact opgenomen met de GT van Maroef. Bedankt Esther voor het adres!!
Wij geven onze hond zeker nog een kans en we hopen dat van beide kanten het vertrouwen weer kan worden opgebouwd en dat we elkaar beter leren begrijpen :-)
Wij doen weer helemaal normaal (al sinds vrijdag) en de hond doet ook weer normaal, gelukkig. Toch zijn we wel een stuk voorzichtiger!

Bedankt iedereen voor de adviezen en tips!
Groetjes, Marijke

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi,

Marijke veel succes met je maatje hoor..

Komt vast goed.. ;-)
Vergeet niet dat je een hond hebt met een minder fijn verleden..
Daar houden ze altijd een trauma aan over...

Lieve groet, Ilja

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Super om te lezen Marijke, het gaat vast goed komen met jullie!!

Misschien kan je hier een profiel maken en een foto van je hond plaatsen zodat we haar kunnen zien?

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Marijke, ik kan me voorstellen dat je enorm geschrokken bent, maar blijf aub nog in je hond geloven en geef hem of haar nog een kans.

Om de hoofd heen pakken, nooit doen. Altijd gewoon eerst aan de hand laten snuffelen en kriebelen onder het kinnetje en dan met je hand van onderen af.

Ik denk dat de hond heus wel signalen heeft afgegegeven hoor. Maar heb je die wel gezien? Dat gaat vaak zo snel en zo sumier.. en dat hoeft heus niet altijd met geluid etc hoor.

Hoe gaat het nu met het baasje? Is het bloeden gestopt? Gaat het nu goed?

Hoe reageert de hond nu?
Inderdaad wat andere aangeven, schakel iemand in, die er verstand van heeft, die jullie wat op weg kan helpen! Succes en sterkte en beterschap met de bijtwond en hopelijk valt het mee.

p.s. een hond NOOIT straffen op een later tijdstip!

honden page profiel AnitaAnita

honden foto van Anita

Marijke, ik lees je topic nu pas...
Wat fijn dat je wat met de adviezen doet en dat je
haar de kans geeft, samen met een GT aan de slag gaat!
Ik hoop dat jullie elkaar van beide kanten weer goed
kunnen vertrouwen en veel plezier aan elkaar zullen beleven!
SUCCES!

Groetjes, Anita.

honden page profiel kirsten&Bambikirsten&Bambi

honden foto van kirsten&Bambi

hoi Ester
Ik weet niet of dit al gezegd is maar:
Misschien keek je vriend de hond recht in zijn ogen zoals hij nog nooit eerder heeft gedaan en dat kwam heel bedreigend over

Xkus Kirsten O-)

honden page profiel Sandra, Midas en RoosjeSandra, Midas en Roosje

honden foto van Sandra, Midas en Roosje

Hoi Etsher, kwam dit stukje op internet tegen wel goed om te lezen denk ik!! Met name het tweede stukje

Kalmerende Signalen

Kalmerende signalen zijn signalen die honden gebruiken om te voorkomen dat er conflicten ontstaan. Ver voordat een conflict zou kunnen ontstaan, worden deze signalen gebruikt die bedreigingen en problemen moeten voorkomen. Tevens kunnen stress, harde geluiden of andere vervelende zaken worden getemperd.
De signalen kunnen worden gebruikt om de ander gerust te stellen, bijvoorbeeld bij een ontmoeting met een mens of hond op straat, of als de hond een kamer binnenkomt en daar honden of mensen ziet. De hond zal direct een signaal afgeven om te vertellen dat hij aardig is en niet van plan is een conflict aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld wegkijken of likken zijn.
De signalen kunnen ook worden gebruikt door de hond om zichzelf te kalmeren, bijvoorbeeld wanneer de hond enthousiast is voor de wandeling die gaat komen. Vaak zal hij dan gaan gapen om zichzelf te kalmeren.
Er zijn veel kalmerende signalen en het is afhankelijk van de hond en de situatie welke hij gebruikt.

Communicatie problemen

Een hond laat echter ook, zoals de meeste mensen het noemen, dreigementen zien. Beter zou het zijn om dit “afstand vergrotende signalen” te noemen. Dit zijn o.a.: tanden laten zien, grommen, blaffen, snappen. Honden doen dit om het onprettige op afstand te houden. En wat honden aan ons mensen bedreigend kunnen vinden is boosheid en agressie. Dat kan zijn: recht op een hond af lopen, over hem heen buigen, aanstaren, vasthouden, streng toespreken, etc.
Vaak is de mens geneigd om de “afstand vergrotende signalen” te straffen, terwijl de hond al ver van te voren signalen had gegeven om de situatie te sussen. Als wij als mens dit niet signaleren, kan de hond niet anders dan uiteindelijk een “dreigement”, ofwel laatste waarschuwing, laten zien. Deze “afstand vergrotende signalen” mogen dus ook nooit bestraft worden.

Indien een hond toch regelmatig conflicten aangaat, moeten we dus goed naar ons zelf kijken. In de meeste gevallen zijn wij zelf de oorzaak van dit gedrag. Indien een hond in zijn leven van pup tot volwassen hond de gelegenheid krijgt zijn taal te ontwikkelen door samen te zijn met andere honden, zal hij zich ontwikkelen tot een sociaal goed functionerend dier, die het vermogen heeft conflicten op te lossen. Als een hond een deel van dit communicatiesysteem mist, komt dat vaak doordat de hond door de mens is bestraft op het moment dat hij probeerde te kalmeren. Indien de mens dat maar vaak genoeg straft, durft de hond op een gegeven moment deze signalen niet meer te gebruiken.
Een andere reden waarom een hond dit mist kan zijn doordat de hond veelvuldig is aangevallen of geplaagd door andere (agressieve) honden ondanks alle kalmerende signalen die hij heeft afgegeven.
Gelukkig hebben onze honden de kalmerende signalen geërfd van hun voorvaderen en kunnen we de hond weer “aanleren” deze signalen te gebruiken. Belangrijk is dat de mens deze signalen herkent en zelf ook gaat toepassen. De hond zal deze signalen vroeg of laat weer gaan gebruiken. Belangrijk is dat deze signalen dan beloond worden. De hond zal u dankbaar zijn!

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

Je bent zelf geen DA en kan niet IN het oor van de hond kijken of misschien is er medisch nog wel een andere oorzaak.
Voor je wat dan ook kan doen, moet je je hond laten nakijken door een DA om uit te sluiten dat ze zich niet goed voelt, want een hond bijt inderdaad niet zomaar (toch niet als het nog niet voorgevallen is en normal gezien is er altijd wel een reden, maar daarom niet altijd medisch).

honden page profiel Sandra, Midas en RoosjeSandra, Midas en Roosje

honden foto van Sandra, Midas en Roosje

Sorry moest Marijke zijn :-)

honden page profiel marijkemarijke

honden foto van marijke

Hallo allemaal!

Ik heb maar een profiel aangemaakt. Net zo makkelijk! :-)
Het gaat inmiddels al beter met mijn vriend. Het is allemaal nog erg beurs en soms pijnlijk, maar het ziet er al wat rustiger en beter uit, gelukkig!
Bedankt Sandra, voor het stuk informatie over de kalmerende signalen. Ik hoop dat het boek dat ik daar over heb besteld dinsdag door de brievenbus valt!!
Ik zie nu zo veel dingen aan Kyra, maar ik weet dus (nog) niet wat het allemaal betekent!!

We hebben goede hoop dat het helemaal gaat goedkomen hoor!

Lieve groet,
Marijke

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram.

honden foto van Mandy & Bram.

IK heb ook het idee dat dit een samenloop van omstandigheden is! Het schijnt door een hond al als bedreigend ervaren te kunnen worden als hij over zijn kop geaait word. Dit is een teken van dominantie, aaien over de kop. (Ook maar van horen zeggen hoor, omdat ik een vreeemde hond een wilde aaien omdat hij zo lief was, en ik bijna mn neus kwijt was! Haha, weer wat geleerd!)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "SPOED: onze Golden heeft aangevallen!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^