Uitvallende hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

aussie70 (Gast)

Ik heb een australian shepherd teef van 2 jaar. Zij is heel prikkelgevoelig en een beetje onzeker. Aan de lijn valt zij, zeker in de bekende omgeving, uit naar andere honden. Hiervoor volgen wij lessen. Uiteraard hebben wij de puppycursus gedaan, daarna nog verschillende gehoorzaamheidstrainingen en nu doen wij agility. Ivm met haar gevoeligheid doen we de agility gewoon voor de lol en zolang het leuk is voor haar, dus geen druk en dwang. Ook denkspelletjes en truucjes leren thuis vindt zij helemaal geweldig. En nu komt mijn uitdaging: als wij in de natuur wandelen en zij los loopt gaat het met honden van haar formaat, zeker als het labradors en golden retrievers zijn, heel goed. Maar zodra we labradoodles tegenkomen gaat het mis. Dan lijkt het alsof zij de labradoodles als schapen ziet, ze hapt meteen in kont en achterpoten. En dan echt elke labradoodle! Vaak gaat het ook mis met kleine drukke hondjes, het concept puppy snapt mijn hond dan ook niet. Door het trainen luistert zij heel goed en als ik een hond aan zie komen waarvan ik vermoed dat het niet goed zal gaan roep ik haar bij mij en dan is er weinig aan de hand. Rent zo'n hondje echter druk op haar af of heb ik het te laat in de gaten, dan is het even grommen en meteen happen in de kont. Ik vind dit echt heel vervelend voor andere honden, de baasjes en ook dat mijn hond als asociaal gezien wordt doet mij verdriet. Ik probeer nu al op tijden met haar te wandelen waar het niet te druk is in de losloopgebieden en begin er zelfs al een beetje tegenop te kijken. Echter heeft zij als aussie behoorlijk wat beweging nodig... Herkent iemand dit en heeft iemand tips? En wat is dat toch met die labradoodles?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

En wat is dat toch met die labradoodles? "

 Hahaha, er is niets met die labradoodles .

Je hebt een drijver, je hond is op die eigenschappen gefokt, en dus gaat ze supersnel in die modus.

Net zoals ik héél alert moet zijn voor kleine hondjes (vooral als ze piepend gaan rennen), dat komt bij mijn honden hun prooidrift boven, dat is dan weer hun raseigenschap.

En zo heeft elke hond die gefokt is op zeer specifieke eigenschappen (visuele jagers, drijvers, wakers,…) wel wat.

 

Je kan zelf kiezen wat je wil doen: Ofwel je omgeving steeds goed scannen en haar tijdig aanlijnen bij bepaalde rassen die haar gedrag triggeren. Ofwel aan de slag gaan om het gedrag om te buigen, en in te zetten op zelfbeheersingsoefeningen. Maar dat is geen garantie, als het drijfinstinct er echt fel inzit, kan het in bepaalde situaties blijven bovenkomen.

 

honden page profiel May May

honden foto van May

het kan ook komen omdat ze wollig zijn:en schapen zijn ook wollig...
misschien is dit het?

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Mijn rottweiler (van oorsprong drijven rottweilers koeien) doet dit precies hetzelfde. We hebben veel tijd en aandacht aan de socialisatie besteedt en agressief is ze zeker niet. Wel het drijven en jagen. Ik lijn haar altijd aan als er een andere hond aan komt en loop op plekken waar ik (bijna) niemand tegen kom. Dat is in Brabant makkelijk te doen. Als ze naar het pension gaat wordt ze tussen de reuen geplaatst en gaat het goed.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" het kan ook komen omdat ze wollig zijn:en schapen zijn ook wollig...misschien is dit het? "

 Waarschijnlijk kan elke hond wel het verschil ruiken tussen een schaap en een hond 

Aussie70 (Gast)

Dat ze labradoodles voor schapen aanziet , daar kan ik mij wel een beetje indenken. Maar wat je zegt Luz, ze zal het vast ruiken. En aussies horen dan ook nog extra slim te zijn ????

Ik denk eerder dat er iets in de bouw of in de vacht zit waardoor ze doodles niet kan lezen en begrijpen.

 

Op labradoodles gaat zo ook meteen af, zonder eerst te snuffelen. Met kleine hondjes snuffelt ze vaak eerst voordat ze ineens uithaalt, het gaat zo snel dat ik het soms ook niet aan zie komen. Daarom probeer ik het voor te zijn, maar lukt helaas niet altijd.

 

Alaska's Finest - dat scannen doe ik inderdaad altijd. Zo erg dat ik bijna geen ontspannen wandeling heb. Dat voelt mijn hond natuurlijk ook aan en zo zitten we in een vicieuze cirkel. Wij wonen in Arnhem en hebben een aantal losloopgebieden in de buurt, maar echt rustig is het daar niet. Door sommige lopen ook nog mountainbikeroutes, dan is de uitdaging helemaal compleet ????

 

Wat voor zelfbeheersingsoefeningen bedoel je precies? Ik ben echt op zoek naar tips waarmee ik aan de slag kan. 

 

Of weet iemand een goede trainer in de buurt?

 

 

Volgende forumvraag: Terugval zindelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^