Castratie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Ella (Gast)

Hallo! Heeft iemand ervaring met de castratie van een dominante hond? Word het gedrag beter ? Mijn hond (11 maanden ) is namelijk erg dominant tegenover ons, hij stelt zich echt de baas , nu ik hoor jullie al denken dat dit vast mijn eigen schuld is maar wij nochtans zeer streng met hem .. Wij doen ook dingen zodat hij beseft dat hij laatste in rangorde staat maar dit helpt echter niet , er is ons verteld door iemand die er vrij veel van weet dat hij nu ook eenmaal een zeer heftig karakter heeft. Maar soms is het toch wat te erg daarmee dat we castratie overwegen.. Het ergste is als ik buiten met hem speel, en er gaat geen dag voorbij zonder dat hij plots naar me toe rent en me probeert te bijten. Ik gooi wat me zen speelgoed waar hij dol op is en plots zonder enige aanleg komt hij afgestormd en springt op mij om te bijten, ik zeg niet dat hij doorbijt maar er staat toch soms een blauwe plek. hij word gewoon weg veel te wild plots .. alhoewel in rustige situaties kan dit ook voorkomen, Als ik hem dan probeer vast te nemen begint hij zich echt te ' stellen' en zijn tanden te tonen. Hij probeert vanalles om me toch nog te kunnen 'aanvallen'. Hij heeft dit al sinds hij een puppy was , ik dacht dat dit zou beteren maar jammer genoeg niet ..

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Castratie dient om sexuele driften weg te krijgen, niet om opvoedingsproblemen op te lossen.

 

Je spreekt over "laagste in rang", "vast" nemen, zich "stellen".....

Blijkbaar heb je toch heel wat verkeerde informatie gekregen van "die persoon die er vrij veel van weet": die rangordetheorie is al heel lang geleden achterhaald.

En we weten nu ook dat als je honden zo behandeld er absoluut geen vertrouwensband meer is tussen hond en baas.

En dan komen er problemen lijk jij nu hebt...

 

Je zou echt moeten leren om je hond anders te behandelen.

 

Doe je ook iets met je hond, behalve in de tuin spelen? Ga je er voldoende bij wandelen?

 

Best is om een goede (een echte, niet iemand die "er vrij veel van weet") gedragstherapeut te raadplegen. 

 

Die kan je aanleren hoe je met honden moet omgaan.

Ella (Gast)

hoe zou zou ik hem dan anders moeten behandelen? Ik hoor dit veel snap je maar niemand zegt me concreet wat ik nog kan doen .. 

er wordt elke dag met hem gewandeld en als het kan 1-2 keer per week naar de hondenschool.

ik heb ook hun al veel gevraagd over hoe ik dit moet aanpakken maar het helpt niet .. 

Ella (Gast)

en ik wil niet gierig klinken maar ik denk dat ook jij weet dat een gedragstherapeut met de nodige prijs komt .. ik heb dit over voor mijn hond maar dat wil niet zeggen dat ik dat direct zomaar kan betalen

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

Je zou om te beginnen kunnen proberen of het helpt als je alleen even rustige spelletjes met hem doet. Misschien wordt hij te opgewonden van wilde spelletjes en weet dan met zichzelf geen raad.

Als je ziet dat hij dit gedrag wil vertonen, laat hem zitten. Zo haal je hem uit de focus van "aanvallen".

Dat werkte bij onze jonge hond, toen hij "aanvallend" reageerde op dingen die ik wilde pakken, of als ik hem wilde corrigeren.

Ook van onze hond werd door de DA en hondenschool gezegd dat hij een pittig karakter heeft. Dat valt, nu hij 8 maanden is, reuze mee.

Maar vooral omdat wij opletten hoe wij met zijn gedrag omgingen en wij niet de baas over hem wilde zijn. Wij letten goed op zijn signalen.

Hij snapte niet waarom dingen niet mochten en ging zich als het ware verdedigen.

 

In rustige situaties ga ik even uit van in huis. Opstaan en weglopen. De kamer verlaten. Je in wezen van hem afkeren.. Of hem de kamer uitsturen, leiden met een lijn. Even een time-out, heel kort.

 

Ik denk??(een aanname door je tekst) dat jullie zelf dominant reageren op zijn gedrag en dat werkt zijn angst/onzekerheid, want dat is er, het zo te lezen, in de hand.

De hond moet vertrouwen in zijn baasjes hebben en niet bang van hen zijn..

 

Ella (Gast)

Wat bedoel je met ' hem laten zitten' als hij zo'n gedrag vertoont ? 

Ja ik snap wat je bedoelt we reageren zelf ook dominant maar als je eenmaal in de situatie zit dat een hond van +30 kg op je komt afgeraasd dan is men eerste reactie natuurlijk hem proberen stoppen .. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De dominante hond, bestaat niet.

 

Wat die je precies om het te laten weten dat hij de laagste in rang is? 

 

Een hond interesseert het niet, wie waar in de rang staat.

Als hij hem vast pakt (om te laten weten dat jij de baas bent?) dan is dit niet fijn, logisch dat hij zijn tanden laat zien, hij vind het vreselijk wat je met hem doet.

 

Als je meerdere dingen doet, op de grond pinnen, nek vast pakken, dan ben jij gewoon geen aardige baas, dan zal hij zich zelf gaan verdedigen. 

Weet niet waar je woont? Misschien naar een goede hondenschool om te leren hoe je op een positieve manier met je hond kan omgaan.

 

Je hond accepteerd het terecht niet om steeds op zijn nummer gezet te worden.

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Luz heeft het prima beschreven.


Probeer de hele rangorde los te laten en kijk naar wat je hond nodig heeft om dit gedrag niet meer te laten zien.


Wanneer laat hij dit gedrag zien?
Alleen tijdens spel? Probeer het spel wat kleiner te houden, voorkom dus dat je hond over grenzen gaat en dan dus gaat 'bijten'..



Hoe train je je hond verder?
Wat doe je zoal bij de hondenschool?


Behandel je hond met respect, dan krijg je het ook terug!
Betekend dit alles dat er geen regels zijn? Tuurlijk niet!


Ik heb 2 honden, zij weten dondersgoed welke regels er hier gelden.. Mocht er één toch eens wat proberen volstaat een uuh of nee..


Ik zou zeggen ga je eens wat meer verdiepen in honden gedrag in het algemeen, dan zal je zien dat je hond je wat duidelijk probeert te maken.


Succes ermee!

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

zeker NOOIT een hond laten casteren indien er reeds spraken is van probleem gedrag dat zou wel eens zeer slecht kunnen aflopen

je kan misschien eerst chemische castratie uit proberen voor het effect te zien 

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

" Wat bedoel je met ' hem laten zitten' als hij zo'n gedrag vertoont ? 
Ja ik snap wat je bedoelt we reageren zelf ook dominant maar als je eenmaal in de situatie zit dat een hond van +30 kg op je komt afgeraasd dan is men eerste reactie natuurlijk hem proberen stoppen ..  "

 Natuurlijk begrijp ik dat je dat wil laten stoppen.

Ik bedoel met zitten. Ik neem aan dat hij dat commando begrijpt.

Als je ziet dat hij opgefokt raakt, geef je het commando zit.

Op dat moment luistert hij naar dat commando en vergeet dat hij je aan wilde vallen.. Zo wordt hij dan rustig en ga je verder rustig spelen.

Ik weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen, maar het gaat erom dat je hem uit die opwinding haalt door hem ergens rustig mee te maken.

 

Verder lees je bij de andere reacties heel goede dingen. Zorg dat je hond je leert te vertrouwen en niet bang voor je hoeft te zijn...

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wij zijn nochtans zeer streng met hem .. Wij doen ook dingen zodat hij beseft dat hij laatste in rangorde staat.

 Wat bedoel je hiermee? Welke dingen doen jullie dan?

 

Als ik je verhaal lees, heeft de hond weinig vertrouwensbasis meegekregen.

Misschien hebben jullie je te hard laten leiden door die ene persoon die blijkbaar van mening is dat samenleven met een hond volgens een pikorde moet gebeuren…?

 

Honden hebben een opvoeder nodig waar ze zich veilig en geborgen bij voelen, iemand op wie ze kunnen rekenen en vertrouwen. De kernwoorden zijn dus vriendelijkheid, standvastigheid, rust, zorgzaamheid, geduld… Wat je investeert, krijg je dubbel en dik terug. Je hond zal jou dus respecteren, als jij dit eerst bij hem doet. Behandel jij hem echter agressief, dan krijg je dit gedrag teruggespiegeld (of erger: hij wordt bang van je).

 

Goed gedrag aanleren werkt altijd beter dan ongewenst gedrag afleren. 

Merk je dat je hond de 'foute' richting opgaat, denk dan altijd eerst na over wat je wenst te zien en waarom je dit wenst, en dan over hoe je dit op een constructieve manier kan aanleren.

Dus is je hond bijvoorbeeld te wild tijdens het spelen? Denk dan na over welke spelletjes je kan doen die rustiger verlopen, hou die spelletjes erg kort zodat spanning geen tijd krijgt om op te bouwen en laat je hond tijdig weten dat ie het goed doet. Als ie dit goed doet, kan je de spelletjes wat langer maken, of wat intenser.

 

Welk ras heb je? 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" en ik wil niet gierig klinken maar ik denk dat ook jij weet dat een gedragstherapeut met de nodige prijs komt .. ik heb dit over voor mijn hond maar dat wil niet zeggen dat ik dat direct zomaar kan betalen "

 Zoek dan een betere club. Blijkbaar werkt die van jou nog met heel ouderwetse ideeën over honden. Eentje waar de trainers zich regelmatig moeten bijscholen en waar je wel iets aan kan vragen. 

Lees alles wat je tegen komt over honden. Monique Bladder vind ik persoonlijk heel goed.

Begin eens met in te tikken: dominantie theorie is achterhaald en lees alle artikelen die je kan vinden erover.

 

Begin helemaal opnieuw te kijken naar je hond met andere ogen: hij probeert je nooit te overheersen, hij probeert je nooit domineren. Hij doet nooit iets om je te pesten of om je te kleineren.

Hij is niet je vijand. 

 

De dingen die hij nu, in jouw ogen fout doet, doet hij omdat jij ze nooit hebt afgeleerd.

 

Hij weet nu ook, door ondervinding dat je hem straft (vast nemen, dwingen enz...) met geweld en vindt dit absoluut niet leuk. Daarom "zet" hij zich op voorhand al.

Misschien heb je ook wat ruw gespeeld met hem toen hij jonger was? Waardoor hij nu de gewoonte heeft aangenomen om "heel" ruw met je om te gaan?

 

Bij honden geld het spreekwoord echt "je krijgt wat je geeft"

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Zoek dan een betere club. Blijkbaar werkt die van jou nog met heel ouderwetse ideeën over honden. Eentje waar de trainers zich regelmatig moeten bijscholen en waar je wel iets aan kan vragen. 
Lees alles wat je tegen komt over honden. Monique Bladder vind ik persoonlijk heel goed.
Begin eens met in te tikken: dominantie theorie is achterhaald en lees alle artikelen die je kan vinden erover.
 
Begin helemaal opnieuw te kijken naar je hond met andere ogen: hij probeert je nooit te overheersen, hij probeert je nooit domineren. Hij doet nooit iets om je te pesten of om je te kleineren.
Hij is niet je vijand. 
 
De dingen die hij nu, in jouw ogen fout doet, doet hij omdat jij ze nooit hebt afgeleerd.
 
Hij weet nu ook, door ondervinding dat je hem straft (vast nemen, dwingen enz...) met geweld en vindt dit absoluut niet leuk. Daarom "zet" hij zich op voorhand al.
Misschien heb je ook wat ruw gespeeld met hem toen hij jonger was? Waardoor hij nu de gewoonte heeft aangenomen om "heel" ruw met je om te gaan?
 
Bij honden geld het spreekwoord echt "je krijgt wat je geeft"
 
 
  "

 Ik ook fan van Monique Bladder! 

http://www.moniquebladder.nl/dominantie-het-wordt-tijd-voor-verandering/

http://www.moniquebladder.nl/misverstand/

http://www.moniquebladder.nl/castratie-beinvloedt-sociaal-gedrag/

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

(slaafs volg ik ze niet, sommige dingen vind ik echt te diep uitgegraven. Zeker haar visie over castreren  )

 

honden page profiel bassiebassie

" en ik wil niet gierig klinken maar ik denk dat ook jij weet dat een gedragstherapeut met de nodige prijs komt .. ik heb dit over voor mijn hond maar dat wil niet zeggen dat ik dat direct zomaar kan betalen "

 


En wat nou als je hond ziek wordt? Zeg je dan ook dat kan ik niet betalen? Het is gewoon een kwestie van prioriteiten. Ik zie ook mensen die in de schuldsanering zitten en die ook gedragstherapie kunnen en vooral willen betalen. En als je het uitlegt dan kun je bij de meeste gedragstherapeuten best wel een regeling afspreken.

Volgende forumvraag: Broekspijp obsessie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^