Wat is een erkend fokker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Eens met wat Jenny en Molly zegt, en ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat je bij een puppy niet 100% kunt bepalen hoe hij zal zijn als ie volwassen is, en dan is het nog de vraag hoeveel van het karakter genetisch is bepaald (en dus wordt doorgegeven aan pups) en hoeveel is bepaald door opvoeding en ervaringen van de hond.
 
Ik kan me voorstellen dat je als fokker voor een lastig dilemma staat als je een hond hebt die komt uit generaties stabiele, gezonde honden, die zelf ook gezond is, goed gebouwd, mooi... maar bijvoorbeeld absoluut niet vertrouwd is met kinderen. Wat doe je dan? Als je redeneert dat dat vast aan de opvoeding/ervaringen ligt (niet gesocialiseerd met kinderen, gepest door kinderen oid) dan zul je waarschijnlijk denken: ik zet de hond in voor de fok. En als je redeneert dat het aan de genen ligt, dan zul je er wellicht voor kiezen de hond niet te gebruiken. 
 
Ik vraag me eigenlijk af hoe de fokkers hier op hp met zoiets om gaan.  "

 

Dat is ook een punt inderdaad ; wat is erfelijk en wat is aangeleerd? 

 

Zo had ik een tijd terug contact met een fokker die een teef had die bang was voor vreemde honden. De fokker zei, deze is gebeten door een herder toen ze pup was, sindsdien is ze bang. Maar zou 1 zo'n ervaring inderdaad genoeg zijn om een zelfzekere pup om te brengen, of was de pup dan toch al onzeker? Pas later kwam ik per toeval in contact met van 2 van de 4 pups van die teef ; beide hondjes waren angstig, de 1 toonde zelfs angstaggressie, de ander gewoon algemene onzekerheid, kat uit de boom kijken. De combi die gemaakt was, was overigens ook niet optimaal. De fokker had 1 teef en 1 reu, beiden gekocht met het idee om te fokken. De teef was dus al angstig, maar de reu dan? Zelfde verhaal, angstig, maar hij dan vooral naar mensen, waarom dan zo'n combi? Tja, daar had ze de honden voor gekocht hé... Zo zonde. 

 

Hier op HP overigens ook een fokker die een pup kocht die vanaf begins af aan al totaal verkeerde karaktertrekken had, had die fokker van de pup zelf ook al door. Maar deze hond wordt nu ook mee gefokt. Ik zet daar persoonlijk dan toch mijn vraagtekens bij, als de fokker van de hond zelf al zegt dat de karaktertrekken van deze hond als pup zijnde niet binnen de doorgaanse normen vallen van het ras. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Hoe een teef of reu omgaat met andere honden maakt me niet uit zolang die maar normaal is tegen mens/kind.

Moest het in de amstaff zijn genen liggen dat die minder goed met kinderen om kan dan zou er hier geen enkele zitten.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat de honden sociaal zijn naar mens en dier. Angst kan zeker overgegeven worden aan de pups. Ik zou zeggen dat de helft aan de fokker ligt ( socialisatie tijdens eerste puppyweken ; huiselijke geluiden... Etc...) en de karakters van de ouderhonden ( als die angstig zijn ofzo). De andere helft ligt in de handen van de eigenaar

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Intolerantie is niet perse angst.

Ik vind het belangrijk om potentiele kopers juist te informeren ivm raseigenschappen en zo goed als mogelijk een koper proberen in te schaten zodat ik men pups aan de in mijn ogen juiste verantwoorde mensen verkoop.

Als je snuffelkont met andere honden ras wil wijs ik de meeste hier wijselijk door.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Het verschilt uiteraard per ras waar naar gekeken moet worden. In mijn voorbeeld ging het dan om een ras waar overdreven angst jegens mensen of andere honden niet een wenselijk of geaccepteerd iets is. Dan is het ook van belang dat fokkers hier rekening mee houden in hun fokprogramma. Bij elk ras zijn er zo andere karaktereigenschappen waar op gefokt moet worden. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Met anstige honden zal ik nooit fokken laat staan dat ik die in men gezin wil.

Intolerantie (geen angst) boeit me verder niet zo als dit verder voor mij een top hondje is. Helaas is de realiteit dat er massaal met angstige honden gefokt wordt. Vooral bij de kleintjes zie je er veel...

honden page profiel History 2.0History 2.0

honden foto van History 2.0

" Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat de honden sociaal zijn naar mens en dier. Angst kan zeker overgegeven worden aan de pups. Ik zou zeggen dat de helft aan de fokker ligt ( socialisatie tijdens eerste puppyweken ; huiselijke geluiden... Etc...) en de karakters van de ouderhonden ( als die angstig zijn ofzo). De andere helft ligt in de handen van de eigenaar "

 Zelfs mensen kunnen niet altijd sociaal zijn naar mens en dier hoe mag je zoiets dan verwachten van een hond? Met deze opvatting kun je dan ook meteen alle waakhonden, jachthonden en vechthonden gaan verbieden.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Zelfs mensen kunnen niet altijd sociaal zijn naar mens en dier hoe mag je zoiets dan verwachten van een hond? Met deze opvatting kun je dan ook meteen alle waakhonden, jachthonden en vechthonden gaan verbieden. "

 



Sociaal zijn wil niet zeggen met iedereen overweg kunnen. Mijn hond gromt ook naar sommige honden, hij waarschuwt ze en ook dat is sociaal gedrag. Wat ik bedoel is dat je hond om kan met hondentaal. Niet elke hond kan dat hoor. Als wij mensen in een winkelcentrum rondlopen hebben wij geen contact met al die mensen maar gedragen we ons wel sociaal

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Hier moet geen 1 hond grommen naar een andere...enige die iets te zeggen heeft ben ik, vind niks zo hatelijk als ik opebenbaar met men hond wandel dat er andere ambetante 4 voeters naar mij of men hond zit te grommen

Denk dan wel eens in men eigen:je moest eens weten stom beest met je grote bek.

Nuja laat bij zo een voorbijgangr de mijne zitten en die zie ik dan ook denken:wat een blafende idioot.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Voor mij is een erkende fokker eigenlijk niet anders dan een persoon die het beste met zijn/haar honden en pups voor heeft.

 

Mijn beide honden zijn niet raszuiver en de fokkers staan niet geregistreerd.

 

Bruno komt uit de zondagskrant, maar dat neemt niet weg dat de eigenaar echt het beste met de pups en moeder en vader voor had. Hij deed wat hij kon om het de pups naar de zin te maken en ondanks dat hij niets aan socialisatie heeft gedaan, heeft hij wel gedaan wat binnen zijn bereik lag: de pups goed voeden en knuffelen en goede huisjes voor hen zoeken.

 

Charlie heb ik gevonden via puppyplaats.nl, een van de grote sites waar veelvuldig broodfok hondjes op worden aangeboden. De eigenaar van Charlie nam zelf contact met mij op, naar aanleiding van mijn geposte advertentie daar.

Zij zocht zelf de eigenaren uit voor de pups en plaatste geen advertentie op marktplaats of iets dergelijks. Toen we kennis kwamen maken met de pups en de eigenaren, werden we helemaal ingelicht over wat het inhield om een pup in huis te nemen en wat een Husky allemaal voor minder leuke eigenschappen in zich kon hebben zitten. Ze wilde absoluut het beste voor 'haar' puppy's, en we hebben nu nogsteeds contact met een groot deel van de andere pupkopers en de eigenaren van Charlie haar moeder.

 

Bovenstaande voorbeelden zijn voor mij goede fokkers, erkenning zegt in mijn ogen niets over hoe goed een fokker is. Dat zegt de hoeveelheid liefde die wordt gegeven aan zowel ouderdieren als pups   en natuurlijk het gezonde verstand wat iemand moet bezitten om een nest op de wereld te kunnen zetten dat ook redelijke kansen heeft in deze samenleving.

Fons (Gast)

Het woord fokker zegt al genoeg. Deze mensen doen het om het geld. Hoe meer nesten des te meer er te verdienen valt. Als er alleen maar nesten worden geproduceerd met stamboom dan betekent dit vaak dat er ook inteelt wordt gepleegd. En dit is juist wat je niet wilt. En waarom zou je een hond willen kopen met stamboom één zonder stamboom uit een gelegenheid nest en die gewoon in een huiselijke omgeving is opgegroeid is naar mijn mening beter. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Euh fons, ook als je een gelegenheidsnest fokt ben je fokker...

 

Daarbij, even wat verder onder die steen wegkomen en je goed inlezen. Niet alles wat met stamboom gefokt wordt is inteelt... het zal allicht voorkomen. 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik ben blij dat ik dankzij Fons eindelijk weet dat ik winst maak, zo voelt dat namelijk niet...  Hahaha.

 

Afijn, "erkende fokker" vind ik een nogal uit de lucht gegrepen term. Het meest in de buurt komt naar mijn idee nog de fokkers die honden en kattenbesluit of de nieuwe houders voor dieren hebben, maar dat is voor iedereen die regelmatig een nestje fokt verplicht. De kleine hobbymatige mensen die eens een nestje willen hebben daar niets mee te maken en in mijn ogen is er niets mis met die nesten.

 

Aangesloten bij de rasvereniging hoeft ook niets te zeggen, dat verschilt zo per ras. Kan je rustig een fokker aanwijzen waar ik geen pup van wil en die wel is aangesloten bij de vereniging(en).

Gevoel... gezond verstand... ervaringen... Het blijft een kwestie van op die drie samen af gaan naar mijn idee. Hoe zien de ouders er uit en zijn ze getest, klopt het verhaal, niet te mooi om waar te zijn, hoe zijn de berichten op internet, wat zegt je eigen gevoel, etc.

 

 

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

"Aangesloten bij de rasvereniging hoeft ook niets te zeggen, dat verschilt zo per ras. Kan je rustig een fokker aanwijzen waar ik geen pup van wil en die wel is aangesloten bij de vereniging(en).
Gevoel... gezond verstand... ervaringen... Het blijft een kwestie van op die drie samen af gaan naar mijn idee. Hoe zien de ouders er uit en zijn ze getest, klopt het verhaal, niet te mooi om waar te zijn, hoe zijn de berichten op internet, wat zegt je eigen gevoel, etc.
 
 
  "

 Eens. Aangesloten bij een rasvereniging zegt inderdaad helemaal niets. Als ik kijk naar de fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging zijn er meer fokkers van BT's waar ik geenhond van wil, als het aantal fokkers waar ik wel een bull van zou willen om uiteenlopende redenen. 

 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk ras past bij ons?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^