Blaffen puppycursus

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FreekFreek

Goedendag,

 

Ik zit een beetje met het volgende probleem;

Sinds 3 weken doe ik nu puppycursus met mijn hond.

 

Ik zit in een groep met 6 andere cursisten en mijn hond is van de 60 minuten minimaal de helft van de tijd aan het blaffen. En niet eens naar andere honden.

 

Zijn er hier mensen die dit probleem ook vroeger hadden met hun hond? Of mensen die dit probleem kennen? Is er een oplossing voor? De trainer zegt vaak til hem gewoon maar op.. maarja hij weeg 13 kg dat til je niet even op voor 15 minuten ofzo.. Ben erg benieuwd.. andere cursisten worden namelijk erg pissig op mij en dat voelt echt niet fijn:s

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Een goede trainer zou je hiervoor handvaten moeten kunnen geven om dit af te leren, en het optillen van een pup die nu al 13 kg weegt lijkt mij dan niet de juiste. Ik zou voor de les even met je trainer hierover praten, vragen of ze nog andere methoden heeft gezien deze niet werkt. Mocht ze geen andere tips hebben is wellicht een andere hondenschool een idee... 

 

Ik zelf heb bij mijn cursussen op de hondenschool ook vaak zat blaffende honden in de les gehad, het advies was dan altijd; zoveel afstand nemen van de groep als nodig is en de aandacht van je hond bij je houden dmv snoepjes, speeltjes of commando's. Voor sommige honden met baasjes betekende dat ze een half veld verderop stonden, maar dat maakte niets uit, als de hond dat nodig had om goed te kunnen presteren dan moet dat maar, en dan vanaf dat punt elke les proberen dichterbij de groep de oefeningen te doen. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

De afstand tussen jou en de andere honden vergroten.
Test uit op welke afstand hij zich goed voelt, en stopt met blaffen.

Wel heel belangrijk dat je wanneer et een tijdje goed gaat, je de afstand terug verkleind.

Dus beetje spelen met de afstand.

Net zoals wij mensen is er steeds een onderlinge afstand die we automatisch bewaren om ons goed te voelen.
Hoe beter je de andere persoon kent, hoe kleiner die onderlinge afstand kan zijn.

Eigenlijk is dit bij honden net zo.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Mijn Aila was net zo en vrijwel niets hielp. Op een gegeven moment bestond de oplossing uit het aanbieden van hetsenwerkjes, dan was ze wat stiller... Maar goed, ze kon daardoor niet meedoen met de reguliere les dus echt een oplossing was het niet.

Na puppy cursus ben ik gestopt, pas dik een jaar later weer eens een cursus gedaan. Gelukkig is ze er nu redelijk 'overheen gegroeid'. 

Aila blafte ook niet naar andere honden, meer omdat ze zich verveelde tijdens de uitleg of wanneer ze een oefening niet snapte, of juist wel snapte maar het niet nog een keer wou doen haha. 

 

Ik heb helaas geen tips ! 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik zou voorlopig niks doen.

Je pupje heeft stress en uit dat door te blaffen.

Ofwel groeit ze eruit met ouder worden en gaat ze het allemaal minder spannend vinden=minder stress hebben.

Ofwel blijft je hondje een stress beestje en moet je de dingen die je met haar wil ondernemen gaan aanpassen aan haar karakter en misschien langzaam opbouwen.

 

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Ik zou voorlopig niks doen.
Je pupje heeft stress en uit dat door te blaffen.
Ofwel groeit ze eruit met ouder worden en gaat ze het allemaal minder spannend vinden=minder stress hebben.
Ofwel blijft je hondje een stress beestje en moet je de dingen die je met haar wil ondernemen gaan aanpassen aan haar karakter en misschien langzaam opbouwen.
 
  "

 Stress die je kan opheffen door de afstand tussen de pup en de andere pups te vergroten.

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

Onze Buddy deed dat ook heel erg tijdens de puppycursus. Wat mijn man deed was hem bezig houden door uit de kring te stappen. Even een commando oefenen, of later gewoon negeren door zijn rug naar Buddy te keren. Uiteindelijk begon hij minder erg te blaffen.

Nu is hij 7 maanden en doet de gehoorzaamheidscursus en die gaat goed. Soms blaft hij nog wel eens, want hij wil bezig blijven..

Dus kijk hoe jij je hond stil kunt krijgen. Is het spanning omdat er andere honden zijn.. Vergroot dan de afstand.

Is het omdat hij het lastig vind te wachten, doe dan zelf tussen de opdrachten door wat met hem...

 

Of negeren, zoals mijn man bij Buddy deed. Even kijken wat helpt.

Anoniem (Gast)

Voor sommige honden is zo een gezamelijke puppycursus of gehoorzaamheidscursus niets. Teveel prikkels, stress, of net teveel stilstaan en te weinig geprikkeld worden. Sommige honden (rasgebonden) hebben mentaal meer uitdaging nodig dan de 'standaard' oefeningen. Doe waar je je goed bij voelt, wil je minder stilstaan, doe dan zelf oefeningen van de groep weg. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Inderdaad afstand vergroten, het is hem allemaal veel te veel op die manier, niet leuk voor hem, voor jou en de andere cursisten. Een cursus moet wat goeds brengen en geen stressaangelegenheid worden voor je hond en jezelf.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat is de rede dat hij blaft?

Opwinding, spanning, stress?

 

Je zou een kluifje, of trek spelletje mee kunnen nemen, zo geef je hem wat te doen.

Als hij het spannend vind, is stilstaan helemaal moeilijk. Als je hem wat te doen geeft, heeft hij een afleiding.

 

Je kan ook achteruit stappen en zo zijn aandacht vragen. Als hij op jou gericht is, belonen.

Misschien werkt het als je net buiten de groep staat, dat is net wat minder spannend.

Je kan ook als hij blaft hem sowieso aan het werk zetten.

 

Mijn hond, blaft ook als ze niets te doen heeft op het veld. Ze wilt daar gewoon werken, wat te doen hebben.

Ik zit nu op sport en spel, ga tussen door het haar lopen, trucjes oefenen en brokjes in het gras gooien.

 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Hier zou eigenlijk de leraar tips voor moeten geven. 

Ik zou inderdaad wat afstand nemen, maar ook je hond belonen als hij stil is. Negeer hem als hij blaft en geef een brokje en een ''goedzo'' als hij stil is. In het begin moet je dan vaak achter elkaar koekjes geven. Als hij het door heeft bereidt je de tijd tussen de koekjes uit. Als hij wat gestrest is op het veld moet je zorgen voor héle lekkere koekjes, worstjes, kaas, etc. 

 

(Puck blaft wel eens als er mensen langs het veld lopen en merk dat ik vaak dan haar naam zeg om haar af te leiden en beloon haar dan omdat ze stil is, maar dan heb ik haar eigenlijk beloond voor het blaffen. Daar moet ik echt bewust bij nadenken)

 

 

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Ja, onze hond deed dat ook tijdens de puppycursus. De eerste les was een drama, de lessen daarna gingen een stuk beter. Het was wel een kleine groep en de trainster begreep waarom ze zo deed. Door voldoende afstand te houden bleef ze de lessen daarna veel rustiger.

 

Maar tijdens de gehoorzaamheidscursus bij een andere hondenschool was ze weer flink overprikkelt en werd ze druk. Zij reageerde wel heel erg op andere honden, het was ook een grote groep van 13 honden en allemaal op een klein veldje gepropt. Het werkte daar totaal niet terwijl ze in het dagelijks leven prima luistert. Ze kon gewoon (nog) niet overweg met al die drukte.

 

Ik weet niet wat voor ras je hebt maar wellicht schiet jouw pup ook flink in de stress en is het allemaal te veel. Het kan helpen om tussendoor vaker op afstand even wat anders doen, met hem spelen zodat hij kan ontladen. 

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Ik zou de hond juist niet optillen... want op die manier ga je het (ongewenste) gedrag van je hond belonen, want hij krijgt aandacht.

 

Afleiden en uit de situatie halen.

Begint je hond te blaffen... doe een paar stappen naar achter en zorg dat je hond aandacht voor jou heeft... is je hond stil = belonen

 

Daarnaast zorgen dat er geen contact is tussen jouw hond en eventueel de andere hond, of neem iets afstand van de groep.

Let daarbij goed op de signalen die je hond laat zien, voordat hij gaat blaffen: stand van de oren, de kop, de staart...

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Ik zou de hond juist niet optillen... want op die manier ga je het (ongewenste) gedrag van je hond belonen, want hij krijgt aandacht.
 "

 Hangt ervan af waarom de hond blaft.

Een hond die echt in paniek raakt en daardoor begint te blaffen mag je wel opheffen waardoor hij de steun van zijn baas voelt.

Zo'n honden doen dat niet om aandacht te vragen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik zou de hond juist niet optillen... want op die manier ga je het (ongewenste) gedrag van je hond belonen, want hij krijgt aandacht.
 
Afleiden en uit de situatie halen.
Begint je hond te blaffen... doe een paar stappen naar achter en zorg dat je hond aandacht voor jou heeft... is je hond stil = belonen
 
Daarnaast zorgen dat er geen contact is tussen jouw hond en eventueel de andere hond, of neem iets afstand van de groep.
Let daarbij goed op de signalen die je hond laat zien, voordat hij gaat blaffen: stand van de oren, de kop, de staart... "

 Als het nu stres is, opwinding, de groep te spannend vinden, wat zou je dan belonen door optillen, of aandacht?

 

Blaffen is het communiceren van je hond, hij verteld je wat. Is dat ongewenst? 

Door optillen haal je je hond uit de situatie en steun je hem.

Zelf zou ik niet voor optillen kiezen, maar weg stappen. Zo laat je hond iets actiefs doen met zijn spanning. Weg stappen en aandacht vragen.

 

Optillen is passief, dat zou ik doen, als er een agressieve hond op je pup afkomt. 

In een situatie die te spannend is voor je pup, uit de situatie weg lopen.

 

Zo stopt het blaffen vanzelf, hoef je niet eens iets voor te doen.

 

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

De pup weegt al 13 kilo, dan lijkt optillen me sowieso niet comfortabel. Dan kun je beter zelf door je knieën gaan en je hond laten merken dat je hem steunt.  

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^