Steriliseren of niet.......

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ChanelChanel

Hallo allemaal,

 

Ik wil graag jullie mening over steriliseren. Ik heb een teef van anderhalf jaar en vraag me af wat jullie vinden, steriliseren of niet.

De dierenarts zegt dat steriliseren eigenlijk moet i.v.m. Later optredende problemen zoals bijv baarmoederontsteking en kanker.

Hoe staan jullie hierin?

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Moeten is een groot woord. Maar ik ben het wel met hem eens.

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Er moet niks je mag.  Ja, dierenartsen adviseren het vaak maar geven vaak alleen de voordelen, de nadelen hoor je ze niet altijd over.

Zelf zou ik in een gezonde hond niet laten snijden.

 

Verder, uiteindelijk moet je datgene doen waar jezelf achterstaat. Ik adviseer je alleen om ook de nadelen van sterilisatie/castratie te lezen.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik ben ook een voorstander van sterilisatie van teven. Idd beter voor de gezondheid op latere leeftijd en ook geen gedoe meer met hormonen in je lijf.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Mijn teefje is in het asiel al gecastreerd (hoop tenminste gecastreerd en niet gesteriliseerd) en daar ben ik blij om.

Nu hoef ik zelf niks te beslissen, maar heb niet het gedoe van loops zijn en evt. problemen en kanker in de baarmoeder.  

 

Ik denk als ik zelf moest kiezen dat ik het ook gedaan zou hebben, maar daar zou ik me dan eerst beter over in moeten lezen. Aangezien wij nog nooit een intacte teef hebben geadopteerd hebben we hier nooit zelf over na hoeven denken. Onze vorige teef, Luca, kwam zonder baarmoeder bij ons omdat er ontstekingen in zaten (geloof ik)

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Hier ook voorstander, de voordelen wegen voor mij zwaarder door dan de nadelen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik ben het met de da eens, ik zou een teefje altijd zo vroeg mogelijk laten sterilliseren. De kans dat ze gezond blijft is dan groter.

 

Het moet niet natuurlijk, er zijn ook teven die heel oud worden zonder baarmoederontsteking of kanker.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Ik zeg "Doen!"

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik ben ook een voorstander! Om dezelfde redenen die hier al genoemd zijn 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Het wel of niet laten helpen van een hond is niet alleen wat de dierenarts zegt en wat wij hier op het forum zeggen. Het is ook een gevoelskwestie. Het is tenslotte een onomkeerbare ingreep.

 

Denk rustig na, lees je in, informeer je en kijk waar je jezelf het beste bij voelt. :) Heel veel succes!

Anoniem (Gast)

Ik ben voorstander van sterilisatie bij teven indien ze niet voor de fok worden ingezet. Heb 2 gesteriliseerde teven , er zijn geen opstootjes meer owv gierende hormonen. 

Maar nadeel: mijn ouders hebben een labradorteef, gesteriliseerd en is owv sterilisatie incontinent geworden. Het begon met druppeltjes en eindigde met echte plasjes. Hierbij zeg ik wel dat dit over een tijdspanne van 7 jaar  ging en ze nu 13 is. Haar incontinentie is onder controle door de eerste jaren incurin te krijgen (eerst enkel 2 pilletjes per maand, na 5 jaar dagelijks een pilletje). Momenteel staat ze op propalin, dit krijgt ze 3x/dag. We merken geen bijwerkingen van de medicatie bij haar op. Ze is tevreden dat ze zich niet de hele tijd dient schoon te houden, ze voelde zich echt ongemakkelijk als ze geen medicatie ervoor kreeg.

Deze incontinentie komt meer voor bij grotere honden die gesteriliseerd worden.

honden page profiel ChanelChanel

Bedankt voor jullie reacties. Ik was niet van plan om haar te laten steriliseren, ook omdat ik niet in een gezond lichaam wil laten snijden en ik de loopsheid geen echt probleem vind. Helaas heb ik zelf ervaring met in een " gezond" lichaam te snijden. Hier liepen de complicaties zo hoog op dat er voor het leven gevreesd werd. Ik weet, de kans is klein, maar het kan gebeuren, en als dezelfde complicaties optreden, dan ben ik haar kwijt, want dat zal ze niet overleven. Ik moet er goed over nadenken, ik ken ook teefjes die nooit wat gekregen hebben zoals kanker, maar ken ook een teef die baarmoeder ontsteking kreeg en die had het ook bijna niet gehaald.

Ik vind de keus erg moeilijk

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Dan maak je gewoon een kansafweging.

 

Hoe groot is de kans dat de hond de operatie niet zal overleven of ernstige complicaties zal krijgen?

 

Hoe groot is de kans dat ze mamatumoren,baarmoederontsteking zal krijgen toch nog met spoed geopereerd zal moeten worden en maar hopen dat de operatie slaagt?

honden page profiel countrycountry

Ik dacht dat het bij teefjes net beter was ze te steriliseren ivm medische voordelen. Een reu castreren heeft dan weer geen medische voordelen (oké, mss wel enkele maar ook veel medische nadelen)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zelfs het zeer goed aangeschreven Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam schrijft op haar website:

quote

De medische voor- en nadelen van sterilisatie zijn slecht onderzocht. Artikelen spreken elkaar tegen en betrouwbare cijfers ontbreken.

unquote

Bron: http://www.mcvoordieren.nl/sterilisatie-hond

 

Zie verder de voor- en nadelen die daar genoemd worden.

 

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Wel en niet castreren van de teef hebben voor- en nadelen. Ik vind dat er wel heel makkelijk over gesproken wordt en dat terwijl je door castratie de hele hormoonhuishouding overhoop gooit. En hormonen hebben op veel dingen invloed. 

Mijn conclusie is; castreren liever niet, maar als je het doet pas wanneer de teef uitgegroeid is. Google maar eens op nadelen castratie teef, is ook een hele lijst.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Chanel.......klik eens hierboven op het forum bij de enncyclopedie, en dan bij medisch.......feiten en fabels van castratie bij de reu en teef, er zijn niet zoals ik hier lees alleen maar voordelen, zeker zijn er ook grote nadelen...lees het eens door zodat je een goeie keuze kan maken, wil je toch castreren, laat dan eerst je hond volwassen zijn en uitgroeien, hormonen heeft een hond nodig voor een goed skelet.....castreer je op vroege leeftijd dan zijn er zeker problemen te verwachten.....

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Bedankt voor jullie reacties. Ik was niet van plan om haar te laten steriliseren, ook omdat ik niet in een gezond lichaam wil laten snijden en ik de loopsheid geen echt probleem vind. Helaas heb ik zelf ervaring met in een " gezond" lichaam te snijden. Hier liepen de complicaties zo hoog op dat er voor het leven gevreesd werd. Ik weet, de kans is klein, maar het kan gebeuren, en als dezelfde complicaties optreden, dan ben ik haar kwijt, want dat zal ze niet overleven. Ik moet er goed over nadenken, ik ken ook teefjes die nooit wat gekregen hebben zoals kanker, maar ken ook een teef die baarmoeder ontsteking kreeg en die had het ook bijna niet gehaald.
Ik vind de keus erg moeilijk "

 Aan de andere kant,liever snijden in een lichaam wat jong en gezond is, dan een al oudere dood zieken hind met een levens bedreigende baarmoeder ontsteking. Dat laatste loopt niet altijd goed af.

 

Als je kijkt, hoevaak er geopereerd wordt, hoeveel honden en gecastreerd worden en hoe zeldzaam get is, dat er complicaties optreden, kan je wel zeggen, dat het een veilige operatie is.

Je kan het ook met een laparoscopie laten doen, 3 kleine sneetjes.

Volgende forumvraag: teckel die mankt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^