Ten einde raad...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Ik heb er vast al eens eerder een topic over gemaakt, maar kon hem zo snel niet terug vinden... Dus vandaar even een nieuwe.

 

Binky is twee/drie keer gegrepen door een Duitse Herder. Dit is al ongeveer twee jaar geleden. De Herder is inmiddels overleden, maar goed, hij was niet de enige Herder hier in mijn dorp... Sinds de eerste aanval is Binky als de dood voor herders. Laekens, Hollands, Mechels, Duits, Oud-Duits.. Alles wat maar iets weg heeft van een herder, laat hem in paniek schieten. Meestal komen de volgende situaties voor:

 

1. We lopen aangelijnd. De herder en Binky. Op 80 meter krijgt Binky hem al door en begint al te brommen. Ik keer de andere kant op, zodat we dus niet naar de herder lopen, en Binky schiet uit zijn slof. Het helpt dus niet om hem af te leiden. Zelfs het toverwoord helpt niet. Speeltjes, snoepjes etc. ook geen effect.

 

2. We lopen aangelijnd. De herder en Binky. Bij het naderen van een herder sta ik stil, Binky ook. Ziet de herder wel, ook hier heeft afleiden geen zin. Losse lijn, Binky laten snuffelen so far so good en dan uit het niets raakt hij in paniek en gaat weer gillen, waardoor de herder begint te grommen en Binky schreeuwt alsof ie wordt gedood..

 

3. Binky aan de lijn, aangelijnd bij het naderen van een herder, herder los. Binky in paniek, kan niet weg van de lijn. Herder komt aangestormd. Herder doet niks dan alleen snuffelen.

 

4. Beide honden los. Passeren rustig een herder. Zodra gepasseerd, schiet Binky naar de herder luid blaffend en aanvallend, herder draait zich om, Binky raakt in paniek... herder rent achter binky aan, Binky rent de sloot in.

 

Even een beetje generaliserend met de herders. Over het algemeen zijn de herder vrij vriendelijk, op een paar na. We lopen al buiten de gewone uitlaattijden hier in de buurt. Maar ik weet gewoon effe niet meer waar ik goed aan doe. We doen veel Doggydates, ook dan zijn er herders, maar worden nog altijd weggeblaft door Binky. Terwijl ze heel sociaal zijn, anders gingen ze niet mee. Maar altijd bij aankomst is er weer volledige paniek.

 

Een GT heb ik momenteel echt geen geld voor.. Wat kan ik het beste doen? Weet wel: dit gaat al twee jaar van kwaad tot erger. Met sommige andere grote honden heeft hij dit ook, maar is dan snel weer gekalmeerd.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Vast wandelmaatje zoeken die een herder heeft op bijv de hondenschool en daarmee elke dag wandelen?  Ik weet het anders ook niet.  Valt beetje buiten mijn kennis. 

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Ik volg even.

 

Als ik naar mijn eigen honden kijk, denk ik dat het weinig zin heeft om een herder als vast wandelmaatje te hebben. 

 

Grote kans dat Binky die herder wel leuk gaat vinden, maar andere herders nog steeds eng.

 

Misschien kan binky belonen als hij rustig en ontspannen is? Verder weet ik het ook niet echt...

Of juist opzoeken en op afstand blijven en na een tijd langzaam contact maken ( als binky rustig kan blijven op afstand)

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Vergelijkbaar bij onze spaniel. Ooit gegrepen door een bouvier en later door een boxer. Was niet met wondjes maar hond en ik zijn ons dood geschrokken bij wijze van.. ook Prisca liep te gillen alsof ze vermoord werd al gebeurde er niets als ze een herder of grote hond zag.Herders hier in de buurt. Een enkele is lief daar vraag ik aan wil je blijven staan samen even snuffelen. Dan gaat het goed. De meeste herders lopen kaarsrecht.op te letten.staart hoog. Vind ik dan. Prisca hou ik dicht langs mij benen lopen of achter me kort aan de lijn. Ze is nu oud en heeft geen hondenvriendjes. Ze heeft er schrik van.Alleen de spanjaard van onze dochter. Ik weet hoe lastig en zielig het was. Veel geduld de hond veilig bij je houden en als het kan omlopen. Hoop dat je hondje weer blij en rustig wordt.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Luca net zo met DH. Door hele slechte ervaringen met ze.

 

Laatst kwam ik op een smal pad een uitlaat tegen, met voor op 2DH! Ik kon geen kant uit, heb Luca opgetild, zei: sorry, ze mag niet rennen. Dat begrepen ze. Ik liep voorbij de groep, zetten Luca op de grond en die liep vrolijk verder. Had niet door dat er 2DH waren.

 

Later, nog een keer opgetild bij een DH, ze had de DH gezien, wilde al uitvallen. Ze trilde helemaal toen ik haar optilde, gewoon zo bang voor ze.

Toen ik haar optilde, was ze wel gelijk stil. Ik zette haar op de grond, voorbij de DH en ze liep weer veolijk verder. Yes!

 

ik ga dit voorlopig  gewoon zo blijven doen. Kan me niets schelen wat anderen zeggen.

 

 

Zo krijgt ze geen slechte ervaring meer erbij. Zo kan ze het vertrouwen krijgen, dat ik haar help.

Misschien worden DH zo minder spannend?

De tijd zal het leren.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Vast wandelmaatje zoeken die een herder heeft op bijv de hondenschool en daarmee elke dag wandelen?  Ik weet het anders ook niet.  Valt beetje buiten mijn kennis.  "

 kan zeker helpen, als de herder stabiel en rustig is, Faro heeft zo meerdere hondjes geholpen.

Zelf heel rustig blijven is ook een kunst, Faro is een keer bijna doodgebeten door een E stafford, ik had er flink de schrik in en was een beetje bang voor dat ras, faro reageerde daar heel heftig op.

pas toen ik niet dacht, ooow jee een staffie of een pittbull of dat ik nier meer zo allert er op was ging het met faro ook beter.

je kijkt al snel om je heen, ik wel in ieder geval, en als je allert bent dan neemt op 1 of andere manier je hond dat over, ik vond dat het moeilijkste om bij mezelf af te leren, want je bent er vaak niet eens van bewust.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  kan zeker helpen, als de herder stabiel en rustig is, Faro heeft zo meerdere hondjes geholpen.
Zelf heel rustig blijven is ook een kunst, Faro is een keer bijna doodgebeten door een E stafford, ik had er flink de schrik in en was een beetje bang voor dat ras, faro reageerde daar heel heftig op.
pas toen ik niet dacht, ooow jee een staffie of een pittbull of dat ik nier meer zo allert er op was ging het met faro ook beter.
je kijkt al snel om je heen, ik wel in ieder geval, en als je allert bent dan neemt op 1 of andere manier je hond dat over, ik vond dat het moeilijkste om bij mezelf af te leren, want je bent er vaak niet eens van bewust. "

 Dat kan zeker helpen, samen gaan wandelen.

Ze beginnen met 1DH eng vinden en dat worden er steeds meer. Vervolgens alle grote honden.

 

Als je samen wandelt, zou op den duur de rest ook niet meer eng moeten zijn. Ik denk dat het zo werkt.

 

Dat laatste klopt helemaal.

Bij Luca is het zo een ingeslepen patroon inmiddels.

Als ik er een uit de verte zie, loop ik al om. Anders is het enige wat ik kan doen optillen. 

 

Ben wel van plan met iemand met een DH te gaan oefenen.

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van laura   Diva&Nova

Heb je op doggy date niet een x met een rustige herder meegelopen waar je miss wat vaker 1 op 1 kan lopen? Ik heb er al heel wat leuke rustige gezien

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny 3 doggies

honden foto van Melissa en Penny

Wat voor snoepjes heb je al geprobeerd?

 

Penny was moeilijk af te leiden met normale snoepjes maar geitenkaas werkt echt heel goed. Gisteren werd er een Ridgeback op het losloopveld achterna gezeten door twee vreselijk vervelende Hollandse herders (was erg zielig want die eigenaren dachten dat het spelen was, terwijl die Ridgeback jankte en zijn staart tussen zijn poten had en die herders waren hem alleen maar aan het bijten) en ik stond er met Penny naast. Die honden rende echt heel dicht langs ons (waarschijnlijk omdat de Ridgeback steun bij mij probeerde te zoeken) en Penny reageerde totaal niet. Ze was niet bang, niet aan het vluchten en niet aan het uitvallen. Ze keek alleen maar naar het stukje kaas wat ik vast had.

Dat is ook als er herders aan haar willen snuffelen, als ik kaas vast heb is alles goed en is ze absoluut niet bang.

 

Verder lijn ik Penny altijd aan als ik een herder zie. Hier ben ik nog geen één herder tegen gekomen die niet grommend op een andere hond afrent in de hoop dat die vlucht zodat hij er achteraan kan. Dit is ook bij penny gebeurt en heeft veel problemen veroorzaakt. Maar als Penny aangelijnd is kan ze niet wegrennen en kan er ook niets gebeuren.

Jessica (Gast)

Kan het misschien zo zijn dat jij zelf ook angst/ onrust voelt als je een herder ziet? Dat voelen ze feilloos aan. ( ik zeg niet dat het zo is!) Ik sluit me aan bij het advies dat al gegeven is. Een herder buddy om mee te lopen. En spiegel het geslacht. Jij hebt een reu dus bij voorkeur een herder teef. Er is vast wel een plek te vinden waar hij niet de sloot in rent! Ik denk echt dat dat gaat lukken. En lukt het dan nog niet dan stug doorlopen als er een herder is, leidt hem zoveel mogelijk af (speeltjes zijn vaak leuker dan snoepjes) . En ach..het is natuurlijk niet leuk maar als hij verder een goede hond is dan heeft hij ook wel een beetje recht op 1 "afwijking" toch. Doet hij het nog steeds veel beter dan de meeste mensen ????

Jessica (Gast)

Kan het misschien zo zijn dat jij zelf ook angst/ onrust voelt als je een herder ziet? Dat voelen ze feilloos aan. ( ik zeg niet dat het zo is!) Ik sluit me aan bij het advies dat al gegeven is. Een herder buddy om mee te lopen. En spiegel het geslacht. Jij hebt een reu dus bij voorkeur een herder teef. Er is vast wel een plek te vinden waar hij niet de sloot in rent! Ik denk echt dat dat gaat lukken. En lukt het dan nog niet dan stug doorlopen als er een herder is, leidt hem zoveel mogelijk af (speeltjes zijn vaak leuker dan snoepjes) . En ach..het is natuurlijk niet leuk maar als hij verder een goede hond is dan heeft hij ook wel een beetje recht op 1 "afwijking" toch. Doet hij het nog steeds veel beter dan de meeste mensen ????

Jessica (Gast)

De vraagtekens moesten een smiley zijn..

Jessica (Gast)

De vraagtekens moesten een smiley zijn..

Jessica (Gast)

De vraagtekens moesten een smiley zijn..

Jessica (Gast)

De vraagtekens moesten een smiley zijn..

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Ikzelf heb niks tegen herders, ga er ook neutraal en assertief naar toe. Als ik stug door ga lopen breng in hem in een situatie waar hij grote paniek ervaart. Niet echt diervriendelijk. Afleiden helpt niet zoals ik al zei.

Jessica (Gast)

Ik ben benieuwd wat je vindt van de suggesties die door meerdere mensen zijn gegeven?

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Afleiden heeft inderdaad geen zin als de angst/ paniek zo groot is.

Bij jouw optie nr 4 blijkt de ontmoeting nog het meest rustig te gaan.

Dus dat zou ik dan zo doen: kom je een herder tegen die je kent en waarvan je weet dat die geen kleine hondjes op zijn menu heeft: laat beide honden los, loop rustig door met een flinke boog om de herder heen.

Kom je een onbekende herder tegen: laat binky aangelijnd en loop direct de andere kant op.

Kan dat allemaal niet om e of a reden? Til je hondje op, draai je rug naar de herder en wacht tot ze voorbij zijn.

Zodoende laat je weten dat jíj wel zorgt dat er geen nare dingen gebeuren en zal zijn paniek langzaam afnemen want hij ervaart dat niet hij die grote enge hond hoeft weg te blèren.......

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Ik denk dat je voorlopig weinig kunt doen. Als ik het goed begrijp is Binky al een heel eind gekomen wat socialisatie met honden betreft. Hij lijkt het vaak erg naar z'n zin te hebben op de doggydates 

 

Ik kan het lastig beoordelen maar misschien wil je te snel of teveel? Hij heeft al veel angsten overwonnen op de doggydates, toch? Maar ik weet niet in hoeverre hij van binnen nog steeds onzeker is. Hoe meer zelfverzekerd kun je hem nog krijgen..

 

Als ik naar Twinko kijk bijvoorbeeld, die is ook onzeker geworden door o.a. aanvallen van honden en opgejaagd worden. En hoe graag ik het ook zou willen, die onzekerheid ga ik er nooit 100% uit krijgen. Want voor elke stap vooruit ga je er 10 achteruit als het een keer mis gaat. 

 

Jij kent Bink het beste dus oordeel zelf of nu het juiste moment is om nog meer van hem te vragen qua socialisatie, of dat je (voor nu in ieder geval) moet accepteren dat hij niet van herders gediend is en dat je deze voorlopig zo veel mogelijk moet ontwijken. Met soms een hysterisch momentje van hem waarin hij z'n angst uit. En als het gaat zou ik hem dan gewoon optillen.

 

Hopelijk is mijn reactie niet een heel onsamenhangend verhaal, haha, ik vind het lastig uitleggen.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Op doggydates heb ik ook vaak herders. Aan het begin is het wegblaffen, later in de wandeling als we daadwerkelijk lopen gaat het goed. Een op een met een sociale herder zou de perfecte uitkomst zijn, maar de meeste herders hier in de wijk of op Doggydate zijn sociaal maar creëert bij Binky nog steeds angst.

 

misschien moet ik me er gewoon bij neerleggen dat  niet alles weg te trainen is... Maar ik vind t gewoon niks om hem zo bang te zien.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

ik zou me er ook niet bij neerleggen, angst moet weg,en het kan alleen maar erger worden als je haar niet helpt, niet opgeven dus, er bestaat heus wel een methode, alleen die moet je nog vinden

loslopen met 1 herder zou ik pas doen als het aangelijnd goed gaat.

Faro heeft zo veel kleine hondjes geholpen die bang waren voor grote honden.

Oh ja, jij hoeft niet bang te zijn voor herders om iets over te brengen, je kan je wel onbewust om je eigen hond druk maken, hoe gaat ze reageren, zou het nu goed gaan, moet ik weglopen, of juist niet, gewoon doorlopen, net doen alsof er nisk aan de hand is, allemaal gedachten die je kan hebben, en zo toch over kan brengen.

Ik vind dat het moeilijkste van alles, ik heb het zelf ondervonden en nog wel eens last van, mediteren heeft mij geholpen, oefeningen om van lantarenpaal tot lantarenpaal te lopen en alleen maar aan de lantaarnpaal denken en nergens anders aan, als we een hond passeerden en maar kijken naar dat ding, oooh er zit roest op, een scheurtje, de lamp is vies, pffff ik heb wat geoefend, met auto kan het ook, nummerborden lezen, kleur, wat voor merk enzv.

het is een manier om nergens aan te denken dus niks over kan brengen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Als je er echt aan wilt werken zou ik naar een BAT cursus of lezing van Monique Bladder gaan. Daar kun je veel aan hebben.

Volgende forumvraag: Hond gromt en hapt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^