Student en hond - ja of nee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Pepper (Gast)

Je hebt gelijk Tukker, er zitten ook hele mooie schatjes tussen. Ik heb nog eens op facebook gezocht. Je moet goed zoeken, maar ze zijn er wel :P

 

Paddy's Mate, wel weer apart dat jij dan juist een hond geadopteerd hebt van een student. Wat er bij jou gebeurd is probeer ik dus juist te voorkomen.. Het zou echt mijn hart breken als ik, na het in huis nemen van een herplaatster/puppy deze dan weer af moet staan.

 

Tamara, je hebt zelf voor een herplaatser gekozen neem ik aan? Ik vind een puppy eerlijk gezegd best eng om aan te beginnen, want ik wil niet vast komen te zitten met een slecht opgevoedde tiener.. Natuurlijk ik best een paar dingen aanleren, wandelen etc, maar een puppy opvoeden... Pfoeh zeg. Ik weet niet of dat het beste is.

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik had inderdaad een herplaatser van 8 maanden. Kwam uit Roemenië en was echt overal bang voor. 

 

Ik snap dat je bang bent op aan een puppy te beginnen, maar dan heb je wel een onbeschreven blad. 

Aan de andere kant, een afgekeurde hulphond oid is natuurlijk ook een hond zonder extreem verhaal.

 

Maar hoe je het ook wendt of keert, elke hond zal aan jou en je huishouden moeten wennen en zal in het begin jouw regels aan zn laars lappen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees


 
Paddy's Mate, wel weer apart dat jij dan juist een hond geadopteerd hebt van een student. Wat er bij jou gebeurd is probeer ik dus juist te voorkomen.. Het zou echt mijn hart breken als ik, na het in huis nemen van een herplaatster/puppy deze dan weer af moet staan "

 Iedereen is anders. Jij bereidt je goed voor. Ik ben er van overtuigd dat jij een hond niet zo maar weg doet als je er 1 hebt.

honden foto van Love is a four-legged word

Ik ben het er niet mee eens dat een pup een 'onbeschreven blad' is. Hieronder wordt dat duidelijk uitgelegd.
http://hondenlot.nl/artikelen/onbeschrevenblad.html

Juist bij een volwassen hond is het karakter (en vaak ook eventuele medische problemen en natuurlijk het uiterlijk) al bekend, en kun je een leuke hond zoeken die bij jou past. Natuurlijk zijn er honden met een rugzakje, maar het staat je vrij om te kiezen voor een probleemloze hond. Want die zijn er ook genoeg.

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

" Ik ben het er niet mee eens dat een pup een 'onbeschreven blad' is. Hieronder wordt dat duidelijk uitgelegd.
http://hondenlot.nl/artikelen/onbeschrevenblad.html

Juist bij een volwassen hond is het karakter (en vaak ook eventuele medische problemen en natuurlijk het uiterlijk) al bekend, en kun je een leuke hond zoeken die bij jou past. Natuurlijk zijn er honden met een rugzakje, maar het staat je vrij om te kiezen voor een probleemloze hond. Want die zijn er ook genoeg. "

 Ik bedoel met onbeschreven blad ook meer dat een pup ten opzichte van een herplaatser nog weinig ervaringen heeft. 

Natuurlijk krijgt een pup veel van mams/fokker mee en heeft een pup een eigen karakter, maar dat is met een herplaatser net zo. Alleen kan die herplaatser nèt dat stukje extra hebben (vorige baasje missen, negatieve ervaringen gehad, in het asiel te weinig aandacht gekregen).

Pepper (Gast)

Paddy, bedankt voor het vertrouwen haha.

 

Ik denk dat het bij puppies en bij herplaatsers even belangrijk is om je in te lezen in het ras... Bij beiden moet je natuurlijk wel weten hoe ermee om te gaan.

 

Dus een echt grote hond zoals een Berner of Husky wordt 'm niet.. En erg actieve, maar kleinere honden zoals jachthonden of veehonden (Jack Russel, BC, enz) ook niet...

 

Iemand anders zei me te kijken in de groep gezelschapshonden, omdat die niet gefokt zijn voor een werkdoel.. Maar eigenlijk spreekt geen enkel ras daarvan mij aan.

 

Ik ben eigenlijk heel stiekem gecharmeerd van Staffords, en die zijn er zat in de herplaatsing... Maar ze worden niet echt omschreven als het ideale beginnersras omdat ze nogal eigenwijs en waaks kunnen zijn (maar ja, dat kan iedere hond wel).

Anoniem (Gast)

Begin eens met denken wat je met de hond wil gaan doen: hoeveel beweging ga je de hond geven, ga je ermee trainen, wil je een hond die je overal mee naartoe kunt nemen, vachttype, enz.

puzzel eerst uit welke eigenschappen je zoekt en zoek daar een ras bij.

een Stafford heeft veel energie maar kun je niet onbezorgd overal loslaten, een golden moet ook wel dagelijks minimaal 1 lange wandeling (uur loslopen) maar kan meestal met alles en iedereen opschieten. 

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Paddy, bedankt voor het vertrouwen haha.


Ik denk dat het bij puppies en bij herplaatsers even belangrijk is om je in te lezen in het ras... Bij beiden moet je natuurlijk wel weten hoe ermee om te gaan.


Dus een echt grote hond zoals een Berner of Husky wordt 'm niet.. En erg actieve, maar kleinere honden zoals jachthonden of veehonden (Jack Russel, BC, enz) ook niet...


Iemand anders zei me te kijken in de groep gezelschapshonden, omdat die niet gefokt zijn voor een werkdoel.. Maar eigenlijk spreekt geen enkel ras daarvan mij aan.


Ik ben eigenlijk heel stiekem gecharmeerd van Staffords, en die zijn er zat in de herplaatsing... Maar ze worden niet echt omschreven als het ideale beginnersras omdat ze nogal eigenwijs en waaks kunnen zijn (maar ja, dat kan iedere hond wel). "

 



Staffords zijn over het algemeen juist helemaal niet waaks. De omgang met andere honden is doorgaans echter problematisch, waardoor je constant ogen op steeltjes moet hebben en een ontspannen wandeling in een losloopgebied op zondagmiddag er over het algemeen niet inzit. Helaas nemen ook lang niet alle honden eigenaren hun verantwoordelijkheid en een ongeluk is snel gebeurd.
En ja, het is zeker verstandig om je in te lezen in diverse type honden. Dit kan je alvast een algemeen overzicht bieden:
https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/9/Rassenoverzicht.pdf

Wat zoek je precies in een hond, en wat heb jij de hond te bieden?

honden foto van Love is a four-legged word

"  Ik bedoel met onbeschreven blad ook meer dat een pup ten opzichte van een herplaatser nog weinig ervaringen heeft. 

Natuurlijk krijgt een pup veel van mams/fokker mee en heeft een pup een eigen karakter, maar dat is met een herplaatser net zo. Alleen kan die herplaatser nèt dat stukje extra hebben (vorige baasje missen, negatieve ervaringen gehad, in het asiel te weinig aandacht gekregen). "

 



Ik begrijp wat je bedoelt, maar dit hoeft niet per se een voordeel te zijn. Er zijn ook goed opgevoede herplaatsers die juist al veel gewend zijn, bovendien zijn ze over het algemeen o.a. al zindelijk. Je hebt bij een volwassen hond al een veel beter beeld van wat je in huis haalt (als je dit wenst). In sommige gevallen is de voorgeschiedenis uiteraard onbekend, maar ook daar zitten nog hele stabiele en sociale honden tussen. Een pup daarentegen kan heel anders uitgroeien dan je zelf voor ogen had. Op een leeftijd van 8 weken kun je m.i. bijvoorbeeld nog niet goed voorspellen of het een doldrieste allemansvriend wordt of een meer waakse hond, of dat het een gemotiveerde sporthond wordt of een 'liever lui dan moe' typetje. Ted en Feya (broer en zus) kwamen overigens heel vergelijkbaar uit de puppytest en waren met 8 weken amper te onderscheiden, maar zijn vollédig verschillende honden met vollédig eigen karakters geworden.

Tink (Gast)

hier een werkende 18 jarige heb mijn eigen sociale huurwoning een hond en kat 

mijn tip WACHTEN 

ik had mijn huisje net af (17 jaar) en direct een hond genomen een pupje.. Pupje hoefde max 4 uur per dag alleen te zijn en had 3 weken vrij.. Pupje kreeg verlatingsangst en heeft er voor gezorgt dat ik niet meer naar mijn werk kon doordat de buren klachten gingen indienen.. Ontslagen en naar school terug? Kan niet dan zit ik hele dagen op school.. 

Dat is nu niet meer het geval maar dat soort tegen slagen kunnen het heel moeilijk maken.. zeker als je er alleen voor staat, je moet zelf de huur,gas water licht abbonementen verzekeringen enz betalen etens geld en dan nog voor de hond geld sparen als back up mocht er ooit wat gebeuren en moet je naar de dierenarts! 

Eerst voor jezelf zorgen eerst leven! dan kan het altijd nog maar een huisje intichten enz kost veel geld en tijd maar je denkt er vast goed over na! bij mij is alles prima gegaan wel heel moeilijk maar je moet echt hard werken om jong alles zelf te kunnen onder de 30 is je loon ook gewoon niet veel ... 

 

Tink (Gast)

staffords/kruisingen 

pas op deze hebben enorm veel energie over het algemeen! 

Ik heb er ook een en ben 3 uur per dag aan de wandel of meer anders is er te veel energie in huis en kan de hond geen rust vinden.. Klinkt oke 3 uur per dag maar als je moe bent kan je niet ff snel 10 min lopen en weer naar huis.. Af en toe minder kan natuurlijk, maar dit ras is ook een kwestie van geluk em gedult mijn hond is enorm vel en kan ik niet te veel ruimte geven anders word ze me de baas en ja ze kunnen ontzettend gevaarlijk zijn als ke niet weet wat je doet, maar dit licht ook weer aan het karakter van de hond.. Herplaatsers lijken mij beter alleen dan moet je super goed opletten of de hond mens en diervriendelijk is, er is niks mis met een hond die niet met andere honden kan maar als eerste hond ga ren beetje voor het totaal pakketje.. Een die eigenlijk alles wel goed vind zodat je daar van kan leren en toch lekker naar een bos kan en je hond los kan laten lopen enz 

Pepper (Gast)

Goed... Heb ik net een heel verhaal getypt crasht mijn browser.

 

Slordig van me, ik heb wel ergens gelezen dat ze waaks kunnen zijn maar dat klopt dan dus niet.

 

Okay.. Ik kom er niet uit. Het belangrijkste voor mij is dat de hond alleen kan zijn, dat wordt wel gecompenseerd. Ik kan ong. 3 uur per dag vrijmaken om uit te laten en daarnaast denkspelletjes, maar ik ben zelf ook een ongelofelijke luiwammes dus als het niet zo hoeft van mijn hond dan vind ik dat prima. Wel moet de hond goed zijn in de omgang met andere honden en mensen. Als mijn hond geen allemansvriendje wordt dan is dat prima, dan is dat ook oké. Ik zou het liefste mijn hond overal mee naartoe slepen maar dat kan natuurlijk niet en die hond heeft ook rust nodig. Omgang met huisdieren (katten) of vachtverzorging is niet zo belangrijk. Ik heb geen auto dus waarschijnlijk doen we alles met de fiets of te voet. Gedrag in de auto is dus niet van belang. Ik heb het liefst een hond met een will-to-please en ben ook van plan trainingen te volgen met een hond, misschien een sport. Ik woon best stedelijk dus aan geluiden oid moet wel gewend worden. Kinderen heb ik niet. Plekken waar je hond los mag of kan zitten niet in de buurt dus de hond los laten lopen zou uitzonderlijk zijn.

Pepper (Gast)

Bedankt Tink voor het advies over de Staffies! Ik zal daar nog eens iets meer informatie over zoeken.

honden page profiel Eva met BarsEva met Bars

honden foto van Eva met Bars

Hier nog een student met hond. Ik volg wel een studie met relatief weinig contacturen en het laatste halfjaar en het komende halfjaar bijna helemaal niet. 

Mijn beste tip is denk ik om zo veel mogelijk te plannen en uit te schrijven. Hoeveel geef je uit en hoeveel geld komt er binnen. Hoeveel tijd heb je nodig om te studeren en hoeveel tijd is er vrij. Bedenk dat je naast je hond waarschijnlijk nog wel tijd en geld over wil hebben voor andere leuke dingen. (Ook is het maar thuis tv kijken)

 

Ik ben zelf voor een pup gegaan omdat ik allergisch ben en het erg belangrijk vond om uitgebreid te kunnen testen of het wel ging met dat ras van te voren.

Maar als ik die restrictie niet had zou ik sowieso voor een herplaatser gaan. Een pup opvoeden is echt niet makkelijk, zeker als je alleen bent. Je moet er constant bij zijn en een paar uurtjes rust terwijl iemand anders oppast zal niet vaak voorkomen.

Pepper (Gast)

Bedankt voor de reactie Eva. Ja... In jouw geval snap ik waarom je voor een pup bent gegaan, maar voor mij is dat misschien niet zo'n goed idee inderdaad. Ik heb wel tijd, maar niet zo veel als dat een pup nodig heeft. 

 

Heb jij steun van je ouders? Ik bedoel, financieel gezien, of kun je je hond bij hen brengen als je even weg moet? Dat is voor mij ook een belangrijke factor, want ik heb die beide dingen waarschijnlijk niet.

honden page profiel Eva met BarsEva met Bars

honden foto van Eva met Bars

Mijn vader "haat" honden naar eigen zeggen. Nou heeft hij mijn hond wel geaccepteerd en vind hij Bars wel grappig zolang hij in de buurt komt maar oppassen zal er nooit inzitten, haha. Mijn vader heeft wel voor mijn studie gespaard, dus ik kom voor de essentiële dingen rond met stufie en spaargeld. 

Alle extra's (inclusief hond) betaal ik van bijbaantjes. Nou heb ik wel een studie waarbij het makkelijk is een goed betaalde bijbaan te vinden waarbij ik ook nog thuis kan werken.

 

Ben je nou eigenlijk al begonnen met studeren en op jezelf wonen? Zo niet, zou ik ook wachten met een hond in huis halen tot je een beetje gesettled bent in je nieuwe leven. Dan kan je ook veel beter inschatten of het allemaal wel gaat.

honden page profiel thebarkingstarsthebarkingstars

honden foto van thebarkingstars

" Bedankt voor alle reacties, positief of toch wat kritischer, haha. Om eventjes alle bovengenoemde vragen enzo te beantwoorden:
 
- Oppas heb ik niet en moet dus voor geregeld worden. Wel kan ik dus vrienden inschakelen, maar dat is meer uitzondering dan regel.
 
- Tijd zou er sowieso moeten zijn en ik ben hier ook niet zo bang voor, wel dat mijn situatie kan veranderen natuurlijk maar ja dat gebeurt met werkende mensen ook.
 
- Kostenplaatje... Is een goed idee om dat nog eens in detail uit te pluizen want dat heb ik nog niet gedaan. Die 1000 euro aanschaf en 1000 euro per jaar moeten wel lukken, de spaarpot voor ongelukjes enzo... Iets lastiger. Wel heb ik zelf al gespaard (en ben nu bezig) en kunnen mijn ouders bijspringen als het echt, écht moet.. Maar een hond met speciale voeding én twintig soorten medicijnen én oogdruppels gaat per maand te duur worden.
 
Hebben jullie nog iets van advies over pup vs herplaatser en zo ja, welk ras? Ik weet dat hierboven al een paar mensen gereageerd hebben dat een puppy misschien niet zo'n goed idee is. Toch heb ik ook al gehoord dat het wel kan, maar dan een puppy aan het begin van de vakantie... Ik heb absoluut geen ervaring met puppies, eerlijk gezegd. Herplaatsers zijn zelden beginnershonden heb ik gemerkt, en als ze dat wel zijn dan zijn ze snel weg. Dit wordt nog een hele zoektocht. "

 Misschien kun je op een of andere site kijken. Ik heb al genoeg advertenties gezien van mensen die voor een klein beetje geld een hele middag oppassen.

Pepper (Gast)

Eva, ik ben al op zoek maar ben zeker nog niet van plan om nú al een hond te nemen. Dat kan ook echt niet, ik woon nu nog thuis, dus een hond komt er niet in. Ik wil eerst nog eventjes rondkijken wat het beste voor me is voordat ik een hond in huis neem. Daarnaast ben ik van plan om een jaartje rustig af te wachten voordat ik er überhaupt aan begin. Dan weet ik ook beter hoe mijn situatie dan is. 

 

Voor mij is de taak nu vooral: niet vallen voor een hond, maar blijven kijken. 

 

Thebarkingstars, daar zal ik eens kijken. Er zijn wel mensen die op makkelijke hondjes even willen passen voor veel minder dan een uitlaatservice/professionele oppas.

honden page profiel Eva met BarsEva met Bars

honden foto van Eva met Bars

Zeker goed dat je je nu al inleest dan! In de tussentijd kan je ook hier op het forum "rondhangen". Dat heb ik ook dagelijks gedaan terwijl ik me nog aan het voorbereiden was. Zo kom je van alles tegen waar mensen mee te maken krijgen met een pup of gewoon een nieuwe hond. Ook mensen die zich heel goed voorbereiden of eigenlijk al heel lang een hond hebben kunnen plotseling tegen een nieuw probleem aanlopen!

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Help
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^