Staart moet eraf!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Onze lieve Noor is zo enthousiast dat ze de top van haar staart keer op keer stuk slaat :'(
We zijn nu een aantal weken verder en het wil maar niet (blijvend) genezen..
Van alles geprobeerd maar het enige alternatief volgens de dierenarts is toch dat hij er "helemaal" af moet :'(
Wij vinden dit echt heel vervelend en zonde van haar mooie lange staart!!
Nu heb ik meerdere topics gelezen over staarten die er af moeten of gehaald zijn maar ik vraag mij af of we in dit geval ook de hele staart moeten laten weghalen of dat de helft ook meer dan voldoende is? (De dierenarts raade het ons af omdat dat niet goed zou genezen en het kwispelprobleem blijft)
Wat zijn jullie tips en ervaringen??

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Dobry

Geen ervaring oid, maar zou het kwispelprobleem niet op te lossen zijn door haar overdreven enthousiastme misschien wat in te dammen en meer rust te brengen in de hond. Zoals bijv. zelf heel rustig te blijven bij begroeten e.d. En binnen instellen dat er niet gespeeld wordt bijv.

 

Is alleen maar meedenken hoor, zoals gezegd heb ik er geen ervaring mee.

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Daar zijn we inderdaad al heel bewust mee bezig, bij mijn man is ze wel wat rustiger maar 1 tik tegen de muur/kast of vloer (we laten haar zo snel mogelijk zitten) en het is weer open..
Ze heeft er ook steeds meer last van merken we vandaar dat we nu wel besloten hebben om er een stuk(je) af te laten halen maar ik vind persoonlijk de hele staart best heftig :(

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck

Och jee wat een dilemma. Moeilijk zo'n keuze. Waar doe je goed aan?Hele staart is natuurlijk niet niks, maar wat als je iets weghaalt en je hond daarna alsnog eens onder het mes moet?

 

Hoe moeilijk de keuze ook is, ik zou toch gaan voor een hele staart amputeren. 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 2 doggies

honden foto van Doberkiki

ik zou ook de hele staart laten wegnemen; Dit is niet een eenmalig probleem, maar komt steeds terug.

laat het wel in een goede kliniek doen.

 

 

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Is het gebroken of is het bot zichtbaar? Of is het echt alleen een wondje.

 

Mijn hond heeft dit namelijk ook gehad (en af en toe nog steeds). Hier werkte dikke groene leem. Laten drogen en constant bijhouden. Dat maakt een soort kapsel dan waardoor het kan genezen maar niet zomaar stuk gaat.

 

Het wondje is namelijk het probleem. Het is kwetsbaar dus gaat veel makkelijker stuk dan gezond weefsel en doordat het geen rust krijgt gaat het steeds open en wordt het groter.

 

Eenmaal dicht en genezen dan is het hier klaar.. Tot ze hem weer tegen iets scherps aanramt maar oke, dat gebeurt weinig.  

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 2 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik zou zeker niet over 1 nacht ijs gaan!

Het is nogal een ingrijpende operatie en onherstelbaar!

Ik begrijp dat de staart steeds weer kapot gekwispeld wordt. Dat komt inderdaad vaker voor bij honden.

Maar toch kun je veel aan preventie doen......kijk eens kritisch naar de kamer waar de hond normaal gesproken verblijft: staan daar veel meubels op ' staarthoogte'?

Verander daar, zo mogelijk wat aan. De koffietafel opzij, n stuk hoger maken oid. Enzovoort.

En desnoods zwachtel je de staart in overdag, thuis. Kan ook met een maillot: knip tenen en bovenste deel eraf en je hebt een mooie ' staartjas'......

Mocht dat allemaal toch niet helpen en hij slaat toch de staart stuk, overleg dan met minstens 1 goede dierenkliniek. Vraag een goede second opinion.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik zou ook de hele staart verwijderen.  Ik neem aan dat jullie hier al een hele tijd mee bezig zijn en haar blijheid proberen in te dimmen, maar ze toch steeds een kapotte staart heeft? Dit besluit neem je niet zomaar binnen een week dus een echte oplossing is er blijkbaar niet gevonden. Je hebt een hele blije hond die eigenlijk niet blij kan en mag zijn...

 

Als dan toch niets helpt dan zou ik het zekere voor het onzekere nemen en maar voor 1 operatie kiezen. Bijkomend voordeel is dat ze na deze operatie ook weer volledig zichzelf kan zijn en met haar kont kan en mag schudden zoveel als ze wil.

honden page profiel MelsieMelsie

honden foto van Melsie

De staart tijdens het genezen van de wond aan een poot vastbinden. Geen idee of het kan maar dat was wat in me op kwam

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 2 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Misschien is het aan te raden, naar een dierenkliniek te gaan met specialisaties. De gewone dierenklinieken hebben geen specialisaties en zullen in dit soort gevallen, ook een drastische operatie adviseren. Een hond heeft zijn staart nodig, ook voor de communicatie met andere honden! Sterkte!

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ik zou proberen te voorkomen dat ze haar hele staart kwijt raakt. Misschien een second opinion bij een andere dierenarts?

Toen ik (tien jaar geleden) in het asiel werkte zagen we het ook veel, vooral bij windhonden. De honden zaten in een kennel met tegels (badkamer idee) en daar sloegen ze hun staarten tegen kapot. Vaak werd zo'n staart eerst verbonden, de zijkanten van het hok dekten we af met isolatiemateriaal zodat er niet meer schade gemaakt kon worden. Werkte dat niet, dan werd er wel eens een staart-puntje geamputeerd. Nooit een hele staart.

Wat je ook gaat beslissen, ik wil jullie veel sterkte wensen en Noor natuurlijk een spoedig herstel :)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou woundcreme proberen van Phytonics of Puur. Daar zit leem in en een aantal genezing bevorderende planten extracten.

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Wow bedankt voor jullie reacties!!
We hebben het nu 3 weken verbonden omdat we deze operatie willen uitstellen en het liefst helemaal niet willen doen, Noor laat het verband zitten tot we haar alleen laten (slapen/werken enz) dan trekt ze het eraf en likt ze net zo lang aan haar staart tot 't weer week en open is :(
Het is verbonden met meerdere trucjes om het losmaken ervan tegen te gaan..
Ik ben blij te lezen dat meerdere van jullie goede ervaringen hebben met een deel eraf en niet in z'n geheel..
Ik ga kijken waar ik die groene leem kan halen en dat is dan echt de laatste poging, ik wil haar niet zo lang meer met een pijnlijke plek (alleen een wond, gelukkig geen bot!!) laten rondlopen!
Nogmaals heel erg bedankt voor jullie tips en adviezen!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Wij hadden vroeger een duitse dog die was door het raam gesprongen toen we niet thuis waren ,Staart punt bloedde als de pest  verbonden  talloze keren  ,om een lang verhaal kort te houden ,ze heeft driekwart staart behouden en nooit geen last meer gehad ,We moesten wel opletten dat ze niet kwispelde in de gang die is vrij smal en dan had je de ellende weer .

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Wij hebben ook een vrij smalle lange gang waar ze inderdaad snel de muur raakt!! Ik heb de groene leem pasta gevonden maar zie ook dat ze groene leem wondcreme hebben, welke gebruikte jullie (S&F) en moet je het na opsmeren ook weer verbinden of open laten?

honden page profiel marijke bmarijke b 2 doggies

honden foto van marijke b

bij de doberman van mijn schoonzus is ook steeds een stuk verwijderd ,tot uiteindelijk toch de hele staart wegwas , gelukkig kon er nog een stompje blijven zitten ,
je kan beter alles in één keer laten doen ,ze blijven zwaaien en kwispelen ,er zit geen enkele bescherming op de staart zoals vlees of vet , het is alleen bot met vel en soms wat haar. één tikje en het is weer stuk.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

" Wij hebben ook een vrij smalle lange gang waar ze inderdaad snel de muur raakt!!

Ik heb de groene leem pasta gevonden maar zie ook dat ze groene leem wondcreme hebben, welke gebruikte jullie (S&F) en moet je het na opsmeren ook weer verbinden of open laten? "

 Ik heb de pasta van de groene os. Hier heb ik het opengelaten omdat ik de mogelijkheid heb om haar de hele dag in de gaten te houden als het moet. 

 

Maar in jullie geval zou ik er een kap op zetten, op haar hoofd wel te verstaan. Even zielig maar ze heeft niet in de gaten dat ze zichzelf er mee heeft (grote kans dat het niet heelt omdat ze er zoveel aan zit). Liever een paar weken een kap op dan je staart eraf. Alles heelt sneller in de open lucht dus dan zou ik het niet extra verbinden. Het gaat er om dat het heelt

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ozjin .

Laat het aan de dierenarts over, hij zal daar ervaring mee hebben, en heus je hond gaat straks weer vrolijk door het leven met een schuddende kont, hoop dat het heel snel herstelt, een contstant  ontsteking aan de staart is heel pijnlijk voor je hond, niet leuk dit maar een goed besluit.

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Noor loopt al 2,5 week met kap op (als we uit de kamer zijn) en dan nog komt ze bij de punt van haar staart! Erg lenige hond met "te" lange staart... Ik ga zo een andere dierenarts bellen om te vragen wat hun advies is!
Wordt vervolgd...

honden page profiel Witte DraakWitte Draak 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Je kan altijd voor een second opinion gaan bij een andere dierenarts, maar waarschijnlijk krijg je hetzelfde te horen. 

 

Persoonlijk zou ik een groot gedeelte van de staart wegnemen, zodat je geen risico loopt dat het opnieuw gebeurd en je opnieuw aan de staart moet laten opereren, en dat het daarna opnieuw gebeurd en... etcetera. Dat is voor je hond ook geen pretje. Beter in één keer goed doen. 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Als vrijwilliger in het plaatselijk asiel heb ik wel eens meegemaakt dat een staart eraf moest. Inderdaad, de wond geneest heel moeilijk.

Als je de keus hebt, zou ik wel een stukje laten zitten, van bijvoorbeeld 10 cm, dan heeft de hond tenminste nog iets en kun je haar ook nog zien kwispelen. Dat vind ik wel belangrijk!!

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Heb net een andere dierenkliniek gebeld en haar het verhaal uitgelegd, zij adviseerde om alleen het kapotte deel en misschien iets meer eraf te halen maar zeker niet in 1x de hele staart!
Over de groene leem was ze heel negatief :(
Is een middel voor paarden en de klei blijft heel erg aan de wond plakken
Heb jij deze ervaring ook S&F??
Anders ga ik het evengoed proberen aangezien ik weet dat 9 van de 10 (dieren)artsen geen fan zijn van alternatieve geneeswijzen!

honden foto van Ingrid De Meulemeester

Ik meen me te herinneren dat een volledige staartamputatie niet niets is; de staart is immers het verlengde van de ruggengraat met de zenuwen en merg...Als de DA beslist dat te doen dan zal hij wel weten wat hij doet.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

" Heb net een andere dierenkliniek gebeld en haar het verhaal uitgelegd, zij adviseerde om alleen het kapotte deel en misschien iets meer eraf te halen maar zeker niet in 1x de hele staart!
Over de groene leem was ze heel negatief :(
Is een middel voor paarden en de klei blijft heel erg aan de wond plakken
Heb jij deze ervaring ook S&F??
Anders ga ik het evengoed proberen aangezien ik weet dat 9 van de 10 (dieren)artsen geen fan zijn van alternatieve geneeswijzen! "

 Haha ja, dat is juist de bedoeling. Het moet een beschermlaag gaan vormen zodat als ze haar staart stoot de klei barst en niet de wond. Je spoelt de wond uit, droogt hem en smeert dat spul net zo lang totdat de korst er af valt. En even heel nuchter gezien: Mocht in jouw geval de DA gelijk krijgen (ze zijn altijd bang voor ontstekingen) dan moest de staart er toch al een stuk af. Zo dacht ik ook bij mijn hond... Wat heb je nog te verliezen.

 

 

Dit is jaren later hier... Je ziet nog steeds dat het ooit een grote open plek is geweest. Nu is het dan klein, kaal en rozig maar toch.

 

Wel vervelend dat ze er ondanks de kap nog bij kan! Want ze moet natuurlijk niet aan die Leem gaan zitten poeren. Soms zijn ze ook echt niet slim haha.

honden page profiel MartineMartine 2 doggies

honden foto van Martine

Bij Niké is een tien cm van haar staart geamputeerd nadat ze met haar staart klem had gezeten tussen een spleetje van de BBQ.

Ik vond het verschrikkelijk, maar nu is alles mooi vergroeid, ze heeft terug haar op de punt van de staart(je) en ze kan toch nog kwispelen.

 

Je zegt dat je gang smal is, ik zou gewoon binnenkomen, niks zeggen tegen de hond en onmiddellijk verdergaan naar de woonkamer.  Daar kan ze dan kwispelen zonder zich te verwonden.  Na een tijdje wordt ze dit gewoon en zal ze je gewoon gaan volgen.

 

Ik zou ook opteren om gewoon het aangetaste deel te laten verwijderen.

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Heb net een grotere kraag besteld en de groene leem wondcréme!
Als het goed is komt het morgen/overmorgen binnen en kunnen we aan de slag!
Ik hoop dat het hier net zo goed werkt als bij jullie S&F!!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ik duim mee

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Ik hoop het ook!

 

Het is een gedoe hoor die staarten.. Mijn hond heeft dan vaak die open plekken gehad maar ook nog drie keer cold water tail waarvan ze een rare knik heeft over gehouden. Maar hij is er nog steeds aan en functioneert nog zoals het hoort. Pffw  Heb hem uitendelijk ook maar op de foto laten zetten voor de zekerheid haha.

 

Eraf is de makkelijkste optie maar ja, ik hou mijn hond het liefst zo lang mogelijk compleet  Hoop wel dat je echt de klei krijgt en het dus ook goed hard wordt!

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

https://static.deonlinedrogist.nl/images/res/_8716378062312wowm_104_250.jpg

Deze heb ik besteld!! Ziet er uit als klei :P Oh ik zie dat je de foto niet te zien krijgt... weet niet hoe ik dat moet doen haha!

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 2 doggies

honden foto van Koning Obi

Obi heeft ook wel eens wonden aan zijn staart. En het geneest daar inderdaad enorm moeilijk. Hij kan er zelf ook zo makkelijk bij om alles weer open te likken. Ik zou zeker als de verwondingen behoorlijk erg zijn toch overwegen om de staart weg te laten halen. Je wilt niet dat je dadelijk een grote wond eraan hebt die infecteert en gaat ontsteken zo dicht bij de ruggenwervels ook...

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Westie auto- immuunziekte
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^