Overmatig blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LiesbethLiesbeth

Hallo allemaal,

 

We hebben nu een boerenfox reu van 6 maanden. 

Hij is sociaal opgevoed met honden en mensen (bezoek + wandelingen). 

Toch lijkt het of hij van vreemde mensen helemaal niks moet weten. Als er mensen op bezoek komen gaat hij heel erg hard blaffen, ook met z'n rugharen omhoog. Hij blijft ook blaffen tot de mensen zitten, en daarna blijft hij dicht bij ze staan of blijft hij rondlopen (hij kan niet op zijn gemak in z'n mandje gaan liggen tenzij ik hem expliciet zeg om bij mij aan de voeten te gaan zitten op commando). Hij wil ook absoluut niet geaaid worden door vreemden. Hij deinst ook terug als hij toch aan de mensen snufffelt en zij een beweging maken en begint weer te keffen. Als de mensen terug recht gaan staan begint het "alarm" weer. Ik weet dat het een waaks ras is en we hebben helemaal geen probleem dat hij bij binnenkomen van mensen blaft, maar het mag ook stoppen na een tijd.

Aan de leiband deed hij dit eerst ook naar fietsers en wandelaars. Dat is me gelukt door af te leiden door hem te laten zitten als deze voorbij kwamen en tegelijkertijd een snoepje te geven. Nu lukt het ook zonder zitten of snoepje. Maar binnen of in de tuin krijg ik hem niet afgeleid.

 Verder is hij ook schrikachtig/alert voor de kleinste geluidjes in en rondom huis en springt recht en begint binnensmond te blaffen. 

Iemand tips hoe ik dit aanpak en ligt dit aan dominantie of onzekerheid?

Alvast bedankt!

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Waarom roep je je hond niet gelijk aan de voet? Dat voorkomt hem waarschijnlijk veel stress.

 

Dat hij niet geaaid wil worden door vreemden, dat is niet zo gek. Ik houd er ook niet van om door jan en alleman geknuffeld en gekust te worden.

 

Ik denk dat je flink moet gaan trainen positief, op de manier zoals je bij fietsers en wandelaars deed.

 

Vreemde mensen hoeven niet aan jou hond te zitten. Je hond laat duidelijk zien dat hij dat niet leuk vind, zeg de mensen dat ook. Waarschuw desnoods dat je niet instaat voor eventuele ongelukjes.

 

Misschien heb je iets aan deze site http://www.hondenplaneet.nl/puppy/socialisatie.php 

honden page profiel LiesbethLiesbeth

" Waarom roep je je hond niet gelijk aan de voet? Dat voorkomt hem waarschijnlijk veel stress.
 
Dat hij niet geaaid wil worden door vreemden, dat is niet zo gek. Ik houd er ook niet van om door jan en alleman geknuffeld en gekust te worden.
 
Ik denk dat je flink moet gaan trainen positief, op de manier zoals je bij fietsers en wandelaars deed.
 
Vreemde mensen hoeven niet aan jou hond te zitten. Je hond laat duidelijk zien dat hij dat niet leuk vind, zeg de mensen dat ook. Waarschuw desnoods dat je niet instaat voor eventuele ongelukjes.
 
Misschien heb je iets aan deze site http://www.hondenplaneet.nl/puppy/socialisatie.php  "

 Dat gelijk aan de voet houden doe in door te zeggen dat hij bij me moet komen zitten, maar dat blijft niet. Zoals ik zei krijg ik hem op dat niet afgeleid zoals dat tijdens de wandeling lukte. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken, dat is meer mijn vraag denk ik :-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

"  Dat gelijk aan de voet houden doe in door te zeggen dat hij bij me moet komen zitten, maar dat blijft niet. Zoals ik zei krijg ik hem op dat niet afgeleid zoals dat tijdens de wandeling lukte. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken, dat is meer mijn vraag denk ik :-) "

 

Komen de mensen die op bezoek komen aan de voordeur of door de achterdeur?

Als ze aanbellen kun je evt eerst de hond aanlijnen.

Als ze door de achterdeur komen, dan een bordje op de deur met pas binnen komen als de hond is aangelijnd ofzoiets.

 

Een jachtlijn gebruiken is misschien handig.

 

Misschien kan dat helpen?

honden page profiel LiesbethLiesbeth

De meeste bekenden voor ons komen langs achter. Maar dat aan lijnen is inderdaad een goede tip. We gebruiken al een jachtlijn, dus komt in orde. Dankjewel

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" De meeste bekenden voor ons komen langs achter. Maar dat aan lijnen is inderdaad een goede tip. We gebruiken al een jachtlijn, dus komt in orde. Dankjewel "

 

Succes. Het vergt denk ik wel veel oefenen. Misschien kun je een aantal dagen achtereen dezelfde persoon langs laten komen?

Anoniem (Gast)

Woon je alleen? Of zijn er nog meer mensen? Boerenfox is een lekker speels ras. Koop een leuk nieuw speeltje. Kan iemand van het gezin zich met je hond bezig houden. En aan je bezoek ook vragen of ze je hond volledig willen negeren.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik deed Paddy ook vaak aan de lijn als er bezoek kwam. Nu hij wat ouder is laat hij zich wel naar zijn plaats sturen. Ik geef hem dan wat te kluiven.

honden page profiel marian de waardmarian de waard

honden foto van marian de waard

Hier ook een onzekere teef die denkt dat het blaffen helpt om de visite weg te krijgen en dat lukt altijd..na een uur of wat gaan ze inderdaad weg en zolang ze netjes blijven zitten is er niets aan de hand maar o jee als ze een arm uitsteken om de koffie te pakken, ze slaat direct aan en mensen trekken van schrik hun hand terug...hond weer gewonnen pffff. Ik doe haar aan de riem en bindt die kort aan mijn been vast zodat ik normaal koffie kan halen ed. Ze is dan verplicht met me mee te lopen en laat alle handelingen aan mij over en wordt er zeer rustig van en gaat braaf liggen bij mijn voeten.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Herkenbaar in de zin van dat iedereen Blixem leuk en aardig vindt omdat ze zo vrolijk is.

Maar Blixem kent weinig en ik wil zo min mogelijk stress voor haar.

Wanneer er bezoek komt, lijn ik haar bewust even aan de lijn, zodat ze zelf ook de rust gaat ervaren.

 

honden page profiel ElianeEliane

Honden hebben graag een gevoel van veiligheid. En thuis staat voor een veilig grondgebied.
Vreemde mensen in huis doorbreken dit gevoel. Dus ze gaan dat kenbaar maken meestal door te blaffen. De ene hond is daar al meer gevoelig aan dan de andere.

Persoonlijk vind ik een hond aan een lijn vast maken niet meteen de methode om een positieve link te laten ontstaan met bezoek.

Bezoek dat binnen komt zijn voor een hond indringers.
Belangrijk is dat je het bezoek zover krijgt om te helpen of op zijn minst doen wat je vraagt.

Belangrijk is dat de mensen zich heel rustig en traag bewegen. Hou voldoende plaats tussen je hond en het bezoek. Laat de mensen plaats nemen en geef ondertussen stukjes vlees aan je hond (bvb stukjes rauw rundsstoofvlees. Dit is meestal wel iets waar ze wel interesse in hebben)
Laat het bezoek geen oogcontact maken met de hond
Geen rechtstreekse benadering.
Belangrijk is dat men geen aandacht aan de hond schenkt. Mensen die rechtstaan komen veel meer bedreigend over dan mensen die zitten.
Als het bezoek al even binnen is kan je hen ook een potje geven met stukjes lekker vlees.

Laat de geur even bij de hond doordringen.
En dan kan het bezoek een stukje vlees naar de hond werpen. Zonder het te pushen kan men dan geduldig te werk gaan tot de hond zijn nieuwsgierigheid en zin in eten het "overwint"
Uiteindelijk zal de hond rustiger worden en misschien het bezoek benaderen.

Wanneer je telkens zo met bezoek oefent en dat ze echt extra lekkers krijgen, zal er uiteindelijk een positieve link ontstaan.

Het bezoek moet alvast niet proberen om wanneer het al iets beter gaat, de hond te willen aaien.

Honden hebben daar namelijk een grandioze hekel aan.
Ze hebben nu eenmaal de pech dat ze mooi, zacht en een aaibaarheidsfactor hebben. De één al meer dan de ander. Op bepaalde rassen na waar men liever een blokje voor rond gaat :-)

Met het nodige geduld en oefenen en veel lekker vleesje zal het bezoek minder eng worden.
Let er ook op dat je niet steeds met dezelfde mensen oefent. Want dan ontstaat er enkel een link met die specifieke mensen.

Volgende forumvraag: Zitzakken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^