witte en ( oud ) duitse herder

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

willy (Gast)

Ik wil graag weten wat het verschil is van een witte en een ( oud ) duitse herder in hun karakter.   Ik wil graag dat het een zorghond wordt, wie is dan het meeste geschikt?   En wie weet dan een goede kennel in het Noorden van het land?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik kan je niet verder helpen, maar misschien kun je kijken op de site van de rasvereniging van beide honden?

honden page profiel Annelies met  SemAnnelies met Sem

honden foto van Annelies met  Sem

http://members.multiweb.nl/lothian/

http://www.oldambtsspecial.nl/

Bovenstaand zijn fokkers van witte herders in het noorden van het land.

 

Als hulphond is een witte herder geschikt ( ik ben bevooroordeeld, we hebben 3 witjes gehad ) Ze worden vaker ingezet als hulphond/zorghond/blindegeleide hond.

Van een oud duitse herder weet ik helaas niets.

honden page profiel Danny en laikaDanny en laika

honden foto van Danny en laika

Zover ik weet is de witte herder wat nerveuzer, heeft absoluut zachte hand nodig met opvoeding. Kunnen nogal jengelen. Oud duitse herder is ook zachtaardig maar moet wel zeer consequent opgevoed worden en zijn normaal niet zo snel onder de indruk van dingen.

Ik zou persoonlijk de oud duitse herder nemen omdat die in bepaalde nood situaties wat standvastiger zijn.

honden page profiel heidiheidi

honden foto van heidi

Ik heb zelf een witje en een pup uit het zelfde nest als mijn hond is opgevoed als hulphond.

Anoniem (Gast)

Een pupje van mijn duitse herder uit werklijnen is hulphond geworden. En ik zie tegenwoordig wel meer Duitse herders als hulphond of blinden geleidenhond werken. Persoonlijk vind ik witte herders wat nerveuzer dan de Duitse herder. Al zijn er tegenwoordig wel veel fokkers die met honden fokken die een wat stabieler karakter hebben.

Ik heb nooit een witte herder gehad, dus écht het verschil in karakters kan ik niet geven. Behalve dan dat de honden die ik heb gezien wat minder zeker overkwamen en wat nerveuzer reageerden dan een Duitse herder.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Onze buren hebben een Oud Duitser en wij nu onze tweede witte herder. 

 

Mijn ervaring is dat de Oud Duitser harder van karakter is, inderdaad minder snel ergens van onder de indruk maar ook zelfstandiger en lomper. Witte herders zijn zachter van karakter en voorzichtiger. Beide zijn natuurlijk baasgericht en lief, maar ik zou voor de witte herder gaan. Die worden veel vaker als zorghond/hulphond gebruikt. Een goed gefokte witte herder hoeft niet nerveus te zijn. Let er dus op dat de fokker veel belang hecht aan een stabiel karakter! Bekijk of de fokker al eerder pups heeft gefokt die zijn opgeleid tot hulphond, en vraag bij mensen die er al eerder een pup vandaan hebben hoe het karakter van hun hond is. Zo kan je een beetje peilen wat voor honden de fokker produceert. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Mijn vorige witte herder kwam uit een kennel vlakbij Groningen, maar zij fokt inmiddels niet meer. Maar je kan altijd een berichtje sturen, dat ze je doorverwijst naar andere fokkers. Haar honden waren fantastisch, nog het oude type (robuust postuur ipv het kleinere ielige type wat je vandaag de dag meer ziet), en stabiel en zelfverzekerd van karakter. 

 

link naar kennel

 

honden page profiel gregre

ik heb 2 witjes.
de oudste 10 jaar is wat meer op zichzelf heel baas gericht en eerder van slag.
de jongste is 11maanden en een heel open en vrij hondje,die zou ook geschikt zijn als hulphond.
duitse herders heb ik ook gehad en die zijn wat feller,maar goed opgevoed ook zeker geschikt.
de oud duitse schijnt wat stabieler te zijn in karakter.

honden page profiel JJJJ

Beide hier aanwezig en echt een wereld van verschil.

Beide rassen kunnen erg geschikt zijn, maar het ligt zo ontzettend aan welke lijnen/achtergrond er in zitten.

De witjes die tegenwoordig gefokt worden door de erkende fokkers, zijn lang niet meer zo zenuwachtig en terughoudend als de reputatie van het ras doet vermoeden.

Mijn witje is een enthousiaste open hond die erg gevoelig is en direct aanvoelt bij kinderen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Dan verandert hij in een hele rustige lieve hond met enorme bak geduld. Qua opvoeding was hij een hoogbegaafd, leergierig en baasgericht pupje en een hele makkelijke puber. 

Mijn duitser is een ander verhaal. Een kruising werklijn/showlijn, maar qua karakter een echte werklijn. Heerlijke, baasgerichte hond, maar wel eentje om heel strak en consequent mee om te gaan. Geef hem geen cm meer dan je van plan was, want dan kan je weer van voren af aan beginnen. Heeft niks met 'vreemden' en echt totaal ongeschikt als hulphond.

 

Toch heeft mijn duitser op papier betere kwalificaties voor zorghond, maar ik zou het niemand aan willen doen haha.

Ligt dus helemaal aan de bloedlijnen, karakter ouders en karakter van de hond

Volgende forumvraag: Grijze labrador
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^