Heup Dysplasie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Froukje (Gast)

Vandaag heb ik foto's laten maken bij de DA.En ja... waar ik al bang voor was. Onze BC-mix heeft HD.Shit....Nog net geen 2 jaar. Dat hij tot voor kort nergens last van heeft gehad is volgens de dierenarts te wijten aan het feit dat hij zo slank is. 15,5 kg is echt niet zwaar.  Nu is zijn rechter heup er iets slechter aan toe dan de linker.Maar het kan er elk moment uit wippen. Geen balspelletjes, frisbee meer. Lopen aan de lijn, fietsen, zwemmen en ander voer. Ik hoop dat dat de truc voor hem zal zijn. Arme pop van een hond...

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

Heeft hij ook artrose?

Wat voor behandeling is er voorgesteld?

Froukje (Gast)

Nee. Geen artrose. Maar HD vind ik erg genoeg. 

Ik heb speciaal voer mee gekregen. Stevig aan de prijs. Zal eens kijken op internet of er een andere prijs verkrijgbaar is. Hij zal eerst zijn oude voer nog op moeten eten. Je kunt in de handel Glucosamine Chrondroïtine MSM van Pharmox verkrijgen. Is dat wat? Geen idee eigenlijk. Van zijn oude voer heb ik best nog veel over. En das niet de goedkoopste troep die je kunt krijgen....

Daarnaast zal hij anders uitgelaten moeten worden. Tuurlijk, het dagelijkse 'rondje' is geen probleem. Maar zijn spieren moeten nog sterker worden. Door hem naast de fiets te laten lopen (vindt ie gelukkig prachtig) zullen zijn dijspieren en peesbanden versterkt worden waardoor de heup steviger in verband blijft. 
DA noemde ook de dijk op lopen als mogelijkheid. Hij zal dan zijn bovenbeenspieren moeten gebruiken. Maar traplopen is weer niet goed. Laten we nu net een joekel van een trap hebben waar hij vrolijk en supersnel (net een wedstrijd) op en neer loopt/rent/vliegt.

Gisteravond liet ik hem uit. En dan kom je op de plek waar hij altijd als een dolle achter de bal aan loopt. En dan komt de bal niet. Ahhhhhhhhh... het breekt je hart. 
De schapen (wij wonen buitenuit) zijn ook fantastisch. Beter gezegd, waren fantastisch. Hij mocht wel eens met de BC van de boer de schapen van het ene land naar het andere drijven. Tja... Dat is nu ook verleden tijd. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Is er ook gezegd in welke graad? Als er gesproken wordt over 'het kan er elk moment uit wippen', dan lijkt het me behoorlijk ernstig en zal je of aan een operatie kunnen denken of inderdaad aan een behoorlijke spieropbouw om de heupen op z'n plaats te houden (al is dit niet echt genoeg als het een hoge graad is; je hond zal dan namelijk gewoon pijn hebben).

 

Hier een hond met HD die prima functioneert. HD C (meer neigend naar B), en ook zij is heel erg slank wat natuurlijk al een hele hoop scheelt! Op die manier is er veel minder belasting, dus dat is fijn.

We gebruiken gewoon het hondenvoer dat wij willen voeren en geven haar inderdaad supplementen: glucosamine en chondroïtine, waar ze heel veel baat bij heeft (al werkt dit niet bij alle honden), dus dat kan je ook zeker proberen.

 

Het op- en afvliegen van de trap moet je wel echt afleren/stoppen, want dat is wel echt funest voor de gewrichten (sowieso, maar met HD natuurlijk helemaal) en balspelletjes inderdaad ook liever niet vanwege het snelle stoppen en draaien.

Maar er zijn genoeg andere leuke dingen hoor! Leuke snuffelspelletjes, trucjes aanleren waarmee je meteen de spieren traint, etc.

 

En dat schapen drijven... ach, weet je,  ik laat onze hond soms ook echt wel eens even lekker dollen en rennen en doen. Zo héél af en toe moet het wel kunnen vind ik. Van die ene keer dat je dat toelaat zullen de heupen echt niet meteen een stuk slechter worden en als je hond er zó veel plezier aan beleeft, tja...

Volgende forumvraag: hond heeft alemaal rode bultjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^