Liggen als er mensen en honden aankomen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anja en Bob (Gast)

Hoi allemaal. Ik heb een reu flatcoated retriever van bijna 14 maanden. Als er mensen aan komen lopen met of zonder hond gaat mijn hond liggen. Hij wacht netjes of hij begroet wordt door mens of hond. Daarna staat hij pas op om verder te lopen. Het is een zeer sociale hond die afwacht of hij aandacht krijgt. Ik weet dat sommige mensen dit zien als afwachtende houding om op te springen maar in zijn geval is dat niet zo. Het is de liefste hond die je je maar kan voorstellen. Is trouwens wel anders geweest hoor, maar sinds de chemische castratie in januari is hij na een week of 6 zo lief geworden. Daarvoor was hij erg aanwezig in huis laten we maar zeggen. Buiten was het altijd al een softie. Dit liggen doet hij overigens al een maand of 6. Mee trekken heeft geen zin, ik keel hem dan zowat en hij draait op z'n rug. Voor snoepjes is hij niet omkoopbaar, hij ziet te veel dingen buiten en is veel te nieuwsgierig. Moet ik het maar laten gaan, en gaat het misschien ooit over. Of heeft iemand de gouden tip?

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

Joh, ik zou in mijn handjes knijpen! Ik ben al vanaf dag 1 bezig mijn golden retriever zover te krijgen dat hij rustig gaat zitten (of liggen als hij dat liever wil) als hij een mens of hond ziet. Nou liggen doet hij wel maar zodra er een hond ons tot op 1-2 meter is genaderd spurt hij er op af! Ik weet wel wat ik liever heb hoor... ;)

 

Nuja, om je vraag te beantwoorden; mijn ervaring is dat het vanzelf minder wordt. Als je het heel vervelend vindt/als het heel veel tijd kost kun je eventueel goed opletten of je iemand ziet aankomen en je hond proberen voor die tijd af te leiden/een zijweggetje in te gaan/over te steken (als dat helpt). Hij klinkt wat onderdanig zoals hij gaat liggen en op zijn rug draait en hem forceren mee te lopen kan meer kwaad doen dan goed. Als hij eenmaal ligt; laat hem lekker liggen. Hij voelt zich er prettig bij en naderhand staat hij ook vanzelf weer op. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zou het gewoon zo laten. Wees blij dat ie zo rustig wacht. Gewoon lekker samen wachten tot de mensen gepasseerd zijn en daarna verder gaan met de wandeling.

honden page profiel ManièraManièra

honden foto van Manièra

hier ook zo éen, inmiddels ligt hij alleen maar voor passerende honden.

Mij lijkt het niet zo fijn, het duurt zo lang dat je ergens komt, als de hond voor iedereen gaat liggen.

Hier werkt het om het liggen voor te zijn met een balletje of snoepje voor zijn neus.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Charlii gaat ook liggen, voor andere honden. Ik laat het lekker zo, als zij dat prettig vindt.

 

ik zou er gewoon relaxed mee om gaan als ik TS was. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Ik heb dit laatst ook meegemaakt met een logeer hond en het was eigelijk best vervelend. Hij ging bijv. ook languit op het zebrapad liggen als hij in de verte een hond zag.

 

Wat we deden was goed kijken of er een hond aan kwam, dan direct een snoepje pakken en aandacht trekken van de hond. Gek doen, huppelen, enthousiast praten, kom maar kom maar.. Mensen dachten dat we gek waren! Haha!

Zo huppelde en danste we dan voorbij de andere hond en eenmaal voorbij kreeg hij z'n snoepje. 

 

Dit lukte niet altijd, soms ging hij nog steeds liggen en dan lieten we hem. Maar in die paar dagen dat hij logeerde leek het wel iets minder te worden. 

 

Dat je hond onderdanig is geeft niks maar als je hem kunt leren om naderende honden te negeren dan zal het liggen ook minder worden denk ik. 

honden page profiel ElianeEliane

Dit gaan liggen heeft eigenlijk niets te maken met beleefdheid.

Heel wat reutjes blijken door castratie (al dan niet chemisch) meer onzeker/angstig te worden.
Er wordt hier nog veel te weinig aandacht aan geschonken, ook door dierenartsen.
Belangrijk is dat de hond hierin goed begeleid wordt.

Honden hebben, net zoals mensen, een persoonlijke ruimte. Van zodra ze op een bepaalde afstand benaderd worden voelen ze zich niet meer comfortabel/veilig. En dat zie je dan ook aan hun lichaamstaal. Aangezien wij als mens steeds recht op ons doel af gaan, komt dit voor heel wat honden bedreigend over. Zij reageren op onze lichaamstaal en kunnen niet redeneren van oh ja juist die komen maar gewoon voorbij.

Vandaar dat het misschien is aangewezen, om eens uit te proberen de afstanden tussen andere en jouw hond te vergroten. Wanneer er meer afstand is voelen honden zich minder bedreigd of minder snel.

We staan er niet altijd bij stil dat wat voor ons als mens allemaal zo vanzelfsprekend is, voor een hond helemaal anders overkomt.

En dat de hond niet voor snoepjes reageert is vrij normaal bij te veel aan prikkels / stress.

Honden zijn prooi en prikkeldieren.
Als je dan boven die prikkels van de buitenwereld wil komen. Zal je best iets interessanter dan gewone snoepjes boven halen, zodat je kan concurreren.
Honden zijn meestal voedsel gericht. Op hier en daar een uitzondering na.

Maar bij spanning (leuk of juist niet leuk) maken de snoepjes (zeker de commerciele) weinig of geen indruk. Je kan eens proberen om tijdens die momenten gebruik te maken van gedroogd vlees. In de handel verkrijgbaar speciaal voor honden. Voordeel is ook nog dat het 100% natuurlijk is zonder bewaar en kleur middelen. Of gewone stukjes vlees, kleine blokjes kaas. Beetje uitzoeken wat welk effect heeft.



honden page profiel annekeanneke

honden foto van anneke

Mijn hondje gaat ook voor echt iedereen liggen.... drukke kinderen, alle honden en mensen. ik vind het zo lief....ok, het kost soms wat tijd maar ik ben er blij mee. En iedereen vindt het zo schattig.  Dus lekker laten zo....

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Mijn vorige hond (intact, behoorlijk zelfzeker) deed het soms. Meestal als hij een hondje aan zag komen die wat angstig was. Het is inderdaad verdraaid lastig als ze het op het zebrapad doen.

Anja en Bob (Gast)

Bedankt iedereen voor het reageren. Ik ga eens kijken hoe ik het ga aanpakken met de tips. Of juist zo moet laten. Iets proberen kan altijd lukt het niet dan leg ik mij neer met de adviezen dat mijn hond het zelf prettig vindt. Gelukkig heb ik nooit geen haast als ik hem uitlaat, neem er de tijd voor. Maar soms ben ik blij als het regent en er niet veel mensen en honden op straat zijn.:-)

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Het is een kalmerend signaal. Niks mis mee, maar soms niet handig.

 

http://www.puppyopvoeden.nl/waarom-gaat-mijn-hond-liggen-als-er-andere-honden-aankomen/

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

Mijn golden deed dit ook altijd. Toen ze een jaar of 2 was werd dit minder, deed ze het korter en niet meer altijd bij alle honden. Inmiddels doet ze het nouwelijks nog... Ik heb er toen niks mee gedaan, vond het niet heel vervelend! Dus is vanzelf gekomen!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Santa doet t ook, maar vaak staat hij wel op als de andere hond dichtbij is gekomen. 

Ik vindhet op zichzelf geen punt, maar midden op straat is nogal onhandig.  

En veel mensen zien het als uitnodiging om even te komen snuffelen, dat vind ik dus wel heel ergerlijk.

Want ik oefen dan op doorlopen, of op zn minst de aandacht voor mij krijgen, en daar gaat iemand zich dan weer mee bemoeien.

En dan kan ik wel stoppen met mn tennisbal en stukjes pens. 

Volgende forumvraag: Blixem en haar energie...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^