Training

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jan van capelleveenjan van capelleveen

Mijn naam is Jan van Capelleveen.

We hebben sinds zondag 28 feb 2016 een husky pup. Hij is nu bijna 13 weken. Ik ben triatleet en sport dus behoorlijk. Het is dan ook de bedoeling dat onze husky mij op trainingen gaat vergezellen.

we lopen (wandelen) van max.1,2km. Waar ik naar gezocht heb en nergens kan vinden is informatie hoe lang een husky mag wandelen/hardlopen op welke leeftijd. We willen natuurlijk verantwoord conditie opbouwen en dit zeker niet ten koste van zijn gezondheid laten gaan.

is dit soort informatie ergens te vinden?

Alvast bedankt voor de reactie's!

honden page profiel RemcoRemco

honden foto van Remco

Volgens mij geld het gewoon voor pups algemeen dat je 5 minuten per maand oud mag uitlaten. Dus pup 2 maanden oud, max 10 minuten per x uitlaten.
Geen idee of dat speciaal voor husky anders zou zijn..

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Totdat een hond, welk ras dan ook, rustig aan bewegen totdat de hond volledig is uitgegroeid.

Meestal zit je dan wel op een jaar oud, bij een kleine hond misschien wat eerder.

Zolang de hond nog in de groei zit, zijn de  botten en gewrichten nog niet zo sterk.

Ik heb ongeveer aangehouden, met een half jaar oud maakte ik wandelingen van maximaal een half uur. (dan wel 2 of 3 x per dag).

En met een jaar oud zat ik dan op ongeveer een uur.

Daarna kun je gewoon verder opbouwen natuurlijk.

 

Met 13 weken zijn ze nog erg jong, dan helemaal niet zoveel gaan wandelen, rechte stukken lopen is ook goed, niet te veel laten springen etc.

Ik denk dat je nu wel een kwartiertje kan lopen en bij elke maand dat je hond ouder is, iets langer.

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

De regel is 5 min per maand dat uw pup oud is aan 1 stuk door.  Maar ik wandel met mijn sheltie pup van 4 maand vaak wel langer. 

Beginnen met joggen/ hardlopen zou ik pas doen rond 1 jarige leeftijd. 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

5 minuten regel is inmiddels veranderd naar 10 minuten per mnd (zeker een husky moet dat aankunnen ) Maar kijk naar je hond en hou die regel als leidraad aan

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

In dit topic staat de nieuwe bewegingsrichtlijn:

http://www.hondenpage.com/hondenforum/203765/nieuwe-bewegingsrichtlijn-voor-pups.php

 

(ik hoop dat het niet erg is dat ik een link van een topic van iemand anders plaats)

honden page profiel RemcoRemco

honden foto van Remco

" 5 minuten regel is inmiddels veranderd naar 10 minuten per mnd (zeker een husky moet dat aankunnen ) Maar kijk naar je hond en hou die regel als leidraad aan "

 Thanks voor de update! Weer wat geleerd vandaag ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 2 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Wat vooral belangrijk is te weten, pezen, banden en kraakbeen, zijn slecht door bloed. Het duurt een paar weken voor die aan een nieuwe belasting zijn gewend.

De groeischijven bij jonge dieren zijn ook nog zeer kwetsbaar.

Pas vooral op explosieve bewegingen, met ongecontroleerde draaien, zoals ze doen als ze achter een bal rennen en pakken. Stoppen, slinding.

Ook zwaar mul zand is niet goed voor een jonge hond, dit geeft te grote spanning op met name de pezen.

 

Hoeveel je doet, die richtlijnen is slechts een richtlijn. Het kan best dat jou pup iets meer nodig heeft.

Let vooral op, dat je de tijd neemt met opbouwen. Rustig aan opbouwen. Het lichaam, heeft zeker een maand nodig om aan de nieuwe belasting te wennen. 

Bouw tijd op, en hou dat een maand aan.

 

Ik liep ook langer dan de richtlijn. Dat had mijn hond nodig. Begon met 7 maanden rustig met fietsen, recht uit en niet te lang, 5 minuten hooguit.

Omdat je recht uit, beheerst beweegt, kan je daar al redelijk vroeg mee beginnen. Gewoon maar heel kort en niet elke dag.

honden page profiel jan van capelleveenjan van capelleveen

Vanavond had ik de eerste theorie avond.

Daar kwam ook dezelfde informatie uit.

het duurt een jaar voordat pezen spieren botten en banden goed volgroeid zijn.

Ga gewoon alles goed in de gaten houden!

 

Bedankt voor alle info!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Waar ik naar gezocht heb en nergens kan vinden is informatie hoe lang een husky mag wandelen/hardlopen op welke leeftijd. We willen natuurlijk verantwoord conditie opbouwen en dit zeker niet ten koste van zijn gezondheid laten gaan.
is dit soort informatie ergens te vinden?

 Belangrijker dan hoe lang ie mag lopen is de manier waarop ie loopt.

 

Voor een goeie, evenwichtige ontwikkeling van spier & gewricht laat je een pup het best zo veel mogelijk z'n eigen tempo bepalen. Je zal al snel merken dat dat tempo anders is dan je eigen tempo. Daar gaat het vaak mis: mensen verlangen dat een pup netjes met hen meeloopt, maar staan er niet bij stil dat dit niet het natuurlijke tempo vd pup is.

Honden wisselen ook verschillende tempo's af en het is goed dit te volgen en hem ook toe te laten stil te staan, langzaam te stappen, in een drafje te lopen of even voluit te laten gaan. Dit zorgt ervoor dat alle spieren zich goed kunnen ontwikkelen.

Ook verschillende ondergronden zijn een goed idee, daar wordt hun motoriek beter van: hellingen, rotsen, zompig moeras, mul zand, op en neer en onder en boven… laat 'm het allemaal maar lopen in z'n eigen tempo, zo leert ie z'n bewegingen juist in te schatten en krijgt ie een goeie coördinatie en snel reactievermogen.

In een drafje rechtdoor lopen is veel minder belastend voor de hond dan bijvoorbeeld ravotten, waar hij korte zwenkbewegingen maakt, springt, remt, uitschuift, enz. Ze lopen dus sneller blessures op bij spel dan bij wandelen. Dat wil niet zeggen dat spelen niet mag, integendeel, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling vd hond, maar hou spelen kort en let erop dat het niet té intens wordt.

 

Ik vind zelf die hoeveel-minuten-wandelen-regel onzin. Want het houdt geen rekening met de inhoud van een wandeling. 

Mijn beide pups gingen al snel lang mee op pad, maar dat hield niet in dat er altijd gelopen werd. Samen het bos intrekken en dan laten snuffelen, de wereld verkennen, samen een molshoop uitgraven, een verstopspelletje doen, samen picknicken, even luieren, weer een eindje lopen, enz. Heerlijk is dat, gezond voor het lijf en ideaal om een vriendschapsband op te bouwen.

Vanaf dat ze 6 à 7 maanden waren, wandelden onze honden evenveel als ze nu als volwassen hond doen.

 

Als je met de husky wil mushen, mag je op de leeftijd van 5 maanden beginnen met de eerste gewenning aan het trekken van een licht gewichtje (aan een goed tuigje). Dit gaat dus niet zo zeer om kracht, maar om gewenning aan en het plezier vd sport mee te geven. In deze periode kan je ook de eerste commando's aanleren.

Op de leeftijd van ongeveer 8 maanden mag de hond (uiteraard indien ie lichamelijk gezond en daartoe in staat is) beginnen trekken. Ook hier opbouwen (gewicht, duurttijd,…) en vanaf 1 jaar mogen ze meedoen met sledehondenwedstrijden.

 

Heeft je hond een stamboom? Dan ken je z'n afkomst, weet je of de ouders goeie werkers waren en getest zijn op o.a. HD. Dat is geen garantie, maar geeft je toch iets meer zekerheid over de lichamelijke geschiktheid tot sporten voor je pup.

Volgende forumvraag: kap na castratie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^