De hond heeft recht op...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Bert NieuwenhuisBert Nieuwenhuis

Er zijn van die tv-uitzendingen die ertoe doen. Zo zag ik gisteravond tijdens College tour  de overbekende chimpansee deskundige en gedragsonderzoeker Jane Goodall. Ondanks haar 81-jarige leeftijd geeft ze nog steeds colleges en de zaal was meer dan gevuld  met studenten die haar vragen mochten stellen. Een van de vragen die mij trof, was hoe zij dacht over dieren in de dierentuin.  Als onderzoeker die zichzelf lange tijd heeft verbonden met dieren in de natuur, dacht ik dat haar antwoord een beetje naar de vernietigende kant zou overhellen. Maar, deskundig als zij is, kwam haar antwoord hierop neer dat dieren in dierentuinen nu eenmaal een feit zijn. Wel is het voor haar zeer belangrijk dat dieren in gevangenschap iets te doen krijgen. Er is een test gedaan waaruit een primaat kon kiezen tussen  aangeboden voedsel dat voor hem lag op de vloer en voedsel dat verstopt lag. De keuze viel op het voedsel waarvoor hij zijn best moest doen. Doorgetrokken naar onze honden is het niet zo moeilijk om te bedenken dat wij voor hun welzijn, deze dieren ook aan het werk kunnen zetten. Op die manier houden zij hun zin in het leven. En het doet er niet zo toe wat zij moeten doen, als we hen maar wat te doen geven. Daarom is 'werken' op het niveau van de hond zo geweldig voor mens en dier. Wat geweldig dat ik dit via de mond van deze ervaren gedragsdeskundige weer eens mocht horen.  

honden page profiel ElianeEliane

Dr Jane Goodall, een dame om u tegen te zeggen.

Maar ik zou hier toch even willen opmerken dat het er wel degelijk toe doet wat we hen laten doen. 

Ook al zien we hen zo graag en doen we het voor goed te doen. Maar er zijn zaken die hen ontzettend veel stress bezorgen (zonder dat wij als mens ons daar van bewust zijn). 

De mens en zijn antropomorfisme.

Als mens is het eigen om een menselijke interpretatie aan een gedrag toe te wijzen. Omdat het voor ons lijkt dat ze bvb enthousiast zijn, maar in wezen ze een uiting van spanning geven. 

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Juist, daarom ben ik blij dat in het Circus, de dieren verboden woorden.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik kan me zelfs niet voorstellen dat ik vroeger als kind genoot van dansende olifanten in t circus. Arme dieren.

Hoe onwetend ben je als kind zeg ! 

 

spijtig voor de folklore maar circusacten met dieren , not done.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Dat dieren in een dierentuin zitten ,een heel leven lang (ik zie het een gemiddeld mens niet na doen..oh ja als ze een straf moeten uitzitten ja...maar wat voor verschrikkelijks hebben de dierentuin dieren gedaan dat maakt dat ze straf verdienen).

Ik blijf het ook onacceptabel vinden.Dat ze er NU in zitten is idd een feit en is het ook beter voor die beestjes als ze iets te doen krijgen,beter dan als een zombie voor je uit staren in een veel te kleine ruimte.

 

Toch hoop ik dat in plaats van de dieren in de dierentuin hersenwerk te geven om iets te stimuleren,dat we nu eens onze eigen hersenen laten werken en tot de conclusie komen dat het onbeschaafd is om dieren op te sluiten voor ons plezier..zodat wij iets hebben om een dagje uit aan te besteden.Ik kan ook niet begrijpen waar het plezier vandaan kan komen als je die dieren daar ziet zitten in kleine onderkomens.Vele dieren leven normaal op meerdere hectares,ik geloof dat een dierentuin niet eens bestaat uit een paar hectare.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Een geweldig mens, die Jane Goodall

 

Een hond heeft recht op dat er naar gekeken wordt wat hij wel of niet aankan, wat hij leuk vindt om te doen en niet wat wij denken dat hij leuk vindt.

 

Ik maakte met Lola bijv. de fout om te denken dat een heel gewone wandeling over de hei, of in het bos iets fijns was voor haar. Elke hond vindt dat toch heerlijk? Na vier jaar asiel, was dat dus veel te veel voor haar. Spelen met een bal of stok ook, een flostouw werd ze veel te wild en grommerig van. Cursussen waren uitgesloten. Denkwerkjes en zoekspelletjes vond ze dan weer wel heel leuk.

Wat we dus deden was haar zelf vaak een route laten bepalen, en haar de keus geven of ze lekker in de tuin wilde graven en waken en rondscharrelen. Ik had de indruk dat ze met dat leven heel tevreden was.

Andere honden zullen wat meer uitdaging nodig hebben.

 

Met Jenna merk ik ook als ik haar een route laat kiezen dat het nooit een lange route is, de omgeving afsnuffelen op geurtjes is belangrijk voor haar, de tuin besnuffelen, zoekspelletjes, denkwerk en haar dag is gevuld.

 

Inderdaad moet men honden wat te doen geven, geestelijk en lichamelijk, wel dat wat ze leuk vinden en aankunnen uiteraard.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Toch hoop ik dat in plaats van de dieren in de dierentuin hersenwerk te geven om iets te stimuleren,dat we nu eens onze eigen hersenen laten werken en tot de conclusie komen dat het onbeschaafd is om dieren op te sluiten voor ons plezier..

 Helemaal mee eens! 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Dat dieren in een dierentuin zitten ,een heel leven lang (ik zie het een gemiddeld mens niet na doen..oh ja als ze een straf moeten uitzitten ja...maar wat voor verschrikkelijks hebben de dierentuin dieren gedaan dat maakt dat ze straf verdienen).
Ik blijf het ook onacceptabel vinden.Dat ze er NU in zitten is idd een feit en is het ook beter voor die beestjes als ze iets te doen krijgen,beter dan als een zombie voor je uit staren in een veel te kleine ruimte.
 
Toch hoop ik dat in plaats van de dieren in de dierentuin hersenwerk te geven om iets te stimuleren,dat we nu eens onze eigen hersenen laten werken en tot de conclusie komen dat het onbeschaafd is om dieren op te sluiten voor ons plezier..zodat wij iets hebben om een dagje uit aan te besteden.Ik kan ook niet begrijpen waar het plezier vandaan kan komen als je die dieren daar ziet zitten in kleine onderkomens.Vele dieren leven normaal op meerdere hectares,ik geloof dat een dierentuin niet eens bestaat uit een paar hectare. "

 Ja je hebt gelijk Soraya, maar als we nu zorgen voor grote habitats in onze dierentuinen, meer soorten onder mekaar, en goede fokplannen voor de uitgestorven soorten. 

 

In stand houden dus, dan kunnen we toch onze nageslachten tonen hoe het vroeger ging in de vrije natuur ? Anders staat het alleen nog in de boekskes.....

 

hier in Antwerpen zijn ze daar al goed mee bezig, grote dierenparken en veel diversiteit onderling. 

Het is niet ideaal maar toch beter dan niks.

men moordt ze toch maar allemaal uit ....

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

Zag van de week bij bondi vet dat bij een of ander soort haai kunstmatige inseminatie gedaan werd om uitsterven te voorkomen.

 

nu weet ik niet of ze vervolgens vrij gelaten werden, en of dat überhaupt mogelijk is maar dan vraag ik me wel af ...

moet je dit dan doen om ze vervolgens in gevangenschap te houden? 

 

Voor mij zou een dierentuin meer een soort van opvang zijn voor verlaten dieren en ze een zo'n natuurlijk mogelijk onderkomen geven en dat geven aan doe werk wat geschikt is voor het dier zelf.

 

maar er wel voor zorgen dat er geen voorplanting meer komt want hoe je het went of keert ... Dat is alleen maar ten gunste van de dierentuin zelf want die trekt dan weer meer bezoekers.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  Ja je hebt gelijk Soraya, maar als we nu zorgen voor grote habitats in onze dierentuinen, meer soorten onder mekaar, en goede fokplannen voor de uitgestorven soorten. 
 
In stand houden dus, dan kunnen we toch onze nageslachten tonen hoe het vroeger ging in de vrije natuur ? Anders staat het alleen nog in de boekskes.....
 
hier in Antwerpen zijn ze daar al goed mee bezig, grote dierenparken en veel diversiteit onderling. 
Het is niet ideaal maar toch beter dan niks.
men moordt ze toch maar allemaal uit .... "

 Dat vind ik de omgekeerde wereld...

Dieren hoeven niet opgesloten te zitten om ons iets te leren,ja dat het fout om dieren er zo bij te laten zitten..incl stereotype gedrag ontwikkelen om het te veel aan stress dragelijk te kunnen maken.

De enige les die we zouden kunnen halen uit een dierentuin is dat het zo in ieder geval niet hoort.En al helemaal niet zodat ons nageslacht dan ook treurige dieren in gevangenschap kunnen zien.

Ik vraag mij af of je wel beseft wat je zegt?Dieren moeten in gevangenschap blijven en fok programma's moeten blijven bestaan...zodat er nog eeuwen en eeuwen dieren in gevangenschap kunnen leven omdat wij er naar willen kijken en plezier hebben om treurige dieren.

 

Nu heb ik zelf geen kids,maar had ik ze wel,dan was er géén 1 haar op mijn hoofd die er aan dacht om ze naar een dierentuin te brengen.

Ik zou gaan sparen,zodat we (ook al moest ik er 10 jaar voor sparen) dieren kunnen zien in hun natuurlijk omgeving,een ander leefklimaat laten beleven,zien hoe dieren zich bewegen in de natuur.Het echte werk,hoe het ooit was bedoeld en zou moeten blijven.

 

Ik vind ook dat als men écht zijn best zou doen en de energie en geld in nuttige dingen zou steken,dat dieren dan prima in de natuur zouden kunnen blijven leven.Zonder door bepaalde mensen vermoord te worden.En al zou het alsnog betekenen dat er dieren uitsterven en als ik dan uit 2 kwaden moet kiezen,dan gaat mijn voorkeur uit naar diersoorten die uitsterven dan naar dieren eeuwig en eeuwig blijven door fokken en een heel leven lang houden in een omgeving waar ze niet thuis horen en in echt heel veel dierentuinen over de hele wereld in bar slechte omstandigheden leven.

 

Om maar niet te spreken dat er ook dieren in dierentuinen worden gedood omdat er geen ruimte meer is,maar er wel jonge dieren bij 'geproduceerd' moeten worden,zodat het maar veel betalende mensen blijft trekken.
De mens zou zich dood moeten schamen..

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Hoe zit het dan met schoolreisjes en verplichte dingen?

Ik vind dat ze een grotere leefomgeving moeten hebben

 

Ik vind het soms wel noodzakelijk om te zorgen dat bepaalde dieren niet uitsterven.

Maar dan moeten ze waar het dier vandaan komt maatregelen nemen dat stropers hun interesse verliezen.

En zoals olifantstropers kunnen bestaan uit echte criminele organistaties.

En dat is heel moeilijk aan te pakken.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Ik vind dat ze een grotere leefomgeving moeten hebben
 
Ik vind het soms wel noodzakelijk om te zorgen dat bepaalde dieren niet uitsterven.
Maar dan moeten ze waar het dier vandaan komt maatregelen nemen dat stropers hun interesse verliezen.
En zoals olifantstropers kunnen bestaan uit echte criminele organistaties.
En dat is heel moeilijk aan te pakken. "

 Tegenwoordig lopen er al Olifanten en Neushoorns met roze hoorns,zodat stropers weten dat ze er niks meer aan hebben.

Ze deden ook al 'rommel' in de hoorn stoppen(verdoven..stress..gat boren in hoorn...spulletje er in)alleen maken die stropers dan alsnog eerst de dieren dood eer ze er achter kunnen komen dat ze niks kunnen met de hoorn...ik denk dat er daarom nu dieren rondlopen met een roze hoorn

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Hoe zit het dan met schoolreisjes en verplichte dingen?
Ik vind dat ze een grotere leefomgeving moeten hebben
 
Ik vind het soms wel noodzakelijk om te zorgen dat bepaalde dieren niet uitsterven.
Maar dan moeten ze waar het dier vandaan komt maatregelen nemen dat stropers hun interesse verliezen.
En zoals olifantstropers kunnen bestaan uit echte criminele organistaties.
En dat is heel moeilijk aan te pakken. "

 Hoe bedoel je schoolreisjes?

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

"  Hoe bedoel je schoolreisjes? "

 Naar de dierentuin.

Wij moesten verplicht naar de dierentuin voor een opdracht.

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

"  Tegenwoordig lopen er al Olifanten en Neushoorns met roze hoorns,zodat stropers weten dat ze er niks meer aan hebben.
Ze deden ook al 'rommel' in de hoorn stoppen(verdoven..stress..gat boren in hoorn...spulletje er in)alleen maken die stropers dan alsnog eerst de dieren dood eer ze er achter kunnen komen dat ze niks kunnen met de hoorn...ik denk dat er daarom nu dieren rondlopen met een roze hoorn "

 Dat is mooi

Maar volgens mij worden ook zelfs  Afrikaanse olifanten geboren zonder slachttanden.

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  Naar de dierentuin.
Wij moesten verplicht naar de dierentuin voor een opdracht. "

 Verplicht!!??Lastig!

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

"  Verplicht!!??Lastig! "

 Wij doen examen in productie dieren.

Wij moesten gedrag beschrijven enz.

En geloof mij dat je er meer aan hebt om ze in het wild te observeren. 

honden page profiel ElianeEliane

Is dit eigenlijk niet off topic? 

Had Bert het niet over bezigheid voor de hond? 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Is dit eigenlijk niet off topic? 
Had Bert het niet over bezigheid voor de hond?  "

 Nee is niet off topic,het gaat ook over Jane Goodall's mening:

 Als onderzoeker die zichzelf lange tijd heeft verbonden met dieren in de natuur, dacht ik dat haar antwoord een beetje naar de vernietigende kant zou overhellen. Maar, deskundig als zij is, kwam haar antwoord hierop neer dat dieren in dierentuinen nu eenmaal een feit zijn.Wel is het voor haar zeer belangrijk dat dieren in gevangenschap iets te doen krijgen.

 

 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Het is een fyne dame jane goo dal ze heeft groot gelyk deze dieren moeten ook iets kunnen doen

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Is dit eigenlijk niet off topic? 
Had Bert het niet over bezigheid voor de hond?  "

 Ja is off topic maar Bert is zo een lieve dat die niks ervan zegt.

niks omgekeerde wereld, realiteit is durven zien en er het beste van proberen te maken.

Utopia is voor dromers.....

honden page profiel Loco en ikLoco en ik

honden foto van Loco en ik

"  Ja is off topic maar Bert is zo een lieve dat die niks ervan zegt.
niks omgekeerde wereld, realiteit is durven zien en er het beste van proberen te maken.
Utopia is voor dromers..... "

 Een utopia bestaat niet... of ben ik nou weer te negatief?

 

Sorry ook off topic

honden page profiel ElianeEliane

"  Een utopia bestaat niet... of ben ik nou weer te negatief?
 
Sorry ook off topic "

 Misschien dat het daarom ook voor dromers is  ?

honden page profiel Loco en ikLoco en ik

honden foto van Loco en ik

"  Misschien dat het daarom ook voor dromers is  ? "

 Zal er vannacht een over gaan dromen

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

They may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.

De hond heeft recht op een veilige leefomgeving, eten, drinken, verzorging en liefst ook nog plezier.

Zoals alle dieren.

Ik blijf dromen.

Intussen geef ik mijn honden alles wat ze nodig hebben, vooral veel knuffels en help ieder dier dat ik kan helpen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat dieren in dierentuinen heel belangrijk zijn om te voorkomen dat je inzetten voor de bescherming van wilde dieren en de natuur geen "ver van mijn bed show" wordt. Het zien van het formaat, het ruiken. De lol zien van jonge dieren die spelen en de -herkenning- lijken me allemaal heel belangrijk.


Tenslotte geeft niemand om een of andere klein onzichtbaar slakje, maar een olifant inspireert.

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Ja, maar je hebt ook dierentuinen en dierentuinen.

Ik bedoel, de Beekse Bergen bijvoorbeeld, daar hebben dieren in ieder geval nog een beetje bewegingsvrijheid.

Maar ik krijg nu nog tranen in mijn ogen als ik denk aan de tijger die ik als kind in de Artis zag, heen en weer, heen en weer lopend op 2 vierkante meter, achter die tralies. Dat kan toch niet, jaar in, jaar uit? Ik heb zulke dierentuinen en ook circussen met dieren voor de rest van mijn leven geboycot.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Maar ik zou hier toch even willen opmerken dat het er wel degelijk toe doet wat we hen laten doen.Eliane

 Om het even terug over honden te hebben...

 

Ik ga helemaal akkoord met Eliane.

"Het doet er niet zo toe wat zij moeten doen, als we hen maar wat te doen geven." klopt volgens mij helemaal niet als we het over onze honden hebben.

 

 

Ik doe mijn honden geen plezier met Doggy Dance of Agility, integendeel! Ik maak hen ook helemaal niet gelukkig met wandelingen door de winkelstraat, spelen op een hondenwei, of repetitief balletjes gooien. 

 

Wil je wat ondernemen met je hond? Ja, leuk! Maar kijk vooral naar je hond en zijn interesses, zijn talenten, zijn karakter, zijn aard.

En als je 'm daarin tegemoet kan komen met fijne activiteiten waar je beiden plezier in schept, ja!

Maar anders? Een bezigheid geven puur om 'bezig te zijn'? Nee, dat kan net zo goed negatief uitdraaien...

 

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Ik ben het met Alaska's Finest eens.

Ik lijk soms wel een van de weinigen die geen puzzels maakt met mijn honden en geen snuffelkleed heeft, hersenwerkjes zoals het heet. Daarentegen dol ik wel lekker met mijn honden en lul ze de oren van de kop en dat vinden ze vreselijk gezellig, die ouwe theemutsen van mij.

Toen de hele boel hier nog jonger en goed ter been was, ging ik naar de duinen, liet ze allemaal los en ze deden allemaal hun eigen ding.

Lexi en Mara gingen zogenaamd op jacht (gelukkig de konijnen toch altijd iets sneller ), Pien was alleen maar kuilen aan het graven en Vera deed rustig haar eigen rondje en keutelde verder om mij heen.

Allemaal blij. En ikke ook.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Toen de hele boel hier nog jonger en goed ter been was, ging ik naar de duinen, liet ze allemaal los en ze deden allemaal hun eigen ding.
Lexi en Mara gingen zogenaamd op jacht (gelukkig de konijnen toch altijd iets sneller ), Pien was alleen maar kuilen aan het graven en Vera deed rustig haar eigen rondje en keutelde verder om mij heen.
Allemaal blij. En ikke ook. "

 Klinkt als het perfecte familie-uitje! Héérlijk, toch?

Lekker samen, genieten van de kleine dingetjes, zon op je snoet en een hoofd vol geluk! 

 

Doet me eraan denken dat ook "samen NIETS doen" héél erg gezellig kan zijn! 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^