Hoe laat je een buitenlandertje niet trekken aan de lijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnneAnne

Hoi Hoi,

 

Wij hebben een volwassen opvanger die nog geen ervaring heeft met aan de lijn lopen. Hij trekt zich een ongeluk. Hoe krijg ik dat er uit? Hij heeft een tuigje om.. dus corrigeert niet prettig.

Hij trekt omdat hij erg bang is en gewoon WEG wil!!

 

Hoor graag tips!

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

Hallo Anne,

 

Ik heb ook een (volwassen) buitenlandertje. In het begin ook bang voor alles en inderdaad trekken. Ik heb hem de eerste tijd dubbel aangelijnd (halsband + tuig).

De wandelingen eerst kort en saai houden (alles is al spannend) en als dat al te veel voor hem is: alleen in de tuin uitlaten. Verder is het belangrijk dat hij eerst went en vertrouwen in jullie gaat krijgen. (veel oefenen met z'n naam, maakt hij oog contact: brokje er in)

 

Als hij wat meer vertrouwd is, in huis meer gewend én minder bang dan moet het vertrouwen in de omgeving verder opgebouwd worden.

 

En hoe je het trekken afleert? Gewoon zoals je dat bij een pup ook zou doen  Stilstaan en wachten tot de spanning van de lijn komt. Dan pas weer doorlopen. Wees consequent maar houd ook in de gaten dat hij van stress een verkeerde keuze kan maken. Niet boos worden. De angst is op dat moment groter. Veel geduld met je hondje en vooral niet te veel willen on het begin.

 

Mijn hondje wilde in het begin ook alleen maar vooruit en het liefst zo hard mogelijk. Toen het trekken minder werd viel mij op dat hij niet snuffelde... Dat was nog te spannend want dan kon hij de omgeving niet in de gaten houden... Hij is nu 7 maanden bij ons en trekt soms nog maar weet heel goed wat er dan van hem verwacht wordt

 

Er zullen vast mensen zijn die je nog meer tips kunnen geven.

Succes! En top dat jullie dit hondje opvangen!

 

groetjes

Tukker

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Hier ook een poolse die in het begin nog niet aan de lijn kon lopen, springen, van links naar rechts, ineens stokstijf in elkaar gedoken bljven staan, dan weer als een dolle trekken.

 

Ik heb eigenlijk niets aan de tips van Tukker toe te voegen, zo heb ik het ook aangepakt, en inmiddels kan ze heel goed aan de lijn lopen. (Probleem is nog dat we op afstand van andere honden moeten blijven maar ook dat gaat steeds beter).

 

Ook thuis even kijken of je de "herplaatsregels" toepast, zoals de hond met rust laten als hij eet, of slaapt, stem en houding altijd rustig vriendelijk houden. Genoeg tijd om te wennen, geen druk....zulke dingen.

honden page profiel bassiebassie

" Hoi Hoi,

 

Wij hebben een volwassen opvanger die nog geen ervaring heeft met aan de lijn lopen. Hij trekt zich een ongeluk. Hoe krijg ik dat er uit? Hij heeft een tuigje om.. dus corrigeert niet prettig.

Hij trekt omdat hij erg bang is en gewoon WEG wil!!

 

Hoor graag tips! "

 


Wat dacht je van samen met een gedragstherapeut werken aan de angst!

honden page profiel Linda van de LoveboatLinda van de Loveboat

honden foto van Linda van de Loveboat

Ik heb er ook een die erg trekt, vooral direct bij het naar buiten gaan. Met een anti-trek tuig (Mazters) trekt ze wel minder, maar bij corrigeren valt ze soms om en ze loopt er helemaal scheef door, dus dat tuigje gebruik ik liever niet. Dan toch maar weer de halsband gepakt en ineens is het kwartje gevallen toen ze netjes naast me liep en ik haar heel overdreven ben gaan prijzen met mijn stem. 

Vanmorgen trok ze weer en na een 'nee' met correctie (terugtrekken tot ze naast me loopt) zag ik haar ineens braaf naast me gaan lopen. Verwachtingsvol keek ze omhoog en ik kon haar direct belonen met 'bráááf!!'  Daarna heeft zich dit ritueel wel weer meerdere keren herhaald, vooral toen ze vogels en andere honden zag en zelfs bij een plastic zak. Volhouden is het devies!  In plaats van met je stem kun je ook kleine koekjes proberen. 

honden page profiel ElianeEliane

  

Voorbeelden van tuigjes waar ze zich niet kunnen uittrekken.

 

 

Opvang honden zijn veelal honden met een rugzakje. Helaas zit er in dat rugzakje geen brief met uitleg bij. Een deel van hen zijn ook geen gedomesticeerd leven gewend. Zijn ook soms heel bang van verkeer en drukte, vanwege nare ervaringen. En hebben vaak een leven om te overleven achter de rug. Er is hen ook niet aangeleerd om daar allemaal niet bang van te zijn. Want ginder moeten ze daar om te overleven wel allemaal bang van zijn.

Hoe lang is de opvang hond nu bij jullie?

Een hond die bang is heeft tijd, steun en geduld nodig. Geen correcties, dat maakt hen alleen maar banger. 

Tijd om te wennen. Tijd om vertrouwen te krijgen.

En heel belangrijk de hond niet pushen of dwingen. Ook geen hele wandelingen doen. Want hij wil weg van wat hij bang is. 

Eerst rustig in de tuin laten wennen. Als dat lukt beginnen op heel rustige plekjes. Steeds met kleine beetjes, ook in tijd. Stapje voor stapje alles rustig opbouwen.

Stel jij hebt grote angst voor spinnen. Als we met jou meteen dan in een kamer vol met spinnen zouden rond wandelen, gaat dit ook echt niet helpen om van je angst af te geraken.

honden page profiel LuisLuis

Ik heb ook een hond geadopteerd, kmot uit Spanje. Ik heb hem een easy walk gekocht en nu trekt hij veel minder.

 

Maar om je hond te helpen, kan je ook een adpatil collar kopen, dat helpt de hond om een beetje rustiger te blijven en minder schrick te hebben. 

honden page profiel ElianeEliane

" Ik heb ook een hond geadopteerd, kmot uit Spanje. Ik heb hem een easy walk gekocht en nu trekt hij veel minder.
 

Maar om je hond te helpen, kan je ook een adpatil collar kopen, dat helpt de hond om een beetje rustiger te blijven.  "

 Een hond is een ontzettend intelligent wezen.

Dat een hond trekt heeft een reden. Je kan dit perfect oplossen.

Dat soort tuig leert de hond niets en laat hem daarbij zaken doen die tegen zijn natuurlijk gedrag zijn.

honden page profiel LuisLuis

"  Een hond is een ontzettend intelligent wezen.
Dat een hond trekt heeft een reden. Je kan dit perfect oplossen.
Dat soort tuig leert de hond niets en laat hem daarbij zaken doen die tegen zijn natuurlijk gedrag zijn. "

 Misschien, maar bij ons is het gelukt. 

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

"  Misschien, maar bij ons is het gelukt.  "

 Voor een (angstige) hond die nog niet gewend is aan lopen aan de lijn lijkt me dit geen optie. Het vergroot enkel de angst want het lopen aan de lijn levert een nare prikkel op.

Eerst wennen en werken aan vertrouwen. Pas als er meer vertrouwen is in de baas kan een hond tot leren komen en gaat er pas wat veranderen aan het trekken.

Groetjes

Tukker

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Het is gewoon een feit dat veel hondjes uit het buitenland in een vluchtmodus staan, is ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat een pup daar van 6 mnd al meer heeft meegemaakt dan onze gemiddelde hond. Ik zou geen bijzondere hulpmiddelen nemen maar een goed tuig en alles buiten heel saai houden tot dat hij zijn rondjes minder eng vindt en vertrouwd dat jij alles veilig houdt voor hem. Probeer indien mogelijk iemand met een stabiele hond mee te vragen om te wandelen zodat hij ziet dat het niet eng is.

honden page profiel iriskairiska

Ik heb n pup uit Rusland, 4 mnd geleden geadopteerd. Nu 8 mnd. Was in het begin bang van alles. Erg aan het vertrouwen, wennen aan de omgeving, leiding geven gewerkt. Korte wandelingen, meer x per dag. Na 3 maanden mee op cursus.  Kreeg daar het advies om het trekken af te leren, is ze omdraaien en terug lopen, belonen met n snackje. Al zijn het maar 3 pasjes. En dit blijven herhalen. 

Volgende forumvraag: Janken 's morgens
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^