Informatie gevraagd!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Michelle, baasje van Scotty en kater CharlieMichelle, baasje van Scotty en kater Charlie

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

In mijn eerdere topic vroeg ik me af wat beter was als 'eerste hond'. Ik weet nu dat het niet zoveel uit maakt wat voor hond je als eerste neemt en dat er geen beginnersrassen zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk niet zo dat ik altijd bij een ras moet blijven, of dat ik maar een hond hebben kan. Dus vandaar dat ik eigenlijk gewoon even wat informatie wil over een aantal rassen.

 

Maar goed, to the point.

Als ik mijn eigen huisje heb, wat waarschijnlijk een appartementje, flatje of iets dergelijks wordt wil ik een eigen hond (mijn moeder wil er geen hond bij, flauw he?). Liefst zo snel mogelijk, want een hond geeft mij daginvulling, steun en toeverlaat en natuurlijk gezelschap. Ik ben dan wel weer zo verstandig om te wachten tot ik geld, tijd en alles op een rijtje heb. Waarschijnlijk wordt mijn eerste hond wel een herplaatsertje of rescue-hondje.

 

Nou heb ik meerdere rassen die me wel wat lijken;

  • De Tamaskan Dog - staan lange wachtlijsten voor?
  • De Oudduitse Herder
  • De Zwitserse Witte Herder
  • Hollandse Herder (lang of korthaar)
  • De Golden Retriever
  • De Northern Inuit - zeldzaam in nl?

 

En er zijn ook een aantal dingen die ik wel zou willen doen/proberen/kunnen met een hond (dit ligt natuurlijk aan het karakter van de hond);

  • Speuren
  • Hoopers
  • G&G of vervolgcursussen
  • (deels) Opleiding hulphond (voornamelijk buddy, heb ik zelf ook baat bij)
  • Fokken zou ik ooit leuk vinden, maar dat ligt meer aan de gezondheidstesten denk ik

 

Wat zoek ik dan precies in een hond?

  • Lekker baasgericht (maar hiermee bedoel ik meer dat het een klik met mij heeft. Zelfstandig spelen id ook wel fijn)
  • "Trainbaar" of hoe je het wilt noemen, zou ik wel fijn vinden.
  • Los kunnen lopen/geleerd kunnen worden
  • Een beetje sociaal hou ik wel van, maar het hoeft niet met iedereen vrienden te zijn. Vooral met andere honden om kunnen gaan.
  • Het hoeft geen bankhanger te zijn, maar liefst ook met een dagje minder energie of voldoende mentale uitdaging toe kunnen (ben zelf niet altijd goed ter been, kan ook nog geen uren achter elkaar lopen, maar daar ben ik mee bezig) Hiermee bedoel ik een dagje met iets kortere wandelingen, of wat meer hersenwerk binnenshuis of een keertje lekker los.
  • Formaatje herder

 

Dus als je ervaring hebt met or eigenaar bent van, en me informatie kan geven over het karakter e.d. van een van de rassen hoor ik het graag! Ik ben dus niet op zoek naar suggesties voor andere rassen, hoewel je ze gerust mag plaatsen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat zoek ik dan precies in een hond?
Lekker baasgericht
"Trainbaar" of hoe je het wilt noemen, zou ik wel fijn vinden.
Los kunnen lopen/geleerd kunnen worden
Een beetje sociaal hou ik wel van, maar het hoeft niet met iedereen vrienden te zijn
Het hoeft geen bankhanger te zijn, maar liefst ook met een dagje minder energie of voldoende mentale uitdaging toe kunnen (ben zelf niet altijd goed ter been, kan ook nog geen uren achter elkaar lopen, maar daar ben ik mee bezig)

 Dan zou ik de rassen in je lijstje waar poolhond in zit alvast schrappen, want die hebben heel andere kwaliteiten, namelijk: zelfstandig denken en handelen, zeer energiek met een grote ondernemingslust en een go-go-go mentaliteit.

Trainbaar, baasgericht en ook tevreden met minder uitdaging is nu niet bepaald iets wat aan een poolhond doet denken...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Wat jij in een hond zoekt en de eigenschappen van de honden op je lijstje komen niet echt overeen. ( de eerste rassen die je opsomt)  

Wat vind je van de wolfsgrauw keeshond? 

 

Finse lappenhond? 

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin. 3 doggies

honden foto van Indy haar bazin.

De oud Duitse herder komt zeker hiermee overeen

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik denk dat een Golden in jouw situatie wel zou passen hoor, wel een showlijn dan. Het niet met iedereen vrienden willen zijn moet je wel vanaf dag 1 mee beginnen door je pup niet naar alle honden en alle mensen toe te laten lopen. Mijn Golden, inmiddels 13 maanden, is inmiddels zover dat ze sommige mensen helemaal geweldig vindt als deze aandacht geven maar dat ze het ook heel duidelijk aangeeft wanneer ze er niet van gediend is. Bovendien gaat ze nooit zomaar naar iemand toe, behalve als ze iemand tegenkomt die we goed kennen want dan wil ze wel heel graag heen. 

 

Verder kun je met een Golden speuren, hoopers, GG en hulphondopleiding doen, dus alles wat je leuk vindt. En wat ik ervaar is dat als je een aantal trainingen in de week doet (bijvoorbeeld een middagje speuren en een training hoopers en misschien dan hulphondenopleiding) dat ze dan best een dagje kunnen bankhangen en lekker kunnen uitslapen. Maar dan moet er de volgende dag wel weer uitdaging zijn in de vorm van een lekker wandelen, trainen of mentale uitdaging. Misschien kun je overwegen een uitlaatservice in te schakelen als je een aantal dagen achter elkaar slecht ter been bent? 

 

Qua wachtlijst, er zijn wel veel Golden fokkers in Nederland maar het ligt wel heel erg aan wat je zoekt. Als je gewoon een gezellige sociale pup wil kun je op veel plekken terecht en dan kun je best binnen een maand of 4 een pup krijgen (als je je aanmeldt ten tijde van de dekking en er vanuit gaat dat de pups met 8 weken weg mogen). Maar als je graag hulphondenopleiding wil doen moet je misschien iets specifieker zoeken naar fokkers die ervaring hebben met hulphonden of die met lijnen fokken waar ook hulphonden uit voort zijn gekomen. Dan kan het zijn dat je wat langer moet wachten. Als je interesse hebt kun je wel een PB'tje sturen, dan heb ik wel wat tips qua welke fokkers je zou kunnen benaderen.

 

Veel plezier en succes met je zoektocht!

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Mag ik vragen of je je sinds je laatste topic überhaupt nog ingelezen hebt? Aan vier van de zeven rassen die je daar hebt staan heb je qua karakter namelijk zo goed als het tegenovergestelde van je wensenlijstje. Bij de Siberische husky mag je alles wat met gehoorzaamheid te maken heeft (en het zijn van een hulphond al helemaal) alvast op je buik schrijven. Uiteraard zijn er uitzonderingen en kan er met training (en geluk) behoorlijk wat bereikt worden, maar het zal over het algemeen niet de lievelingsbezigheid van de hond worden. Bij de saarloos hoop ik dat je rekening houdt met de vaak voorkomende schuwheid en ook de deels-poolhonden (tamaskan en Northern Inuit) onderschat je volgens mij erg. We spreken hier wel over eigenzinnige honden die graag voor zichzelf nadenken. Gezien de karakterbeschrijving zou ik zeggen: een poedel is perfect. Dit bedoel ik niet als een grapje, met dit ras heb je een multi-functionele hond in huis die een prima werkershouding heeft, zeer intelligent en erg trainbaar is. Wellicht is de Boheemse herder anders een leuke optie voor je.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Volgensmij heb ik weer eens wat verkeerd uitgelegd in mijn openingspost. Ik zal hem morgen op de pc wel even aanpassen, maar misschien dat dit dingen opheldert.

 

De honden die ik heb opgenoemd, dat is mijn interessegebied. De Saarloos en de Husky kan ik daar inderdaad wel van af strepen, maar dat wist ik zelf ook al. De husky is gewoon té actief, en een het karakter van de saarloos moet je maar net aanspreken. 

 

Ja, ik heb me zeker ingelezen in de rassen. De saarloos en de husky passen in ieder geval nog niet bij mij, zoals ik al zei. De andere rassen hebben elk eigenschappen die wél bij me passen. Anders had ik ze niet opgenoemd. En geloof me, voor ieder ras heb ik meerdere sites bezocht die meestal allemaal dezelfde gekopieerde informatie geven. Vandaar dat ik in dit topic informatie wilde over de karakters van de rassen van mensen die ervaring hebben met/eigenaar zijn van deze honden. Zeker de Northern Inuit is nog weinig over bekend in Nederland. 

 

Met minder beweging bedoelde ik 3-4x een half uur ipv een uur. Ik bedoelde niet dat ik dan 2x tien minuten loop en de rest van de dag binnen blijf. Er zal op zon dag wat meer binnenshuis/tuin gedaan moeten worden, of naar een losloopgebied of iemand die het een rondje overneemt.

Baasgericht bedenk ik me nu ligt ook maar net aan de klik die je hebt met de hond.

 

Qua wat ik zou willen doen stem ik dat natuurlijk af op de hond. Een leergierige hond zal ik hulpvaardigheden aan kunnen leren, met een actieve hond zal ik hoopers doen enzovoort.

 

De suggesties voor andere rassen zijn welkom hoor, zeker, maar of ik er uiteindelijk wat mee doe is de vraag. Uiteindelijk kies ik toch zelf voor een ras, en ik zal heus niet naar een fokker gaan en zeggen "die pup wil ik". 

Overigens sta ik voor de Tamaskan al op wachtlijsten, dus die onderachat ik zeker niet. Daarvoor heb ik me ook al door een fokker laten adviseren en de karakters hiervan kunnen nogal uiteenlopen ivm verschillende lijnen en outcross. Maar als ik de algemene informatie mag geloven passen ze dus wel bij mij.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Op basis van je verwachtingen , denk ik dat een Tamaskan beter bij je past dan een Saarloos. De Saarloos neemt in principe alleen genoegen met een dagje rust als het hem zelf uit komt. Een Tamaskan kan overigens ook zo zijn, dus let daarbij goed op het karakter van de ouders/de pup!

De wachtlijsten van de Tamaskan zijn vaak wel ietsje langer, maar fokkers zoeken uit op karakter baas/pup. Stel dat er 10 mensen op de lijst staan en er zijn maar 8 pups, maak je als nr. 10 nog steeds kans en kun je bijv. als nr. 1 flink pech hebben.

Als je nog iets over de Tamaskan wil weten, brand los!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Hollandse herder?

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

De Hollandse herder (kort- of langhaar), de Finse lappenhond maar ook de laplandse herder zal ik me eens goed over gaan inlezen. 

 

Waarschijnlijk word mijn eerste hondje een asiel, herplaats of rescue hondje. Niet alleen is dat 'sneller', maar het is ook mooi om te doen én misschien wat makkelijker voor mij om te beginnen met een volwassen hond.

Volgende forumvraag: Toegrips besteld
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^