Update p 2. Toch weer tuigendilemma.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JessicaJessica

zoals gewoonlijk ben ik heel internet aan het afstruinen om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen.... 

 

Ik heb een poos het front range harness gehad en ondanks dat mijn puber uit de maat S gegroeid is. (En ik overweeg om een M aan te schaffen). Vond ik het allergrootste pluspunt van dit tuig dat in een jolige stemming zijn sprongen en 'klappen' worden opgevangen door elastisch materiaal. 

Dit was de reden dat ik op Google intikte: tuig hond elastisch

Al surfend kwam ik bij deze link uit:

Klik

 

zeer hondvriendelijk staat er bij. 

Maar hoezo dan? Vanwege de elasticiteit? Vanwege de fleecedekens mouwtjes?  Want het 'aansnoer' principe lijkt met niet prettig?! Er staat dat het tuig ook te gebruiken is als een gewoon tuig, maar ook al sluit het netjes aan. Het heeft toch altijd een aansnoer effect? 

 

Ps. Voor mijn andere hond blijf ik zijn halsband gebruiken. Die controle heb ik simpelweg soms gewoon nodig om hem achter me te parkeren als er een andere hond (met 'domme' baas) te dicht bij ons komt en we kunnen niet uitwijken. Met tuig kan ik hem namelijk niet sturen en maakt hij sneller de verkeerde keus. 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik denk omdat het de hond zo min mogelijk beïnvloed in bewegingsvrijheid (het laat de schouders helemaal vrij) voor zover ik het zo kan zien en inderdaad door die fleecestukjes voor de hond met gevoelige oksels. Op de tuigjes van mijn hond heb ik ze zelf gemaakt, stukjes fleece om de band die in de oksels zit. Ik snap alleen niet zo goed waarom dit tuig handig zou zijn om trekgedrag te corrigeren, maar dat zal wel aan mij liggen. 

 

Goed dat je er zo over nadenkt! 

honden page profiel JessicaJessica

" Ik denk omdat het de hond zo min mogelijk beïnvloed in bewegingsvrijheid (het laat de schouders helemaal vrij) voor zover ik het zo kan zien en inderdaad door die fleecestukjes voor de hond met gevoelige oksels. Op de tuigjes van mijn hond heb ik ze zelf gemaakt, stukjes fleece om de band die in de oksels zit. Ik snap alleen niet zo goed waarom dit tuig handig zou zijn om trekgedrag te corrigeren, maar dat zal wel aan mij liggen. 
 
Goed dat je er zo over nadenkt!  "

 Ja dat is dan weer wel zo. Bij een ontspannen lijn geeft het tuig ook helemaal geen druk. Kan de hond zien als beloning? Maar bij wel veel druk, vind ik het een naar idee om een slipketting effect te krijgen. Ook al zit het niet in de hals, of ligt dat aan mij? 

 

Dat het fleece zacht is in de oksels kan ik me wel voorstellen. 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik begrijp dat het tuig zo is gemaakt, dat het een kneepje in de rug geeft als de hond trekt?

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat ze zeer diervriendelijk bedoelen ten opzichte van een slipketting

En ze moeten toch iets verzinnen om te verkopen, als ze neer zetten dat de hond word samengeknepen dan koopt niemand het he ;)

honden page profiel JessicaJessica

" Ik denk dat ze zeer diervriendelijk bedoelen ten opzichte van een slipketting
En ze moeten toch iets verzinnen om te verkopen, als ze neer zetten dat de hond word samengeknepen dan koopt niemand het he ;-) "

 Hahaha helemaal waar

Het zwarte borst gedeelte is elastisch. Dus het zal niet heel rigoureus zijn, maar toch.....

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

"  Ja dat is dan weer wel zo. Bij een ontspannen lijn geeft het tuig ook helemaal geen druk. Kan de hond zien als beloning? Maar bij wel veel druk, vind ik het een naar idee om een slipketting effect te krijgen. Ook al zit het niet in de hals, of ligt dat aan mij? 
 
Dat het fleece zacht is in de oksels kan ik me wel voorstellen.  "

Oh ja zie je, daar heb ik dus overheen gelezen. Ik snapte al niet wat je met het elastische gedeelte bedoelde  Ja nee dat is inderdaad niet iets wat ik mijn hond aan zou doen als het knijpt.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik kende die tuigen al maar dan zonder fleece. Snap het systeem niet goed. 

 

Ik vind het met een tuig ook soms niet gemakkelijk  om udhai achter mij te houden omdat sommige mensen mijn training niet respecteren. Ik heb een tuig laten maken met zewel een ringetje vanvoor als vanachter. Heel gemakkelijk. En ook gemakkelijker bij het trainen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Vind het niet erg hond vriendelijk, het trekt strak! Lijkt me niet lekker nee.

Ik heb ook een gewone halsband, voor speuren een tuig, zelf gemaakt.

 

Ik vind een tuig voor een hond die trekt, ook een nadeel hebben. De ring zit boven op de rug, dat is het gedeelte wat scharniert, heen en weer beweegt omdat een hond in draf kruislings beweegt.

Als daar, dat gevoelige gedeelte, veel spanning op komt, door trekken, of zijdelings trekken, kan dat klachten gaan geven.

 

Trekken is sowieso niet goed, halsband of tuig, vind ik.

honden page profiel JessicaJessica

@ udhai:

Voor een ringetje van voor schuift om de een of andere reden enorm. Weinig diepte in de boeg ofzo? Hij wurmt dan gauw zijn pootje tussen het onderste borstbandje en is dan vrij. Lastig uit te leggen zo trouwens haha. Erg lenig op de een of andere manier. Tuig strakker doen gaat niet. 

 

@ suzanne:

Wat betreft de pasvorm van tuigen en scharnier gedeelte ben ik het helemaal mee eens. Qua tuig ben ik helemaal pro luchtweg vrijheid. Maar ik vind vaak tuigen als pasvorm helemaal nog niet zo doorontwikkeld. En ook wel lastig, omdat ik niet weet waar de verbetering zou kunnen zitten. Daarom bij mijn ene hond gewoon een halsband. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" @ udhai:
Voor een ringetje van voor schuift om de een of andere reden enorm. Weinig diepte in de boeg ofzo? Hij wurmt dan gauw zijn pootje tussen het onderste borstbandje en is dan vrij. Lastig uit te leggen zo trouwens haha. Erg lenig op de een of andere manier. Tuig strakker doen gaat niet. 
 
@ suzanne:
Wat betreft de pasvorm van tuigen en scharnier gedeelte ben ik het helemaal mee eens. Qua tuig ben ik helemaal pro luchtweg vrijheid. Maar ik vind vaak tuigen als pasvorm helemaal nog niet zo doorontwikkeld. En ook wel lastig, omdat ik niet weet waar de verbetering zou kunnen zitten. Daarom bij mijn ene hond gewoon een halsband.  "

 Bij my k9 kan je ze opmaat maken. Die banden zijn wat dikker dan de standaard tuigjesw. Ik heb er 1 in dezelfde stof en vorm als de hurtta modellen. 

 

honden page profiel JessicaJessica

"  Bij my k9 kan je ze opmaat maken. Die banden zijn wat dikker dan de standaard tuigjesw. Ik heb er 1 in dezelfde stof en vorm als de hurtta modellen. 
  "

 Waar heb je het voorste ringetje dan? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Waar heb je het voorste ringetje dan?  "

 Op de borst

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

honden page profiel JessicaJessica

Oh! Ik was in de war met het Julius k9 tuig!

 

Heb tot dusver alleen Y tuigen gehad. (Vanwege optimale luchtvrijheid dacht ik. Deze k9 ziet er ok niet verkeerd uit.  Hoe zit die bij de oksels? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Oh! Ik was in de war met het Julius k9 tuig!
 
Heb tot dusver alleen Y tuigen gehad. (Vanwege optimale luchtvrijheid dacht ik. Deze k9 ziet er ok niet verkeerd uit.  Hoe zit die bij de oksels?  "

 Oksels zijn vrij ( als je de juiste maten doorgeeft hihi :D) moet geen andere tuigen meer hebben

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~ 3 doggies

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Indd beetje raar systeem..
Wellicht is het perfect fit harness met ring op de borst wat voor je? Kun je bij dezelfde webwinkel kopen. Heb m zelf en ben er erg tevreden over. Je kunt de riem bevestigen aan de borst of rug. Met de riem aan de ring op de borst heb je meer controle omdat je hond dan vrijwel niet kan trekken omdat hij zichzelf als het ware omver trekt. Ik gebruik zelf alleen ring op de rug. Edit: plus het is een Y tuig, ik heb zelf de voorkeur voor een Y tuig vanwege de pasvorm.

honden page profiel Dutch AutiDutch Auti 3 doggies

honden foto van Dutch Auti

Hier een perfect fit harness uit 3 losse onderdelen op de ideale maat samen te stellen. Borsstuk zowel met als zonder D ring verkrijgbaar.

 

Ze kan.er niet uit alleen.kan ik het tuig bij sadi niet afstellen op t juiste formaat bij de buikband. Omdat Sadi weinig verdraagt. Maar door gevoelige luchtpijp is halsband geen optie.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik zie hier wel eens een hond met zo'n tuig lopen. Als die dan in de lijn gaat hangen uit enthousiasme, zie je hem zijn kop omdraaien, zo van "AU". Niet zo heel vriendelijk dus. Tenzij de hond netjes meeloopt, maar ja, daar neem je zo'n tuig niet voor.

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy 3 doggies

honden foto van Bertine, Junto, Romy

De omschrijving bij dit tuig vind ik ook nogal vaag.
Het kneepje op de rug bij trekken doet mij ook denken aan een pijnlijke correctie. En dat de eigenaar trekgedrag POSITIEF kan beinvloeden lees ik als dat de eigenaar het alleen maar erger maakt als hij zijn hond dit tuig om doet. Of lees ik dat nou niet goed?

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Dat aansnoer ding is alleen om het tuig op maat te maken, niet om je hond te straffen ;-)

Het elastische deel zou ervoor moeten zorgen dat de hond minder trekt. Dit werkt echter niet bij een doelbewuste trekker.
Het elastische deel zou wel de klappen op moeten vangen voor zowel de hond als de baas.

honden page profiel Richard, Google, Chessie en MachoRichard, Google, Chessie en Macho 3 doggies

Even een dooddoener: een foto van het soort tuig of halsband dat iedere hond om zou moeten hebben:

 

......Niets. Neem je hond lekker elke dag mee naar het bos. Ga lekker met ze trainen en je zult zien, binnen een jaar moet je dat ding (halsband) zoeken als je ergens heen gaat waar het niet anders kan (stad, markt).

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Dat aansnoer ding is alleen om het tuig op maat te maken, niet om je hond te straffen ;-)

Het elastische deel zou ervoor moeten zorgen dat de hond minder trekt. Dit werkt echter niet bij een doelbewuste trekker.
Het elastische deel zou wel de klappen op moeten vangen voor zowel de hond als de baas. "

 Als de hond trekt, gaan de touwtjes strakker zitten. Noem je dat geen straf? 

honden page profiel JessicaJessica

" Dat aansnoer ding is alleen om het tuig op maat te maken, niet om je hond te straffen ;-)

Het elastische deel zou ervoor moeten zorgen dat de hond minder trekt. Dit werkt echter niet bij een doelbewuste trekker.
Het elastische deel zou wel de klappen op moeten vangen voor zowel de hond als de baas. "

 Maar snoert het niet automatisch aan bij druk? Zoals een slipketting bijvoorbeeld doet?

honden page profiel JessicaJessica

" Even een dooddoener: een foto van het soort tuig of halsband dat iedere hond om zou moeten hebben:

 
......Niets. Neem je hond lekker elke dag mee naar het bos. Ga lekker met ze trainen en je zult zien, binnen een jaar moet je dat ding (halsband) zoeken als je ergens heen gaat waar het niet anders kan (stad, markt). "

 Bij een van mijn honden is niets echt nog geen optie. 

Dat doe ik de samenleving niet aan ;) 

honden page profiel Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tjeMarie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje 3 doggies

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Ze moeten natuurlijk iets schrijven om te doen verkopen.

Ik ben ook iemand die altijd voor tuigjes gaat. Vroeger niet, had ik ook halsbanden etc, maar daar ben ik van afgestapt omdat ik tuigen (niet de marteltuigen maar de goede) over het algemeen wel hondvriendelijker vindt. Heb ook al gemerkt dat de honden zich er beter mee voelen en daar doe ik het voor. Ik wandel vaak met zeer sterke honden en heb betere controle met het tuig dan met een halsband + ze reageren er minder nerveus op.

honden page profiel JessicaJessica

" Ze moeten natuurlijk iets schrijven om te doen verkopen.
Ik ben ook iemand die altijd voor tuigjes gaat. Vroeger niet, had ik ook halsbanden etc, maar daar ben ik van afgestapt omdat ik tuigen (niet de marteltuigen maar de goede) over het algemeen wel hondvriendelijker vindt. Heb ook al gemerkt dat de honden zich er beter mee voelen en daar doe ik het voor. Ik wandel vaak met zeer sterke honden en heb betere controle met het tuig dan met een halsband + ze reageren er minder nerveus op. "

 Grappig, ik heb te grote honden juist andersom het idee. Haha komisch. Ligt waarschijnlijk aan de hond/baas combi.

honden page profiel JessicaJessica

Heb gemaild voor het perfect fit tuig. Met al mijn eisen ;)

Ik ben bewust nog niet voor het k9 tuig gegaan, vanwege de druk op de zijkant van de schouders en dat het PF systeem een V hals heeft lijkt me positief voor zoveel mogelijk adem en hals vrijheid. 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"  Maar snoert het niet automatisch aan bij druk? Zoals een slipketting bijvoorbeeld doet? "

 



Dat maak ik niet op uit de tekst. Dit soort "knopen" zitten ook wel onderaan vesten en als je die strakker wilt hebben, moet je echt een knop indrukken. Losser kan echter wel gewoon door te trekken.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"  Als de hond trekt, gaan de touwtjes strakker zitten. Noem je dat geen straf?  "

 



Dat is dus niet zo, zie de 2e foto:
http://www.dogfysion.nl/antitrektuigjes/non-pull-harness

Hij werkt net als een bungee puppy lijn.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^