Sint Bernard

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Marie-laure (Gast)

Hoi allemaal, heeft iemand ervaring met Sint Bernard honden? wij willen ook een kortharige sint bernard aanshaffen we hebben een paar vraagjes verhaard de sint bernard veel?(kortharig)behalve in de rui periodes want dan snap ik het:) en kwijlen ook kortharige sintbernards veel? Als ik langharige sint bernards zie dan lijken die wangen veel meer te hangen maar ik weet niet of dat iets uitmaakt. En hoeveel eet een sint bernard per dag aan brokken ong.? Als iemand nog meer over de sint bernard kan vertellen dan zou ik dat heel fijn zijn want ik hoor het liever van iemand met ervaring dan van een internetpagina:) ;)  

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Een van mijn maatjes op Doggydating heeft twee Sint Bernards, langharig wel.

 

Hele zachtaardige honden, met toch een hoop energie. Kwijlen doen ze vooral in de zomer. Eigenaar loopt altijd met een doek op zak, want als er eten in de buurt is, start het kwijlen ook al gauw.

 

Qua eten weet ik het niet, ik weet wel dat ze veel ruien. 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Ik heb zelf geen Sint bernard maar ken er wel een aantal.
Ja, ze kwijlen én verharen behoorlijk. Als je gesteld bent op een blinkend schoon huis, sla dit ras dan over. Kortharige honden worden gewoon gekruist met langharige exemplaren, er zit geen verschil in de bouw of de vorm van de lippen (de rasstandaard is exact gelijk) tussen kort- en langhaar.
De hoeveelheid voedsel hangt natuurlijk van het individu en het soort voeding af. Zeker in de groei eten ze doorgaans enorm veel. Actievere exemplaren eten meer dan rustige exemplaren. Maar ook dit verschilt per hond.
Al met al kun je er van uitgaan dat een hond van 70-80 kg véél eet, ik denk met volwassenheid toch zeker wel 700-1000 gram brok of zo'n 1500 gram KVV per dag, en in de groei dus nog een stuk meer. Een dergelijke grote hond heeft kwalitatief zeer goede (vaak dure) voeding nodig om gezond op te groeien!

Let erop dat je je pup van een goede fokker via de rasvereniging haalt, want er komen nogal wat erfelijke afwijkingen (en karakterfouten) voor binnen het ras.

http://www.sint-bernard-hond.nl/
http://sintbernardvrienden.nl/

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

O! Een Sint Bernard.....ja, hier is zo'n baasje....

Waar zal ik beginnen!

Gewéldige hond maar bezint eer ge begint. 

Een volwassen Sint reu kan zomaar tot 100 kilo worden; het zijn daarmee de zwaarste honden ter wereld. Dat moet je dus wel in banen kunnen leiden want anders gaat hij er natuurlijk gewoon met jou vandoor...

Gelukkig zijn het makkelijke honden kwa opvoeden, als je maar een zachte hand gebruiken gaat.

Kwa energie vind ik het erg meevallen, of tegenvallen; is maar hoe je het bekijkt. Ik heb een teefje en ze is heel relaxt. Slaapt graag uit en ronkt ook overdag regelmatig een stukje verder....

Het is geen hond voor elke dag 3 uur door bossen rennen. 

Ik heb een langharige en ja, dat is in de rui geen kattenpis  wat daar vanaf komt. Dat vereist dan veel werk en wellicht een trimster. ( niet goedkoop, gezien de grootte)

Tussendoor kan ik volstaan met 1X per week goed borstelen. Wat ze gelukkig heel fijn vind.

De kortharigen hebben natuurlijk véél minder verharing.

En kwijlen? Ja, dat kun je nauwelijks overdrijven. Als die na het drinken haar kop uitschud zitten de spetters echt aan het plafond

Maar dat kwijlen en de slierten is vooral direct voor of na eten en drinken, dus niet constant.

Je moet met een dergelijke hond dus niet bang voor wat viezigheid zijn, want ze draven ook graag door modderplassen bv...

Maar! Ik heb nog nóóit zo'n lieve knuffelkont in hondenvel gehad! Ze is lief en vriendelijk en respectvol naar iedereen; davert dus niet alle andere honden ondersteboven.  Maar dat is individueel, veel van deze grote honden zijn wel erg lomp.

Maar nogmaals, je haalt nogal wat in huis( letterlijk) met een Sint Bernard. Daar moet je héél goed over nadenken. Ook is alles veel duurder ( dierenarts, medicatie, trimsalon) omdat ze zo groot worden en veel nodig hebben.

En ja, wat eten betreft: daar schuif je nogal wat in hoor per dag.

Als zij vers vlees krijgt, eet ze gerust meer als een kilo per dag. Brokken is afhankelijk van merk.

Kortom, een gewéldige hond, maar ....ehhh.....gewichtig!

Informeert eens uitgebreid bij de rasvereniging, die kunnen je nog veel meer vertellen.

koert (Gast)

een collega heb er een lang haar ik heb met hem gelopen hij is lief en soms waaks hij trekt soms

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik ken er 1, die hier in de buurt woont.

Het is een reu, een lieve hond maar beresterk.

Een hele lieve hond maar hij trekt wel aan de riem.

En omdat hij zo sterk is kan de eigenaar hem niet altijd houden.

Dan slaat hij de riem om een boom, om zo te voorkomen dat de hond hem de straat overtrekt.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde




En omdat hij zo sterk is kan de eigenaar hem niet altijd houden.
Dan slaat hij de riem om een boom, om zo te voorkomen dat de hond hem de straat overtrekt. "

 Hahaha! Ja dat is dus precies wat ik bedoel......

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Mijn oma had een Sint Bernard, een langhaar. Hij kwijlde ontzettend veel. Mijn oma spreekt nog steeds over al het kwijl dat ze in zijn leven heeft opgeruimd, dat het zelfs van het plafond hing als hij zich weer eens even uitschudde. Hou rekening met kwijl, ga er niet vanuit dat het wel mee zal vallen!

 

Korthaar of langhaar maakt niet uit qua kwijl. Wel heb ik gelezen dat de korthaar energieker en pittiger is dan de langhaar. 

 

Die van mijn oma was heel rustig en een enorme goedzak. Hij is precies 10 jaar oud geworden, op zijn 10e verjaardag zakte hij door zijn poten en kon niet meer.

 

Dit is ook iets om rekening mee te houden: deze honden worden niet heel oud. 10 jaar is echt een hele respectabele leeftijd. Bovendien zijn dierenartskosten heel hoog voor honden met het gewicht van een Sint Bernard! Dat moet je ook maar kunnen betalen. 

 

Ze eten uiteraard heel veel, en er komt ook veel uit aan de achterkant...  Veel beweging hebben ze niet nodig, een paar ommetjes per dag is voldoende. Wat Coby & Wanda al zei, het is geen hond om 3 uren per dag mee door het bos te rennen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

vergis je niet in beweging voor grote honden......

 

Lichaamsbeweging

De Sint Bernard heeft, zeker als hij volwassen is toch wel lichaamsbeweging nodig. Denk hierbij aan de nodige uurtjes per dag. Met een uitgegroeide volwassen Sint Bernard kan men rustig 3 uurtjes wandelen, alleen moet men dit in de zomermaanden niet doen. Voor de Sint Bernard is de winter het mooiste jaargetijde.
Tijdens de opgroei van de jonge Sint Bernard moet men de beweging niet overdrijven.

 

ook een newfoundlander heeft veel beweging nodig, het zijn geen ren honden maar dravers, waar je echt mee moet gaan wandelen, juist voor later... dat ze op hoge leeftijd soepel blijven, een rondje om de bank, nee .... lekker uitgebreid mee gaan wandelen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wat de voeding betreft......het is een keuze of je brok of vers vlees geeft, geef je brok met ballast, zoals granen bietenpulp, aardappelen dan is dat ballast en zal je hond grote hopen neerleggen, geef je vers vlees of een brok zonder ballast, zonder granen , dan is een hoop per dag die je hond neerlegt, hier een newfoundlander van 75 kilo op vlees, poept een x per dag.....op de brok vele malen meer, maar dat is natuurlijk een keuze.

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Hier een Sint-Bernard eigenaar! Een geweldig ras, mits je ze goed socialiseerd. Bere sterk, dus een cursus is aan te raden anders neemt dit je ras je zo mee naar waar hij/zij wil.
Overigens doet Boefie die 3 diploma's heeft, dit af en toe toch wel.

Boefie is een lang haar en verhaart het hele jaar door. 2X per jaar aanzienlijk erger. Kortharen verharen ook. Boefie heeft geen extreme hang lippen, dus kwijlt niet veel, alleen als hij buiten is geweest, of zich druk heeft gemaakt. Maar.......als hij drinkt en zich dan uitschud...... O-)
Boefie is zeeeeer ondernemend! Dol op zwemmen, blubber, zand en alles wat vies is. Vacht verzorging is dus een noodzaak ;-) en vaak dagelijks. Wandelen en rennen doet hij erg graag, normaal gesproken elke dag minstens 1.5 uur en dan nog enkele rondjes van een half uur.
Hij heeft geen idee dat hij groot is, dat houd dus in, dat als er een kleinere hond (speel kameraadje) tussen de mensen door rent, hij dit ook doet met als gevolg.......mensen die pardoes omver geduwd worden.

Vergeet ook de kosten niet! Boefie eet 1 kilo vlees, maar volgens de officiële meetregel (2% van zijn lichaamsgewicht) zou dat bijna 2 kilo mogen zijn. Boefie heeft momenteel een gescheurde knieband en moet een operatie ondergaan. Kosten... 1500 euro.
Helaas is de operatie uitgesteld omdat hij een abces in zijn teen heeft gehad. Ook hiervoor weer extra kosten. Medicijnen gaan nu eenmaal per gewicht, en Boefie weegt 98 kilo.
Vind je de kwijl, het verharen, en de extra kosten geen probleem?
Gefeliciteerd, dan ben je een Sint-Bernard waardig :-)
Mocht je op zoek gaan naar een pup, ga dan alsjeblieft naar erkende fokkers! Deze fokkers (aangesloten bij de HSBC) moeten aan zeer strenge eisen voldoen.

Volgende forumvraag: Labrador
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^