Kan traplopen wel of geen kwaad?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Mijn vier meiden waren ook stuk voor stuk bang voor van alles.

Een deel is bijgetrokken, wel hebben ze allemaal een stukje overgehouden.

Darco is er nog maar net, het lijkt me goed om rustig aan te zien, waar hij zich overheen kan zetten en waar hij aan went.

Dus ik zou nog niet iets gaan geven tegen angst.

Geef hem de tijd om te wennen, hij zal heus wel een aantal dingen houden die eng blijven, dat is hier ook. En als die heel vervelend zijn kun je altijd nog besluiten er iets voor te geven.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee trappen lopen is niet slecht, mits... je hond natuurlijk niets mankeerd....

 

buiten in het dagelijkse leven moeten er ook trappen genomen worden, of hindernissen, vele van ons laten hun hond ongeleid spelen met andere honden veel schadelijke dan de trap....

 

begeleid ten alle tijden je hond naar boven en beneden als je de trap neemt... aan de halsband vasthouden of de riem, naar boven ga je achter je hond lopen, en naar beneden voor je hond, geen geroetst , dat is schadelijk.... buiten laat je je hond kort naast je lopen, ook altijd begeleiden al denken anderen dat is onzin...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Mijn oudste hond is 17 kilo, maar als pup denderde ze al de trap op en af. Nu nog steeds, ze is nu 3 jaar. Zij heeft er niks aan over gehouden.
 
Ik denk dat als je voorzichtig doet er niks kan gebeuren "

 en dit is ten alle tijden fout...... altijd begeleiden, en anders een traphekje ervoor als je bang bent dat de hond uit zich zelf de trap neemt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

laat je hond ook niet de auto in en uitspringen, ook daarin begeleid je je hond, desnoods met een opstapje... ook de riem eraan, en begeleiden, springen is uit den boze, zeker als ze op de voorkant terecht komen... het erin laten kan je door de stoel in de voorkant helemaal naar voren schuiven, en dan je hond zo in laten stappen. zo kan je je hond er ook uit laten gaan, Bams stapt op een opstapje achter mijn stoel erin en eruit, nimmer wordt er zo aan de achter kant uitgesprongen... kunnen jullie ook maken.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Iets homeopathisch, zodat alles net even de scherpe kantjes  eraf zijn. Dan is er net even meer ruimte om te socialiseren en te leren trap lopen bvb. 

honden page profiel Kelly&MilaKelly&Mila

honden foto van Kelly&Mila

"  Het ging vandaag eigenlijk super goed, ging gewoon rustig op de trap zitten en zodra hij op een tree ging staan ging ik eentje hoger zitten tot we boven waren. Heeft hij helemaal zelfstandig gelopen.
 
Het liefst zou ik ze allemaal redden, maar helaas dat gaat niet. En Darco is ontzettend lief, want hondje waarmee hij aan kwam op schiphol.. had zijn kussen al kapot gebeten, terwijl Darco helemaal geen sloper is. En hij doet zo'n zijn best, ik mag echt niet klagen. Heb ik ook geen reden voor haha. 
  "

 

Fijn dat het vandaag al zo goed ging! :) Komt vanzelf was ook eigenlijk mijn eerste gedachte toen ik je verhaal las. Geduld, dat zal wel het belangrijkste zijn.. maar dat komt wel goed! ;)
Volhouden zo! :)

honden page profiel Sasha * & Darco en Benchy Sasha * & Darco en Benchy

honden foto van Sasha * & Darco en Benchy

Voor Darco heb ik de manier inmiddels gevonden. Normaal had hij zo'n korte riem, waardoor hij niet ver bij mij vandaan kon. Dacht pak de trainingslijn en dan kan hij zelf de trap op lopen zonder dat hij zichzelf een ruk geeft en toch ook weer niet los is.

 

En het ging prima, hij liep keurig rustig aan de riem omhoog, tree voor tree terwijl ik steeds weer een tree hoger ging staan. Hij doet het zelf al heel voorzichtig. 

 

Ik heb dus geen middelen nodig voor Darco, maar zijn gewone riem was gewoon voor trappen lopen te kort waardoor hij zichzelf dan als het ware snoert. Wat dus negatief is en dan weigert hij. Als ik dat eerder had geweten dan had ik die lange lijn al veel eerder gepakt dan was het voor hem ook niet zoveel stress.

 

Nu put hij zichzelf ook niet uit met traplopen terwijl eerder van de angst was hij na het traplopen al bekaf. Ook het hierkomen geleerd buiten met de lange lijn. En zodra ik door mijn knieën ging en riep Darco hier. Kwam hij terug naar mij.  

 

 

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Je voelt hem goed aan en Darco leert snel, jullie worden een geweldig team, zeker weten

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als iets niet een twee drie lukt, ga dan niet direkt met homeopatische middeltjes beginnen, niet nodig, oefenen en oefenen, en opeens...... durf de hond, het engste is voor de hond naar beneden maar ook dat gaat opeens.... middeltjes niet doen, blijven oefenen, goed dat het zo mooi nu gaat, en nogmaals ik blijf het herhalen, ook al is je hond straks niet meer beangst om trap te lopen, altijd en altijd begeleiden....... nimmer alleen laten gaan.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Iets homeopathisch, zodat alles net even de scherpe kantjes  eraf zijn. Dan is er net even meer ruimte om te socialiseren en te leren trap lopen bvb.  "

 goed bedoeld Suzanne, maar in het leventje van een jonge hond is de wereld ontzettend groot met vallen en opstaan gaat het steeds een treetje hoger, niet op de trap he, zo bedoel ik dat niet, hahahaha.

 

maar we moeten niet meteen met kalmerende middeltjes aan komen, alles is voor de eerste keer heel eng, met beleid zal je zien dat na het oefenen het opeens beter gaat.... en middeltjes lossen niets op, jij bent het waar de hond vertrouwen in moet hebben, en niet met de middeltjes.

honden page profiel Sasha * & Darco en Benchy Sasha * & Darco en Benchy

honden foto van Sasha * & Darco en Benchy

" als iets niet een twee drie lukt, ga dan niet direkt met homeopatische middeltjes beginnen, niet nodig, oefenen en oefenen, en opeens...... durf de hond, het engste is voor de hond naar beneden maar ook dat gaat opeens.... middeltjes niet doen, blijven oefenen, goed dat het zo mooi nu gaat, en nogmaals ik blijf het herhalen, ook al is je hond straks niet meer beangst om trap te lopen, altijd en altijd begeleiden....... nimmer alleen laten gaan. "

 Ik laat hem sowieso nooit alleen de trap op of aan gaan, ook altijd onder toezicht en begeleiding.

 

Daarnaast is alles nog nieuw voor Darco, maar dat betekent niet dat hij al niet aan regeltjes mag wennen / zich moet houden. Stapje voor stapje laat ik blijken met bepaalde dingen waar de grens is, niet op de slaapkamer slapen bv maar in de gang 's nachts.

 

Als ik nu alles door de vingers zou zien, denkt hij dat het altijd zo mag en dat wil ik absoluut niet want dan neemt hij de leiding. En ik moet zeggen dat hij nergens moeilijk over doet als hij zijn zin niet krijgt, althans nu nog niet haha. Buiten lopen ook, richting het veld korte riem en naast lopen met een slappe lijn (hij loopt soms alleen nog zig zaggend voor mij langs) en op het veld de vrijheid met de trainingslijn. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  goed bedoeld Suzanne, maar in het leventje van een jonge hond is de wereld ontzettend groot met vallen en opstaan gaat het steeds een treetje hoger, niet op de trap he, zo bedoel ik dat niet, hahahaha.
 
maar we moeten niet meteen met kalmerende middeltjes aan komen, alles is voor de eerste keer heel eng, met beleid zal je zien dat na het oefenen het opeens beter gaat.... en middeltjes lossen niets op, jij bent het waar de hond vertrouwen in moet hebben, en niet met de middeltjes. "

 Daar heb je echt helemaal gelijk in!

 

Alleen heeft deze hond 8 maanden in een asiel geefd, ik lees dat hij angstig is. Soms kan de angst bij zo een hondje erg in de weg zitten, dat het de normale ontwikkeling in de weg zit. Is heel erg jammer als dat gebeurd. 

honden page profiel Sasha * & Darco en Benchy Sasha * & Darco en Benchy

honden foto van Sasha * & Darco en Benchy

Ik ben nog niet echt situaties tegen gekomen dat de angst gewoon iedere keer weer overheerst moet ik zeggen. 

 

Zondag waren auto's nog eng en hij kroop zowat in mij, en nu loopt hij gewoon door terwijl ze langs hem rijden. Bij zwaardere geluiden zoals bussen en vrachtwagens stopt hij even maar als hij ziet dat ik door loop, loopt hij ook door. 

 

Hij is dus niet angstig tot nu toe door een traumatische ervaring, maar meer angstig omdat hij het niet kent / kende en dan niet goed weet hoe hij er op moet reageren. Buiten met verkeer loop ik gewoon door en dan loopt hij wel mee, ik geef geen aandacht aan auto's. Dus hij ook niet. 

 

Mocht ik echt situaties tegen komen waar het meer getraumatiseerde angst is, kan ik altijd nog kijken hoe we dat gaan oplossen. 

 

Met vuurwerk is het ook afwachten straks. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Oh, ja dan is het meer door een nieuwe situatie dat het spannend is waarschijnlijk, onzekerheid.

Dat is niet erg. Gewoon oefenen.

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Trap oplopen kan minder kwaad dan trap aflopen. Ik doe het niet omdat mijn hond draagbaar is ( we hebben ook een lift maar die gebruik ik zelden) 

 

het is inderdaad belangrijk dat je dit gecontroleerd laat doen en dus rustig op en af. 

 

Ik neem het zekere voor het onzekere maar zoals ik kan opmaken hebben jullie geen andere kejze 

honden page profiel Sasha * & Darco en Benchy Sasha * & Darco en Benchy

honden foto van Sasha * & Darco en Benchy

" Trap oplopen kan minder kwaad dan trap aflopen. Ik doe het niet omdat mijn hond draagbaar is ( we hebben ook een lift maar die gebruik ik zelden) 
 
het is inderdaad belangrijk dat je dit gecontroleerd laat doen en dus rustig op en af. 
 
Ik neem het zekere voor het onzekere maar zoals ik kan opmaken hebben jullie geen andere kejze  "

 Helaas niet nee. En het zijn gelukkig maar 2 trappen waarvan eentje een klein trapje is.

honden page profiel Ursula <3 VascoUrsula <3 Vasco

honden foto van Ursula <3 Vasco

Heb even meegelezen en als ik het goed begrijp is het dus van belang dat de hond rustig op en af gaat. Bij mijn hond is dat dus niet geval, ik lig bijna dagelijks onderaan de trap omdat hij met een noodvaart naar beneden vliegt.

 

Hij heeft een tuig dus ik zou hem daaraan vast kunnen houden om hem te leren stapje voor stapje te doen?

 

Hij hoeft maar 6 treden op/af dus niet heel erg veel gelukkig. Maar hem tillen is helaas niet te doen aangezien hij tussen 45 en 50 kg weegt en hij wil absoluut niet getild worden, vind mijn rug trouwens niet zo erg, maar voel me wel schuldig over het traplopen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Heb even meegelezen en als ik het goed begrijp is het dus van belang dat de hond rustig op en af gaat. Bij mijn hond is dat dus niet geval, ik lig bijna dagelijks onderaan de trap omdat hij met een noodvaart naar beneden vliegt.
 
Hij heeft een tuig dus ik zou hem daaraan vast kunnen houden om hem te leren stapje voor stapje te doen?
 
Hij hoeft maar 6 treden op/af dus niet heel erg veel gelukkig. Maar hem tillen is helaas niet te doen aangezien hij tussen 45 en 50 kg weegt en hij wil absoluut niet getild worden, vind mijn rug trouwens niet zo erg, maar voel me wel schuldig over het traplopen. "

 Je hond is volwassen? Dan moet het kunnen hoor.

Pups en jonge honden, daar is het oppassen bij. Het kraakbeen is zacht, de banden en pezen in volle groei. Dat is kwetsbaar. 

Eenmaal uitgegroeid kunnen ze een hoop hebben hoor. Hij gaat recht omhoog en naar beneden? Een draai, of sliding of hoog springen is niet heel goed voor ze. Achter een balletje rennen, sliding en draai. Dat soort bewegingen.

Toch zijn er honden die dat dagelijks doen en nergens last van hebben.

Je kan brokjes op de trap doen om zo je hond rustig te leren trap lopen. Of met een brokje voor zijn neus trap op en af. Als je zelf een keer valt is het niet zo prettig

honden page profiel Sasha * & Darco en Benchy Sasha * & Darco en Benchy

honden foto van Sasha * & Darco en Benchy

" Heb even meegelezen en als ik het goed begrijp is het dus van belang dat de hond rustig op en af gaat. Bij mijn hond is dat dus niet geval, ik lig bijna dagelijks onderaan de trap omdat hij met een noodvaart naar beneden vliegt.
 
Hij heeft een tuig dus ik zou hem daaraan vast kunnen houden om hem te leren stapje voor stapje te doen?
 
Hij hoeft maar 6 treden op/af dus niet heel erg veel gelukkig. Maar hem tillen is helaas niet te doen aangezien hij tussen 45 en 50 kg weegt en hij wil absoluut niet getild worden, vind mijn rug trouwens niet zo erg, maar voel me wel schuldig over het traplopen. "

 Woon je ook in een appartement? En doet de hond het altijd of op sommige momenten? 

 

Ik merk aan Darco dat hij overdag wanneer het licht is veel sneller zelf rustiger de trap op gaat en af. Wanneer het donker is buiten, dus ook in het portiek gaat hij eerst in zn rem en wanneer ik ga lopen, wilt hij ook er af vliegen maar dat gaat niet omdat ik zijn tuig vast heb. Net of hij dan de diepte niet goed kan in schatten en het voor hem lijkt dat hij in het diepe gegooid wordt. Met trap op, met minder licht gaat het wel.

honden page profiel Ursula <3 VascoUrsula <3 Vasco

honden foto van Ursula <3 Vasco

@ Suzanne en Luca

Mijn hond is volwassen, in februari word hij 10. Dus i.v.m. ouderdom kan het traplopen misschien ook weer wat minder zijn. Hij is laatst ook door zijn poten gezakt op de trap, ging zo snel dat ik niet precies weet wat er nou gebeurd is. Misschien te lomp omhoog gerend en zich verstapt geen idee maar hij heeft er wel last van gehad wou niet op zijn poot staan, direct zitten/liggen e.d. en heel erg down rustig.

Na overleg met DA hem toch op pijnstilling gezet, korte rondjes wandelen en maandag foto's maken want zo iets gebeurt natuurlijk op zaterdag :(

Laat hem niet meer rennen achter balletjes aan want dat gaat bij hem altijd extreem lomp. Gelukkig springt hij niet, nouja soms als hij vind dat zijn koekje niet snel genoeg komt 5cm de lucht in met zijn voorpootjes terwijl hij zit.

Moet nu alleen de pijnstilling nog afbouwen/stoppen en wandelen weer steeds iets meer opbouwen en dan even afwachten of het goed blijft gaan.

@ Sasha & Darco

Ik woon ook op appartementje, 1 hoog en maar 6 tredes dus het valt best mee.

Hij rent eigenlijk altijd omhoog en omlaag. Met omlaag laat ik wel eens de riem los omdat ik anders net zo snel beneden ben als hem. Moet wel de portaal deur dicht zitten want geen idee wat hij dan gaat doen als hij los buiten is.

 

Heb vandaag even geprobeerd met tuig vast houden, is tot nu toe nog niet heel erg succes net of hij niet meer snapt hoe hij moet lopen. Til hem dan bijna de lucht in en dat is best zwaar. Maar de koekjes zijn best idee daar wil hij alles voor doen gelukkig.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Bordeaux dog voer!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^