nestje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

meriam (Gast)

Hallo allemaal,   Ik heb even een vraagje, onze franse bull is zwanger geraakt, en ik ben nu op zoek naar info wat ik allemaal moet doen om me voortebereiden op de komst van de pups... ik weet dat het bijna altijd wel via keizersnee gaat maar wat heb ik nodig... ik wil het beste voor mijn bulletje... wie wil en kan mij helpen met informatie... alvast bedankt  

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

Is ze per ongeluk zwanger geraakt of was het gepland? En van wat voor hond?

Ik heb er zelf weinig ervaring mee.. dus ik heb een fokker voor je geroepen.
Ik denk dat het sowieso belangrijk is dat je alvast potentiële baasjes zoekt...

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Hoe weet je dat ze drachtig is? 

Heb je een echo laten maken?

Nu is een keizersnede niet standaard hoor.

Een natuurlijke bevalling is beter voor de hond.

Maar rekening houden met een keizersnede is we handig ja.

 

 

Weet je welke reu je hondje heeft gedekt?

Hoe ver is je hondje? Want ik ga er even brutaal van uit dat je hondje noch de reu getest zijn op erfelijke afwijkingen. 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik denk dat je best op zoek gaat naar een ervaren fokker in je buurt, die jouw wil bijstaan. 

 

Fokken kost geld dus zorg er voor dat je een extra zakcentje hebt! 

Basis materiaal: 

- werpkist 

- een grote ren voor als ze wat ouder zijn maar toch op een veilige plaats kunnen liggen

- vetbedden 

- voeding voor pups en mams 

- weegschaal 

- warmte lamp en/of kussen 

- speelgoed en andere zaken om de pups mee te socialiseren 

- termometer ( voor zowel in de werpkist als voor de pups)

- voldoende handdoeken 

- halsbandjes/ leibanden ( als ze wat ouder zijn) 

- .... 

 

Ik zie vast nog dingen over het hoofd ! Maar andere zullen mij wel aanvullen. 

 

Belangrijk te weten .... Wie was de papa?

 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier hebben we helaas een keizersnede gehad (pups te groot om natuurlijk geboren te worden). Wat je minimaal nodig hebt voor bij de dierenarts:

- Kruiken

- Bak voor vervoer

- Veel (zachte) dekens, wij hadden zelf fleece

- Lintjes om de pups te merken

- Kladblok + pen om alles op te schrijven

- Portemonnee, want het is duur

 

Belangrijkste is om te zorgen dat je teef in een top conditie is voor de bevalling. Niet teveel bijvoeren (zijn fokkers die dat tegenwoordig niet eens meer doen), lekker veel lopen en als ze dat wil zwemmen. Wij liepen drie dagen voor de bevalling nog rustig drie uur met Evy in één wandeling. Los, op haar tempo. Zodra ze aangaf dat het genoeg was direct naar de auto.

De narcose viel bij Evy erg zwaar helaas. Ze kregen haar moeilijk onder zeil, waardoor ze extra moesten geven. Ze wilde niet meer wakker worden, haar reflexen vielen weg, ze werd koud... lang geschud en geschreeuwd tegen haar en ze kwam weer bij gelukkig. De dierenarts denkt dat dat kwam doordat ze in een top conditie was. Dus echt, zorg er voor dat ze mooi op gewicht is en in een goede conditie. Dat kan het leven van je hond redden.

Voordat je weg gaat voor de keizersnede, zet alvast de warmtelamp bij de werpkist aan. Op die manier is het lekker warm voor de pups als je thuis komt. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand hebt zodat je direct kunt bellen en wacht vooral niet te lang. Heeft ze 24 uur (lichte) weeën, maar geen persweeën, dan keizersnede. Zelf ben ik tegen het spuiten van weeopwekkende middelen. Het put je teef uit en het kan ervoor zorgen dat de pups elkaar plat duwen (en dus dood geboren worden).

Na de keizersnede is de moeder vaak erg versuft en dan komt de vraag of ze de pups wel of niet gaat accepteren. Begin direct met aanleggen en hoe naar ook, je zult haar moeten dwingen. Neem een wattenstaafje of een watje (of een washandje bij mijn formaat pups) om ze regelmatig te ontlasten. De eerste drie dagen waren hier hel. De pups hadden constant kramp doordat ze nog moesten wennen aan de melk. Veel buikjes masseren helpt dan goed.

Leg voor de rest wat knuffels in de werpkist, dat vinden ze altijd heerlijk. Blijf zelf ook veel bij de pups en doe er leuk mee als je teef erbij is. Die van mij was zo nieuwsgierig dat ze kwam kijken. Als je buikjes wast, nodig haar dan uit. Kijk of het je lukt om wat ontlasting van de pups van je vinger af te laten likken door de moeder teef, dat stimuleert de hormonen. Op dag 3 hadden we Evy zo ver dat ze uit zichzelf de pups ging wassen en verzorgen. Ineens vond ze ze prachtig en daarna is ze in de werpkist geploft en de dagen er na er niet meer uit gekomen. :)

 

Dit is echt één van mijn favoriete foto's van het periode van het nest. Een van de eerste keren dat Evy de pups uit zichzelf verzorgde. Ze vond het erg spannend, maar ze deed het en raakte steeds meer bedreven. De pup die bij ons is gebleven, Cato, wordt nu nog dagelijks gewassen! :)

 

Er komt een hoop kijken bij een nest. Ik som nu alle ellende op. Zo is het zeker niet en ik verheug mij op het volgende nest, maar het is wel een serieuze zaak. Jij beslist en dat kan het leven van je pups/moeder redden. Soms moet je een keuze maken wie er in leven blijft. Het is allemaal aan jou, de fokker. Ja, als je één nest fokt ben je ook al fokker, ook al gaat het per ongeluk of is het een eenmalig iets.

Lees veel boeken, zoals bijvoorbeeld de geboorte van de hond van Naaktgeboren. Staat ontzettend veel informatie in. Verder is het tijdschrift "Fokkerswijzer" wat mij betreft een aanrader. Staan handige tabellen in die je kunt invullen.

En verder: maak veel foto's, geniet en slaap voor zo lang als het nog gaat uit. ;) Je kon mij bij elkaar vegen na vijf nachten in de werpkist bij Evy, maar je moet er zijn voor jouw teef. Jij bent haar steun en toeverlaat. Op jou moet ze kunnen bouwen en rekenen. Jullie doen dit samen.

De tijd vliegt om en iedere week brengt weer nieuwe gebeurtenissen met zich mee. En als ze eenmaal uitgevlogen zijn is het zo leuk om alle verhalen te horen. Ik heb zelf Cato gehouden en ze is zoveel haar moeder, maar ook heel duidelijk haar vader. Het is fantastisch om te zien hoe ze groeit en zich ontwikkelt tot een geweldig hondje.

 

Hopelijk kun je iets met dit verhaal. Heel veel succes!

honden page profiel PLUTO&NOEKYPLUTO&NOEKY

honden foto van PLUTO&NOEKY

Ik zal als ik jouw was toch eerst even een echo laten maken bij de Dierenarts.
En je goed inlezen en alle materiaal in huis hebben voor de bevalling.zie boven de reactie's
nestje krijgen kost inderdaad best hoop geld chippen wat verplicht is enten paspoort ontwormen ect.

Hopelijk hebbende mensen je hier beetje op weg geholpen en succes.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^