Newfoundlander of Golden retriever

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

http://www.hondenpage.com/hondenforum/200281/clumber-spaniel?volgorde=0#div4468290

Bovenstaande topic gaat over de clumber.
Ik ben nu even niet thuis maar vanmiddag zal ik wat uitgebreider ingaan op je vragen.
Overigens promoot ik zelden mijn ras! Enkel wanneer ik het écht zie passen bij de wensen van de toekomstige baasjes.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

De tip die ik het beste kan geven is om langs te gaan bij de fokkers/eigenaren van dit ras. Dan kun je kijken met welk ras jullie als gezin het beste een klik hebben en waar je vrouw een veilig gevoel ervaart. Jullie kunnen dan ook meteen zien hoe deze rassen reageren op de kinderen.

 

Rasvereniging van de Newfoundlander:

http://www.nnfc.nl/

 

Rasverenigingen van de Golden Retriever:

http://www.goldenretrieverclub.nl/cms25/ & http://goldenretrieververeniging.nl/

Bij de Goldens staan hier de meeste fokkers vermeld. Er word geen onderscheid gemaakt tussen de rasverenigingen zo ver ik weet: http://goldenretrieverfokkers.nl/

 

Succes met de zoektocht en als je vragen hebt rondom de Golden Retriever dan kun je mij altijd een berichtje sturen! :)

Joris82 (Gast)

Ik zie je post wel verschijnen, Emma!

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Emma en Ted, wat een prachtige beesten. Kun je er nog wat meer over vertellen? Als je het dier vergelijkt met een NEwfoundlaner of een Golden Retriever, wat zijn dan de overeenkomsten / verschillen? En wat zou jij als nadeel van dit ras willen benoemen? "

 



Bedankt voor je compliment.

Zowel Golden retrievers als Newfoundlanders vind ik erg fijne honden en zouden m.i. ook prima in jullie plaatje kunnen passen. De clumber dit er qua eigenschappen een beetje tussenin.

Vergeleken met de newfoundlander is de clumber fysiek een stuk kleiner van stuk, met minder vacht en vaak iets lager op de poten. Ze zijn net een slagje kleiner dan de golden retriever. De vacht is een stuk gemakkelijker te onderhouden dan de vacht van de newf, meer vergelijkbaar met die van een golden retriever. Ze houden net als newfoundlanders en golden retrievers van zwemmen (en modderpoelen).

Clumbers zijn (afhankelijk van de lijn) iets actiever of energieker dan de newf, maar rustiger dan de golden. Ze zijn goed trainbaar, vrij gehoorzaam en meegaand, maar het zijn geen slaafse honden en enige eigenwijsheid mag ze niet ontzegd worden (dit uit zich vaak in clownesk gedrag, ik kan het juist wel waarderen). Ik denk dat dit in zekere zin overeenkomt met de newf, en dat de golden op dat vlak net wat gemakkelijker (meer responsive en gedreven) is. Daar staat tegenover dat clumbers enorm gemakkelijk te motiveren zijn met een voertje en ze zich niet gauw laten afleiden. Persoonlijk vind ik de clumber absoluut niet moeilijk op te voeden maar enig gevoel voor humor en een goede portie geduld is absoluut wel een must, haha.

Verder zijn ze net als newfoundlanders en golden retrievers van nature prima sociaal met soortgenoten en andere huisdieren. Met kinderen vind ik ze enorm geduldig, relaxed en betrouwbaar. Ze zijn niet snel geprikkeld of onder de indruk en eigenlijk hebben alle clumbers die ik ken een uitgesproken liefde voor kinderen. Zowel mijn ouders' clumber Feya als mijn eigen clumber Ted zijn niet opgegroeid met kleine kinderen, maar ze grijpen iedere gelegenheid aan om uitgebreid te kroelen, hebben een torenhoge tolerantiegrens en zijn van nature heel zachtaardig en kalm met ze.

De fokker van Ted en Feya heeft zelf heel jonge kinderen in combinatie met een roedel clumbers, zij kunnen jullie er alles over vertellen. Kijk maar even op de website van Of Those That Do. Ze verwachten volgens mij eind dit jaar weer een nestje witte pluizenbolletjes.

Het fijne aan de clumber is dat je er eigenlijk alle kanten mee opkan. Ze vervelen zich niet snel en zijn meestal wat minder prikkelgevoelig dan andere jachthondenrassen. Een nerveuze clumber is eigenlijk ondenkbaar. Wil je ermee trainen dan kan dat (zeker met de gemengde lijnen en jachtlijnen), maar ze hebben het niet nodig om gelukkig te zijn. Als 'gewone' gezinshond voldoen ze ook prima, juist omdat het zo'n beetje de rustigste lobbesen binnen de rasgroep zijn. Aandacht is alles, ze willen het liefste overal bij zijn en bij betrokken worden. Daar hoort ook bij dat ze niet graag alleen gelaten worden.

Nadelen zijn er uiteraard ook: ze verharen behoorlijk, zijn soms iets te gek op eten, het is een weinig voorkomend ras en het is vaak even wachten voordat er een geschikte pup geboren wordt, zo nu en dan (laten) trimmen is m.i. wel noodzakelijk om de vacht in goede conditie te houden, absolute gehoorzaamheid of slaafsheid is hen vreemd, het zijn meestal niet de allersnelste leerlingen (maar daar staat tegenover dat ze hun baas erg graag plezieren), als je niets met ze onderneemt hebben ze de aanleg om lui (oftewel een couch potato) te worden, en ze zijn behoorlijk gevoelig (mentaal, niet lichamelijk). Een clumber heeft een zachte hand nodig in de opvoeding, een harde aanpak zal er alleen maar voor zorgen dat de clumber je totaal niet meer serieus neemt en je gewoonweg zal negeren ('zó ga je niet om met een aristocraat!').

Joris82 (Gast)

Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Het ras zou goed bij ons kunnen passen. Het enige nadeel vind ik dat het relatief bekeken en in verhouding met de Newfoundlander en golden eigenlijk best een kleine hond is als ik het goed begrijp?

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

De schofthoogtes: 

 

Clumber Spaniël: ongeveer 48 cm

Golden Retriever: ongeveer 57 cm

Newfoundlander: ongeveer 69 cm

 

Dus ja, de Clumber is vergeleken de andere twee rassen relatief klein, maar eigenlijk een middelgrote hond in vergelijking met andere hondenrassen. 

 

Verkijk je echter niet op de grootte van een hond! Binnenshuis lijken ze een stuk groter dan buiten  

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Het ras zou goed bij ons kunnen passen. Het enige nadeel vind ik dat het relatief bekeken en in verhouding met de Newfoundlander en golden eigenlijk best een kleine hond is als ik het goed begrijp? "

 



Nou ja, het is maar wat je klein noemt.
Een clumberreu weegt toch met gemak 35kg. O-)
De mijne is alleen wat minder grof, dus hij weegt ook wat minder.
Ze zijn steviger/zwaarder gebouwd dan de retrievers en iets lager op de poten. Maar absoluut geen kleine honden om te zien.

Als het ras je aanspreekt kan ik je echt aanraden er een aantal in het echt te ontmoeten, dan zien jullie direct hoe groot ze zijn. Ter vergelijking: een golden retriever weegt doorgaans minder.

Joris82 (Gast)

Dus een Clumber is oneerbiedig gezegd wat dikker?

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Dus een Clumber is oneerbiedig gezegd wat dikker? "

 



Euhm, een dikke hond is natuurlijk niet gezond.
O-)

Het zit 'm meer in de bouw. Een clumber is behoorlijk breed gebouwd, met een massieve kop, grote poten, brede borst, etc vergeleken met andere honden van dit formaat. Dit heeft niets met vet te maken. Ze zijn dus vrij log, meer richting het dogachtige, net zoals de newfoundlander.

Tenzij je een newf ook dik noemt als je deze vergelijkt met een Greyhound, haha. Het zijn gewoon anders gebouwde honden. :-) Clumbers zijn niet gefokt op snelheid maar op nauwkeurigheid en uithoudingsvermogen.

Joris82 (Gast)

Dank je wel, ik vind het heel attent dat je mij en mijn gezin en vooral mijn vrouw zo helpt. Ik snap je uitleg over bouw. Ik had inderdaad al gezien dat het een forse hond is met een grote kop, erg mooi. Ik denk dat we eigenlijk bij alledrie ook nog maar eens moeten gaan kijken.

En nog wat anders, klopt het als ik zeg dat als de honden volwassen zijn, de Newfoundlander het meest rustig is qua gedrag, maar qua verzorging juist het meeste nodig heeft? En dat een Golden heel trouw is maar iets sneller onrustig wordt dan de Clumber en de Newfoundlander?

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Dank je wel, ik vind het heel attent dat je mij en mijn gezin en vooral mijn vrouw zo helpt. Ik snap je uitleg over bouw. Ik had inderdaad al gezien dat het een forse hond is met een grote kop, erg mooi. Ik denk dat we eigenlijk bij alledrie ook nog maar eens moeten gaan kijken.

En nog wat anders, klopt het als ik zeg dat als de honden volwassen zijn, de Newfoundlander het meest rustig is qua gedrag, maar qua verzorging juist het meeste nodig heeft? En dat een Golden heel trouw is maar iets sneller onrustig wordt dan de Clumber en de Newfoundlander?

  "

 



Graag gedaan, ik denk dat dat zeer zeker een goed idee is. Pas als je de honden in het echt meemaakt krijg je een écht goede indruk en kun je goed vergelijken. Het is verstandig om fokkers te zoeken via de rasvereniging van het betreffende ras en dan gewoon een afspraak in te plannen om het ras beter te leren kennen, bij een goede fokker ben je meer dan welkom.

Het is heel lastig een dergelijke vraag te beantwoorden, omdat ieder individu verschillend is. In het algemeen is de newfoundlander de rustigste van de drie, en de golden retriever veruit het meest actief. De clumber bungelt er een beetje tussenin, de showlijnen (de zwaardere types) liggen dichterbij de newf en de werklijnen (de atletische types) dichter bij de golden retriever qua energieniveau. Maar er zijn net zo goed actieve newfoundlanders en rustige goldens. Daarbij komt natuurlijk dat een grote hond sneller 'veel' drukte geeft en dat jonge honden en pups doorgaans allemaal nog erg energiek zijn, ongeacht ras. Maar gemiddeld genomen klopt het inderdaad. Een hond met veel energie heeft daarnaast meer beweging en mentale stimulatie nodig om een gelukkig leven te leiden.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Er was trouwens heel recentelijk nog een actief topic over de newfoundlander specifiek, met veel enthousiaste (en waarschuwende!) verhalen, ervaringen en foto's van eigenaren. Misschien wel leuk om eens door te nemen:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/204501/newfoundlander.php

Joris82 (Gast)

Nog een vraag, welke hond heeft meer will to please, de Clumber of de Newfoundlander, of lijken ze wat dat betreft veel op elkaar?

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Nog een vraag, welke hond heeft meer will to please, de Clumber of de Newfoundlander, of lijken ze wat dat betreft veel op elkaar? "

 



Ik denk dat dit wel een beetje vergelijkbaar is (even uitgaande van een showlijn clumber). Het zijn beide intelligente rassen die graag iets voor hun baasje doen. Misschien is een newfoundlander iets trager dan een clumber, maar ook dit is lastig te zeggen omdat het afhangt van het individu. Het zijn meestal geen gehoorzaamheidstoppers zoals de meeste herdershonden en retrievers, maar ook zeker geen koppige of overdreven zelfstandige honden. Het zijn dus beide vrij gemakkelijk op te voeden rassen.

Een werklijn clumber heeft meer will to please dan een showlijn, maar het 'nadeel' hieraan is dat ze ook meer bezigheden nodig hebben, net zoals alle werkhonden. Ik heb dus een gecombineerde lijn en hij is ongelofelijk intelligent en de meest gehoorzame hond die ik ooit heb meegemaakt, afgezien van zo nu en dan een eigenwijze streek, haha. Terwijl hij in huis werkelijk een knuffelig vloerkleedje is, zo rustig.

Hebben jullie plannen op het gebied van sport of training met de hond? Newfoundlanders zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor waterwerk, terwijl clumbers zich meer lenen voor speuren of apporteersport. Gehoorzaamheidscursussen zijn i.p. altijd goed.

Joris82 (Gast)

Nee, nog geen concrete plannen maar we vinden buiten zijn samen met de kinderen heerlijk, naar het bos of strand, dat gaat tegen die tijd vast en zeker goedkomen, kijkend naar wat de hond nodig heeft. 

De clumber is echt een prachtig ras en spreekt mijn vrouw qua karakter enorm aan, maar ze vindt hem ook wat klein, het geeft haar een minder veilig gevoel op straat dan met een hond die een stuk groter is. Ze zou nog steeds het liefst een Newfoundlander willen maar zoals in dit topic al meerdere malen gezegd is en ik ook wel op internet heb gelezen is het toch een heel gedoe om een Newfoundlander op te voeden terwijl er hele kleine kinderen de hele dag rondlopen. Misschien is een Newfoundlander een betere hond voor ons als de kinderen tiener zijn. Nu nog de twijfel of het een Golden wordt of een Clumber, we gaan eens bij allebei kijken, dank iedereen voor alle reacties.

Joris82 (Gast)

Hmm, en nu zie ik een informatief filmpje via puppyplaats en wordt er verteld dat Newfoundlanders ideale honden zijn in families met kleine kinderen. Ik weet het nu ook even niet meer. Het zijn zulke schitterende beesten, maar het moet niet ten koste van onze kleine kinderen gaan. De eerste voorkeur van mijn vrouw is de Newfoundlander.

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Newfoundlanders zijn absoluut kindvriendelijk, maar er dient wel rekening gehouden te worden met het formaat. Een grote hond heeft vaak zelf niet door hoe groot hij is. :-) Verder zijn het ontzettend rustige, zachtaardige honden die ontzettend leuk kunnen zijn met kinderen.
Echter, dit geldt dus eigenlijk ook voor de golden retriever en de clumber. Het gros van de rassen kan prima met kinderen opschieten mits ze er van jongs af aan mee gesocialiseerd worden en geen negatieve ervaringen opdoen. Het belangrijkste is dus je kinderen hierin opvoeden.

Joris82 (Gast)

Ik ga gewoon bij ieder ras even langs bij een fokker, ik voeg de Clumber toe aan het lijstje naast de Golden en de Newfoundlander. 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Is een flatcoat retriever niets voor jullie? Ietwat groter dan een Golden, maar ook een retriever, dus aardig in de richting qua karakter.

 

Goldens vind ik eerlijk gezegd tegenwoordig te hyper.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Als je echt voor groot groot wilt gaan dan is een  Newfoundlander  natuurlijk veel groter en imposanter dan de retriever. 

Ik denk ook dat veel honden in jullie situatie passen maar omdat er toch steeds naar groot geneigd wordt zou ik voor een Newfoundlander gaan, je loopt namelijk met een beer over straat. 

 

Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn? En ik weet dat kinderen kunnen rennen en gillen. Een hond zal dit moeten leren dat dit niet iets is om achteraan te gaan rennen, maar ook de kinderen zullen moeten leren zich een beetje rustig te gedragen met een hond in de buurt. Vooral als jullie een pup nemen.

 

Bedenk wel dat een pup echt druk kan zijn en dat het voor aardig wat mensen een moeilijke en zware periode is. Het zindelijk maken,  het alleen thuis leren zijn, het leren dat er niet op meubels en kabels gekauwd mag worden, het leren dat handen en voeten van kinderen toch echt geen kauwstaven zijn. Ze hebben echt scherpe nare tandjes in het begin. Nou dan heb je de pup periode gehad en ben je een aantal maanden verder en kan je weer beetje adem halen en dan is daar ineens de pubertijd! 

Kan je vrouw dit aan in combinatie met huishouden met jonge kinderen? 

 

 

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Bedenk wel dat een Newfoundlander het heel snel heel warm heeft en deze in de zomer het echt wel lastig hebben! Heb je water in de buurt? Ipv wandelen kan je in de zomer dan even afkoelen overdag en in alle vroegte en later op de avonden de wandelingen maken.  Ook liggen deze honden in de winter niet graag in een veel te warm huis en verblijven ze graag en veel met koeler weer in de tuin ofzo. Ik denkt dat dit ras echt wel een tuin nodig heeft!

gast (Gast)

ik heb al eerder gereageerd met de twee newfoundlanders.

 

Die van ons zijn echt superlief met kinderen en andersom zijn de buurkinderen helemaal gek van hun.(gemiddelde leeftijd vijf jaar)

 

zij willen echt dolgraag bij het gezin zijn en overal bij betrokken worden.

Op youtube staan er ook veel leuke,lieve filmpjes met ( hele kleine) kinderen en newfoundlanders.

Zij zijn over het algemeen super met kinderen.

de new foundlander wordt niet voor niets de gentle giant genoemd.

het is meer het gewicht en de lompheid vooral als ze jonger zijn waar je heel goed goed op moet letten.

Zij groeien wel erg hard en zien er dan voor het oog van een buitenstaander volwassen uit maar groeien tot ongeveer een jaar de hoogte in en zware uit tot 2,5/3 jaar in tegenstelling tot kleinere honden.

ook in het gedrag zijn ze nog langer jong  geestelijk.

ergens schrijft een fokker dat het richting een jaar nog een baby is/peuter is.

Alhoewel de jongste van ons met ruim 9 maanden( nu 50 +kg is) soms een heel klein beetje aan het puberen is.

het worden/zijn hele grote,zware honden met een heel groot knuffelgehalte.

met elke hond heb je vaak al sneller aanspraak op straat en met dit ras nog (wat) meer alleen al door de grootte want daar kan je niet omheen.

Bij ons is de ene volwassen hond heel relaxed en denkt soms bj sommige dingen wat je vraagt heb ik er zelf ook wat aan. :) (banaantjes soms)

De jongste heeft meer een will to please.

Die is ook haantje de voorste met alles en wil alle aandacht.

De eerste tijd heb je wel een kleine"grote"baby,kleuter,peuter,evt puber erbij en hoe groter het ras hoe later ze lichamelijk en geestelijk volwassen zijn....... dan kleinere rassen.

nogmaals het zijn superlieve,grote honden die regelmatig hun gewicht vergeten en het liefst schoothonden willen zijn. :) :)

Zoals je eerder werd doorverwezen naar een gedeelte van dit forum met de evt nadelen en het lezen op internet/ en ook op het newfoundlander forum enz kom je heel veel te weten specifiek over dit ras. 

Qua borstelen hier word in pricipe dagelijks geborsteld zelf vind ik het heerlijk ontspannend en de honden ook.

hoe vaker je (voorzichtig) borsteld hoe makkelijker de vacht bij te houden is vind ik zelf.(borstel wel met een zachte borstel)

mocht je tot aanschaf over gaan koop aub bij een echte

 goede fokker die veel aandacht aan zijn/haar honden besteed en aan de pups en aan de toekomstge koper!!

meestal moet je je inschrijven en daarna volg je de puppen met moeders vanaf de geboorte met foto's,filmpjes,puppydagen dat je tussen door op bezoek mag komen.

 

newfoundlanders "the Gentle Giants" onder de honden.

nogmaals succes met de keuze!!!

 

gast (Gast)

zomers houden ze van schaduw,koele tegels,water/zwemmen.

buitenshuis zwemmen,ventilatoren is wel een must.

inderdaad bij warm weer wandelingen anders inplannen ivm bontjas.

in de tuin lekker een kinderbad/hondenbad.

beneden woning is wel belangrijk(geen trappen,niet voor de jonge/volwassen hond maar in de toekomst ook niet als de hond ouder/bejaard/ziek wordt)

het zijn geen honden die je even optilt. :)

Bij ons staan ook als het kouder word de deuren vaak nog open.

zelf hebben zij de keuze om binnen of buiten te liggen en dat wisselen ze zelf ook af.

in de winter word hier niet warm gestookt net als bij Bamse de bekende new foundlander van dit forum.

Ik heb tot nu toe de kachel amper aangehad.

aleen sávonds heel kort even aan om de kou uit het huis te krijgen en dan weer uit/heel laag.

Wij gebruiken voor ons zelf een lekkere warme trui en en lekkere bontplaid sávonds zodat het voor hun niet onbehaaglijk is qua warmte en lekker bij ons kunnen zijn in de kamer met hun bontjas. 

 

Joris82 (Gast)

We hebben geen grote tuin maar wel een tuin op het noorden en betegeld dus heerlijk fris in de zomer. Ook onze woonkamer is richting het noorden. Ook genoeg ruimte voor een babybadje oid.

Ik ben al een beetje aan het zoeken geweest op  officiële websites als nnfc maar er staan veel fokker - websites op waarvan de website niet eens meer bestaat. Hebben jullie nog een tip voor een Newfoundlander - fokker? Met een fokker van clumber en golden heb ik inmiddels contact.

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Wat leuk! Ik heb geen tips voor je wat betreft newfie fokkers, maar ik ben wel razend benieuwd op welke clumberfokker jullie oog is gevallen?

gast (Gast)

v.d Turfhoeve.

veel informatie

filmpje

puppy dagboeken per week van verschillende nestjes

verwachten in december  hopelijk voor hun bruine en zwarte beertjes.

 

in ieder geval leuk om op deze site te kijken en misschien kontakt op te nemen met de fokker.

 

 

gast (Gast)

 

25 oktober a.s

newfoundlanderdag in Zutpen.

Hier kun je evt fokkers,newfoundlander eigenaren ontmoeten.

wel kort dag....weet niet of de afstand een probleem is??

Ik durf het bijna niet te zeggen omdat ik dan een ras toevoeg, maar misschien zou je kunnen denken aan en Duitse Staande korthaar.

Heel gehoorzaam, de hoogte van een new foundlander (62-66cm) en een stabiel, rustig karakter al kunnen ze soms wat nerveus ogen.

Heel erg lief met kinderen en heel erg geduldig. Ennnn ze hebben beweging nodig!

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Wat betreft de Newfie fokkers zou je contact kunnen opnemen met Willemijn, die weet heel veel van haar ras af:

http://www.hondenpage.com/baasjes/5270/willemijn,%20baasje%20van%20bamse%20.%20.php

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik heb even meegelezen, hier een teef, van 76 cm, en 75 kilo, je moet heel consequent zijn wat het ras betreft, anders gaan ze er met je vandoor, veel beweging hebben ze nodig om de hond ook op oudere leeftijd soepel te houden .........veel zwemmen dan is de hond in zijn, haar, element, ook aan hun behoeftes moet toch voldaan worden...........de CLUMBER, ken ik ook heel goed, mooi karakter, en niet te kolossaal, kijk daar eens naar, ook wat verzorging betreft..........ik zit altijd in de winter in de kou, niet erg op kou kan je je kleden, je hebt kinderen, die vragen een warm huis, gooi je de temperatuur omhoog dan is de hond toch echt liever buiten, inde zomer waaiers door het hele huis, en dan nog is het vaak te warm voor de hond, in de zomer ga ik met Bams om vijf uur zwemmen, zodat ze af kan koelen, al die kleine dingen denk daar goed aan als je de aanschaf van een newfoundlander wilt.......wat betreft de. CLUMBER , een mooi karakter wat veel weg heeft van de newfoundlander.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Bullmastiff
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^