Leren draven (fiets)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JessicaJessica

Bij mijn oudste hond heb ik er nooit over nagedacht. Je draaft naast de fiets, punt.

Hij doet alles in een drafje, thuis, in het bos, als hij iets leuks ziet.... Als we lang fietsen dan neem ik een rustpauze, wandelpauze of klein galopje tussendoor om spierverzurimg tegen te gaan. Maar voornamelijk wordt er gedraaft naast de fiets en dit is nooit een probleem geweest.

 

Sinds kort ben ik met mijn tweede hond gaan fietsen (aussie). Hierin kan hij echt veel energie kwijt.

Maar het gekke is: ik moet hem echt leren draven!

Thuis doet hij alles in een sloffig stap tempo en als hij iets leuk vind komt hij in een galopje aangestormd. In het bos gaat alles op een galopje en met trainen op afstand ook. Eigenlijk zie ik hem uit zichzelf nooit draven.

Met fietsen merk ik dus dat het draven letterlijk hortend en stotend gaat haha. Het is net een oude knar. Als hij in een gestrekt galoptempo mee kan lopen dan ademt hij heel lekker door en oogt zijn lijf heel vloeiend en soepel (en oogt hij wat meer extrovert en vrolijk). Maar gaan we weer terug over in die draf.... Dan komt zijn zure gezicht weer te voorschijn, gaat het ademen met horten en stoten. En kijkt hij me echt zo aan van... Jezus, wat doe je me aan 

Nu vind ik het wegens gelijkmatige spierbelasting nog steeds erg belangrijk dat hij draaft hoor. Of in ieder geval leert draven. En daarom zal ik het draven met hem heel gelijkmatig opbouwen, juist ook omdat zijn spieren dat niet gewend zijn. 

Ik vind het soms gewoon zo komisch eruit zien, dat ik het graag met jullie wilde delen. 

Het lijkt net op een IJslander (paard) die ik ooit heb gehad en moest leren draven omdat hij alleen kon schweinen. Terwijl draf eigenlijk een hele natuurlijke gang is voor de meesten haha.

zijn er meer mensen die hier problemen mee ondervinden? 

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor 3 doggies

honden foto van Anne-Marije & Noor

Nu je het zegt.. Ik heb Noor ook nog nooit zien draven! Alleen normaal lopen of in een galopje.(of sjeezen )

Maar hoe je ze het aan kunt leren.. Geeeen idee.. 

honden page profiel JessicaJessica

Als hij eenmaal is teruggenomen naar draf kan hij wel een kort poosje draven. Ieder excuusje/hobbeltje pakt hij ook aan om vanuit die draf in een sukkelgalopje te vallen. Dus best lastig.... Maar wel een must. 

Achja, tijd zat om het aan te leren. 

honden page profiel --

honden foto van -

Even mijn reactie verwijderd, ik heb er niet serieus genoeg naar gekeken. Nu ik de reacties lees van de 2 dames onder mij, over het niet forceren en dat het zure gezicht misschien iets te maken heeft met een lichamelijke klacht vind ik dat zij gelijk hebben. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Maar gaan we weer terug over in die draf.... Dan komt zijn zure gezicht weer te voorschijn, gaat het ademen met horten en stoten. En kijkt hij me echt zo aan van... Jezus, wat doe je me aan 

 Misschien stel ik het me door deze tekst erger voor dan het is, maar zelf zou ik niet snel een hond in een tempo dwingen wat ie niet wil, of zoveel moeite mee heeft. Dan zou ik eerst een arts raadplegen en z'n bewegingsapparaat goed laten nakijken.

Misschien eens even filmen en hier plaatsen?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik zou ook mijn hond niet forceren. Hoe oud is je aussie?

 

Het "zure gezicht" is niet voor niets; hij geeft iets aan wat niet lekker zit of gaat. Dat hij thuis alles in een "sloffig stap tempo" doet, zou ook een reden moeten hebben. Ik zou uit willen sluiten, dat dit een lichamelijke oorzaak heeft en door een dierenarts laten onderzoeken.

 

 

Met mijn kleine hondje, fiets ik zo af en toe (ca. 9-10 km per uur), terwijl hij aangelijnd aan zijn tuig naast de fiets draaft. Ga ik harder dan gaat hij rennen. Dat rennen mag hij van mij bij uitzondering tijdens het fietsen. Tijdens het wandelen rent mijn hondje veel; hij is echt een race-monstertje.

 

Hier info over fietsen met je hond:

http://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/fietsen-met-je-hond.php

 

honden page profiel JessicaJessica

Nee hoor, lichamelijk is er niks mis. Het zijn puur zijn spieren die het niet gewend zijn om te draven.

In de galop heb je namelijk altijd te maken met een stuwend en dragend achterbeen. En beide spierfuncties vergen een andere kracht. Vandaar dat de draf voor hem moeilijk is. 

Ik kom nog steeds regelmatig bij de dierenarts (omdat hij dat vanaf begin af aan spannend vind). Maar fysiek is hij helemaal gezond.

Hij is 'n jaar geweest (1 jr en 3 mnd) dus we zijn voorzichtig nog maar de rondjes aan het lopen. In de beginfase. Mijn andere hond is een echte doorgewinterde fietser.

Zouden jullie gewoon laten galopperen dan? 

Ik denk dat ik toch ook aan zijn spierapparaat blijf werken. Ook door middel van spierondersteuning en massages. 

 

Haha! Dat hij in huis sloffig rondstapt is als hij 's avonds moe is en lekker zijn koele plekjes opzoekt. Voor de rest is het een raket hoor! Maar wel alles in galop. Zelden tot nooit een draf.

 

Nee, ik film niks. Evenals dat ik nooit mijn naam of de hondennamen er op zal zetten. Vind internet geen geschikt medium daarvoor ;)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

En dat er lichamelijk niets mis is weet je omdat er een orthopeed of fysiotherapeut naar gekeken heeft? 

 

honden page profiel JessicaJessica

Ja precies 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als het enkel zou gaan over spieren die draf niet gewend zijn, is er toch geen reden waarom ie plots in horten en stoten gaat ademen? Dat lijkt me toch een indicatie dat er ergens iets niet goed gaat, nee?

 

Wat zei de orthopeed hierover? Kon die je niet verder helpen?

honden page profiel JessicaJessica

Het heeft te maken met conditie opbouw, blijkbaar

honden page profiel JessicaJessica

Daarom ook het advies om het beetje voor beetje op te bouwen.

Hij is verder helemaal lichamelijk normaal. Alleen hij draaft amper 

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

ik heb hier ook 1 die amper draaft aan de fiets, hij verkiest galop dus hij doet maar lekker, ik heb écht geen zin om aan zo een belachelijk laag tempo te gaan fietsen zodat hij niet anders kan.

 

Als ik die van 6,5 maanden meeneem ermee naast, draaft die wel terwijl de oudere er gewoon naast galoppeert.

 

Ze doen maar.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

eerst leren om naast je te lopen in draf, zelf flinke pas , en dan de hond in draf naast je leren lopen, dan pas met de fiets. korte lijn, rechts en links leren lopen, op de weg is het ook wel eens dat het de ene keer rechts van de fiets gedraaft moet worden en de andere keer links, beiden kanten leren draven... maar eerst zelf er mee gaan lopen in draf... zo goed dat je hond goed onder appel staat.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

geen conditie, ? dan eerst dat opbouwen. het is verleidelijk om je hond maar zijn gang te laten gaan, in galop, nou ga ik zelf er altijd van uit van mijn ..zware hond..galop is een gang waarvan alle poten van de grond zijn en dan weer neerploffen,  vaak wordt er gefietst op harde ondergrond, geen goed iets voor gewrichten, aan de fiets in draf is veel minder belastend dan in galop......

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

zou je het eens kunnen filmen?
zowel de draf als de galop.
loopt hij niet in telgang?

Harley heeft het vrij snel geleerd, maar ik koppelde er een commando aan.

ik ben het eens met willmijn, wat betreft de galop vaak zwaarder is.
maarrrr als jou hond een galop verkiest en jij ziet dat draven hem niet goed afgaat (en hij zoals wendy al aan gaf lichamelijk helemaal goed verklaart is) zou ik eerder galop verkiezen maar wel telkens blijven kijken hoe zijn spieren/gewrichten bewegen.
en tja uiteindelijk toch wat draf oefeningen er tussen doen en dat gaan uitbreiden.

als ik in een sukkel tempo loop ben ik uiteindelijk moeier dan dat ik flink door stap.
mijn paard vind een galop veel makkelijker dan dat gedraaf.
mijn hond kan het alle twee....
denk toch dat je erg naar je dier moet kijken wat hem beter ligt en afwisselen van tempo.

bespreek het ook met je dierenarts/giropractor of orthopeed.


honden page profiel SaapSaap 3 doggies

honden foto van Saap

Hier in de buurt kan mijn hond eigenlijk niet los. Hij kan daardoor moeilijk zijn energie kwijt. Daarom ga ik met hem fietsen. Hij mag van mij net zo hard en lang galopperen als hij wil. Soms wilt hij maar 100 meter, de andere keer wel 3 kilometer. Het komt ook wel eens voor dat hij er helemaal geen zin in heeft en hij met me mee sjokt.

 

Wat ik belangrijk vind is dat ik mijn hond niet forceer. Ik dwing hem niet harder dan hij zelf wilt. Wat ik merkte was dat mijn hond in het begin ook alleen maar wilde galopperen. Ik denk dat hij het fietsen gewoon heel leuk vond en daar zo enthousiast van werd. Nu ik vaker fiets vind hij het steeds minder interessant en draaft hij ook steeds vaker ipv galopperen. Dus wellicht is het bij jouw hond ook gewoon een kwestie van wennen aan het fietsen en gaat hij uiteindelijk ook meer draven.

Volgende forumvraag: Het wordt weer kouder..
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^