Opvoedkundige problemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MTheadMThead

Hallo vrienden,

Sinds zes maanden zijn we trotse baasjes van onze lieve boxer Zeus. We hebben besloten hem zelf op te voeden maar zijn nu op een probleem gebotst. Als hij bij ons is, en er geen prikkels van buitenaf zijn, verloopt alles fantastisch, tot 1 van onze 3 katten tevoorschijn komt. Of op wandeling, als er andere mensen of dieren te bespeuren vallen, negeert hij onze commando's volledig. Alles is belangrijker dan wij. Hetzelfde als we visite hebben: Hij wil heel de tijd spelen, waardoor hij niet rustig te krijgen is. Hij is ook helemaal niet agressief ofzo, maar we moeten dan constant aan hem trekken, wat veel frustraties teweegbrengt, en de situatie wordt er alleen maar erger op. We gaan binnenkort naar de hondenschool, maar door omstandigheden kan dit pas vanaf december. Om die periode te overbruggen hebben we dus echt hulp nodig, want we zitten met de handen in het haar.. Dus zou ik jullie graag vragen: Hoe kan ik mijn hond zodanig controleren dat hij in àlle omstandigheden naar ons luistert? Bedankt!!!
 

honden page profiel JessicaJessica 1 doggies

Als je het vervelend vind dat hij zo ontstuimig is bij bezoek zou je hem aan de riem kunnen doen. Maar het is lastig van een beeldscherm zo'n situatie te beoordelen. 

honden page profiel Ilse met haar schatjes: Binny & StoetelIlse met haar schatjes: Binny & Stoetel 3 doggies

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Als hij in zo'n situatie zit is alles sowieso veel leuker dan jij, daar moet aangewerkt worden. Je kan op zo'n moment beter geen commando geven, hij heeft je aandacht niet.

Dus lijn hem van te voren aan, of laat hem niet los op plekken waar je ongeveer weet dat er veel honden komen. Neem tijdens elke wandeling snoepjes mee en als je een hond oid tegen komt leid je hem af met (de allerrrr lekkerste) snoepjes! 

 

Met het bezoek; kun je vragen of ze je hond willen negeren tot hij rustig is (Rust bewaren dus). Als ie na een tijdje hyper blijft doen kun je hem het beste in de bench of een afgesloten plek laten waar hij lekker kan slapen! Blaft ie, negeren.

 

Op situatie's waarbij iets anders boeiender is dan jij, geen commado's geven, gewoon halen. Het is nog een jong beesje die zich nog niet goed kan concentreren, houd daar rekening mee.

Voor de rest vind ik het super dat je toch naar een cursus gaat .

Ik hoop dat ik je kon helpen, veel succes! 

honden page profiel Bert NieuwenhuisBert Nieuwenhuis 3 doggies

Een jonge hond van, ik schat volgens het verhaal in, van zo'n maand of 8, is bezig met zijn grenzen te leren kennen en ze steeds in zijn voordeel te verleggen. Mits hij daar de kans toe krijgt.  De kunst is dat de geleider van te voren ziet dat het volgens hem/haar mis zal gaan. Hoe vaker je de hond voordat hij de fout in gaat daarvan af kunt houden, (dat moet op een rustige, vriendelijke manier) hoe sneller het dier door heeft dat de baas slimmer is. Maar deze manieren doorzien, vereist toch wel enige kennis van honden. En natuurlijk kan ik niet vermoeden hoe groot uw kennis is. Bovendien is het via een verhaal moeilijk in te schatten waar het probleem werkelijk ligt. Als de afstand naar IJsselmuiden niet al te groot is, bied ik u aan met uw hond bij ons te komen, zodat we via een duidelijker beeld dat we dan hebben, misschien al iets kunnen verzinnen. Overigens is het een onmogelijkheid voor ieder levend wezen dat hij onder alle omstandigheden naar de baas luistert. Zelfs politiehonden doen dit niet altijd.

honden page profiel MTheadMThead

Heel erg bedankt voor de waardevolle tips! Hoe vermaan ik hem dan het best als hij niet luistert? Want in huis werken we met een "strafmatje", een  plek waar we hem naartoe sturen als hij niet luistert, maar hoe pakken we dit dan best aan als we op verplaatsing zijn? Negeren helpt niet, dus is het enige dat we kunnen doen belonen als hij dan uiteindelijk wél eens luistert? Kwestie van goed gedrag te belonen maar slecht gedrag te "bestraffen" zodat hij sneller leert wat kan en wat niet kan.

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Pubertijd.....Herkenbaar. Het gaat een keer over en veeeel geduld. Ik ben op den duur overgestapt op een lange longeerlijn gekoppelt aan een tien meter flexi omdat een puber nou eenmaal veel ruimte nodig heeft:-) Veel blijven trainen op goed gedrag. Wanneer je ziet dat hij iets doet wat goed is direct belonen. Wanneer hij 1,5 is is hij als het goed is al stukken rustiger.

 

Straffen doe ik zelf niet heel veel aan...goed gedrag belonen met een lekker brokje.

O ja, mijn hond is ondertussen een goed getrainde hond, maar luisterd niet altijd. Vaak wel, niet altijd......vertrouwen is hier het toverwoord dan. O ja en juiste timing om hem te roepen. Wanneer hij het druk heeft met zijn vrienden of een konijn kan ik ook roepen totdat ik een ons weeg soms. Wanneer er dan even rust en aandacht is dan roepen.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Wat al geschreven is, voorkom dat je je hond moet vermanen. Laat hem niet in de fout gaan, dat is jouw belangrijkste taak als baas, een hond maakt immers geen fouten en gedraagt zich niet slecht in zijn ogen, hij maakt gebruik van situaties.

 

Dus geen commando's geven als je al weet dat hij toch niet luisterd op dat moment. Doe je dat toch per ongeluk, en de hond komt uiteindelijk zou ikzelf rustig iets van goedzo, daar ben je dan eindelijk, zeggen en verder lopen.

 

Wat je kan doen is kijken of er een balans is tussen rust en aktiviteiten.

Doe je ook hersenwerk met hem?

 

Voor buiten raad ik je aan Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt te lezen, een stap voor stap methode om rust in de wandelingen te brengen en je te leren de aandacht van je hond te vragen.

Ik zou zelf je hond leren dat andere honden, mensen, fietsers etc. betekend naar de baas toegaan, of als hij aan de lijn loopt met een flinke boog eromheen te lopen, zodat hij gaat leren dat wandelen iets is wat je met de baas doet. Je zou onderweg (als hij dat tenminste leuk vindt) spelletjes kunnen inlassen, af en toe eens gewoon lekker alleen rustig snuffelen, de hond eens de route laten bepalen.

 

 

 

Hier nog een paar artikeltjes waar je misschien iets aan hebt

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/

 

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

" Heel erg bedankt voor de waardevolle tips! Hoe vermaan ik hem dan het best als hij niet luistert? Want in huis werken we met een "strafmatje", een  plek waar we hem naartoe sturen als hij niet luistert, maar hoe pakken we dit dan best aan als we op verplaatsing zijn? Negeren helpt niet, dus is het enige dat we kunnen doen belonen als hij dan uiteindelijk wél eens luistert? Kwestie van goed gedrag te belonen maar slecht gedrag te "bestraffen" zodat hij sneller leert wat kan en wat niet kan. "

 Woorden als strafmatje en bestraffen zou ik gaan verbannen als je een fijne band op wilt bouwen met de hond....Je hond begrijpt hier werkelijk niets van.

 

Neem een speeltje mee als je gaat wandelen en leidt je hond daar mee af. Oefen het terug komen als je hem roept en geef hem een beloning. Zorg wel dat je op dat moment de aandacht van je hond hebt. Dat kun je al in huis oefenen en buiten aan een langere lijn...

Het moet een feestje zijn als je hond terug komt. Dat zal in het begin niet meevallen maar veel herhalen zal meer vruchten afwerpen dan "straffen".

 

Zorg dat je als baas de leukste bent.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Heel erg bedankt voor de waardevolle tips! Hoe vermaan ik hem dan het best als hij niet luistert? Want in huis werken we met een "strafmatje", een  plek waar we hem naartoe sturen als hij niet luistert, maar hoe pakken we dit dan best aan als we op verplaatsing zijn? Negeren helpt niet, dus is het enige dat we kunnen doen belonen als hij dan uiteindelijk wél eens luistert? Kwestie van goed gedrag te belonen maar slecht gedrag te "bestraffen" zodat hij sneller leert wat kan en wat niet kan. "

 Vind het ook een heel bijzondere zin dat als je hond niet luistert je hem naar een "strafmatje" stuurt.....Dus op dat moment luistert je hond gewoon maar wordt hier voor niet beloont......

 

honden page profiel MTheadMThead

"  Vind het ook een heel bijzondere zin dat als je hond niet luistert je hem naar een "strafmatje" stuurt.....Dus op dat moment luistert je hond gewoon maar wordt hier voor niet beloont......
  "

Die zin klinkt inderdaad niet echt juist. :) Hoe we hem "straffen" is als volgt: Vanaf hij ons ons commando 2 keer negeert, leiden we hem aan zijn band naar een vaste plek, waar we hem dus weghalen van bv de katten. Dan commanderen we hem om te gaan zitten en te blijven, waarop, àls hij dit ook zonder probleem doet, we hem aaien en belonen. Zo word die plek niet als "slecht" gezien... Is dit dan zo verkeerd? We proberen deze tactiek nu al een kleine week uit en heb wel de indruk dat de kleine hier wel positief gevolg aan geeft. Mijn hart zou breken als hij niet gelukkig zou zijn bij ons!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

probeer het voor te zijn dat hij op katten gaat jagen, ben je te laat, lijkt met hem uit de situatie halen zoals jullie doen wel goed, maar het is achteraf reageren, op iets wat je had moeten voorkomen.

ozzie en sandra (Gast)

Ik denk dat de hond niet weet waarom hij gestraft word...door een strafplaats.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Wat bedoel je met trekken? Hoe waarom en wanneer?

 

Wat je al eerst moet beseffen is dat je een boxer hebt.

Lees een botsbal die alle kanten op stuitert. De wereld als één grote speelplaats ziet en oost Indisch doof is. En het liefst van al dit met iedereen deelt. Of je nu wil of niet 

Dit onderstaande zinnetje heb ik er bij jullie effe uitgehaald want dat hoor ik 9/10 mensen vertellen. Welke hond ze ook mogen hebben.

Als hij bij ons is, en er geen prikkels van buitenaf zijn, verloopt alles fantastisch, tot .....

 

Een hond is een prooi en prikkeldier. Dit is de "drive" van elke hond. de ene al meer dan de andere.

Om te beginnen is kennis van het gedrag belangrijk. Heel belangrijk.

Zodra je dit begrijpt en leert van op de juiste manier daar mee om te gaan. Helaas ben ik deze kennis zelf nog niet in een gewone hondenschool tegen gekomen. Kan je een band opbouwen met jouw hond. Deze heb je nodig als je met jouw hond gaat beginnen zaken aan te leren. Want hoe sterker en beter die band met je hond wordt, hoe belangrijker jij bent dan andere, wanneer je buiten komt. Maar ook de juiste training speelt hier een grote rol.

 

Want als daar gewoon buiten met je koekje staat te zwaaien en er komt een kat voorbij? Dan is het dag hond en hallo kat en daar sta je dan met je koekje dat absoluut niet meer belangrijk is.

 

Volgende forumvraag: rij gedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^