Ideale Eerstehond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Suzan (Gast)

Hey, ik ben van plan om een hond aan te schaffen.. nie direct natuurlijk kan miss 1 jaar duren voordat ik er een heb..  Kunnen jullie mij helpen bij het keuze maken?  Eerst en vooral geen moeilijk ras ...ook moet hij niet pittig zijnMiddelmatig groot veel haar kort maakt nie uit.. Niet overdreven veel beweging nodig.. bv geen mechelaar...Zeer Waaks.. baasgericht maar moet van heel gezin houden.. En kan een beetje alleen blijven. Ik denk aan een berner senner.. en jullie? Bedankt

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Hoewel er vaal gedacht word dat de Berner sennen enkel lief is makkelijk is door hun knuffelbare uitstraling, blijft het ook een berghond.. Hij doet bv enkel iets, als hij zelf het nut er van ziet.

Zeer waaks? Ook enkel als je dan de "goeie" treft.. Daarbij waarom zeer waaks? Ik mag hopen dat als ik ooit aangevallen word, mijn hond zichzelf in veiligheid brengt ipv de held uit te hangen.
Als het voor het huis is, koop dan een alarminstallatie.

Enneuh middelgroot? Onze Berner woog 60kg.

En elke hond heeft beweging en uitsaging nodig


honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Wat zie je als niet teveel beweging? Want zoals Saskia al zei iedere hond heeft beweging en uitdaging nodig. 

En wat zie je precies als middelgroot? Ik zie berner sennen namelijk niet als middelgroot haha

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat bedoel je met 'een beetje alleen' blijven?

Hoe lang moet de hond gemiddeld alleen zijn op een dag?

 

Wat zijn jullie van plan met de hond te gaan doen?

Drie keer per dag een blokje rond om uit te laten of wil je juist meer wandelen, met de hond op een hondensport zoals behendigheid, gehoorzaamheid?

 

Zeer waaks?

Wat bedoel je daarmee.

Mijn honden zijn beiden volgens hun rasbeschrijving niet waaks.

Maar ze blaffen wel bij onraad of als er iemand de achterdeur binnen komt.

Dan is het ook meteen goed, dan wordt die persoon vriendelijk begroet.

Maar stiekem binnensluipen is er met onze honden niet bij 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heel goed dat je je eerst goed inleest wat je wilt hebben voor hond....

kijk eerst eens naar het type hond wat je wilt, er zijn genoeg honden die waaks zijn , behaard, en geduldig en lief en trouw.... wat wil jezelf, ? een pup of jonge hond ? je kan ook eens kijken in een asiel, daar zitten ook honden die niet te groot zijn, niet al te veel beweging nodig hebben.... middelmatige grootes.... wie weet valt je oog op een leuke hond , en vraag dan eens of die eens mee mag met een wandeling, zo kan je kijken of er een klik is... en opvoeding moet van jou ook af komen, het alleen blijven, en zich wat aanpassen aan het gezin.... ga eens kijken, je hebt alle tijd om eens rond te gaan. het is nog niet voor nu schrijf je, wie weet als je er opeens daar een hond tegen komt dat je zeg, ja die wil ik wel. O-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier komt ook niemand binnen hoor, maar een blafhond wil ik niet, geen geblaf dat ergert, en zeker je buren..... en een hond moet toch niet echt een waker zijn voor het huis ? er zijn veel dingen in de handel dat je je huis kan beschermen voor indringers, ik heb ook een alarm op ramen en deuren..... ik voorkom al dat ze binnen komen, een hond moet je daarvoor niet inhuren.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Hier komt ook niemand binnen hoor, maar een blafhond wil ik niet, geen geblaf dat ergert, en zeker je buren..... en een hond moet toch niet echt een waker zijn voor het huis ? er zijn veel dingen in de handel dat je je huis kan beschermen voor indringers, ik heb ook een alarm op ramen en deuren..... ik voorkom al dat ze binnen komen, een hond moet je daarvoor niet inhuren. "

 Sorry, mss off-topic, maar ik ben als de dood voor inbrekers, omdat ze wel eens iets aan mijn honden zouden kunnen doen! Dan nog liever de auto gestolen dan een gewonde hond in huis! Hier ook een alarm op ramen en deuren.

Suzan (Gast)

Ik wil geen sport doen met de hond.. en jullie hebben mij te fel begrepen.. maar ik schrijf ook zeer waaks.. ik wil dat ze een beetje waak is dan.. xd mijn zus heeft een mechelse herder.. zon ras heeft veel beweging nodig anders is de hond verpest.. tog?? Maar mijn zus zorgt er goed voor dus.. 

 

 

Over da alleen blijven..geen 6 uur op een stuk ofz.. 1 uur miss ma da leer ik hem wel.. 

Suzan (Gast)

Stel me wat honden voor.. dan kan ik inlezen.. vind ik heel fijn.. 

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Hoi Suzan,

Ik heb zelf een collie/schotse herder, is mijn tweede hond maar ik denk dat ze zeker geschikt zijn als eerste hond. Een collie is over het algemeen een hele zachte, aanhankelijke hond, absoluut niet fel, enigszins waaks en vrij actief. Ze hebben dus wel beweging nodig en wat mentale uitdaging, maar minder in vergelijking met een mechelaar.

Elke hond heeft inderdaad beweging en uitdaging nodig, hoewel het natuurlijk wel per ras verschilt.

Hoeveel ben je van plan om met je hond te wandelen, trainen (evt thuis?) en spelen? Hoe lang moet de hond straks alleen zijn?

Lees je goed in in hondengedrag, hoe honden leren, hoe jij ze dingen kunt leren en begeleiden etc. Ik kan je het boek een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans "elke pup een goede start" aanraden. Geweldig boek, voor toekomstige hondenbaasjes die nog niet eerder een hond hebben gehad. Alles komt er in aan bod, ook bijv. hoe je een ras kunt kiezen.

Succes met je zoektocht naar een geschikt ras!

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Rottweilers zijn leuk, doen alles voor het gezin en zijn waaks. Een consequente opvoeding (zoals bij alle rassen) is belangrijk. 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Sluit me helemaal aan bij Luna & Lexi

Heerlijke honden, makkelijk, lief, trouw, vrolijk. 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Waarom wil je een hond?

Ik denk dat je het mooier voor ogen hebt als het werkelijk is.

Het wordt je eerste hond. Dan is in ieder geval 1 honden cursus verstandig om te doen. Elke hond moet immers opgevoed worden, maar ook jij als baasje. Wat doe je bij een losse, agressief hond zonder baasje dat op jullie af rent? Wat bedoelt je hond met bepaalde lichaams houdingen? Hoe laat je je hond sociaal lopen? Hoe leer je ongewenst gedrag af en gewenst gedrag aan?
Dat leer je allemaal door met je hond op cursus te gaan.
Daar komt bij.. Als je niet 1 uur per week wilt trainen, dan wil je dus echt niet veel met je hond doen. Elke hond zal in die situatie een "last bak" worden en dus niet makkelijk.

Vandaar mijn vraag: Waarom wil je een hond? Wellicht kun je beter naar een ander dier kijken? Wellicht 2 vlaamse reuzen (gecastreerde man en vrouw) los door je woonkamer? Anders een kat?

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Gelukkig hoeft je hond niet veel alleen thuis te zijn! Dat is zeker een voordeel. Voor je eerste hond is het zeker handig om een puppy cursus te volgen. Daar kun je dan terecht met al je vragen, en het is goed voor de socialisatie van je pup. Ook leren ze je hoe je moet omgaan met bepaalde situaties (wat roos ook al had uitgelegd) 

 

Je hoeft dan daarna echt niet perse een sport te doen. Zolang je natuurlijk wel genoeg doet met de hond. Dus veel wandelen, spelen en je hond mentaal bezig houden. 

 

 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Als het om makkelijk gaat, zou ik juist niet voor een pup gaan. Deze moet alles nog leren. Ik zou dan gaan voor een geschikte asiel hond zonder gedragsproblemen. Maar dan nog is een cursus noodzakelijk.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Als het om makkelijk gaat, zou ik juist niet voor een pup gaan. Deze moet alles nog leren. Ik zou dan gaan voor een geschikte asiel hond zonder gedragsproblemen. Maar dan nog is een cursus noodzakelijk. "

 Vraagje. Waarom vindt jij het noodzakelijk bij een herplaatser een cursus te doen. Onze eerste hond was ook een Bull Terriër van 10 jaar, de tweede eentje van 5 jaar. Met beide nooit een cursus gedaan. Toch beide niet de makkelijkste, toch allemaal goed gekomen met veel geduld. Zou niet weten wat voor meerwaarde een cursus had moeten bieden.

 

Overigens met beide pups wel een cursus gedaan, eigenlijk het meest voor de socialisatie.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"  Vraagje. Waarom vindt jij het noodzakelijk bij een herplaatser een cursus te doen. Onze eerste hond was ook een Bull Terriër van 10 jaar, de tweede eentje van 5 jaar. Met beide nooit een cursus gedaan. Toch beide niet de makkelijkste, toch allemaal goed gekomen met veel geduld. Zou niet weten wat voor meerwaarde een cursus had moeten bieden.
 
Overigens met beide pups wel een cursus gedaan, eigenlijk het meest voor de socialisatie. "

 Gezien de kennis die TS uit haar berichten uitstraalt. De meerwaarde is dus kennis opdoen en zo een evenwichtige hond kunnen creëren, zonder andere mensen tot last te zijn.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Geen moeilijk ras, niet pittig, niet overdreven veel beweging, zeer waaks, baasgericht, van het hele gezin houden en een beetje alleen kunnen blijven. Even denken....

 

 Ja ik weet het: een knuffelhond met en een allarm systeen aanschaffen. Voldoen volledig aan je eisen!

 

Een dier is een zelfstandig levend wezen, die kan je niet voorgeprogameerd kopen. 

Je zal ze  moeten opvoeden.

Een hond is een sociaal levend dier, geen een hond kan alleen blijven. Dit zul je met veel geduld en tijd moeten aanleren.

Een hond kan je niet dwingen van het hele gezin te houden, dit zal je moeten verdienen. Wees goed voor je hond, voed positief op, geef hem wat hij nodig heeft en je hebt een maatje voor het leven.

Niet overdreven veel bewegen? Wat is er fijner, dan een heerljk lange  wandeling maken met je hond, door regen en kou, of je ziek bent, geen zin of tijd hebt, elke hond moet er flink uit.

Waaks lijkt leuk, maar wat als je hond bij het minst of gerigst aanslaat? 

 

Wel goed dat je hulp vraagt bij je zoek tocht! Hou er rekening mee dat ze een eigen ikje hebben. Je kan van te voren nooit weten hoe je hond zich zal ontwikkelen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hoi Suzan,

Ik heb zelf een collie/schotse herder, is mijn tweede hond maar ik denk dat ze zeker geschikt zijn als eerste hond. Een collie is over het algemeen een hele zachte, aanhankelijke hond, absoluut niet fel, enigszins waaks en vrij actief. Ze hebben dus wel beweging nodig en wat mentale uitdaging, maar minder in vergelijking met een mechelaar.

Elke hond heeft inderdaad beweging en uitdaging nodig, hoewel het natuurlijk wel per ras verschilt.

Hoeveel ben je van plan om met je hond te wandelen, trainen (evt thuis?) en spelen? Hoe lang moet de hond straks alleen zijn?

Lees je goed in in hondengedrag, hoe honden leren, hoe jij ze dingen kunt leren en begeleiden etc. Ik kan je het boek een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans "elke pup een goede start" aanraden. Geweldig boek, voor toekomstige hondenbaasjes die nog niet eerder een hond hebben gehad. Alles komt er in aan bod, ook bijv. hoe je een ras kunt kiezen.

Succes met je zoektocht naar een geschikt ras! "

 Ik ook, ze zijn geweldig! 

Mijn Luca heeft wel veel beweging en uitdaging nodig. Dat vind ik zelf ook plezierig! 

honden page profiel DebbieDebbie

honden foto van Debbie

Super dat je, je eerst verdiept in wat voor rassen er zijn en wat natuurlijk de mogelijkheden zijn van zo'n leuk nieuw familielid. Uiteraard zijn er dingen waar je rekening mee moet houden zodat je wel het juiste familielid kiest. (of het nu zoals boven aangegeven staat knuffel, kat, konijn of een hond wordt ;)  

 

Misschien een idee dat je eens zelf goed op een rijtje zet wat je verwacht van de hond en er uiteraard mee wilt en natuurlijk mee kunt doen (tijd en energie die je er in wilt steken. Sport enz kost natuurlijk veel tijd). Je zegt bijvoorbeeld waaks, ik heb twee bichon frises en die blaffen als de post wordt gebracht, iemand te langzaam voorbij loopt enz. wij zijn er niet altijd blij mee en hebben het deels afgeleerd. Ben erg benieuwd wat je precies hiervan verwacht :)

 

Maar voor dit alles misschien belangrijke vraag wil je een pup of al volwassen hond? Pup: heb je de tijd om deze op te voeden? Eerste weken zijn het net baby's en de eerste maanden hebben ze je aandacht natuurlijk nog vaker nodig dan normaal. 

 

Zorg jij voor de hond alleen? Aantal puntjes die je niet moet vergeten; Gaat het je financieel allemaal lukken? Aanschaffen een hondje met stamboom en goede komaf kost nu eenmaal iets meer, maar dan heb je wel in ieder geval een hondje van goede komaf. Spulletjes, brokken, dierenarts enz. stiekem brengt het allemaal wat met zich mee. Misschien denk je nu ja dit komt allemaal wel, deze dingen zijn ook belangrijk in de keuze van het ras. Even simpel voorbeeld een chihuahua kost natuurlijk minder aan voer dan een rottweiler.

 

Denk eerst dat je even in kaart moet brengen, wat wil/verwacht jij van de hond. wat kan jij de hond bieden. Wat wil ik er aan besteden: geld en natuurlijk tijd. Als je dit weet voor jezelf dan pas kan je nadenken over de rassen die aan je lijstje voldoen! Kost even tijd maar zo maak je wel de juiste keuze natuurlijk :) En dan willen hier genoeg mensen vast wel met je mee denken wat een geschikt ras is! 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Elke rashond ( behalve de klasse gezeldschapshonden) zijn gefokt met een taak dus daar moet je toch iets mee doen. Gezeldschapshonden hebben ook beweging nodig maar iets minder die "taak". Ik denk dat je het beste in die rasgroep kijkt. 

 

Hoe kan je trouwens verwachten van ons dat we rassen voorstellen, terwijl jij weinig info geeft over hoeveel uur en dergelijke je tijd hebt voor je hond. 

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Hier ben ik weer met mijn galgootjes! Al eens gedacht aan een Spaanse galgo? Je redt een hond, je krijgt ongelooflijk veel liefde terug, ze zijn superlui het merendeel van de tijd, en als je ermee op pad gaat, heb je een trouwe vriend/vriendin bij. Ze gaan goed met alle honden (ook als je er tegenkomt).

Iedereen denkt dat je veel plaats moet hebben voor zo'n hond, wel, dat is niet echt het geval.

Als je op tijd en stond naar een losloopweide kan (elke week minstens 2x) en je kan elke dag enkele keren wandelen (aangelijnd!!!), dan is zo'n windekind geen probleem. Een grote tuin is natuurlijk meegenomen.

 

Enne... je kan niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van 1 hond!

 

En zelfs als eerste hond zijn het schatten! Je hoeft er eigenlijk maar weinig voor te doen, wel uiteraard veel geduld hebben, ze afleren van alle eten te pikken, ... Ik ken verschillende mensen die een galgo hebben geadopteerd als eerste hond en ik kan alleen maar zeggen dat dit bij iedereen heel goed loopt. De ene hond is snel aan alles gewoon en bij de ander duurt het even, maar een lieverd die goed is met kinderen, die super omgaat met andere honden en die je superdankbaar is, krijg je sowieso!

 

Extra voordeel, maar niet echt van belang: zo'n hond adopteren kost echt veel minder dan een hond kopen! Wij betaalden 240 euro en kregen een volledig gevaccineerd, onderzocht, tanden schoongemaakt, gesteriliseerd exemplaar, Naaltje!

Volgende forumvraag: Tips voor een ras?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^