Teefje extreem gefocust op reutje? Wat te doen met dit gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jaimjaim

honden foto van jaim

hallo allemaal

 

wij hebben 2 hele lieve hondjes. Een reutje en een teefje. Beiden evenoud, 2,5 jaar. Het reutje hebben we sinds pup en het teefje nog niet heel lang. Zij is naderhand erbij gekomen. Het gaat super dus de twee. Teefje is wel erg dominant naar het reutje. Maar het reutje maakt dit niet uit. Soms moeten we hem even helpen aangezien hij nooit wat zou doen en compleet over zich heen laat lopen.

 

nu doet zich het volgende vaker voor, als we buiten in het veld lopen en ze mogen beiden los. Dan is het teefje altijd erg gefocust op het reutje. Het reutje is wat langzamer als het teefje, dit omdat het reutje altijd overal heel lang wilt snuffelen en overal 4x moet plassen (jullie herkennen het wel). Het teefje is wat sneller en loopt dus altijd wat meer bij mij of verder vooruit.

.Zodra ze merkt dat het reutje achter blijft, blijft ze staan en gaat ze zich compleet focussen op hem! Ze blijft hem in de gaten houden tot hij weer verder loopt en naar ons te komt. Vervolgens maakt ze een spurt naar hem toe en "valt ze hem aan". Ze hapt dan ook echt naar zijn nek. Ik denk niet dat ze echt bijt maar we merken aan het reutje dat hij het echt niet leuk vind. 

 

Ik heb haar al een paar keer gecorrigeerd maar ze luisterd niet. Het reutje durft soms niet eens door te lopen omdat hij weet dat zij zo op hem af komt gevlogen. 

Ik heb haar al aan de lijn gepakt  en hem los. Dan doet ze hetzelfde. Ze blijft hem zoeken en focust zich compleet op hem. Als ik haar dan zeg dat ze moet doorloop draait ze als het ware steeds rondjes om haar as om toch hem in het beeld te houden. 

Ik heb ook geprobeerd om haar af te leiden met koekjes, dit duurt 2sec en dan is ze weer gefocust op hem. Ook ben ik eens voor haar gaan zitten zodat ze hem niet meer kan zien.  Dan probeert ze alle manieren om hem toch in beeld te krijgen,onder door kijken, naast me proberen te kijken enz.

 

hoe kan ik dit gedrag het beste afleren? En waarom doet ze dit precies? Soms vliegt ze hem echt aan als een piranha. 

Ik wil ze het liefst beide los hebben, vind het ook sneu om haar niet los te doen en hem wel. Maar het reutje vind het soms echt niet meer leuk waardoor ik geen keus heb.  

 

Iemand tips? 

Overigens doet zich dit binnen niet voor. Wel merken we dat ze snel jaloers is als hij bv even aandacht krijgt en zij niet (dan "jaagt" ze hem als et ware ook weg) maar dit is binnen redelijk goed te corrigeren. 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik zie het eigenlijk als een uitdaging tot spelen. Hier doen ze precies hetzelfde buiten. Binnen ook wel eens, maar binnen mag niet gespeeld worden. Maar op zo'n moment staren ze naar elkaar, staan beide doodstil en in één keer "vliegen ze elkaar aan". Happen in de nek is ook een vorm van spelen bij bepaalde hondenrassen. Nu is wel het verschil, dat ze het hier beide leuk vinden en er beide aan mee doen. Soms heeft onze teef last van haar rug en dan wil ze niet spelen en dan kan de reu wel eens geïrriteerd raken. Dan kappen wij hem af. Dus dat zou ik ook doen als ik jullie was. Zodra je merkt dat je reutje het niet leuk vindt of misschien zelfs eng vindt, het teefje afkappen en ja, desnoods gelijk aanlijnen.

honden page profiel Bert NieuwenhuisBert Nieuwenhuis 3 doggies

Die twee hebben toch een band met elkaar als ik dit verhaal lees. De reu zou best wat achter mogen blijven van zijn vriendin, maar ze wil hem wel op  tijd weer opeisen. Daarom houdt ze nauwlettend in de gaten of hij er al aankomt. Dan is voor haar alles weer op z'n plaats. Maar als hj te lang onderweg blijft treuzelen, vindt ze het welletjes en pakt hem, overigens met goede bedoelingen, even in het nekvel. Zo van: ben je daar eindelijk. En op die overbezorgdheid  zit meneer nu echt niet te wachten. Hij laat merken: laat me toch even met  rust, ik ga mijn eigen gang en ik kom uiteindelijk toch wel weer bij de groep. Dit zijn dan ook geen gedragingen om je bezorgd over te maken. Wil je toch niet dat dit onderweg gebeurt, dan zou je de situatie om kunnen draaien. In plaats van het teefje aan de lijn, de reu aan de lijn. Hij heeft dan minder kans om achter te blijven en het teefje hoeft dan niet meer te 'hoeden'. Wat dan nog wel kan gebeuren is dat ze om jullie heen gaat cirkelen om zo zijn aandacht te trekken. Maar dan wordt het een kwestie van gewoon doorlopen en daar geen aandacht aan schenken, tenzij het de reu begint te vervelen en dan zal hij haar zeker op haar plaats zetten. Dit komt goed, al vergt het wat tijd en geduld van de baas/bazin.

honden page profiel Daven Daven 3 doggies

honden foto van Daven

Ik ga met Bulleke mee en zie hier ook geen kwaad in en denk dat je teef wil spelen /uitdagen en in haar enthousiasme wat bijt .Gebeurd hier dagelijks  Ik zou me er niet teveel mee bemoeien tenzij je echt merkt dat de reu het niet meer leuk vind .(na een tijdje )Dan corrigeer je je teef met een neej (of wat ze gewend zijn ) en stuur je haar weg als ze hem verveeld. Mocht je dit niet lukken dan ga ik met Bert mee en zou ik ook de reu aanlijnen  Ik heb hier ook een die achterblijft als ik met 3 honden ga lopen (maar deels leeftijd /deels ras lol) Haar lijn ik ook vaker aan ,niet zo zeer om de andere honden ,maar anders schiet de wandeling niet op (stilstaande wandelaarster  )

 

Als je weer stuk gelopen hebt en haar energie is wat gedraineerd ,dan kun je het weer proberen om je reu weer los te laten ,zou het gewoon weer even laten gaan en niet te snel ingrijpen  

honden page profiel jaimjaim

honden foto van jaim

Zo had ik het inderdaad nog niet gezien. Hele duidelijke uitleg, dankjewel! 

Goeie tip ook ook hem aan de lijn te doen ipv haar. Hij is me ook een langzame haha

honden page profiel ElianeEliane

Ik kan ze niet in actie zien.

Maar toch opletten. Ik weet niet hoe lang ze al bij jullie is. Als ze echt nog maar kort bij jullie is, kan dit nog bij draaien. 

Doch zijn er ook situaties waarbij de één compleet onder de voet wordt gelopen door de andere. 

Ze moet dit inderdaad afleren en dan ga je haar gedrag moeten sturen. Je was inderdaad al in de juiste richting vertrokken, maar koekjes???? 

Een hond is een vleeseter. Als ze zich gaan focussen ga je iets beter te voorschijn moeten halen.  Neem rauwe stukjes rundsstoofvlees mee en leidt haar daar mee af. Wacht niet tot de focus er is. Zorg dat je haar aandacht daarvoor al hebt. Zie dat je steeds een stapje voor bent.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

hier wordt ook op die manier gespeeld. Als ik wel eens filmpjes laat zien aan mensen zonder honden denken ze dat ze vechten. 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als de reu niet meer durft te lopen is er geen sprake van spelen. 

En waarom zou je het laten escaleren tot de ander er echt genoeg van heeft? Tenzij je graag wil dat je hond gaat uitvallen, dan moet je daar idd gericht op gaan trainen. 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Herken het van onze herder naar de kooiker van mijn zusje. Dit is geen spel in mijn ogen. Als de reu nauwelijks meer bij je durft te komen, is dat omdat de teef jou opeist. Zij bepaalt en niet jij of de reu. 

 

Het ging bij ons beter toen de hond van mn zusje zekerder werd en geen pijn meer had (probleem rug) en liet blijken dat hij dit niet meer accepteerde. Daarbij kom ik nog met regelmaat tussenbeide als mijn zusje er is. Die dominantie in huis, bepaalt in mijn ogen ook dit gedrag tijdens de wandeling.

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Dubbel

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dit lijkt me ook niet echt spelen of uitdagen, als het reutje laat zien dat hij het niet leuk vind wordt er toch een grens overschreden.

 

Ik heb alleen geen idee hoe je dat kan oplossen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Hoe lang is het teefje er?

Laat het woord dominant maar weg, is geen karakter eigenschap.
Bedoel je zelf verzekerd? Dat lijkt me eerder je reu, die hoeft niets te bewijzen. Je teef is wellicht nog onzeker, het jaloerze gedrag: hey, ik ben er ook nog, als je hem aandacht geeft.

Wat er buiten gebeurd, ze lijkt me boos, hij loopt niet door en zij geeft hem op zn kop. Is niet haar taak om zich daar mee te bemoeien. Lijn haar aan, zo laat je haar zien, dat je reu bst wel mag treuzelen. Jij bepaalt nl de regels, niet zij.

De lijn is geen straf. Neem een lange lijn, dan kan ze toch gewoon lekker snuffelen.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik ga met de laatste reacties mee. In mijn ogen is je dametje een behoorlijke 'regelteef'. Ik zou zoals eerder genoemd daarmee ad slag gaan, vaker apart op stap zodat je reu ook het soort relaxte wandeling krijgt waar hij recht op heeft en daarnaast spelenderwijs meer vragen van je teef.

Als ze bekend is met 'zit' of 'wacht' zou ik dat van haar vragen iedere keer als ze de reu weg wilt jagen als hij aandacht krijgt van jullie. Kent ze het nog niet dan is het een leuk projectje om aan te beginnen, evt. met hand signalen erbij.

Hier wordt het iig niet geaccepteerd dat de een de ander wegjaagt/verdringt of 'verplicht te spelen'.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik ga met de laatste reacties mee. In mijn ogen is je dametje een behoorlijke 'regelteef'. Ik zou zoals eerder genoemd daarmee ad slag gaan, vaker apart op stap zodat je reu ook het soort relaxte wandeling krijgt waar hij recht op heeft en daarnaast spelenderwijs meer vragen van je teef.

Als ze bekend is met 'zit' of 'wacht' zou ik dat van haar vragen iedere keer als ze de reu weg wilt jagen als hij aandacht krijgt van jullie. Kent ze het nog niet dan is het een leuk projectje om aan te beginnen, evt. met hand signalen erbij.

Hier wordt het iig niet geaccepteerd dat de een de ander wegjaagt/verdringt of 'verplicht te spelen'. "

 Nu je het over een regelteef hebt, mijn luca net zo. Als op de club 2 honden te druk spelen naar haar zin, of een hond die los de benen neemt (even zn ei kwijt moet door het harde werken) en over een ander dendert, dergelijke dingen wilt ze gelijk corrigeren. 

Gewoon niet dus. Ze heeft zich daar niet mee te bemoeien.

Ik roep haar steeds bij me als ik zie dat ze wilt gaan regelen en nu begrijpt ze beter dat zij het niet hoeft te doen.

 

 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ja Suzanne,  Ten is/kan ook een behoorlijke 'regelneef' zijn als je hem zijn goddelijke gang laat gaan. Nu is het een beetje van Ten en een beetje (veel meer) van mij.

honden page profiel jaimjaim

honden foto van jaim

Bedanktvoor de tips. Ga er zeker mee aan de slag. 

Teefje is nu 2 maanden bij ons. Ze wilt inderdaad alles regelen. Merkte toenstraks dat ze et aan de lijn soms ook doet. Ik heb voor beide een lange flex lijn. En hij was wat aant snuffelen en wat trager. Kwam erna wel vrolijk aangerennen. Zij hield hem in de gaten en rende eerst na hem toe en rende hierna samen met hem naar voren. Zovan: "kom rennen hop hop" op dat moment vond de reu et wel leuk. Voor eventjes. Als ze et te vaak doet en echt naar de nek gaat happen vind hij het duidelijk niet meer leuk. 

Volgende forumvraag: Gentleman leader
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^