Hoe zit jullie hond in de auto?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Ik vraag me af hoe anderen hun hond in de auto vervoeren.

Ik ben nogal een zeikerd qua veiligheid schijnbaar. 

 

Vroeger ging bij ons thuis de hond altijd in de achterbak, maar dat was in de tijd dat er voor kinderen ook nog geen zittingverhogers etc bestonden.

Mijn hond gaat vaak mee in de auto, omdat ze mee naar het werk gaat 3 dagen in de week en ook in t weekend op bezoek bij familie gaat ze gewoon mee en af en toe wat uitstapjes in het bos. Mijn probleem is vooral dat ik op een vrij druk traject rij. Ik moet altijd de ring Amsterdam af en daar sta ik wekelijks in de file omdat er meerdere auto's op elkaar geklapt zijn. Ik acht de kans dus redelijk dat ik ook ooit bij een aanrijding betrokken raak. Hoe goed ik zelf ook oplet, het is hier zo enorm druk en er wordt vrij asociaal gereden. Dat is ook de reden dat ik voor mezelf meer geld heb uitgegeven aan een duurdere maar daardoor veiligere auto.

 

Nu weet ik dat bij een kop staart botsing er weinig overblijft van je achterbak, dus ik voel me er heel ongemakkelijk bij om als ik op drukke trajecten rij de hond in de achterbak te vervoeren. Dus dan is de beste optie op d achterbank in een tuig. Maar omdat ik dus een pietlut ben qua veiligheid moet het een veilig tuig en gordel zijn.

Ik weet dat plastic buckles open springen of breken als er dezelfde kracht op vrij komt als bij een aanrijding. Zelfs met 50 km per uur zijn plastic buckles al niet meer veilig. Daarnaast twijfel ik heel erg aan de karabijnen die aan die speciale hondenautogordels bevestigd zitten. Ik denk zelf dat die het ook niet gaan houden bij een aanrijding als ik kijk wat voor soort karabiners ik zelf moet gebruiker met klimmen om het veilig te houden.

 

het enige in mijn ogen echt veilige tuig dat ik tot nu toe heb gevonden is van Ruffwear, het load up harness. Deze is zelfs getest. Groot nadeel: de prijs. €100 van pup tot volwassen formaat gaat ze zeker drie of vier maten nodig hebben en ik kan ze nergens tweedehands vinden. Voor vier keer een nieuw tuig heb ik echt het budget niet. Ik wil als ze uitgegroeid is wel zo'n tuig hebben voor in de auto want dan gaat het heel lang mee.

 

Dus wat is de beste oplossing om mijn hond toch vast te zetten in de auto op een veilige manier? Toch maar even met een gewoon tuig op de achterbank?

sommigen mensen zeggen dat voorin voor de bijrijdersstoel op de grond de veiligste plek is, maar dat zie ik ook niet echt gebeuren.

Hebben jullie tips? Hoe kan ik toch het idee hebben dat mijn hond veilig zit?

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Mijn hond zit altijd op de achterbank.. Ik heb een tuig voor haar gekocht en ze zit met het tuig en de autogordel vast. 

 

Ik zat er eerst ook aan de denken haar voor, bij mij te hebben. Maar mocht ik mensen + hond in mijn auto hebben, vind ik het persoonlijk nogal raar dat bijvoorbeeld mijn oma achterin moet zitten omdat mijn hond al voor zit. 

 

Dus van pups af aan op de achterbank, aan een tuigje. Ik moet ook bekennen dat ze naar het bos (5 minuutjes rijden door het dorp) niet altijd aan het tuigje zit, puur omdat ze een hekel heeft aan tuigjes en ik haar dan die moeite wil besparen voor 5 minuutjes. Maar het is niet veilig, dus ben me ook proberen dat aan het aanleren. Altijd een tuigje om in de auto. 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

He stadsgenoot

voorin is zeker geen veilige plek!

Menig hond raakt in de problemen door de airbag

sommige moeten dat met de dood bekopen.

Vele verstandige hondeneigenaren hebben goed tuig nodig tijdens opgroeien

2e hands moet er wat te vinden zijn of te verkopen om de kosten te drukken.

Anders in een kunststof bench in de achterbak bv

flexible materiaal haalt de kracht uit de klap en voor komt vliegen en de hond zal niet snel een verwonding oplopen

die benches worden ook gebruikt in het vliegtuig.

 

goed dat je hier zo over nadenkt!

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

in autokennels.

Vaak ook gewoon los op de achterbank, vooral als ik terugkeer van iets en het lang rijden is.

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Ja, dat van de hond voorin en je bezoek achterin vind ik ook niks.

Maar ik vind t vooral zo lastig omdat t gewoon druk is op de weg en de kans op een aanrijding veel groter dan wanneer ik alleen 5 minuutjes binnendoor naar t bos ga. Voor kleine stukjes binnen de bebouwde kom zou ik me er al veel minder druk om maken.

honden page profiel RoxyRoxy 3 doggies

Wat een goed topic.

Ik vervoer pup altijd in de bench op de voor bank.

Maar ga dat nu niet meer doen

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Dit is mijn bezwaar tegen hond in een kennel in de achterbak:

Er blijft niks van over. En je krijgt je hond er ook niet meer uit.

honden page profiel IsalindeIsalinde 2 doggies

honden foto van Isalinde

Onze hond zit gewoon los in de kofferbak. Als we rijden zitten alle deuren op slot, dus de deur kan niet per ongeluk opengaan. We hadden eerst een stationwagen. Daar hadden we een rek in (dus tussen kofferbak en stoelen). Momenteel een kleinere auto, waar we dat niet in hebben zitten, maar gezien we misschien over een tijdje toch weer een grotere nemen, dan kan het rek er weer in.

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 2 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Voorin onderin zit die van mij. Weet je als je een aanrijding krijgt ongeacht voor of achter kan je hond ook gewond raken...zelfs op de achterbank. Ik vind als eigenaar dat je gewoon rustig aan moet doen tijdens het rijden en rekening moet houden dat je een levend wezen mee heb. Ongeacht als dat nu een medemens is of een dier. 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

tja, een aanrijding is toch vaak pech of mazzel hebben. hond in de kattenbak en een auto achterop, niet goed. hond voorin en dan zelf botsen, ook niet...helaas kun je het wat dat betreft nooit van te voren weten..hond naast je en je krijgt aan die kant een auto naar binnen, heb je ook een probleem. 

hier zat lola altijd gewoon voorin, naast me. of eigenlijk ligt ze altijd...

nu in de andere auto mag ze niet meer voorin, maar gaat ze op de achterbank. 

 

ik denk dat het veiligst inderdaad is met een tuig en gordelstuk op de achterbank. denk dat je dan het meeste "bots buffer" hebt, en je hond knalt niet tegen/door de ruit...

 

pipa (Gast)

Maar met een tuig zou de hond toch niet zo strak vast als wij met een veiligheids gordel vast zitten?

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Hier allebei met tuig vast in autoriemding.

Op de achterbank.

Soms voor de d.a. of in ons dorp op mij op de voorstoel.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

" Maar met een tuig zou de hond toch niet zo strak vast als wij met een veiligheids gordel vast zitten? "

 

klopt, in dat opzicht kun je het niet vergelijken nee...

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow ligt altijd op de achterbank, ze zit met een speciale hondengordel vast. Ik heb er geen speciaal tuig bij, ze draagt altijd al een tuig, dus daarmee zit ze ook in de auto.

 

 

Ik heb 1 keer een noodstop moeten maken met haar op de achterbank. Ik reed op de rotonde en daar kwam iemand wel met zó'n idioot harde snelheid op af rijden dat ik haar zo rechtdoor zag gaan (mijn auto in...) Toen ik afremde schoot Mellow tegen de rugleuning van mijn stoel aan, bijna tussen achterbank en stoel. Inmiddels heb ik een andere auto en heb ik zo'n 'hangmat' tussen de voorstoelen en achterbank, nu kan ze ook niet meer tussen bank en stoelen terecht komen in zo'n geval.

 

Een heel enkele keer zat ze wel eens los, maar na die noodstop eigenlijk nooit meer. Je kunt zelf inderdaad zó goed opletten, maar er hoeft maar íets mis te gaan...

 

Edit: die noodstop gebeurde trouwens ook gewoon in de bebouwde kom, ik zat nét 3 minuten in de auto, onderweg naar het bos (10 minuten rijden). Dus ook dan kan het mis gaan.

honden page profiel Silla en Bo & YunahSilla en Bo & Yunah 3 doggies

honden foto van Silla en Bo & Yunah

Bo zit ook met zo'n autoriem en zijn tuigje op de achterbank. Het liefst met zijn Hurtta Y tuig, dit omdat ik dan denk dat de krachten beter verdeelt worden over zijn borstkast dan met zijn "normale" Hurtta tuig mocht er iets gebeuren waardoor hij plotseling een ruk aan die riem krijgt.

 

Gisterochtend moesten we mijn ouders wegbrengen naar Schiphol met hun auto en omdat het nog ERG vroeg was, was ik even vergeten dat ik sinds kort zijn riem in mijn eigen auto heb zitten (heb mijn auto pas twee maanden, haha). Voor een keer heeft hij dus los op de achterbank gezeten maar voelde me niet heel prettig erbij.

 

Heb trouwens ook wel eens een harde stop moeten maken en toen lag Bo tussen de achterbank en mijn stoel, maar liever dat dan dat hij keihard door de auto vliegt.

honden page profiel SaapSaap 3 doggies

honden foto van Saap

Ik zou mij hond nooit in de achterbak doen, dat is juist de kreukelzone van de auto en gaat mijn hond dood met een aanrijding. Hij gaat dus op de achterbank. Ik heb een speciale hondenriem, maar heb begrepen dat dit niet veilig genoeg is bij een ongeluk. Via zooplus zijn er wel echt goedgekeurde hondenautogordels te koop, die zijn wat duurder (rond de 40 a 50 euro volgens mij), maar dan raakt je hond niet gewond door het tuigje en spring het tuigje ook niet open.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Je kan ook nog zo'n hondenrek tussen de voor en achterbank plaatsen.

Dat voorkomt dat de hond bij een aanrijding over de banken vliegt en door het raam gaat.

Volgens mij heb je zo'n hondenrek ook wel voor de achterbank, dat ze ook niet door het achterraam gaan. (hangt er natuurlijk vanaf van welke kant je wordt aangereden)

Dat wil ik zelf altijd nog aanschaffen 

 

Nu zitten de honden bij mij op de achterbank met zo'n speciaal autohondenkleed maar dat is meer dat de bank schoon blijft.

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hier zitten beide honden in de achterbak. Gewoon omdat het anders niet past! Wij zijn thuis met 5 (pap, mam, broertje, zusje en ik) en dan nog Bruno en Charlie. We rijden een Renault voor 5 personen met een achterbak waar Bruno en Charlie perfect in passen (zou nog een 3de bij kunnen )  ook in verband met het vies worden na een wandeling...dat is voornaamste reden van mams dat ze niet op de achterbank mogen ook al gaan we maar met bijvoorbeeld 2 personen weg

 

'Later' als ikzelf auto mag rijden (nog 2,5 jaar wachten... *telt af*)  zou ik graag zo'n busje willen voor 2 personen. En dan in de achterbak autobenches. Op de achterbank zijn Bruno en Charlie gewoon niet gewend en ze vinden het dan ook helemaal niets! Ze blijven niet liggen, zijn ontzettend aan het hijgen en erg onrustig. Ik zou ze dan natuurlijk ook vast kunnen zetten in zo'n autogordel, maar dan zitten ze maar zo met dwang op de achterbank

 

Kwa veiligheid...tja, zelfs ook al zou je de hond op schoot houden kan hij/zij nog gewond raken.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

zo veel schrik voor aanrijdingen zeg. ik doe 40.000km per jaar en ik heb echt geen schrik om aangereden te worden, dan zou ik wel gewoon thuis blijven hoor.

en als je pech hebt, heb je pech. Genoeg accidenten waarvan er veel meer dan enkel de koffer kapot is. Voor een aanrijding in mijn 'kont' heb ik een trekhaak laten zetten op mijn auto en ik heb gewoon een grote stevige auto, dat scheelt ook.

(nu op dit moment niet, nu heb ik een belachelijk klein vervangwagentje en daar is heel toevallig een vrachtwagen proberen over te rijden (had mij niet gezien)  Dan zou het echt niet uitgemaakt hebben of hond in koffer of op achterbank gezeten zou hebben ;) )

Mijn honden gaan gewoon in hun kennels, dat vind ik nog het veiligst, daarnaast zitten ze er soms een ganse dag in en dan is los zitten gewoon geen optie.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Bang niet, maar rekening houden met mensen die misschien niet zo goed opletten is toch niet zo gek?

Ik ben écht niet bang dat ik plat word gereden, maar mijn hond vastzetten voor het geval ik een noodstop moet maken vind ik niks geks.

 

En niet iedereen heeft het geld om 'gewoon een grote stevige auto' te rijden...

(Sterker nog, wat moet ik in hemelsnaam met terreinwagen waar 6 kinderen en 4 honden in kunnen?)

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Misschien moet ik er ook gewoon wat minder over nadenken. Maar ik vind mijn angst zelf niet irreëel aangezien ik serieus wekelijks meerdere auto's helemaal Total los langs de weg zie staan. Als ik op een minder druk traject zou rijden zou ik er denk ik minder moeite mee hebben.

 

Voor nu ben ik tot de conclusie gekomen dat de hond op de achterbank in een tuig vast gaat met de autogordel en dat ik alle in mijn ogen twijfelachtige karabijnhaken vervang door klimkarabiners :-)

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Die paar keer dat we met z'n allen naar strand, bos of oma gaan zit Bonk meestal voorin, tussen mijn benen (op de bijrijdersstoel natuurlijk). Hoewel hij nu we een station hebben vaker in de kofferbak zit, op een fleece plaid, tussen de spullen die evt mee moeten.

Ligt er ook een beetje aan wie er meegaat. Gaan we met alle 5 personen in de auto en moeten er ook nog picknick- of strandspullen mee, gaat hij meestal in de kofferbak, er is ook geen andere plek dan. Gaan we met z'n drietjes (inclusief Bonk) naar oma, gaat ie lekker tussen mijn benen. Dat vindt ik persoonlijk prettiger. Wij hebben een behoorlijke kreukelzone, en zo kan ie niet door de hele auto slingeren, aangezien wij geen tuig of autogordel hebben. Zo vaak gaat ie niet in de auto.

 

Ongelukken kunnen altijd en overal gebeuren. Je kunt het niet voorspellen, en je zult er waarschijnlijk ook niet zonder kleerscheuren vanaf komen.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Pepijn STAAT op de achterbank, in zijn tuig en zijn tuig zit vast aan de autogordelklem.Zijn riem heeft hij ook nog aan.

Hij heeft  wat bewegingsruimte, kan links en rechts van de bijrijdersstoel kijken, want hij kijkt graag mee.

Ook heb ik, net als Mellow, een autodeken die van de hoofdsteunen van voorstoelen naar achterbank loopt. Daardoor kan hij niet tussen de stoelen door of van de bank vallen. De autodeken is van de Lidl, bevalt uitstekend en is ik meen volgende week weer daar te koop.Op de autodeken ligt ook nog een tuinstoelkussen voor 't comfort...

 

 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Mijn pup zit in een autostoel.Hij blijft redelijk klein van formaat dus hopelijk kan hij er heel lang mee doen!

 

Het is een verhoogde mand waarbij je de autogordel door de mand steekt en hij hangt ook nog vast aan de hoofdleuning.de hond zit met een halsbandje vast aan een rekker in de mand.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" De autodeken is van de Lidl, bevalt uitstekend en is ik meen volgende week weer daar te koop.Op de autodeken ligt ook nog een tuinstoelkussen voor 't comfort...  "

In mijn vorige auto had ik een gewone (rugleuning en zitting) autodeken, mijn vriend had wel zo'n tussenhang-ding (zo zal ik het maar even noemen). Die kwamen allebei van de Lidl, zijn ook beiden nog in goede staat (al gebruik ik de mijne niet meer).

Mijn tussenhang-deken is van de Action, kostte maar liefst 5 euro en de rits was na een maand al uitgescheurd (en weer dichtgemaakt met naald en draad ) en er zit een gaatje in.

Ligt ook wel altijd een kussen op, dat ligt wat lekkerder.

 

Volgende week dus zéker even bij de Lidl kijken  

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Wij wisselen, omdat we willen dat hij het op beide manieren kan.

 

Soms zit hij met een tuigje op de achterbank met zo'n zelfde tussendeken van de action als mellow. 

 

Maar andere keren zit hij in de fietskar (zonder wielen dus eigenlijk een soort reisbench dan) in de achterbak. Met de tussenstoel naar beneden geklapt. Zodat we hem wel in de gaten kunnen houden. 

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^