hoe lang wandelen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

gwendolyn (Gast)

Hallo  Mijn pup is nu 17 weken oud, geldt de regel van het aantal weken = aantal minuten wandelen nog steeds?Vanaf wanneer kan je langer gaan? ()tis een golden retriever  Groetjes

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Meestal houden mensen deze regel aan tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden: 

 

leeftijd van hond in maanden x 5 min. = aantal minuten per wandeling

 

In jouw geval zal dat dus betekenen: 4 (maanden) x 5 (min.) = 20 min. per wandeling 

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Gewoon lekker gaan wandelen met je pup. Ze raden inderdaad max 20-30 minuten aan per wandeling voor de leeftijd van je pup. Je mag echter gerust 4 à 5 keer per dag gaan wandelen.

 

Als je pupje echter tekenen van vermoeidheid begint te vertonen voor de 20 à 30 minuutjes om zijn maak je best minder lange wandelingen. De frequentie is meestal niet schadelijk maar een jonge pup te lang aan een stuk laten lopen is niet aan te raden.

 

Probeer ook gerust de ondergrond af te wisselen waarop je pupje wandelt. Dit kan variëren van zand, steen, gras, heuvels, bergjes tot gewoon de stoep. Zo leert hij ook meteen te wennen aan verschillende texturen onder zijn pootjes en leert hij weer een nieuw deeltje van de wereld kennen.

 

Veel plezier met je kleine pup.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Wat Iris zegt. Ik hebdie regel zelfs gedaan tot bijna 12 maand

Anoniem (Gast)

De Puppywalk: " Het uitlaten is een feestje met name wanneer we'm loslaten. Jammer dat we nog zo rekening moeten houden met de weken/minuten verhouding"' schreef laatst een van onze puppeneigenaren die dit advies kreeg van de hondenschool. Om maar even de knuppel in het hondenhok te gooien. Het kan ook anders!

Het zoveel minuten-lopen vs leeftijd pup is niet alleen een onduidelijk gegeven maar is ook wetenschappelijk nergens op gebaseerd. En toch houdt iedere hondenschool dit aan…waarom? Omdat men misschien niet de ervaring heeft van meerdere pups begeleiden of misschien omdat het zo geleerd is en niemand ooit de moeite heeft genomen dit verder uit te zoeken. Wat is er nu dan wel mogelijk en wat kan je wel en wat kan je niet doen met een pup qua beweging. Het verschil is heel simpel en zit namelijk hierin: De ene wandeling is de andere niet. En het probleem is ook dat dit advies geen onderscheid maakt in wandeling op straat en een wandeling in het de vrije natuur. Wij splitsen namelijk het wandelen aan de (lange) lijn en de vrije spel/wandeling (puppywalk) in het bos.

Ik zal proberen het wat duidelijker uit te leggen
Je hebt 1. een aangelijnde wandeling op straat, in de buurt, in dorp stad etc. Het doel is hiervan om van A naar B te gaan. Of om de hond rustig te laten wennen aan de lijn, te laten snuffelen en sociale contacten op te doen. Om de hond een plasje te laten doen. Om te wennen aan verkeer, andere mensen, honden. Voor deze wandeling is het advies van de minuten/leeftijd pup juist. Een pup kan nog niet zo lang wandelen en zich concentreren, krijgt heel veel te zien onderweg en moet de tijd krijgen om dit op te nemen en te verwerken. Vandaar dat deze wandeling ook langzaam opgebouwd dient te worden.

Wandeling 2. Een vrije wandeling (niet aangelijnd) is een heel ander verhaal. Juist voor pups is dat vrije spel ontzettend belangrijk. Niet alleen voor hun mentale ontwikkeling maar ook voor de fysieke ontwikkeling, spieropbouw, balans en coördinatie. En wat verstaan wij onder vrije wandeling. Een vrije wandeling met een pup betekent niet eerst naar het bos of park wandelen en daar nog een half uur rondlopen. Nee, een vrije wandeling is waarbij je vanuit huis met de auto naar een rustig bos rijdt. Daar laat je de pup eruit om samen een puppywalk te gaan doen. Dat kan zijn dat jij rustig op een bankje gaat zitten en gebruik maakt van de natuurlijke nieuwsgierigheid van de pup en hem in zijn tempo de omgeving laat verkennen. Je kunt een stukje lopen en de pup vrolijk mee laten huppelen. Of snoepjes verstoppen onder een paar blaadjes of op een lage boomstam. Op deze manier gebruiken de pups hun spieren op een hele natuurlijke manier en dat zal bijdragen in een betere coördinatie en spieropbouw. Hij zal zijn neus nog beter leren gebruiken als je in het bos zoekspelletjes doet en een mooiere verrijkte omgeving dan in de natuur is er niet volgens ons. Overigens kan je ook een langere lichte lijn (3-5) meter achter de pup aan laten slepen als je hem niet los durft te laten.

Wat is dan het verschil: Je kan het vergelijken met het spel van kleuters. Die vinden het heerlijk om in de zandbak te spelen of op schoolplein te voetballen of op straat te steppen (ik noem maar wat) Dat kunnen ze ook rustig een uur volhouden. Maar neem een kind van 4 jaar en laat deze aan de hand van de moeder een wandeling van 30 minuten maken, en daarna nog boodschappen bij Albert Heijn, grote kans dat hij na 5 minuten al huilend aan de arm van mams hangt. Dat is dus niet de bedoeling.

We willen met dit artikel de nuance aanbrengen in de adviezen over wandelen met je pup. Maar het belangrijkste advies hierin is om naar je hond te kijken. Wat kan hij aan en wanneer zijn er teveel prikkels. Er zijn honden die veel energie hebben en het ook echt nodig hebben om elke dag lekker naar het bos te gaan. En er zijn honden die het wel prima vinden om een zoekspelletje in de tuin te doen. Kijk naar de situatie in je gezin, hoeveel drukte is er, hoeveel activiteiten onderneem je overdag, zijn er voldoende rustmomenten, slaapt de pup voldoende (en dan niet een half uurtje maar paar uur achter elkaar etc, Ieder gezin en de omstandigheden hierin zijn anders en iedere hond is een individu. Zoek de balans op in jullie leven dan komt het zeker goed.

Volgende forumvraag: Hond alleen laten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^