Welke hond past bij mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Wendy (Gast)

Hallo,   Waarschijnlijk krijgen jullie deze vraag maat al te vaak; Welke hond past nou bij mij? Ik ben al bijna 6 jaar bezig met 1 bepaald ras, de Australian Shepherd. Maar nu het steeds iets dichterbij komt begin ik meer en meer te twijfelen of dit wel echt het ras voor mij is. De ene keer heb ik iets van; ik ben er al zo lang mee bezig, ken heel veel fokkers en alles wel van dit ras, waarom nu nog wisselen? Maar aan de andere kant twijfel ik gewoon heel erg of ik dit ras wel kan bieden wat het nodig heeft. Wat ik zoek: Een middelgrote hond Een hond met middel-lang haar (geen kort haar) Een hond die graag mee gaat wandelen, het leuk vind om met mij te trainen (behendigheid, flyball, speuren) Maar ook een hond die prima een (paar) dag(en) met 3-4 rondjes van 30 minuten uit de voeten kan Een hond die niet al te waaks is (aangezien de hond met mee zal gaan naar het werk en ik achter de receptie werk) En dan misschien een wat rare; een hond die niet zo'n fan is van modderplassen ed. Ik woon nu in een woning waar ik geen plek heb waar de hond makkelijk even kan opdrogen oid voor het echt in huis komt. Ik vind het niet erg wat extra te stofzuigen maar het moet ook niet 1 grote zandbende zijn in huis Wat ik absoluut niet wil: Zoals gezegd, geen kortharige Geen dogachtige, daar houd ik gewoon niet zo van Geen onwijs doorgefokte hond met allerlei erfelijke aandoeningen (zoals de prins charles spaniel) Uiteraard ga ik zodra ik echt een ras weet op zoek naar een erkende fokker Geen hele kleine hond (formaat sheltie bijvoorbeeld "ken net" Geen hele grote hond (formaat golden retriever vind ik al flink aan de maat)   Ik heb de honden encyclopedie van Esther Verhoef hier thuis en al helemaal doorgebladerd maar ik ben nog geen ras tegen gekomen waarvan ik echt dacht: JA DIE! (behalve dan de aus :( ) Iemand tips?  

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Mijn mening:

 

Als je zeker weet dat het ras bij je past, waarom dan niet? Ik bedoel, je geeft zelf aan dat je al jarenlang bezig bent met de Aussie, dus je weet hoeveel uitdaging het ras nodig heeft. Wij kunnen natuurlijk moeilijk achter onze computer beoordelen of dat genoeg is  Mocht je twijfelen, zou je voor de showlijn kunnen kiezen. Die schijnen vaak net wat gemakkelijker en sneller voldaan te zijn dan de werklijn.

 

Een ander ras dat direct bij me op kwam was de Border Collie (de showlijn). Ook actief en intelligent, vaak net wat minder koppig dan de aussie. Maar ja, het ras moet je natuurlijk wel aanspreken en vaak houden de aussie-liefhebbers niet zo van Borders en andersom haha! 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Citaat: Een hond die niet al te waaks is (aangezien de hond met mee zal gaan naar het werk en ik achter de receptie werk) 

 

De Aussies die ik ken zijn wel vocaal. Ze hebben een harde blaf en gebruiken die veel. Ik denk dat dit ook deels aan de opvoeding ligt, maar dat weet ik niet zeker.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ja, de hond die ik heb, die voldoet aan al je eisen. 

De Barbet.

 

Een krulvacht die je net zo kort of lang kan houden als je wilt.

Middelgroot, gewicht is gemiddeld 19 a 25 kilo.

Heel erg sociaal met mens/kind/dier, mijn hond is echt de grootste mensenvriend je maar kan voorstellen.

Niet waaks, maar wel baasgericht en blaft ook wel bij onraad. (maar daar houdt het dan wel mee op).

Sportief maar in huis rustig en kalm, geen nervositeit of agressie zit er in het ras.

Hond is allround, ik heb met Black jachttraining gedaan, detectie (speuren) en we doen ook behendigheid.

Het maakt niet uit wat je met hem doet, alles wil en kan hij.

Hij is dan wel een waterhond, maar hij gaat echt niet zomaar het water in, alleen als ik er iets ingooi, rollen in plassen is gelukkig ook niet zijn ding.

Het is een gezond ras, dat vond ik ook belangrijk.

Dit is dan mijn hond:

 

 

 

Als ik jouw vraag lees denk ik heel eerlijk bij mezelf: Ik zou lekker nog geen hond nemen.

Je eisen spreken elkaar tegen. Zo is er volgens mij geen enkele hond die een lange wandeling geweldig vindt maar het ook niet erg vindt om een paar dagen niets te doen (mijn persoonlijke mening daarbij is dat je dat laatste sowieso geen enkele hond aan moet doen, elke hond wil actief gehouden worden).

Een Border Collie bijvoorbeeld kan wel 100km per dag lopen. Die ga je niet heel gelukkig maken met 3 km op een dag....

Maar dit is volledig en alleen mijn mening

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Pfoe ja lastig, ik weet niet zeker of een aussie genoegen neemt met aan paar dagen alleen maar blokjes om, ik denk dat ze wel wat meer nodig hebben, vooral in de puppy/puberteit dan , maar daar zal vast nog wel iemand anders raad op weten :) 

 

Maar je verhaal klinkt wel bekend. Ik zelf was helemaal weg van de border collie en wou graag ook behendigheid en gehoorzaamheid doen. Maar de border dat is ook zo'n intensief ras en ik kwam er eigenlijk zelf al op uit dat ik dit ras niet kon bieden wat hij nodig had, helaas. Uiteindelijk ben ik na lang lang laaaang zoeken zelf uitgekomen op een silken windsprite, een hondje wat het goed doet op de hondenschool en enorm graag traint maar thuis lekker de hele dag op de bank hangt, misschien dat dat ook iets voor jou is. Fan van modder is ze trouwens zeker niet, sterker nog als het regent krijg ik haar de deur niet uit! Ook totaal niet waakzaam.

 

Verder denk ik aan een vlinderhondje, maar die vind je dan te klein denk ik. En inderdaad de sheltie is ook een geweldig ras om mee te sporten, maar dat zijn wel blafkonten hoor, misschien niet al te handig voor achter de receptie. Of misschien een poedel? Dat zijn ook echt hele leuke honden.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Als ik jouw vraag lees denk ik heel eerlijk bij mezelf: Ik zou lekker nog geen hond nemen.
Je eisen spreken elkaar tegen. Zo is er volgens mij geen enkele hond die een lange wandeling geweldig vindt maar het ook niet erg vindt om een paar dagen niets te doen (mijn persoonlijke mening daarbij is dat je dat laatste sowieso geen enkele hond aan moet doen, elke hond wil actief gehouden worden).
Een Border Collie bijvoorbeeld kan wel 100km per dag lopen. Die ga je niet heel gelukkig maken met 3 km op een dag....
Maar dit is volledig en alleen mijn mening "

 

Dan heb je mijn hond nog niet ontmoet :) 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"  
Dan heb je mijn hond nog niet ontmoet :-)  "

 

En Black ook niet.

Hij is echt wel een werkhond waar je wat mee moet doen.

Maar als je dat ook doet, en af en toe een paar dagen wat minder, daar ligt hij echt niet wakker van.

Dat is natuurlijk anders als het andersom zou zijn, af en toe iets doen met de hond en de rest van de dagen heel weinig.

Dan zou je inderdaad naar een heel ander type hond moeten zoeken.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Ik twijfelde zelf ook een tijd lang over een border of aus maar heb toch besloten om op zoek te gaan naar 'een tandje minder' maar toch nog actieve (werk)hond en uitgekomen bij de Schotse herdershond Amerikaanse lijn.  Ik ben onwijs blij dat ik die keus gemaakt heb. Misschien is dat ook wel wat voor jou. Die van mij is wel gek op modderplassen whaha :-P. De aussies die ik ken zijn top werkhondjes, wel waaks en fel/pittig. Als je echt een aus wilt zou ik voor een aus gaan. 

Hier een foto van een amerikaanse lijn (niet mijn hond):

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Of een Nova scotia duck tolling retriever?

Volgende forumvraag: Boelab puppy aanschaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^