Border collie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hallo iedereen :-) Een beetje een lang verhaal hoor! Maar ik hoop dat jullie kunnen helpen.   Zoals de titel al zegt zit ik er over na te denken om een border collie aan te schaffen. Ik heb op dit moment al een hond,maar ik merk dat ik met haar niet alles kan doen wat ik zou willen doen. Ik wou heel graag zowel behendigheid als gehoorzaamheid doen (dus 2x per week hondenschool) en lekker met haar het bos in of naar het strand in het weekend. Nu is dat niet zo uitgepakt als gepland, ze is namelijk echt extreem lui, bij een wandeling is ze na 20-30 minuutjes alweer aan het sjokken en de trainingen vond ze alleen het eerste kwartiertje echt leuk terwijl die elk een uur duren. Ik kon duidelijk zien dat ik haar daar geen plezier mee deed, dus zijn we daar ook al mee gestopt.   Nu wou ik eigenlijk al een border collie als eerste hond, aangezien ik wel veel met mijn hond wil doen, maar iedereen raadde mij dit af omdat het echt geen beginnershond zou zijn en je echt uren per dag aan het werk moest zijn met de hond, dit schrok mij toen af. Nu wil ik binnenkort dus een 2e hond aanschaffen en ik vroeg mij af, hoeveel werk is een border collie nu echt? Zijn er hier eigenaren van border collies? Hoe ziet jullie gemiddelde dag eruit? zijn jullie echt zo enorm veel met de hond bezig?   Ik zou heel graag jullie ervaringen horen :-) Alvast bedankt!     

Anoniem (Gast)

Oei, al mijn enters zijn verdwenen, nu is het al helemaal zo'n lap tekst... Sorry! 

honden page profiel MiniMaxiMiniMaxi

honden foto van MiniMaxi

Ik heb zelf geen border maar zie wel borders om me heen. Hier zit flink verschil in. De border die een rondje rond de singel krijgt loopt altijd alleen maar te blaffen en trekken enz. 

De border die veel aandacht een geestelijke stimulans krijgt is een leuke sociale hond. 

Waar je vooral rekening mee moet houden is dat ze uitdaging nodig hebben. Zowel lichamelijk als geestelijk en ook hier zal het per border schelen. En erg belangrijk consequentie  

Ikzelf heb een aussie. Deze zijn net iets rustiger dan een border in mijn beleving maar daar geldt ongeveer hetzelfde voor. (Indien ik fout zit hoor ik dit graag)

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

De Border Collie heeft uitdaging nodig. Dit kan door een hondensport te beoefenen (behendigheid, frisbee, flyball, gehoorzaamheid, etc.), maar ook door thuis hersenwerk te doen (snuffelmat, trucjes, etc.). Het is dus al positief dat je dit graag wilt gaan doen!

 

Persoonlijk vind ik dat er een groot verschil zit tussen de werklijn en de showlijn van de Border Collie. De werklijn wordt veel gebruikt bij het schapendrijven, terwijl de showlijn meer als huishond wordt gefokt. Let op: een showlijn heeft óók uitdaging nodig! Het is en blijft een Border, maar ze zijn naar mijn mening net wat relaxter dan de werklijn.

 

Ik heb een week op een volle werklijn gepast. Hij was ontzettend lief en aanhankelijk, maar had ook een gigantisch drijfinstinct. De showlijnen die ik heb ontmoet waren ook erg knuffelig en goed in sport, maar net wat rustiger dan de werklijn. De showlijnen waren sneller voldaan en namen zelf hun rust, terwijl je de werklijn echt moest dwingen om te stoppen, anders blijven ze doorgaan tot ze neervallen.

 

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Tja, ik denk dat dit per Border Collie verschilt. Sommigen zullen 2x per week sporten en verder alleen wandelen. Anderen zijn dagelijks met hun hond uren bezig voor de hondensport en/of hersenwerk. 

 

Misschien kun je eens een afspraak maken met een BC-fokker? Zij kunnen je alles vertellen!

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

ik train met beide border 3 keer per week obedience.

en 2 keer per week frisbee.

 

en ik heb een 100% werklijn en een niet zo'n werklijn.

en beide zijn ongelofelijk leuk. en druk. en gek. en kunnen niet stil zitten.

en het is veel werk. maar ik vind het fantastisch en heb ruimte voor een 3e.

waar ik wel echt op zou letten is waar je je hond koopt.

en bedenk ook dat een hondenschool ook een zomer stop heeft...

en dat je vanaf jongs af aan dat drijven moet afleren altans op dingen die geen wol hebben.

want drijven mag alleen bij schapen. (of loop eenden fzo)

geen fietsers, joggers, andere honden, kleine kinderen en schaduwen op de muren.

 

Anoniem (Gast)

Bedank voor jullie reacties! Ik had me al aardig in de border verdiept, ik weet inderdaad dat er een werk, sport en showlijn is en natuurlijk halen we als het erop aankomt een pup van geteste ouders bij een fokker  waar we vertrouwen in hebben. Dat een border zowel mentaal als fysiek moet worden bezig gehouden dat weet ik ook, naast de behendigheid en gehoorzaamheid heb ik hier ook een snuffelmat, dog tornado, wobbler en kleine agilitt set die liggen te verstoffen, dus uiteraard wil ik daar eens goed gebruik van gaan maken :-) maar de vraag blijft toch een beetje, hoe ziet een dag met een border eruit? Team border lolly, jij traint heel veel met je honden las ik, hoeveel ben je voor de rest op een dag nog met je honden bezig? En ik vroeg mij ook af, stel dat ik eens ziek ben en minder kan doen een paar dagen, heb ik dan gelijk een stuiterbal in huis? :-) 

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Borders hebben inderdaad uitdaging nodig.  Zowel fysiek als mentaal. Ik geef toe, ik ga niet elke dag wandelen met Sky. We gooien wel elke dag een bal in de tuin en trainen vaak, maar je merkt dan toch dat ze die wandeling mist. 

Een BC pup is inderdaad handen vol. Ze zijn enorm actief, zelfs te actief voor wat ze soms aankunnen. Daarom dat je ze vaak benchrust moet geven. Binnen is Sky hier en ik denk meerdere Borders rustig. Het hangt ook af qua opvoeding natuurlijk. 

Qua karakter is er verschil qua border. Er zijn borders waar je eens hevig tegen kan staan brullen en zich na ongeveer 5 sec. daar niets meer van aantrekken en er zijn borders die het na 1 dag nog niet zijn vergeten en die je echt letter kapot kan brullen. Sky hier is een sterk karakter en al geluk dat ik dit ook heb anders had het helemaal anders gelopen. Normaal als je bij een goede fokker gaat, gaat die ook meer uitleg geven en kan die, als d epups geboren zijn, de beste pup aan jou karakter linken. Als je consequent bent in opvoeding en je kan hem zijn dagelijkse uitdaging zowel fysiek als mentaal geven, dan is de border helemaal geen moeilijke hond. 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Ik begin in de ochtend met 

Of een wandeling waarbij er los gelopen wordt. Ongeveer 7 km. 

Of op het veld met de frisbee. Zeg 15 min per hond en dan nog gewoon lekker lopen

Of met de step en dat is ongeveer 10 km.

Dan moet ik toch echt werken. Mijn man is thuis maar die doet niets met de honden behalve laten plassen.

Ze krijgen van mij iedere dag iets leuks om te doen. (Sloop doos of kongs)

Als ik thuis kom ga ik wandelen. En daarna klaar maken voor de trainingen. Behalve dinsdag avond dan doe ik me boodschappen en kijken we samen film of werken we in de tuin.

In het weekend  heb ik zo goed als iedere dag wedstrijden. Bij geen wedstrijden hebben we extra frisbee training. Of gaan we iets bijzonders doen zoals dagje dierentuin of strand.

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Als ik ziek ben gaat het hier 3 dagen goed. Ben ik langer ziek dan komt er een hondenuitlaat maar dat gaat steeds fout dus ik heb de laatste keer een vriendin laten trainen. 

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*


In het weekend  heb ik zo goed als iedere dag wedstrijden. Bij geen wedstrijden hebben we extra frisbee training. Of gaan we iets bijzonders doen zoals dagje dierentuin of strand. "

 Ooh nog een wedstrijd fanaat!  Speel je in België of Nederland? (Sorry even totaal off -topic) 

honden page profiel MickeyMickey

honden foto van Mickey

Wij hebben een border die een mix van show en werklijn is. Thuis is Mickey heel relaxed, ontzettend lief, geduldig en gehoorzaam. Een knuffelbeest. Buiten wil hij niets liever dan achter ballen en frisbees aanrennen.

 

Hij kan goed alleen zijn en het komt ook af en toe wel eens voor dat hij alleen tussen de middag door "de hondenuitlaatmevrouw" even wordt uitgelaten en voor de rest van de dag in de bench zit. Ook als ik thuis ben overdag, zit ik boven te werken en ligt Mickey beneden in z'n mand. Mocht dit te vaak gebeuren, dan gaat hij zich vervelen en krijgt hij sloopneigingen.

 

Omdat Mickey nog jong is, hebben we nog geen fysiek zware sport met hem gedaan, intussen is hij oud genoeg voor behendigheid. We hebben wel dingen geprobeerd als treibball en schapendrijven maar dat verveelt hem snel en hij is snel afgeleid. Zijn talent ligt meer bij het hard lopen, fysieke kunstjes doen, snel reageren.

 

Een dag is voor hem over het algemeen vrij rustig:

In de ochtend wordt hij even een kwartiertje door mijn man uitgelaten, als ik beneden kom doe ik meestal even een spelletje met hem: even 10 minuutjes met de bal door het huis rennen, elkaar achterna zitten. Na mijn ontbijt ga ik naar mijn werkkamer boven en gaat Mickey al automatisch zijn mand in.

Rond lunchtijd maken we een wat langere wandeling: 30 tot 45 minuten, de bal of frisbee gaat dan altijd mee zodat Mickey z'n energie kwijt kan. Soms gaan we met de fiets naar het bos, dan zijn we nog wat langer weg.

In de middag ligt hij weer alleen beneden in de keuken, rond etenstijd gaat mijn man nog even met hem weg en afhankelijk van hoe druk we het hebben, zitten we 's avonds boven te werken of beneden voor de tv. Met Mickey doen we 's avonds ook vaak nog een balspelletje, leren we hem wat nieuwe kunstjes of laten we hem snoepjes zoeken. Voor het slapen gaan nog een blokje om en daarna staat hij met z'n kong al klaar omdat hij die altijd met wat smeerleverworst mee z'n bench in krijgt.

 

Voor zover we dat kunnen beoordelen is Mickey een blije hond die geen beweging of uitdaging tekort komt. Het is geen typisch werkhondje zoals we die ook gezien hebben, hij heeft niet die hele sterke focus op drijven. Maar ja, zoals al eerder gezegd: er zijn heel veel verschillen.

Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat doen!

honden page profiel Brit & LuupBrit & Luup

honden foto van Brit & Luup

Deels is ook maar net aan wat je je hond aanwent om te doen.

Hier neem ik op wandelingen geen bal meer mee aangezien er dan niet meer gesnuffeld wordt, het is erg belangrijk dat je hem niet van jongs af aanwent om contstant iets te gooien.

Mijn ex-asielhond werd constant vermaakt en dat vloog achter elk takje & dennenappel aan dat je per ongeluk met je schoen aanraakte.

Het is erg belangrijk dat ze ook leren om rustig te zijn. Mijn bc is in huis erg rustig maar staat 100% voor me klaar wanneer we even gaan trainen/spelen o.i.d.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Hier drie borders en een heeeeeeeeleboel borders in mn vriendenkring ;) 


Het is deels wat je ze aanleert, en deels hoe energiek ze van zichzelf zijn. De ene border heeft meer "werk" nodig dan de ander. Mijn borders zijn gewend om  ongeveer om de dag iets te doen. Dus dat kan zijn: behendigheid, gehoorzaamheid, canicross, trucjes trainen, lange wandeling, naast de fiets enz. Ik gooi er zelf vaak een rustdag tussen omdat twee van mijn 3 borders fysiek niet helemaal goed in elkaar zitten. 

Ze nemen daar (omdat ze het gewend zijn) dan ook wel genoegen mee. In huis liggen ze gewoon te slapen en een beetje lui te zijn (binnen wordt niet echt gespeeld), buiten zijn ze energiek en actief. 

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

" Ik begin in de ochtend met 
Of een wandeling waarbij er los gelopen wordt. Ongeveer 7 km. 
Of op het veld met de frisbee. Zeg 15 min per hond en dan nog gewoon lekker lopen
Of met de step en dat is ongeveer 10 km.
Dan moet ik toch echt werken. Mijn man is thuis maar die doet niets met de honden behalve laten plassen.
Ze krijgen van mij iedere dag iets leuks om te doen. (Sloop doos of kongs)
Als ik thuis kom ga ik wandelen. En daarna klaar maken voor de trainingen. Behalve dinsdag avond dan doe ik me boodschappen en kijken we samen film of werken we in de tuin.
In het weekend  heb ik zo goed als iedere dag wedstrijden. Bij geen wedstrijden hebben we extra frisbee training. Of gaan we iets bijzonders doen zoals dagje dierentuin of strand. "

 Nu ben ik nieuwsgierig om hoelaat je op staat, gaat werken en thuis komt hihi :$ 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

"  Nu ben ik nieuwsgierig om hoelaat je op staat, gaat werken en thuis komt hihi :$  "

 Ik werk op maandag t/m woensdag van 07:00 tot 15:00 en donderdag tot 11:00

Dat houd in dat ik om 06:30 in de auto zit. En ik sta dus om 04.50 op om iets met de honden te doen. En de rest van de dierentuin hier te verzorgen.

Ik ben dan 15:30 thuis. Dan vaak ff lopen en om 18:00 in de auto op weg naar training. 

Op vrijdag ben ik vrij en train ik om 11:00 uur dus die avond heb ik ook vrij. 

 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

"  Ooh nog een wedstrijd fanaat!  Speel je in België of Nederland? (Sorry even totaal off -topic)  "

 Nederland maar ik ga ook wel de grens over hoor.

Ik deed tot 2014 alleen g&g wedstrijden. (Nu heet het dan fci obedience) 

En heb in 2015 de overstap gemaakt naar de Engelse obedience.

Wedstrijd agenda: www.obedience.nl

 

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

"  Ik werk op maandag t/m woensdag van 07:00 tot 15:00 en donderdag tot 11:00
Dat houd in dat ik om 06:30 in de auto zit. En ik sta dus om 04.50 op om iets met de honden te doen. En de rest van de dierentuin hier te verzorgen.
Ik ben dan 15:30 thuis. Dan vaak ff lopen en om 18:00 in de auto op weg naar training. 
Op vrijdag ben ik vrij en train ik om 11:00 uur dus die avond heb ik ook vrij. 
  "

 Amai wauw!!! 

Ik sta om 6u15 op voor mij snel snel klaar te maken om dan nog te gaan wandelen en mijn diertjes eten te geven voor dat ik om half 8 naar mijn werk vertrek. Mijn moeder is thuis tot kwart voor 9.. ik zelf ben om half 6 thuis en vanaf 6 uur ben ik constant in de weer met de hondjes => trainen, wandelen, spelen, ritjes maken,..

 

Ik ben vrijdag ook vrij en doe dan meer wandelingen en trainingsmomentjes. Maar in de voormiddag slaap ik tot 8uur omdat ik toch een beetje wil uitslapen en dan moet de pup toch even in de voormiddag de bench in zodat ik kan gaan sporten en dat de routine aangehouden blijft voor de pup :)

 

Ik sta er van versteld hoe je dat elke dag opnieuw kunt doen. maar ik ben iemand die mijn slaap nodig heeft :D

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Ja ik heb gekozen voor borders. En ik heb ook adhd in de variatie van jochem meier.  En ik moet dus iets te doen hebben.

En ik heb nu dus mijn honden. En bij op mijn werk maak ik in mijn pauze een training schema voor die week. Ik blij en bezig. Baas blij want ik vermoord geen collega's en hondjes blij.

Nu ben ik wel redelijk extreem. En als ik zo lees de ts ook een beetje.

Alan mijn chevy vond op een gegeven moment de trainingen niet meer leuk. En nu neem ik hem soms mee en loopt ie leuk. Sleept een prijsje binnen en dan zeggen mensen: joh je moet met hem gaan trainen! Ja en dan gaat het dus fout want dat wil die niet.

En borders willen altijd. Als ik 1 × zit zeg gaan ze zitten als ik 99× zit zeg gaan ze nog steeds zitten. Met een vrolijke kop en een kwispel in de staart.

honden page profiel cantouchcantouch

honden foto van cantouch

Goed dat je naar een goede fokker gaat. Mijn border was wel mijn eerste echte eigen hond en die hebben we uit een oeps nestje. Hij is enorm onzeker en snel overprikkeld. Kan ook echt uitvallen naar andere honden uit angst en/of over- maar ook onderprikkeling hier was het dus echt een zoektocht naar de juiste balans en sinds 1.5 maand hebben we er een hondje bij (totaal tegenovergesteld qua karakter) en dit helpt hem enorm.

Doordeweeks:
Snuffelronde in de ochtend van 20 min. En 10 min. Op het veldje samen speleb.

Overdag: wandeling door de wijk.

In de avond: lange wandeling 60-90 min of training + korte wandeling.

Voor het slapen nog een rondje door de wijk.

Op maandagen hebbeb we training dogfrisbee. 1 x in de 2 a 3 weken speuren we. 1 x in de 1-2 maanden hebben we sociale wandeling.

Zelf trainen we nog 3 x in de week met dogfrisbee waarbij we zo'n 10-15 min echt trainen en nog een jalf uur in en uitlopen.

Regelmatig oefenen we 's avonds nog commando's of truucjes. In het weekend gaan ze vaak mee met onze plannen daar zit geen structuur in.

Het klinkt zo misschien wat veel en mensen verklaren me vaak voor gek dat ik zoveel met mijn hond bezig ben maar ik vind het gewoon leuk ;-) ik heb vaak het idee dat het bij ons voor een border nog meevalt. . Het blijft hier wel wekelijks in de gaten houden of de balans tussen rust en werk goed ligt.

Oh en als ik ziek ben gaat het 2 dagen goed dag 3 moet hij echt zijn energie weer kwijt.

Anoniem (Gast)

Hartstikke bedankt voor jullie reacties weer, wat enorm fijn dat jullie je ervaringen willen delen. Nu heb ik eindelijk een beetje een beeld van hoeveel "veel tijd" is bij het houden van een border. Zoals team border lolly al zei, ben ik inderdaad best wel intensief met mijn hond bezig, zeker als ik dat vergelijk met de rest van de hondeneigenaren in de buurt. En dat terwijl ik eigenlijk zelfs nog meer met mijn hond zou willen doen. Op dit moment doe ik in de ochtend 20 min wandelen en dan nog 10 minuutjes balletjes gooien in het park, in de middag weer dezelfde wandeling en dan zelf gehoorzaamheid trainen in het park aangezien ze de lange lessen op de hondenschool niet volhield, dan in de avond doen we de lange wandeling, toen ze nog pup was deden we ruim een uur, inmiddels doen we 45 min omdat ik zie dat ik haar er anders geen plezier mee doe, en dan eenmaal thuis doen we altijd nog truucjes trainen elke avond. De rest van de dag ligt ze dan ook echt knock-out op de bank, dus ik denk dat ik zelfs maar moet gaan minderen, terwijl ik eigenlijk meer zou willen doen.  Ik denk nu dat een border collie voor mij wel te doen is, als ik dat zo van jullie hoor dan zou dit wel de hond zijn waar ik naar opzoek ben. 

Anoniem (Gast)

En ja cantouch ik ken het, helaas. toen ik nog bij mijn ouders was hadden we per ongeluk een pup uit de broodfok gekocht, wij wisten daar nog niks van. Kreeg later angstagressie en bleek slechte gewrichten te hebben waardoor hij zijn leven lang op medicijnen stond, dus deze keer echt een goede fokker ja :-)

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Ik denk ook wel dat een border geen probleem is. Woon je in België of Nederland? Wil je gaan voor showlijn of werklijn? Ik zou kijken naar een fokker binnen je eigen land. Door die nieuwe regel mogen pups maar pas na 12 of 16 weken het land uit dus dan hebben ze een heel stuk van hun socialisatie gemist!

Volgende forumvraag: Puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^