Trekgedrag Rex 7maand (duitse herder)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel VeraVera

Onze pup Rex is nu 7maand en hij doet het super goed. Hij is super lief en is een echte allemansvriend met honden en mensen. Maar ook hij is alweer 31kg en van het trekgedrag word je dus niet echt vrolijk. Het ergste is het als we net de deur uitgaan en naar het plas en poep veldje gaan. Als hij z'n eerste plasje is gedaan is het trekgedrag wel minder, maar ook daarna als we dichter bij het bos komen waar hij lekker los mag en lekker mag rennen word het te erg. Eenmaal in het bos is het goed (ook als ik hem even weer vast heb) Ik kan hem nog wel houden, maar m'n schoonmoeder die laatst even een rondje deed kon hem dus nog maar net houden. Want ja in kinderen die spelen zijn wel heeel interessant natuurlijk ;) 

Nu is mijn vraag of jullie nog wat tips hebben, stil staan en wachten tot de lijn weer slap is, of de andere kant op lopen helpt niet. Voor 10sec is het goed, maar dan is het ook weer gedaan. Hij is natuurlijk nog jong en enthousiast, maar er komt nog wel 10 a 15kg bij op. 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Vaak werkt die methode wel, alleen duurt het heel lang voordat het blijft hangen.
En moet iedereen hetzelfde principe hanteren.
De kunst is dat je hond aandacht voor kou krijgt. Zodra dat het geval is zal hij niet meer trekken.
Bij onze herplaatser werkte clickeren heel goed om met aandacht voor de baas te gaan lopen.

honden page profiel VeraVera

Ik hoor van veel mensen dat clickeren inderdaad goed schijnt te helpen. Vraag me soms wel is af of het echt trekgedrag is of zo snel mogelijk z'n plas en poep op het gras willen doen en weer verder kan lopen. Maarja ook dat moet op een normaal looptempo kunnen en niet hijgend van het trekken.

Het blijft altijd weer een leuke uitdaging. En de puperfase helpt ook niet altijd mee haha

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Ohh dus die knapperd heet Rex! 

Ik zag je foto al voorbij komen op de frontpage. Wat een prachtige hond heb je.  Hier ook een herder, Obi... die weegt dus al 50kg. Het trekken afleren is en blijft doorzetten, doorzetten en nog es doorzetten. Eigenlijk is het heel erg simpel... je moet jezelf niet laten meetrekken en dus blijven staan als hij trekt. 

Ja lastig is dat... Maar geef je jezelf gewonnen dan zal hij het blijven doen. Af en toe z'n aandacht vragen doe ik met Obi ook. Met een snoepje of met het commando kijk mij aan. Of hem meeroepen en stug doorlopen je niet laten stoppen als hij weer van het pad wil afwijken. Maar soms ruiken ze iets en willen ze er persé heen. Niet mee gaan... ik ben een poosje minder streng op Obi geweest en daar heeft hij nu al gretig gebruik van gemaakt. Maar je moet echt standvast zijn... houd de lijn kort, zorg dat je sterk genoeg bent. Doe goede schoenen aan dat is al het halve werk... Of beloon hem eventueel als hij rustig blijft staan zodra jij dit ook doet. Naar mijn weten is er maar één oplossing en dat is deze. Afgezien van rare contructies en lijnen om het hoofd scheef te trekken etc. Daar doe ik niet aan... Obi moet het zo maar kunnen.  

 

Onze Hector leek sprekend op jouw Rex en die kwam als herplaatser hier terecht omdat ze hem niet meer de baas konden. Z'n trekgedrag tijdens het uitlaten en rugproblemen waren toen één van de redenen dat hij weg moest. Hij was toen oggeveer net zo oud als jouw Rex nu. Dusja die periode (puber gedrag) is ook gewoon lastig en het is en blijft doorbijten en hem goed aanleren wat gewenst is.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wat je daar suggereert is eenvoudig te testen door kort na een ronde waarin hij zich ontlast heeft opnieuw naar buiten te gaan.
Bovendien denk ik dat als dat de reden zou zijn hij niet elke ronde zich zo zou gedragen alsof hij op knappen staat.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Boekje "help mijn hond trekt" van Turid Rugaas vind ik een hele mooie en fijne methode.

 

Loop je ook met een flexlijn?

Als hij moet poepen en plassen loop je dan steeds helemaal met hem mee naar de juiste grasspriet?

 

Vind het trekken naar het poep/plas plekje nog wel logisch doen ze hier ook als ze heel nodig moeten.

Hetzelfde als we een bepaalde route lopen naar een losloopgebied of bv het strand niet te houden.............waarom???

De motivatie van de hond om zo snel mogelijk op die onwijs leuke plek te komen is zo groot dat je trekgedrag vaak zult zien.

Net als bv kinderen die niet te houden zijn als je naar een pretpark enz. gaat.

 

Naar het bos lopen kun je dus gaan oefenen door steeds weer andere routes te lopen er naar toe en niet altijd via het zelfde rondje te gaan.

 

Clickeren is ook een fijne manier omdat je steeds op het juiste moment kan belonen, het beste zou je hiervoor wel een cursus kunnen volgen zodat je precies weet hoe je er mee om moet gaan want ik zie het toch te vaak dat het totaal verkeerd gebruikt wordt. 

 

Zit je nog op training met je hond, wellicht kunnen die je daarmee helpen.

honden page profiel VeraVera

Dankje! :D Rex is zeker een knapperd. Het is inderdaad een kwestie van blijven doorzetten en vaak wil je vaak te snel. Ja goede schoenen doe ik zeker aan! Dat scheelt inderdaad al het halve werk. 

Ik doe ook niet aan rare riempjes hoor, hij moet het met een gewone riem ook kunnen vind ik. We gaan ermee aan de slag, want genoeg is genoeg. Hij gaat in september 10 dagen naar m'n schoonouders en die moeten er dan ook gewoon op een normale manier mee kunnen lopen, want daar is bos niet 100meter van hun vandaan ;)

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Draagt Rex overigens een tuig of een halsband?

Wat ik geleerd heb van onze Lobbes (die altijd als een BEZETENE trok, was onze golden herplaatser). Is dat ze op één of andere manier soms het ongemakkelijke gevoel van het trekken bij een halsband verkeerd associëren. En daardoor nog harder gaan trekken. Toen ik Lobbes een keer een tuig kocht was dat echt een verademing. Een groot deel van de stress van het ongemakkelijke gevoel was weg bij hem tijdens het wandelen.  Hij trok z'n hele strot dicht en dat zorgde ook voor veel geroggel. Hij liep veel relaxter. Het was compleet anders... mensen zeggen altijd dat een hond veel sterker is met een tuig. En dus altijd harder zal trekken maar daar ben ik het zeker niet mee eens. 

 

 

 

honden page profiel VeraVera

Ja heb een flexie lijn, maar wissel het af met de korte lijn die ik in leenbruik van m'n moeder heb. 

Ja hij wil zo snel mogelijk naar het leuke gedeelte van het lopen, het bos in en lekker met de andere honden spelen en zwemmen bij de plas. 

Andere route heb ik ook al geprobeerd, maar dan denkt ie, oh we gaan voor de verandering is deze keer op. Hij kijkt even vreemd op, maar dan is het ook alweer gedaan. 

Nee, we zijn helemaal niet op cursus gedaan (wat veel mensen nogal raar vinden) We hebben hem zelf de basis dingen geleerd, en dat heeft hij super goed opgepakt. En hier zijn zoveel honden in de buurt, dus kwa socialisatie was het geen probleem. 

Helaas komt het trekgedrag toch op gang, en moeten we maar flink gaat oefenen. 

honden page profiel VeraVera

Rex loopt trouwens niet met een tuig. Heb er ook al over nagedacht om met een tuig te lopen, maar m'n vriend wil er niet aan. En waarom? hij vind het er niet uit zien haha. Ik vind het stoer! En het lijkt mij als ik een hond was, zelf ook een stuk prettiger. Hij heeft nog gewoon een halsband. 

 

Vind het allemaal wel lastig, het is nog een 'pup' en hij moet ook leren om netjes naast me te lopen. Of het nou aan het een begin van de wandeling is of aan het einde. 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Rex loopt trouwens niet met een tuig. Heb er ook al over nagedacht om met een tuig te lopen, maar m'n vriend wil er niet aan. En waarom? hij vind het er niet uit zien haha. Ik vind het stoer! En het lijkt mij als ik een hond was, zelf ook een stuk prettiger. Hij heeft nog gewoon een halsband. 
 
Vind het allemaal wel lastig, het is nog een 'pup' en hij moet ook leren om netjes naast me te lopen. Of het nou aan het een begin van de wandeling is of aan het einde.  "

 Trekt hij z'n eigen strot dan niet dicht tijdens het trekken? Ik zou proberen om het voor je hond zo fijn mogelijk te maken = minder stress = minder ongewenst gedrag= baasje blijer! 

Tuigjes zijn kei hip trouwens... Obi heeft er ééntje van K9 met z'n naam erop   Maar je hebt ze ook met allerlei andere soorten labels. (Ja ook stoere labels!).

honden page profiel VeraVera

Ja hij trekt heel erg z'n strot dicht, echt vreselijk. 

ben het helemaal met je eens! Vind ze ook echt super leuk! En z'n vader is een echt K9 ;) 

 

M'n vriend zegt vaak, dat het namate hij ouder wordt, dat hij dan ook rustiger wordt en minder zou gaan trekken, maar ik loop het meeste met hem. Hij is maar 7 maand, dus voordat hij echt rustiger zou worden met lopen dan duurt het nog wel 2jaar ben ik bang.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Helemaal stoppen met die flexilijn en pas weer gebruiken als je hond helemaal niet meer trekt.

Je bevordert het trekgedrag enkel maar met zo'n onding.

Voorlopig niet meer gebruiken dat ding.

Ook niet mee lopen voor het plassen en poepen als je je arm uitstrekt hebben ze rond de 2 meter van je af om hun ding te doen.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Ja hij trekt heel erg z'n strot dicht, echt vreselijk. 
ben het helemaal met je eens! Vind ze ook echt super leuk! En z'n vader is een echt K9 ;-) 
 
M'n vriend zegt vaak, dat het namate hij ouder wordt, dat hij dan ook rustiger wordt en minder zou gaan trekken, maar ik loop het meeste met hem. Hij is maar 7 maand, dus voordat hij echt rustiger zou worden met lopen dan duurt het nog wel 2jaar ben ik bang. "

 Tegen die tijd dat hij echt rustiger wordt heeft hij denk ik allang aangeleerd dat trekken loont want dan komt hij waar hij wil wanneer hij wil. Sorry cru gezegd, maar het zijn zulke slimme honden vergeet dat niet. Obi is nu 2 geweest en binnenshuis is hij stukken rustiger en beheerster (is eigenlijk maar pas ) maar buitenshuis.. eigenlijk niet zoveel verschil. Het blijft een jonge hond in de kracht van z'n leven. Ontzettend alert op alles en iedereen. Hij pikt overal geursporen op en als ik mee moet naar elke grasspriet die hij ruikt... oh jee. En omdat hij nu zwaarder is is het moeilijker om hem eventueel echt tegen te houden. Dus het is gewoon belangrijk dat hij weet wat de spelregels zijn. Als je het mij vraagt liep Obi beter mee toen hij jonger was. Hij was toen wat meer afhankelijk van mij omdat alles toen enger was voor hem in de grote boze wereld haha. Nu is hij zelf een groot meneertje. Soms denkt hij ohh ik ga toch achter dat hert aan want ik durf dat wel, bij wijze van. Hij komt nog snel terug maar dat deed jonge Obi niet.  En z'n hormonen zijn nu volop aanwezig, wat betekend overal willen markeren. Maar dat wil ik niet...

Vera (Gast)

Ja rex is binnenshuis super rustig. Af en toe heeft je ff zn speelhalfuurtje en dan is het weer klaar.

Ja het zijn hele slimme honden! Voordat hij ouder is en rustig word is het trekgedrag inderdaad al aangeleerd. Ik ga ook niet met hem mee naar elk grassprietje en dingetje. Ik loop wel gewoon altijd door. Ook in het bos. 

Het blijft ook altijd wel weer een leuke uitdaging;)

 

Volgende forumvraag: Doof opgroeien
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^