Begrip consuquent

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Sino (Gast)

Kan iemand kort en bondig uitleggen wat een hond consuquent opvoeden betekend? Volgens mij geduldig en streng??

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Geduldig, liefdevol en volhouden: nee is nee en ja is ja. Altijd. Dat is consequent zijn in je opvoeding.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Nee = Nee

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

" Geduldig, liefdevol en volhouden: nee is nee en ja is ja. Altijd. Dat is consequent zijn in je opvoeding. "

 dat heb je mooi gezegd! 

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Dat je niet de ene keer nee zegt en de andere keer ja en dat je bijvoorbeeld niet de ene keer er iets van zegt als je hond iets doet wat niet mag er iets van zegt en de andere keer het laat gaan. :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Consequent een hond opvoeden is volgens mij dat je de regels die je voor jezelf gemaakt hebt om je hond te begeleiden altijd opvolgt.

 

Mijn regels zijn dus

 

kalm, geduldig en duidelijk zijn in wat ik van de hond wil

kijken naar wat de hond uitstraalt en daarop antipiceren

voldoen aan wat de hond nodig heeft

 

 

Soms zie je regels als:

de hond mag niet om aandacht bedelen, maar hoe anders kan een hond uiten dat er iets is. Gisteren bijvoorbeeld sprong Jenna tegen mijn stoelleuning aan en krabde met haar pootje aan mijn arm. Gelukkig begreep ik dat er iets was en eenmaal buiten bleek ze diarree te hebben.

 

of de hond mag niet als eerste de deur uit. Dat is bij ons heel lastig dus gaat ze wel als eerste de deur uit.

 

of de hond mag niet grommen, maar grommen is een communicatiemiddel van de hond om aan te geven dat hij zich bedreigd voelt. Dus eigenlijk juist goed. Aan mij dan om geen situaties te creeeren waarin de hond het nodig vindt om te grommen.

 

En zo zou je nog heel wat dingen op kunnen noemen. Je stelt de regels op die eigenlijk meer voor jezelf zijn als voor de hond, tenminste dat vind ik. En kijk naar de motivatie achter het gedrag van de hond. De meeste problemen ontstaan door miscommunicatie.

 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Dobry zo heb ik maar een paar regels, ik wil buiten niet aan de riem voortgesleept worden, gijs mag niet zonder rede andere levende wezens aanvallen (liever helemaal niet uiteraard) en als hij losloopt wil ik niet dat hij er in zijn eentje vandoor gaat 

 

Toch vind ik het dan aan mij om hem dat allemaal te leren 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dobry zo heb ik maar een paar regels, ik wil buiten niet aan de riem voortgesleept worden, gijs mag niet zonder rede andere levende wezens aanvallen (liever helemaal niet uiteraard) en als hij losloopt wil ik niet dat hij er in zijn eentje vandoor gaat 
 
Toch vind ik het dan aan mij om hem dat allemaal te leren  "

 

Precies dat is hier ook zo, aan mij de taak om te zorgen voor de veiligheid van haarzelf en haar omgeving.

 

 

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

We zijn hier langzaam bezig om Mila een aantal regels te leren zoals zitten voor dat we oversteken, omdat Mila graag auto's en fietsers tegemoet rent. Dit betekend dat we als we bij een stoep komen altijd stoppen en wachten tot ze gaat zitten. Ook als er niets aankomt en als het stortregent en soms duurt het even, maar als ik na 1 minuut denk van '' oh laat maar kom maar'' dan snapt ze niet meer wat ze moet doen :)

 

Ik probeer eigenlijk te zeggen om vol te blijven houden met regels tot het een gewoonte wordt

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

" Geduldig, liefdevol en volhouden: nee is nee en ja is ja. Altijd. Dat is consequent zijn in je opvoeding. "

 Duidelijke taal.

 

Bijv: Onze hond krijgt geen ander eten dan haar brokken, schapenvetjes, dentastix, botjes of andere honden beloning dingen.

Ze leert zo ook niet te schooien. Ze mag dit dus ook niet doen. Hoe schattig het ook is als ze me dan met haar puppy ogen aan kijkt als ik wat heb wat zij lekker vind ruiken, reageer ik er direct op met "nee" en stopt ze met te focussen op mijn eten. Wat gelukkig bijna nooit voorkomt.

 

Net als met trekken, wil ik niet hebben. Als ik weinig tijd heb, laat ik het niet geworden, maar zet ik door dat ze er mee stopt. Ben je ineens 2x zolang onderweg met een looprondje, maar dat is dan niet anders.

 

Jackie mag alleen op de bank op haar kleed. Gaat ze erop terwijl die er niet op ligt, moet ze er gelijk af.. Hoe leuk het ook is dat ze eindelijk keer bij me komt liggen:)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Dobry omschrijft het mooi en duidelijk. In ons leven is 'misschien of soms' ook een optie dus strikt ja=ja en nee=nee voor alle gevallen bestaat niet. En daar zijn we maar wat blij mee.

Edit: foutje verbeterd.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Consequent is zo ongeveer alles wat ik niet doe vrees ik 

 

Hier zijn er best veel zaken wat de ene dag zus en de andere dag zo is. De honden vinden het allemaal prima hoor, ze proberen zo vaak eens iets dan uit en het houdt ze inventief :)

 

Ik ben in opvoeding behoorlijk laks, situaties dat het eens cruciaal is dat ze iets doen wat op die gegeven moment niet past, merken ze het vaak aan lichaamstaal/stemintonatie dat het menens is.

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^