speelgedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

A. Lo (Gast)

Hallo, Ik heb een boomertje van 8 maanden en sinds 4 dagen geleden passen we op een boomer(met een beetje terriër erin) van 4 jaar. Mijn hond is een loops teefje ende andere hond is een gecastreerd mannetje. Het gaat allemaal heel goed alleen ze bespringen elkaar de hele tijd en happen in elkaars nek en benen. Ik weet wel dat het bijten speelgedrag is maar soms ben ik bang dat 1 van de 2 te hard gaat bijten maar dat bespringen en humpen is dit voor dominantie of omdat mijn teefje loops is want zij bespringt hem ook. Weet iemand hier iets meer over?

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Dominantie is achterhaald.
Ik denk dat je hond de geur van de loopse teef nog steeds erg aantrekkelijk vind, ook castraten weten hoe fijn zo'n geurtje is.
Ik zou ze uit elkaar halen want je teef wil ook wel is met rust gelaten worden

honden page profiel ElianeEliane

Een hond is en prikkeldier.
Nieuwe geuren en prikkels dus. Reactie is heel normaal. Geef ze voldoende beweging, afleiding door spel en kauwplezier....

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Sommige mensen roepen hard dat dominantie achterhaald is alsof dat een feit is, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over ;-).

 

bespringen kan zeker te maken hebben met plaats bepalen. Je hond is aan het puberen en ze zijn elkaar aan het uittesten. Zolang er niet tegen je benen gereden wordt en er geen bloed vloeit hoef je je geen zorgen te maken.

 

bij mijn honden lijkt en klinkt het soms alsof ze elkaar afmaken, maar als je naar hun lichaamstaal kijkt zie je dat het spel is. Als ik vind dat het te hard gaat grijp ik in en moeten ze dimmen. Snappen ze heel goed.

 

 

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Het is zeker geen feit Lexie. Het is een stelling, een conclusie van enkelen die een groep volgers met zich mee krijgen.

Als de dominantie theorie achterhaald is.. dan komen mijn honden zekers van Mars. Want ik zie hier in huis wel degelijk dominant gedrag. Tussen de heren zelf, en zekers als er een hond mee op bezoek komt.

Tegenwoordig wordt dit weggezet als onzekerheid.. geloof ik niet direct, ik ken mijn honden en zie hoe ze duidelijk een ander even op hun plaats willen zetten.
Ik heb geregeld logees, en meestal moeten ze zich knap onderdanig opstellen de eerste periode. En mijn honden (met name Rocky) zie ik dan boven ze uit floreren. Met een kop van; ''Who's the Boss??!'' Nee, de dominantie theorie is niet achterhaald... Het wordt slechts als onwaar betitteld door velen. Maar dit maakt het nog geen feit of waarheid. Ik denk zelfs dat het volkomen verwerpen van de dominantie theorie, een gevaarlijke valkuil kan zijn. Als we het hebben over het willen begrijpen van onze honden en hun gedrag.. dan zou ik dominantie niet 1,2,3 over boord gooien als ''niet waar!''

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Jammer dat mensen slecht tegen veranderingen kunnen.
Mensen onderling hebben rangordes, dit willen mensen ook nog op honden projecteren.
http://www.hondenwijzer.com/dominantie.htm

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Het ging mij erom dat een theorie ergens over, iets anders is dan een feit.

heeft niets te maken met angst voor verandering of vast willen houden aan het oude..

projecteren op honden??

Hierin mag je voor jezelf spreken.. niet voor mij.

het zou misschien een goede opstart zijn om dominantie eens als een gezonde gedragsvorm te gaan zien, i.p.v een negatieve klank of iets bedreigend.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dominantie is niet achterhaald, wel de dominantietheorie van David Mech

 

edit: in deze links wordt e.a. verklaard hierover

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2014/01/27/dominantie-honden-einde/

 

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-wat-is-er-met-dominantie?.php

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

De dominantie theorie heeft inderdaad een 'andere' kleur gekregen..

Is niet hetzelfde als volkomen verworpen.

Dat lees ik hier heel vaak. En ik persoonlijk geloof daar niet in.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het punt is, een dominantietheorie als zodanig wordt wel als achterhaald gezien. Een hond doet niet wat hij doet om hoger in rang te komen, maar omdat het hem wat oplevert: voer, een betere slaapplek, meer ruimte, een knuffel.....

Honden zijn opportunisten......

Dat neemt echter niét weg dat er geen dominantiehandelingen zijn! Zoals inderdaad boven staan, een poot op andere hond leggen, grommen naar een andere hond enzovoort.

Maar dat zijn dus 2 dingen.

 

En om bij de topicstarter terug te komen: ik zou toch die hondjes wat uit elkaar houden. Het teefje krijgt zo geen rust- de reu trouwens ook niet.

Edit: wat jij ' Humpen' noemt( leuk woord!) is dus wel een dominantie handeling op zichzelf, maar beide hondjes doen het en ze zijn dus niet bezig met te bekijken wie ' de baas' is, maar dit is inderdaad opgewonden speelgedrag......

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Let goed op de honden zelf, zie je dat 1 van de 2 geen zin meer heeft, of het niet meer leuk vind. Dan haal je ze uit elkaar. Als ze gewoon leuk spelen met elkaar en het allebei leuk vinden dan zie ik geen reden dat je tussen beide moet komen. Dus let vooral op de honden en hoe die het ervaren, en handel van daaruit verder. Ik zie niet in je openingspost staan dat ze elkaar vervelen, alleen spelen. Dus ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken.

Hier willen ze ook nog wel eens op elkaar springen, of vooral de teef op de reu, de reu pikt dit niet en laat dat ook gelijk weten. Mijn reu heeft mijn hulp daar niet eens bij nodig. Zie ik dat mijn teef op de rug wil gaan, dan probeer ik ervoor te zorgen dat ze het niet doet. Ben ik er te laat mee, dan laat mijn reu wel weten dat hij dat niet wil hebben.

In hoeverre dat met dominantie te maken heeft weet ik niet en daar ga ik verder ook niet op in. Het zal vast wel een deel te maken hebben met: kijken hoe ver ik kan gaan. Maar dat kan ik niet zeggen. Ik geloof ook achter elkaar dat de ene hond op de andere rijd uit frustratie, niet genoeg te doen, maar ook uit hoger willen staan. Ik denk dus dat rijden op een andere hond niet 1 oorzaak heeft. Dus dan kom ik weer terug op het observeren van de honden. 
Kijk naar je honden, grijp in als dat nodig is en verder kunnen ze lekker spelen samen. 
Mijn gecastreerde reu heeft mijn teef 1 keer gedekt, hij zat vast en vond dat zo eng dat hij het nooit meer geprobeerd heeft. Als mijn teef haar kont naar hem toe draaide begon hij al te grommen. 

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

" Het punt is, een dominantietheorie als zodanig wordt wel als achterhaald gezien. Een hond doet niet wat hij doet om hoger in rang te komen, maar omdat het hem wat oplevert: voer, een betere slaapplek, meer ruimte, een knuffel.....

Honden zijn opportunisten......

Dat neemt echter niét weg dat er geen dominantiehandelingen zijn! Zoals inderdaad boven staan, een poot op andere hond leggen, grommen naar een andere hond enzovoort.

Maar dat zijn dus 2 dingen.

 

En om bij de topicstarter terug te komen: ik zou toch die hondjes wat uit elkaar houden. Het teefje krijgt zo geen rust- de reu trouwens ook niet.

Edit: wat jij ' Humpen' noemt( leuk woord!) is dus wel een dominantie handeling op zichzelf, maar beide hondjes doen het en ze zijn dus niet bezig met te bekijken wie ' de baas' is, maar dit is inderdaad opgewonden speelgedrag...... "

 



Ik denk dat de dominantie theorie niet zo zeer achterhaald is, maar dat de motivaties tot dit gedrag herzien zijn. Hierbij kun je dus inderdaad het hele rangen en standen gedoe verwerpen... maar nog altijd 'niet' het dominante gedrag.

Terug on topic,, ben ik het eens met bovenstaande. Kijk het aan en soms mag je best even scheidsrechter spelen.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Als ze af en toe op elkaar rijden om en om en ze hebben er beide geen problemen mee zou ik het zo laten

zIe je dat eentje het totaal niet leuk vind dan haal je ze even uit elkaar 

 

Mijn regel is altijd, stoppen met spelen zolang het nog leuk is 

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" De dominantie theorie heeft inderdaad een 'andere' kleur gekregen..

Is niet hetzelfde als volkomen verworpen.

Dat lees ik hier heel vaak. En ik persoonlijk geloof daar niet in. "

 

 

De dominantietheorie is herroepen, dat is een feit. Maar... dat gaat over iets heel anders dan het gegeven dominantie en dominantiehandelingen 'an sich'. Dominantie is altijd motievatiegestuurd en relatie/situatie/bron gerelateerd.

 

Helaas is de definitie van dominantie in iedere discussie nog steeds omgeven door een brei aan verschillende interpretaties. Dat discussieert niet heel erg verhelderend en laat veel ruimte voor  mis-interpretaties. Dat resulteert er helaas ook in dat er nog steeds (uit angst) best veel (probleem)gedrag ten onrechte wordt toegeschreven aan een dominantieprobleem (mede met dank aan de, inmiddels, herroepen dominantietheorie) die nog veel te vaak als een grote donderwolk boven ons hondenbaasjes-hoofd meedrijft of ontkenning en totale verwerping van begrip dominantie.

 

 

Volgende forumvraag: welk ras
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^