Jonge hond met hartproblemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hoi allemaal,   ik heb een vraagje waar jullie misschien wel antwoord op weten. Ik heb een jonge hond van net geen jaar. Wij hebben deze hond als pup gekocht bij een hobbyfokker (écht een hobbyfokker). Hij heeft een stamboom, wat natuurlijk geen gezondheidsgarantie geeft maar dat ter zijde. Wij zijn er tijdens de 12 weken enting achter gekomen dat hij een hartruis heeft. De arts vertelde ons dat erg veel hondjes hier last van hebben, en dat er vaak geen behandeling nodig is. Maar ja, hier waren wij als bezorgde baasjes natuurlijk niet gerust op en hebben de week daarop meteen een doppler echo laten maken. Hieruit werd duidelijk dat hij een aorta stenose heeft (toen nog net binnen de waarden) en een lekkende hartklep. Dit was echter toen nog niet ernstig, maar omdat hij vol in de groei was (het is een grote hond) werd ons aangeraden om met een jaar weer een echo te laten maken om te zien hoe het er dan uit zou zien. Verder merken we erg weinig aan hem. Hij is vrolijk, speels en heeft zeeeer veel energie. Na een wandeling van een uur door de bossen kijkt hij je nog aan van; was dit het? Het enige wat we wel eens merken is dat wanneer hij met andere honden speelt, of een sprintje trekt, dat hij dan even moet gaan zitten. Op zo'n punt wordt het hem toch iets teveel. Meestal gebeurd dit maar 1 keer en daarna de rest van de wandeling niet meer. Echter. Gisteren stond hij op voor een wandeling en begon ineens te kuchen. Maar dan ook echt hard en droog. Na een paar tellen was het over, dus ja, kan zich natuurlijk ook verslikt hebben. Maar tijdens de wandeling toen hij een stukje rende, deed die het weer. Snachts was hij gewoon stil en sliep door. Ik ben van plan om als het vandaag weer zo is, aan het eind van de middag de dierenarts te bellen. De echo zullen we over ongeveer 3 weken doen. Zou het volgens jullie dan nodig zijn om voor die tijd nog naar de dierenarts te gaan? Ik lees vrij weinig op internet over een hartafwijking bij een jonge hond, en aangezien hij gewoon gezond oogt en zich ook zo gedraagt lijkt het natuurlijk minder erg. Is het niet erg jong dat hij nu al klachten krijgt? Ik lees namelijk wel dat oudere honden deze klachten kunnen krijgen. Ik heb natuurlijk al veel met de dierenarts besproken, maar ik wil graag zo veel mogelijk informatie sparen (en ook wat geruststelling...)    Groetjes en bedankt voor het lezen. 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Wat vervelend dat jouw jonge hond al zo'n medisch probleem kent.

 

Weet je, in dit soort situaties denk ik altijd, ga op je gevoel af. Jij kent je hond het beste en als jij je er niet goed bij voelt, laat het controleren.

 

Er kunnen 2 dingen gebeuren;

 

- je gevoel was terecht, er is meer aan de hand

- jij wordt gerust gesteld

 

Heel veel sterkte en beterschap!

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Mijn broer had dit ook met zijn boxer. Er kan nog weinig van gezegd worden maar het moet wel in de gaten worden gehouden.

Soms overgroeien ze het maar inderdaad pas met een jaar zal je het met zekerheid weten.

Heb je contact met de fokker opgenomen om het te bespreken en de financiele kant te regelen?

 

Trouwens met de hond van mijn broer is het goed gekomen.

Anoniem (Gast)

Bedankt voor jullie antwoord! De echo stond sowieso al, ik ben alleen zo bang voor de uitslag.. Over heen groeien gebeurd sowieso niet meer helaas. Met de fokker was vanaf het begin al contact opgenomen en was ons destijds tegemoet gekomen in de kosten   

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Welk ras heb je?

Anoniem (Gast)

Het is een golden retriever. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Het is een golden retriever.  "

 Valt dus ook onder de categorie die vaker hartproblemen heeft.

Zonde.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

" Wat vervelend dat jouw jonge hond al zo'n medisch probleem kent.
 
Weet je, in dit soort situaties denk ik altijd, ga op je gevoel af. Jij kent je hond het beste en als jij je er niet goed bij voelt, laat het controleren.
 
Er kunnen 2 dingen gebeuren;
 
- je gevoel was terecht, er is meer aan de hand
- jij wordt gerust gesteld
 
Heel veel sterkte en beterschap! "

 dat wou ik ook zeggen

 

beterschap :) 

Anoniem (Gast)

Zo jong en al een hartprobleem mijn hond kreeg het op zijn bijna 4jaar,het begon met het hoesten naar de da geweest hart en longonderzoek een klep die niet goed werkte en vocht op de longen hij moest beginnen met medikatie nemen,en met de medikatie bleef alles stabiel hij is bijna 15 jaar geworden.

Ik hoop dat ze jullie kunnen helpen,ik wens jullie het beste toe.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik zou de echo proberen te vervroegen en overleggen met je dierenarts. Die wil je hond wel graag zien, denk ik. 

 

Anoniem (Gast)

Bedankt allemaal hoor.. Ik vind hem ook nog zo jong voor echte serieuze problemen. Het is allemaal wat :( 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bij jonge honden zie je mn aangeboren hartproblemen, afwijkende anatomie, zoals bij de jouwe. 

Anoniem (Gast)

Wat ik me trouwens ook afvraag, ik lees vaak dat medicijnen pas worden gegeven als er echt vocht in de longen zit, maar is het niet beter om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen? Of zie ik dit verkeerd? Tegen ons was toen gezegd dat het nog niet nodig was, maar er was natuurlijk al wel te zien dat er iets niet helemaal goed zat

Anoniem (Gast)

Ja dat het waarschijnlijk aangeboren is werd ons ook verteld, alleen het gekke is dat tijdens de allereerste enting niks naar voren is gekomen. In zijn boekje staat ook gezond. 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Sneu dat je hond deze hartafwijking heeft.

Ik heb ook een kruising golden gehad waar een hartruis geconstateerd werd op jonge leeftijd. Maar hij heeft er nooit symptomen van gekregen, was levendig en gezond.

Is uiteindelijk op 11 jarige leeftijd aan een andere ziekte, die niets met zijn hart te doen had, overleden.

 

Dus het hoeft nog echt geen drama te zijn! Je schrijft, je hond is energiek en oogt goed gezond.

Dat is het belangrijkste. Daar moet je vanuit blijven gaan.

Je kunt en moet pas ingrijpen , bv met  medicatie, als hij ziekteverschijnselen krijgt. Eerder heeft geen enkele zin en zou zelfs schadelijk zijn.

Dat droge kuchje kan iets eenvoudigs als verslikken oid zijn. Alleen als het niet over gaat en/  of erger wordt zou ik me daar zorgen om maken

Anoniem (Gast)

Heel erg bedankt voor je berichtje! Nu begrijp ik het wat beter!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Onderzoek wijst uit dat het geen verschil maakt in de overlevingsduur of ziekteverloop. Beetje zonde om er dan jaren medicijnen in te doen. 

Ben je bij een cardioloog/specialist? 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Mijn hond heeft ook een ruis sinds we hem hebben, staat ook niets over in zijn paspoort. 

Laten hem af en toe checken. Het is een functioneel bijgeluid, geen veranderingen aan het hart. Soms hoor je hem niet. 

Andere hond heeft sinds een jaar ofzo een ruis en die heeft een hele milde lekkage. Die moet ook af en toe op controle. Als de ruis luider wordt of het echobeeld veranderd/verslechterd dan moet ie ook medicijnen krijgen. 

Anoniem (Gast)

Wij zijn bij een dierenziekenhuis geweest ergens in Utrecht. Ik weet zo de naam niet meer maar het waren wel specialisten die ook een officiële echo hadden gemaakt. Zijn ruis is wel heel goed hoorbaar, maar ik had me wijs laten maken dat dat niks hoeft te betekenen? 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bij wat jouw hond heeft niet. Bij wat mijn hond heeft wel. 

Een ruis(het geluid) onstaat door turbulentie. In principe geldt hoe groter de afwijking, hoe minder turbulentie, dus geluid. 

Behalve bij verkregen mitralisklepinsufficientie, een hartafwijking die bij kleine, oude hondjes voorkomt. 

honden page profiel Sofie & SennaSofie & Senna

honden foto van Sofie & Senna

Je schrijft dat hij een stamboom heeft, dus dan zou ik als ik jou was dit melden (en eventueel ook de updates) aan zowel de fokker als de rasvereniging.
Zij kunnen dan zien of er misschien meerdere pups uit het nestje hetzelfde probleem hebben en of het misschien van een van de ouders geërft kan zijn.

Zo zorg jij ervoor dat iemand anders een kleinere kans heeft om een pup te kopen met hetzelfde probleem. Alle beetjes helpen.

Ik hoop dat je hond er geen last van gaat ondervinden ;-) .

Anoniem (Gast)

Bedankt voor de tip! Dat is inderdaad een goed idee om de rasvereniging op de hoogte te stellen. Dit gun ik niemand en de pups natuurlijk ook niet. 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Bedankt voor de tip! Dat is inderdaad een goed idee om de rasvereniging op de hoogte te stellen. Dit gun ik niemand en de pups natuurlijk ook niet.  "

 

 

Dat ligt eraan of deze "hobbyfokkers" ingeschreven staan bij de rasvereniging.....anders valt er weinig aan te doen als vereniging.

 

 

Anoniem (Gast)

Ik had nog één vraagje; zijn er bepaalde natuurlijke producten die het hart kunnen ondersteunen? Ik gaf een tijd zalmolie over z'n eten, ik las dat dit ook ondersteunend werkt. Zijn er nog andere producten? Of juist dingen die ik beter kan mijden? 

In ieder geval erg bedankt voor de antwoorden. 

Volgende forumvraag: Melkklier tumor
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^