Mijn hond wordt steeds aangevallen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Zina (Gast)

Mijn hond is al 4x onverwacht aangevallen, telkens door Mechelse herders. Wij wonen erg landelijk en de boeren laten hun honden vaak los op het erf.Totaal onverwacht kwamen ze met drie tegelijk en vielen mijn border collie aan. Resultaat: een enorm trauma, met als gevolg dat ze nu elke andere hond (zelfs puppy's) zelf aanvalt om eerst te zijn. Heel erg vervelend want ze is een super lieve hond. Ondertussen heb ik al een jaar lang therapie gevolgd met haar, zonder echt resultaat. Met de verschillende honden van de therapeut ging het beter, maar in gewone andere situaties loopt het altijd fout af. Ze vliegt naar de andere hond en bijt tot bloedens toe. Ik vind dit zo erg, want voor het eerste incident had ze dit helemaal niet. Ik kan nog nauwelijks buiten komen met haar ondanks dat het een super lieve hond is (zolang ze geen andere honden ziet). Ik weet dus ook niet meer wat te doen. Een muilband aandoen? Een shock-halsband? Nog iets anders?

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Aan zulk soort dingen doe je weinig. Mijn hond vind alle honden prima, alleen heeft hij dankzij herhaalde aanvallen van Staffords nu een probleem met donker gekleurde gladharige honden. Hij staat nu zelfs bij labradors wel eens stokstijf, tot hij ziet wat voor een hond het is. Bij sommige boxers doet hij een oprechte poging tot aanval.

 

Voor een shock halsband zou ik niet gaan. Waarschijnlijk valt de hond uit uit angst, en schokken zouden dat juist alleen maar erger maken. Een muilkorf zou in ieder geval de andere hond beschermen voor als je zelf te laat bent met aanlijnen of afleiden. Dat lijkt me dan een betere optie. Hoewel het natuurlijk het beste zijn als die stress/angst over andere honden zou kunnen weggenomen worden, maar ja...

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper

honden foto van Diesel & Bumper

Je schrijft in de topictitel dat jou hond steeds word aangevallen, ik lees in het verhaal dat jou hond andere honden aanvalt. Dat begrijp ik niet helemaal.

Ga in ieder geval geen schokband gebruiken, ik neem aan dat jou therapeut dit niet geadviseerd heeft.

Zina (Gast)

Voor diesel en bumper

Het is net omdat mijn hond aangevallen werd, dat ze nu ook steeds in de aanval gaat.

De aanvallen op haar gebeurden altijd heel plotseling door loslopende honden, terwijl wij netjes aangelijnd waren.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Ze bijt puur uit angst, na incident wat traumatisch was zoals je zelf zegt. Geen shockband gebruiken, maakt haar alleen nog maar angstiger.

Ik zou voor mijn eigen gevoel ook een korf laten dragen. Zo loop jezelf ook een stuk relaxter buiten, en dan gaan oefenen. Mensen in de buurt met honden waarbij je mee mag lopen? Ze moet juist weer ervaren dat andere honden oke zijn, en dat kan best een tijd duren. Mijn hond heeft na zijn herplaatsing letterlijk opnieuw de hondentaal moeten leren. Als andere honden gromde tijdens spel of achter elkaar aan rende dacht hij dat er ruzie was. Nu gaat dat in een stijgende lijn omhoog. Tijd gunnen en veel trainen.

Wat ik wel een nadeel vind is als ze vaker aangevallen is en dat vaker in de buurt bij jou voorkomt ze zich niet meer kan verdedigen. Ik zou dan een paraplu of iets meenemen om de andere honden op afstand te houden.

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Als je hond nu spijtig genoeg andere honden aanvalt dan kun je enkel aangelijnd wandelen waar ook andere honden komen of kunnen komen. 

 

Shock-halsband zeeeker niet doen.  Je hebt een hond die eigenlijk evenwichtig was en meestal nog is.  Dat zou ik dus zeker niet verknoeien. 

 

Voor een muilband ben ik eigenlijk ook niet.  Ik neem er een mee in m'n handtas als we op vakantie gaan waar het verplicht is.  Kylie bijt niet, dus zou ik die enkel omdoen als het niet anders kan.  Maar als ik me voorstel dat Kylie door een trauma niet meer te betrouwen zou zijn dan zou ik haar kort aan de lijn houden,  desnoods de straat oversteken als er een andere hond aankomt en niet met haar naar losloopgebieden gaan.  Desnoods maar de auto in en op een "veilige" plik een langere wandeling waar "los" kan...

 

Heel moeilijk... Maar waar 3 loslopende bijtende herders rondlopen zou ik niet meer met haar gaan lopen.  Zoiets zou ik geen 2e keer willen meemaken.

 

Intussen, heel veel trainen, zeker vaak gaan wandelen met andere honden waar ze wel mee omkan erbij...

 

Na verloop van tijd moet het dan zeker beteren... Maar het mag natuurlijk niet nog eens gebeuren... En zeker niet dat ze gebeten wordt terwijl ze een muilband aanheeft.  Geen idee hoe wild of agressief die herders waren, maar in groep kunnen honden altijd vervelender zijn.  Mensen in onze straaat hebben 3 honden ... Eén aan het hek is meestal lief... Staan ze er met 3 dan blaffen ze verschrikkelijk als er een hond voorbij komt en gaan zelfs naar elkaar happen terwijl ze eigenlijk 3 goede maatjes zijn...

 

Ik hoop dat je het trauma kunt wegwerken en ook dat je nog een manier vind om fijne wandelingen te maken met je BC.

 

 

 

 

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Je schrijft dat je hond ander gedrag is gaan vertonen omdat het tot 4x toe is aangevallen door een andere hond, zodat zij nu als eerste is.

 

Het gedrag van je hond is te herleiden, ze reageert vanuit angst, onzekerheid.

 

Als eerst zou ik ervoor zorgen dat het vertrouwen in jou en je hond terugkomt.

 

Daarnaast zou ik ervoor zorgen dat je hond niet bij andere honden kan komen om bijt incidenten te voorkomen.

 

Ik zou de komende periode rustige plekken opzoeken om met je hond te wandelen, minder prikkels en verder trainen, trainen en nog eens trainen, het gewenste gedrag belonen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je kan je hond ander gedrag aanleren. Als je een andere hond ziet, loop je weg van de hond. Doe dit elke keer als je een hond ziet zo leer je je hond dat weg lopen van honden ook een optie is.

 

Nooit een stroomband, je hond bijt omdat hij bang is en dan wordt hij met die band vreselijk gestraft. Hij zal dan niet meer durfen reageren, maar de angst voor andere honden blijft.

 

Als je op afstand bent van andere honden, kan je voertjes gaan geven. Honden leren door associeren. Door eten, gaan ze zich prettig voelen. Hebben wij mensen ook, voel je je rot en je gaat eten, zul je je beter voelen. Je hond zal dan de andere hond gaan associeren met een lekker voertje krijgen. De angst zal verdwijnen.

 

 

Als je op afstand bij elke hond voertjes geeft en net zo lang blijven geven tot de andere hond uit zicht is, zal je merken, dat je hond op den duur, minder gaat reageren op honden.

Zo heel langzaam, kan je met de voertjes blijven geven de afstand verkleinen. Ga pas verkleinen als je merkt dat je hond op die afstand niet meer reageert op de andere hond Er komt een moment, dat je met maar een of 2 voertjes, zonder problemen langs een andere hond kan lopen. Wel altijd je hond aan de buiten kant. Dit heeft een lange tijd nodig om zo ver te komen. Als je dit heel concequent doet, en echt de tijd neemt, (een maand minstens) zal het goed komen.

 

Loop altijd weg als je een andere hond niet vertrouwd, of bij loslopende honden,zeker als ergeen baas bij is.

 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik denk dat voor jullie BAT een hele mooie oplossing kan zijn.

 

Er zijn in Nederland al een aantal gedragstherapeuten die hier in gespecialiseerd zijn.

Er worden hele goede resultaten geboekt met deze manier van trainen.

 

http://www.dehonddebaas.nl/index.php?page=bat

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/

http://www.coachjehond.nl/bathttp://service4dogs.nl/bat/bat-training/

http://service4dogs.nl/bat/bat-training/

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^