Drijven afleren.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Hoe? 

 

Vanmiddag heeft Kahlúa heerlijk gespeeld met 2 bordercollies en een bassenji. Het eerste half uur lekker gerent gespeeld, maar toen de bassenji écht hard begon te rennen spurtte Kahlúa er achter aan. Hondje was sneller maar Kahlúa wil dan echt in de kont happen. 
Dit heeft ze bij meerdere honden. De meeste honden zelf reageren er niet eens op, en de eigenaar vond het gelukkig niet vervelend 'honden zoeken dat zelf uit' zei hij. Maar ik kan er eerlijk gezegd niet meer tegen. Kahlúa is zo sociaal, en door dit stomme gedrag veranderd ze echt. Ik kan ook roepen wat ik wil, ze luistert niet. En áls ze dan komt is ze aan het uitlokken en rent rondjes om me heen zodat ik haar nét niet kan pakken. Misschien heb ik wel te maken met een opstandige puber hoor, maar er moet toch 1 manier zijn dat drijven af te leren? Spelen doet ze hartstikke leuk meestal, maar zodra er 1 hond gaat rennen wil ze erachter aan. En niet elke dag, het kan een week niet gebeuren en dan doet ze het weer. Als honden spelen en veel geluid maken wil ze ook corrigeren. Zodra ze aan de lijn is, is ze weer helemaal kalm. kijkt niet op of om naar andere honden dan. Maar hiermee los ik het probleem niet op.. 
Iemand tips? 

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Kijken of er een patroon in zit als ze het doet. Is ze moe, specifieke kleur hond, angstige hond etc. En dan voornamelijk het voor proberen te zijn. Vaak als het gedrag gestart is is het moeilijk te doorbreken en hebben ze toch een succeservaring. En het is heel erg zelfbelonend gedrag. Heb verder helaas geen tips, hayzel en finn zijn enorme jagende kontenhappers. Hayzel mag dan ook vaak alleen spelen met finn 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Nee. Het is echt heel verschillend. Ze is een uur lang leuk aan het spelen, rennen etc en inneens besluit ze dat het nu tijd is om achter de ander aan te rennen en te blaffen. 

Eerlijk, het is gewoon een hoop herrie dat er uit komt, klinkt eng. Maar er is nog nooit iets gebeurd. Ze bedoeld dit ook niet aggressief en andere honden reageren er ook niet boos op terug. Zei is dan ook vaak zeer verbaast waarom ik haar terug roep en boos wordt. De bassenji vanmiddag beet wel van zich af. Dan schrikt Kahlúa ook heel erg. 

er zijn veel honden die 1 keer hebben laten merken dit niet te willen, en dan is het ook voor altijd klaar. een half jaar geleden was er 1 hond die eens flink blafte, kahlua speelt nog steeds met die hond, maar het jagen is nooit meer gebeurd. 
Ik vind het zelf gewoon erg vervelend, en ik heb er ook meer last van dan de honden maar ik vind het gewoon niet leuk. 

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

 

Dan kan het ook best zijn dat ze moe is. Hayzel gaat ook meer vervelend gedrag vertonen als ze moe is (bijv op het einde van een wandeling in de duinen). Overmatig wild snuffen, veel jagender op honden willen reageren. Of misschien voelt ze zich na wat tijd wat zekerder?

 

Ik snap dat je het ongewenst vind, zelf wil ik het hier dus ook niet hebben met vreemde honden. Als ik soms hier zie hoe ze met elkaar spelen, ik zou als vreemde er een hartwip van krijgen en denken dat mijn hond vermoord word.

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Ja ook een jagende kontenhapper hier...ik observeer altijd goed maar ben er ook nog steeds niet helemaal uit en madam is al bijna 7. Denk dat het een tevending is zou het niet? Lekker bitchy hihi. Honden die hard rennen,  druk spelen (nooit als ze met Bibi zelf spelen trouwens) of stoeien of etteren tijdens behendigheid moeten gecorrigeerd worden. Ik probeer het altijd te voorkomen ("niet mee bemoeien" zeg ik dan en neem haar mee) maar het is toch deels onvoorspelbaar omdat de andere hond vaak onvoorspelbaar is. Daarnaast kan het ook niet erg veel kwaad, al is het niet leuk om te zien.

 

Misschien bij jouw hond toch een stukje overprikkeling. Een half uur intensief spelen is best pittig voor het koppie. Misschien gewoon wat eerder het spel beindigen, wanneer het nog leuk is.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik weet het echt niet.. 
Als ik met haar op de cursus ben rennen alle honden los door elkaar heen, dan doet ze het (meestal ) niet als ik het voor ben. Maar op momenten met spelen toont ze niet aan dat ze dit wil doen. 

Ook als ik behendigheid oefen met een vriendin doet ze dit ook niet. 
Ze heeft ook geen kwaad in de zin, maar het geluid dat er uit komt is zo raar, dat ik snap dat een vreemde er van schrikt.. 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik ben een voorstander van stoppen met spelen als het nog leuk is :) 

 

je kan haar ook wat eerder bij je roepen, haar even pauze geven? 

 

Tuurlijk vinden ze spelen leuk, maar het is wel intensief, vooral ook int koppie 

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Denk dat het wel een beetje een herder dingetje is, ik hoor het van heel veel eigenaren van herders (Witte, Duitse, Mechelse). De meeste hebben een neiging om van spelen over te gaan in jagen/herden op de andere honden.

Bij mij doen ze het of helemaal niet, of meteen maar ik herken hun "slachtoffer" al van een kilometer afstand dus ik ben het gelukkig bijna altijd voor.

Ik zou voor de zekerheid even bijhouden wanneer het gebeurd, want ik kan 100 honden tegenkomen waarbij het niet gebeurt en dan 1 waarbij het wel gebeurt, meestal is het toch iets wat het triggerd. Bij mij is het jagen op piepende/angstige honden en het herden op hele snelle honden die ze niet bij kunnen houden tijdens het spelen. Ik vind zelf het jagen een stuk vervelender dan het herden, bij het herden.

Als het gebeurt zou ik opschrijven, hoelang ze al aan het spelen zijn, wat voor een hond het is, is de hond aanzienlijk sneller of loopt de hond al een tijd voorop, is het een bekende hond of de eerste keer spelen. Dan ga je er vanzelf een patroon in zien. Bijv. altijd als een snelle hond al 45 seconde voorop loopt begint het.

Dan moet je daar zelf op gaan in spelen en dan alles uit de kast trekken om het voor te zijn, bijv. met jackpot training, neem bijv een stuk worst mee in een bepaald bakje en wat losse snoepjes, train heel de wandeling op het hierkomen, is ze aan het spelen en denk je nu kan het niet lang meer duren, voor roepen en het stuk worst erin, dan weet de hond op een gegeven moment, als ik hier kom tijdens het spelen krijg ik de jackpot.
Leer hem wel eerst thuis aan, dat dat stukje worst de jackpot is, bijvoorbeeld door het te combineren met een clicker, doe bijv. wat oefeningen en dan één die wat moeilijker is en alleen na de moeilijkste klik je en dan komt meteen het jackpotbakje te voorschijn met het stukje worst. In het bos moet je dan ook wel de clicker of het clickerwoord (bijv. jackpot) gebruiken op het moment dat hij al omdraait en jou kant op komt. De jackpot mag alles zijn stukje pens of stukje kalkoen als de hond het zelf maar ook als een echte jackpot ziet.
Dit is heel belangrijk omdat herden/jagen zelfbelonend gedrag is voor honden, ze vinden het "leuk", hoe vervelend het voor ons baasjes ook klinkt. 

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Je leert het ook wel zien als je er echt goed op gaat letten. Toen ik Hayzel net had vond ik het echt heeeeeeeel lastig om haar gedrag te interperteren (terwijl ik toch erg veel met honden heb gewerkt in het asiel en op de kliniek). Soms lijkt ze echt een heks en dan bedoelt ze het niet slecht, maar soms dus ook echt wel. En dan dus niet om gaten te maken maar gewoon om te bitchen, onnodig een punt te willen maken, te regelteven. En bij haar verschilt het echt maar een heel klein beetje in het soort geluid wat eruit komt en zo op het eerste gezicht lijkt het altijd hetzelfde. Maar dat is het niet.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Heel erg bedankt voor de tip Floor, Bouncer & Tank. Hier ga ik zeker mee aan de slag 

 

Ik kan het zelf niet van te voren zien, maar hier ga ik beter op letten. 
Ze doet het vooral bij honden die al met elkaar spelen en rennen, zij gaat jagen. Of als er een hondm et een balletje speelt gaat zij achter de hond jagen ipv de bal. 

Het is tot nu toe niet een bepaald soort hond geweest, maar als een hond, welke dan ook, 1 keer van zich af bijt is het ook voor altijd klaar. Een frans bulletje heeft een paar maanden terug laten merken dat hij het niet leuk vond, en ze kan er nu mee spelen etc zonder te jagen. Maar veel honden 'lijken' het niet erg te vinden waardoor Kahlúa het alleen maar leuker gaat vinden. 

 

Ik ga er aan werken met haar! :) Dank jullie wel. 

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Ik zou er toch mee opletten. Hayzel heeft er dus wel een keer een akkefietje door gekregen. Ze liep te tetteren en regelteven bij 2 huisgenootjes die aan het spelen waren en voor ik haar terug had liet die andere teef even heel duidelijk weten dat ze daar niet van gediend was. Hayzel dacht er op in te gaan wat resulteerde in een hoop kabaal en een gillende hayzel die naar me toe gestormd kwam (en er was echt niets aan de hand, de dramaqueen).

 

Ik zou gewoon honden zoeken waarmee ze leuk kan spelen, er zijn zat honden die dit soort spelen helemaal geweldig vinden en daardoor onderling een super leuke klik hebben.

 

Ik ben benieuwd, hou ons op de hoogte :)

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Is ook zo.. Hier komen aardig wat honden over de vloer, en binnen heeft ze er totaal geen last van. Het gebeurd eigenlijk waar ze ook hard kán rennen. 

 

Ik ga zaterdag ook naar een hondenwandeling en denk dat ik haar eerst maar even vasthoudt. Zo kan ik kijken hoe ze op alle honden reageert, of ze er 1 niet leuk vind. Dit kan ik wel aan haar zien, maar zoals ik uit haar gedrag op kan merken doet ze het niet omdat ze een hond niet leuk vindt.. 

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Haha te regelteven...geniaal!

 

Volgende forumvraag: kastduiker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^