Aangeleerd of aangeboren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Silla en Bo & YunahSilla en Bo & Yunah

honden foto van Silla en Bo & Yunah

Ik zie niets dat over gedrag gaat (of misschien ben ik scheel) dus daarom maar even hier.

Ik vroeg me dus het volgende af..
Vanmorgen lag ik even met Bo in bed te knuffelen en toen draaide hij op zijn rug zodat ik zijn buik en borst kon kriebelen.

Is dit aangeleerd gedrag (hij weet dat als hij op zijn rug gaat liggen iemand hem op zijn buik/borst gaat aaien en dat vindt hij fijn) of aangeboren (buik laten zien vanwege kwetsbaarheid)?

Totaal zinloze vraag voor de rest, maar ben benieuwd of iemand het antwoord weet of er een verklaring over kan geven ;-)

honden page profiel ALMALM 3 doggies

honden foto van ALM

Ik volg even mee! Ben wel benieuwd.. hier ook eentje die dat doet, ook wel een beetje uit onderdanigheid hier denk ik.. 

 

Edit: ook voor driekwart dwergschnauzer trouwens, maar denk niet dat dat er mee te maken heeft 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wanneer een hond in jouw nabijheid op zijn rug gaat liggen voelt dat voor je hond een vertrouwend gevoel naar jou toe..

de hond is altijd kwetsbaar als die op zijn rug ligt, en je hebt waarschijnlijk al meerderen keren zijn buik lekker gekriebeld, een hond die jou niet vertrouwd zal niet zo snel in jouw nabijheid op zijn rug gaan liggen.

vertrouwd baasje. :-D

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro 3 doggies

honden foto van Linda & Mayro

Mayro doet het ook, maar alleen als je hem gaat aaien en hij wil over zijn buik gekriebeld worden. Hij is niet echt onderdanig of zo, hij zou het ook niet bij iedereen doen.

 

Denk inderdaad wat Willemijn zegt.

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Doen ze allemaal bij mij, denk inderdaad kwestie van vertrouwen

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

hier worden ze ook graag buikje gekriebeld

 

lekker vertrouwd

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

er zijn zeker honden die bij een conflict op hun rug gaan liggen, dat is onderdanigheid, bang angstig... staart tegen de buik aan geklemd en vaak ook van zich afplassen, angst,zich overgevend ,vandaar dat wij nimmer de hond zelf op hun rug moeten leggen, wat vaak voorkomt van eigenaars uit onmacht... de baas spelen over de hond, leg even op zijn rug doet tie alles wat IK wil, een hele verkeerde aanpak, dan zal je hond nimmer vertrouwen in je hebben.

wanneer de hond dat uit zich zelf doet in een goede sfeer, dan vertrouwt je hond je volkomen, en vind het heerlijk als JIJ op zijn buikje kietelt.

hier ook een hond die als ze slaapt op haar rug gaat liggen, poten tegen de muur op, vertrouwen in de omgeving, en niet bang zijnd dat er wat gebeurd.. de hond zal dat niet zo snel doen als er bezoek is wat hem niet zo aanstaat.

de hond doet het echt niet bij iedereen , alleen bij degene die die echt vertrouwt. en dan is het geen onderdanigheid, maar een vertrouwens band.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co 3 doggies

honden foto van Cindy & Co

" er zijn zeker honden die bij een conflict op hun rug gaan liggen, dat is onderdanigheid, bang angstig... staart tegen de buik aan geklemd en vaak ook van zich afplassen, angst,zich overgevend ,vandaar dat wij nimmer de hond zelf op hun rug moeten leggen, wat vaak voorkomt van eigenaars uit onmacht... de baas spelen over de hond, leg even op zijn rug doet tie alles wat IK wil, een hele verkeerde aanpak, dan zal je hond nimmer vertrouwen in je hebben.

wanneer de hond dat uit zich zelf doet in een goede sfeer, dan vertrouwt je hond je volkomen, en vind het heerlijk als JIJ op zijn buikje kietelt.

hier ook een hond die als ze slaapt op haar rug gaat liggen, poten tegen de muur op, vertrouwen in de omgeving, en niet bang zijnd dat er wat gebeurd.. de hond zal dat niet zo snel doen als er bezoek is wat hem niet zo aanstaat.

de hond doet het echt niet bij iedereen , alleen bij degene die die echt vertrouwt. en dan is het geen onderdanigheid, maar een vertrouwens band. "

 Onze Ellie is dan één en al vertrouwen!!! Die glijdt zo op d'r rugje om heeeeeel veel aaitjes te krijgen! En dat doet ze werkelijk bij iedereen die ook maar even vriendelijk tegen haar is. De snoeper!

honden page profiel ellenellen 3 doggies

honden foto van ellen

Als ik thuis kom is Romy altijd super blij, ze rent dan ook naar het kleed en gaat op haar rugje liggen, heel schattig.

als ze op de bank ligt te slapen en je gaat haar knuffelen, dan

gaat ze ook gelijk op haar rugje. 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Leuke vraag.

 

Doet een pup het in het nest uit zichzelf al of wordt het puur door de moeder aangeleerd/af gedwongen (verzorging en opvoeding)? Ik denk het eerste dus aangeleerd. Eenmaal ouder is het leuk te zien wanneer en op welke manier het gedrag wordt ingezet.

 

Loco is gewoon een 'slettebak' hup benen wijd en kriebel maar te pas en on te pas. Als hij maar verwend wordt. Ten doet het alleen als hij even echt heel innig wil zijn. Die had er toen hij jonger was een handje van om zich zgn. onderdanig op te stellen terwijl hij er niks van meende.

honden page profiel Silla en Bo & YunahSilla en Bo & Yunah

honden foto van Silla en Bo & Yunah

Grappig om de antwoorden te lezen! Vermoedde al dat het een kwestie van vertrouwen was want hij doet het ook niet bij iedereen, Bo kan soms een beetje kieskeurig zijn hihi. (schnauzer he O-) )

Bedankt voor alle antwoorden, leuk om te lezen dat sommige honden bij bijna iedereen omdraaien en sommige zelden.

Merken mensen dan ook nog verschillen bij wat de hond er precies mee wil? Nu ging hij bijvoorbeeld heel rustig op zijn rug liggen met zijn pootjes helemaal slap maar soms lijkt hij te willen stoeien (meestal met mijn vader), dan gaat hij trappen, duwen en zachtjes in je handen bijten.

honden page profiel Silla en Bo & YunahSilla en Bo & Yunah

honden foto van Silla en Bo & Yunah

" Ik volg even mee! Ben wel benieuwd.. hier ook eentje die dat doet, ook wel een beetje uit onderdanigheid hier denk ik.. 

 

Edit: ook voor driekwart dwergschnauzer trouwens, maar denk niet dat dat er mee te maken heeft  "

 



Hahaha dat dacht ik al! Grappig hoe ze allemaal zo'n zelfde koppie hebben! <3

honden page profiel ALMALM 3 doggies

honden foto van ALM

"  

Hahaha dat dacht ik al! Grappig hoe ze allemaal zo'n zelfde koppie hebben! <3 "

 

 

Haha ja, ze lijken allemaal wel op elkaar he 

 

De jouwe is wel een schatje hoor 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

"  Onze Ellie is dan één en al vertrouwen!!! Die glijdt zo op d'r rugje om heeeeeel veel aaitjes te krijgen! En dat doet ze werkelijk bij iedereen die ook maar even vriendelijk tegen haar is. De snoeper! "

 Onze Wopper doet het ook bij iedereen die haar wil aaien. Stoppen de mensen met aaien, komt ze weer omhoog om opnieuw aandacht te vragen. Aaien ze weer, gaat gelijk weer op haar rug liggen. Of het nu bekenden zijn of volslagen vreemden op straat, maakt haar niet uit. Onze Peer gaat ook vaak liggen, maar altijd plat op zijn buik en alle poten gestrekt, nooit op zijn rug. Ja, thuis als hij ligt te luilakken

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Daar heb ik ook nog nooit over nagedacht, maar het is zeker interessant om over na te denken! En er zijn al mooie antwoorden gegeven! 

 

Ik denk dat het een combinatie is van aangeboren en aangeleerd. Aangeboren, omdat pups ook al vaak op de rug keren. Aangeleerd, omdat honden merken dat mensen het kennelijk leuk vinden (wat resulteert in meer aandacht, dus wil een hond best vaker op de rug liggen). 

honden page profiel kimkim 3 doggies

honden foto van kim

doet de hond van mijn oma ook altijd!

 

als je hem knuffelt dan vindt je hond dat lekker. toch vinden ze het fijnst dat je ze kriebelt op hun buik. dat vinden ze heerlijk. dus het is geen tick of zo. dat doen de meeste honden gewoon.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ik denk aangeboren. Pup slapen soms zo, dat ze daarna leren dat door deze houding aan te nemen bij een mens, ze gekriebeld worden op hun buik, dat is een leer ervaring.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Buikje kriebelen doet gijs niet bij iedereen

op zijn rug slapen doet hij overal waar wij zijn, als we ergens op bezoek zijn dan gaat hij na een tidje ook op zn rug liggen, denk ook dat het wel snel warm word in zn liezen, dat hij het ook daarom doet

 

en soms wil hij ook graag stoeien ja, haha

 

honden page profiel Silla en Bo & YunahSilla en Bo & Yunah

honden foto van Silla en Bo & Yunah

Suzanne, dat kan ook zeker zo zijn! Sowieso is het op de rug willen slapen wel aangeboren, dat doen (bijna) alle honden. En misschien kan inderdaad daaruit het aanleren van op de rug liggen = buik kriebelen = leuk ;-)

Leuk om de ervaringen en meningen van iedereen te lezen :-D

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Eens, zo leerzaam om alles te lezen! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^