Help, onze lieve Bobby heeft het rijen uitgevonden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mandy, vrouwtje van Bobby! <3Mandy, vrouwtje van Bobby! <3

honden foto van Mandy, vrouwtje van Bobby! <3

Hoi hoi,

 

Ik heb een reutje van 5 maanden (Bobby) die de laatste maand erg bezig is met rijen. 

 

Het begon voornamelijk bij knuffels. Dus wij hebben de knuffels weg gepakt als hij erg op ging rijen en nu dan ook tijdelijk weg gelaten. Alleen nu begint die dus andere zachte dingen te pakken, als ik bijvoorbeeld een langer vest aan heb en ik zit klemt hij hem vast en wil hem omlaag trekken. Ik haal hem er dan af en zeg duidelijk "nee"! En bied hem vervolgens iets anders aan.

 

Wat misschien wel fijn om te weten is dat hij het woordje nee wel kent, hij stopt vaak dan even. Of gaat juist in tegendeel het nog een keer doen en me dan echt als een baasje aankijken. Maar ook ik hou vol.. Met als resultaat dat die uitdagend gaat blaffen. Puberteit misschien?

 

we hebben allerlei dingen geprobeerd van positief tot straffen tot negeren om te kijken welke bij hem aanslaat. Denk bijvoorbeeld aan:

- knuffels wegleggen

- werpketting

- tik op zijn kont

- het geven van een time out

- duidelijk nee zeggen

- iets anders aanbieden

bijvoorbeeld zijn kong

- met hem spelen met een ander speeltje

- belonen bij goed gedrag of wanneer hij gewoon lekker speelt

- negeren

 

De time out werkt het beste tot nu toe, maar dan moet hij er wel een stuk of 4 gehad hebben.. En ook dan kan hij het vlot een uur later weer proberen.

 

nou vroeg ik me af of iemand tips heeft hoe ik dit het beste aan kan pakken. De tip castreren is geen optie, omdat ik hem hier nog te jong voor vind en het gedrag liever gewoon af leer. Mocht het niet af te leren zijn dan gaan wij dit sowieso niet voor het jaar doen ivm met de hormonen die nog volop in ontwikkeling zijn.

 

Ik zie jullie tips heel graag tegemoet komen!

Groetjes, Mandy

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Vaak is het rijden een teken van overprikkeling. Nu hij ouder wordt krijgt hij ineens veel meer (hormonale) prikkels binnen die hij moet verwerken.

Geef hem verplicht rust, dus niet een time out van 5 minuten maar echt even een uur verplicht slapen als hij steeds aan het rijden is. 

Je kan ook proberen hem een kluif of iets te geven waar hij lang mee bezig is om de stres weg te kauwen.

Als hij rijdt gewoon een nee of foei en hem wegsturen en rust geven. 

Even deze periode volhouden, de puberteit is nog maar net begonnen haha..

 

Maar alvast heel goed dat jullie hem nog niet laten castreren! Heel belangrijk is eerst goed uitgroeien! ;)

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Alles gedaan.....behalve rust geven/aanbieden,in de vorm van een kluif en je mand/bench in.(op een kalme en rustige manier,niet als straf,maar meer zoals je een moe kind lekker naar bed brengt  )

 

 

Je kan aanhouden 1 uur wakker= 2 uur verplichte rust.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Mijn eerste reu deed het ook op een kussen van hem, was verder een zeer tevreden en relaxte puberhond. Wij hebben hem gewoon zijn gang laten gaan aangezien hij op niks of niemand anders reed. Het rijgedrag is vanzelf uitgedoofd na een paar maanden. 

 

Mocht ik ooit weer een reu krijgen die hetzelfde gedrag vertoont en het ook bij zijn eigen spullen houdt zal ik wederom in eerste instantie niet ingrijpen.

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

finn mag van ons ook gewoon rijden, zolang het maar niet op personen is. Dit heeft ie overigens ook nooit geprobeerd. Het begon op 6 maanden en hij is nu 11 maanden. Het gebeurt nu nog maar zelden.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Hier een hond die met enorm rijgedrag op mensen uit het asiel kwam.
Gênant en irritant.
Wij hebben een hoop fout gedaan om dat eruit te krijgen.
(adviezen hondentrainster).
Hielp niet.
Gaandeweg merkten we dat het toch vooral kwam door niet om kunnen gaan met prikkels.
Te snel te vol in het koppie.
Op een gegeven moment zagen we het aankomen en dan gaven we bv een commando, zodat hij uit die impuls kwam.
met deze ervaring zou ik het dus altijd proberen te voorkomen, maar ik begrijp dat op kussens en dergelijke iets anders is dan op mensen.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" finn mag van ons ook gewoon rijden, zolang het maar niet op personen is. Dit heeft ie overigens ook nooit geprobeerd. Het begon op 6 maanden en hij is nu 11 maanden. Het gebeurt nu nog maar zelden. "

 

Ja bij ons was het dezelfde periode. Zullen ze wel behoefte aan hebben, denk ik dan. Net als een paar minuten even heerlijk uit hun dak gaan, even lekker ontladen. Zolang dat binnen de perken blijft, zoek ik daar ook niks achter. Laat maar lekker gaan. Heb daar zelf af en toe ook behoefte aan tenslotte.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

@Santa

 

In jouw situatie zou ik zeker ook ingegrepen hebben en op zoek zijn gegaan naar een passende oplossing hoor. Maar een opgroeiende pup of puber moet nog zoveel ervaren en ontdekken. Kan ook goed zijn dat ze juist op die wijze even alle spanning van zich af gooien en er daarna weer lekker tegenaan kunnen. Dan hebben ze het toch ook prima zelf geregeld?

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Snap ik Manuela.
Wie weet hoe het gaat als ik ooit een pup krijg.
Maar voor nu heb ik echt een rijgedrag trauma ;-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

rij gedrag, vaak komt iedere hond daar wel eens mee

 

hier ook gehad... Bams was ongeveer zeven maanden en woog al heel veel, wanneer ik thuis kwam van de sport, hoppa riem om en wandelen de weide in, door haar enthousiasme , pakte ze me opeens en ging op me staan rijden, gelukkig een lantaarnpaal in de buurt waar ik me aan kon vastgrijpen, zucht, wat een gezicht in dat dorp waar ik woon.....

 

 

heb haar maar even laten wippen, ondanks glurende ogen van elders.... het was ook zo over, enthousiasme, blij en opgewonden van de baas is er fijn weer.

 

dat kan je zien aankomen en voorzijn, de volgende keren was ik het voor, en gelijk het commando gegeven van, volg, haar er uit gehaald, dat helpt. ook thuis kan je dat doen.

 

Bams had het even op bezoek gemunt... een goede vriend, de eerste keer was ik ook verbaasd, de bezoeker had zelf een hond dus erg was het niet, daarna ben je er op voorbereid.... een commando en je haalt je hond er uit... geef rust op dat moment, geef een goeie kluif aan je hond zodat je je hond uit het rijgedrag haalt.

 

pubers van honden hebben het vaker en als jij alert bent en blijft is het gedrag echt zo over, hier wel, maar je moet wel even alert zijn het gedrag is niet zomaar over...

dit gedrag is geen reden voor castratie hoor.

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Wat ik nog niet echt gelezen heb, kan zijn dat ik erover heen heb gelezen.

 

Als je hond echt gaat rijden vanuit seksuele drift, dan komt daar ook meestal het bijpassende sperma bij... Heeft je hond dit heel veel, dan zou het wel een reden kunnen zijn om te castreren. Vaak zie je dan dat honden zichzelf ook heel extreem likken waardoor de prostraat ook constant aandacht wordt gegeven en deze geïrriteerd raakt. (het komt voor, dus denk ik noem het toch eventjes)

 

Als je hond dit niet heeft, dan kan het overprikkeling zijn of in ieder geval iets wat niet seksueel is. Dan werken alle tips die al gegeven zijn

Anoniem (Gast)

Hier een hond die alleen rijd op zijn eigen kussen, maar alleen als ik het uit de mand haal om te wassen. Zodra hij een van ons met zijn kussen ziet lopen is het raak, nu weten wij dat dus. En als hij in bad zit/staat gaat de ander van ons zijn kussen ruilen voor een schoon kussen, en dan (daar snap ik dan echt niks van) springt hij schoon gewassen op zijn schone kussen als of hij niet ziet dat het een schoon kussen is.... maf beest.

honden page profiel MoonskeMoonske

honden foto van Moonske

Wat dan als hij met medepups van zijn leeftijd zit te spelen? Want dan helpt niet echt een nee. De laatste keer begon hij te rijden en je kreeg hem er ook niet zomaar van af.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Als Santa op een andere hond klimt geef ik die hond zeg maar een seconde om zelf te reageren, en dan trek ik hem ervan af.
Ik heb liever dat hij een snauw krijgt van die hond dan dat ik hem eraf moet halen.
Maar dit is mijn mening en die wordt niet door iedereen gedeeld.

honden page profiel MoonskeMoonske

honden foto van Moonske

" Als Santa op een andere hond klimt geef ik die hond zeg maar een seconde om zelf te reageren, en dan trek ik hem ervan af.
Ik heb liever dat hij een snauw krijgt van die hond dan dat ik hem eraf moet halen.
Maar dit is mijn mening en die wordt niet door iedereen gedeeld. "

 

Daarin geef ik je gelijk hoor!! Want dan worden ze gecorrigeerd door hun eigen ras en dat is altijd beter. Ik wacht eerst even om te zien wat de andere hond doet en probeer dan zelf te handelen. Maar voor zo jong te zijn, klampt hij zich toch heel goed vast!! Je krijgt hem er ook heel moeilijk af. Hij loopt zo zelfs verder... Als de pup onder hem verder loopt, loopt hij mee terwijl hij vasthangt. Zijn pootjes zitten heel goed rond het lichaam zal ik maar zeggen...

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Dan zou ik ingrijpen.
Ik weet uit ervaring met een hond van toen 30 kg het klemmen heel stevig is. Als hij op ons zat was het soms best een klus.....

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
Daarin geef ik je gelijk hoor!! Want dan worden ze gecorrigeerd door hun eigen ras en dat is altijd beter. Ik wacht eerst even om te zien wat de andere hond doet en probeer dan zelf te handelen. Maar voor zo jong te zijn, klampt hij zich toch heel goed vast!! Je krijgt hem er ook heel moeilijk af. Hij loopt zo zelfs verder... Als de pup onder hem verder loopt, loopt hij mee terwijl hij vasthangt. Zijn pootjes zitten heel goed rond het lichaam zal ik maar zeggen... "

 Een rijdende hond heeft het niet naar zijn zin of zo,is in een situatie beland die hij niet goed aankan,het koppie maakt overuren,en de spanning stijgt...dat kunnen ze laten 'afglijden',door te gaan rijden.

 

Voor de bereden hond is het ook al niet leuk,om een hond op je rug te hebben die niet meer goed weet hoe te handelen.Een hap of een snauw geven is een stresssignaal,wat ook verder kan escaleren voor beide honden.

 

Dus in alle gevallen,je hond er af gaan halen-snel- en beide honden de rust terug geven,daar houden honden in ieder geval wel van 

En voor een volgende keer je hond niet (te) lang laten spelen met andere honden.Rijden is gedrag wat voortkomt uit opgebouwde spanning,onrust in het lichaam..

honden page profiel MoonskeMoonske

honden foto van Moonske

"  Een rijdende hond heeft het niet naar zijn zin of zo,is in een situatie beland die hij niet goed aankan,het koppie maakt overuren,en de spanning stijgt...dat kunnen ze laten 'afglijden',door te gaan rijden.
 
Voor de bereden hond is het ook al niet leuk,om een hond op je rug te hebben die niet meer goed weet hoe te handelen.Een hap of een snauw geven is een stresssignaal,wat ook verder kan escaleren voor beide honden.
 
Dus in alle gevallen,je hond er af gaan halen-snel- en beide honden de rust terug geven,daar houden honden in ieder geval wel van 
En voor een volgende keer je hond niet (te) lang laten spelen met andere honden.Rijden is gedrag wat voortkomt uit opgebouwde spanning,onrust in het lichaam.. "

 

Dat klopt niet echt, als ik dit even mag zeggen. Alléé ik bedoel voor mijn hond hé! Hij zelf is het stoere ventje van de pups op de hondenschool. Als het hem lukt tijdens de les lokt hij andere honden uit om te spelen enzo en hij is een heel hevig ventje. Ik heb al een andere keer meegemaakt dat het van te veel prikkels was en te moe en dan is het vele anders. Zijn karaktertje ken ik ondertussen al redelijk. Ze waren zelfs nog maar net aan't spelen en hij kent die andere 2 honden nu al 3 maand ongeveer. En tijdens het spelen gaan net al de andere honden hun hoofdje overuren maken ^^. Het is een hele wilde speler die andere honden zo omverloopt ^^!

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Rijden hoeft echt niet altijd te betekenen dat een hond overprikkeld is, er zijn nog tal van andere reden voor. Bij finn is er duidelijk een verschil in rijden uit overprikkeling, rijden omdat ie er 'zin' in heeft of rijden omdat hij een punt wil maken. Rijden om een punt te maken kap ik af,de andere niet. Overigens kwakt finn ook weleens, hiervoor ga ik hem echt niet castreren, het is een puber die volop hormoontjes heeft(net als de hond van tz). Hoort er wat mij betreft gewoon bij.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Santa doet het in het park bij een hond die op zijn zachtst gezegd bloedirritant is omdat hij niet is opgevoed.
Die blijft beuken en duwen en duwen en dan weet die van mij nog maar 1 oplossing : rijden.
Weglopen heeft geen zin want die hond achtervolgt hem.
(mag duidelijk zijn dat ik rechtsomkeert maak als ik hem aan zie komen ).

Maar Santa doet het ook als hij aangelijnd is en iemand komt dichtbij met een aangelijnde hond. 9 van de 10 keer springt ie erop.
Is dat overprikkeling?

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Santa doet het in het park bij een hond die op zijn zachtst gezegd bloedirritant is omdat hij niet is opgevoed.
Die blijft beuken en duwen en duwen en dan weet die van mij nog maar 1 oplossing : rijden.
Weglopen heeft geen zin want die hond achtervolgt hem.
(mag duidelijk zijn dat ik rechtsomkeert maak als ik hem aan zie komen ).

Maar Santa doet het ook als hij aangelijnd is en iemand komt dichtbij met een aangelijnde hond. 9 van de 10 keer springt ie erop.
Is dat overprikkeling? "

 Voor mij wel,hij komt in een situatie waarvan hij niet weet wat er mee te moeten...en of hij er iets mee moet ..en hoe..

Hij wil eigenlijk zijn ruimte hebben,maar kan aan de lijn geen kant op,dus de spanning bouwt al op.En dan is die andere hond er ineens,te dichtbij en onbekend/vreemd(of hij kent de hond juist heel goed en weet dat hij deze niet leuk vindt) voor hem.Klinkt wel dat het bij Santa héél snel gaat,wat voor mij ook zegt hoe graag hij meer ruimte zou hebben van andere -vreemde- honden.

 

Hetzelfde geldt bij die beukende/duwende en niet ophoudende hond.

Santa kan er niks meer mee,maar ondertussen is er voor geen keus meer om uit te kiezen,want hij wordt hoe dan ook'belaagd'...spanning,dus dan maar rijden...dan raakt hij nog iets van zijn spanning kwijt.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

"  Voor mij wel,hij komt in een situatie waarvan hij niet weet wat er mee te moeten...en of hij er iets mee moet ..en hoe..
Hij wil eigenlijk zijn ruimte hebben,maar kan aan de lijn geen kant op,dus de spanning bouwt al op.En dan is die andere hond er ineens,te dichtbij en onbekend/vreemd(of hij kent de hond juist heel goed en weet dat hij deze niet leuk vindt) voor hem.Klinkt wel dat het bij Santa héél snel gaat,wat voor mij ook zegt hoe graag hij meer ruimte zou hebben van andere -vreemde- honden.
 
Hetzelfde geldt bij die beukende/duwende en niet ophoudende hond.
Santa kan er niks meer mee,maar ondertussen is er voor geen keus meer om uit te kiezen,want hij wordt hoe dan ook'belaagd'...spanning,dus dan maar rijden...dan raakt hij nog iets van zijn spanning kwijt. "

 

Ja, het gaat ook heel snel.

Daarom wil ik dat idiote gesnuffel aan de lijn ook niet.

Hij doet het ook bij een Viszla waar hij veel mee speelt en rent.

Los is er niks aan de hand, ze doen wat samen, gaan weer hun eigen weg, zoeken elkaar weer op, delen balletjes, echt niks aan de hand.

En dan wordt hij aan de lijn geklikt, en hoppa.....

Dat proberen we dus zoveel mogelijk te voorkomen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
Dat klopt niet echt, als ik dit even mag zeggen. Alléé ik bedoel voor mijn hond hé! Hij zelf is het stoere ventje van de pups op de hondenschool. Als het hem lukt tijdens de les lokt hij andere honden uit om te spelen enzo en hij is een heel hevig ventje. Ik heb al een andere keer meegemaakt dat het van te veel prikkels was en te moe en dan is het vele anders. Zijn karaktertje ken ik ondertussen al redelijk. Ze waren zelfs nog maar net aan't spelen en hij kent die andere 2 honden nu al 3 maand ongeveer. En tijdens het spelen gaan net al de andere honden hun hoofdje overuren maken ^^. Het is een hele wilde speler die andere honden zo omverloopt ^^! "

 Dat een hond hard en wild speelt,en uitdaagt zegt nog niks over óf de hond ook echt wilt spelen.

Hard en wild 'spelen' is ook nooit leuk voor de tegenpartij...als hij zijn gelijke treft dan gaat het echt hard tegen hard..is voor beide honden niet leuk,escaleert ook vaak (optrekkende lippen ,gegrom,gehap,afsnauwen,harder steviger bijten en 'spelen')

 

Of hij treft een zwakkere/rustigere hond waar hij totaal over heen walst..de 1 ligt altijd onderop,probeert weg te komen,maar wordt steeds opnieuw gevloerd door jouw hard en wild 'spelende' pup.

 

Op de hondenschool ontstaat ook vaak juist meer spanning,omdat er vaak grote groepen zijn.Baasjes hoge verwachtingen kunnen hebben en prestatie gericht kunnen zijn.

 

Je denkt dat je pup/hond er kalm onder is..en honden uitdaagt om te spelen...dat kan hoor,maar in die context is er vaak spanning voor de hondjes.

Spelen/uitdagen wil ook niet altijd zeggen dat een hond ook écht wilt spelen.Het kan ook komen doordat ze het idee/gevoel hebben niet anders te kunnen ..en er iets mee te moeten. Knoeit hard spelen is geen beleefde manier van omgaan met elkaar.

Let er in de toekomst op dat het spel echt gelijk op gaat en niet alleen jouw pup alles omver loopt.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  
Ja, het gaat ook heel snel.
Daarom wil ik dat idiote gesnuffel aan de lijn ook niet.
Hij doet het ook bij een Viszla waar hij veel mee speelt en rent.
Los is er niks aan de hand, ze doen wat samen, gaan weer hun eigen weg, zoeken elkaar weer op, delen balletjes, echt niks aan de hand.
En dan wordt hij aan de lijn geklikt, en hoppa.....
Dat proberen we dus zoveel mogelijk te voorkomen. "

 Lastig om in te schatten als je de beelden niet hebt.

Bedoel je dan dat hij na het spelen met de hond gaat rijden zodra hij aangelijnd wordt?Is die andere hond nog los?Komt deze dan weer bij Santa in de buurt(zou haast zeggen van wel..want honden moeten bij elkaar in de buurt staan om op elkaar te kunnen klimmen  ),om 'aanstoot' te geven om nog wat te spelen?Of zijn beide honden tegelijkertijd aangelijnd en staan jullie baasjes nog stil en met elkaar te praten?Wat doet die andere hond,is die kalm?Gebeurd het ook dat Santa gaat rijden,als jullie samen nog wat oplopen en dus in beweging blijven..de honden verder kunnen snuffelen en hun eigen ding doen.

 

En als Santa niet heeft gespeeld met een hond,en beide honden wel aangelijnd zijn..dan gaat hij ook direct rijden?

Goed dat je dat al liever niet hebt,die ontmoetingen/gesnuffel aan de lijn,want het direct willen rijden zegt dat hij spanning op bouwt,dus leuk is anders.

 

Als ik kijk naar honden in het algemeen,maken wij het ook niet makkelijk voor ze.Dan heb je ook nog al die rechtaan stoepen,bospaadjes,strookjes,straten..wat natuurlijk totaal in contrast staat op wat voor honden normaal is en het mogelijk maakt om

goede /conflict vermijdende signalen af te geven.

Je loopt in Nederland al snel op een andere hond af- in een rechte lijn- zonder het zelf goed door te hebben...nou ja,je ziet het al gauw aan de reactie van je hond of het te rechtlijnig is,maar je moet het maar weten hoe het werkt in de hondentaal....en als je hond dan 'reageert' er dan wel begrip voor te hebben omdat het nu eenmaal een krappe bedoeling is....ik zie best vaak gebeuren dat een hond boos commentaar krijgt (of zeer dreigende lichaamstaal) van het baasje,terwijl de hond hoogstwaarschijnlijk het gedrag niet zou vertonen als hij maar genoeg ruimte had gekregen.

 

Ik steek vaak over,of neem voldoende afstand door op het gras te gaan staan(ja dat is dus veilig,want de andere hondenbaasjes in mijn omgeving zijn érg voorspelbaar én rechtlijnig....die gaan namelijk niet van de geijkte paden af....)en strooi voor Mila wat koekjes,dan loopt die andere hond voorbij en kunnen wij ook weer verder.

Of bij mij voor de deur,heb je de stoep van 2 meter breed,dan het fietspad(1,5 meter),een klein stoepje van 1 meter naast de geparkeerde auto's..en daar wijk ik ook vaak naar uit.Ik begrijp nooit dat mensen mét zelfs uitvallende honden er voor kiezen recht ons te willen aflopen....gelukkig kan ik dan het fietspad oversteken om meer ruimte te maken voor Mila en loop verderop het stoepje naast de auto's.(en dan heb je nog mensen die de hond met flexilijn even over het fietspad laten gaan hmmmm  )

 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ja het gaat zoals jij het schrijft. De andere hond is dan los en staat erbij.
Laatst kwam buuf naar buiten met hun hond, loslopend en ik kwam net thuis met aangelijnde Santa.
Ik ben dan alert want buurhond kwam dichterbij en het was weer zover.
En echt alleen als hij aan de lijn zit.
Ik weet het dus hou er rekening mee.
En ik steek vaak over omdat Santa ook gaat liggen als een hond ons tegemoet komt.
Als het niet te vermijden is helpt het als ik door de hurken ga en zeg dat het goed is, dan loopt ie verder.

Je leert ermee leven, haha.
;-)

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Vandaag een leuk artikel hierover gelezen:
http://www.michaelbaugh.com/2011/11/06/the-truth-about-humping/

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^