Harde ontlasting

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Sjan, Frits, Billie, Balou* en Loekie*

Onze Frits heeft sinds een paar weken wat harde onlasting van KVV, is dat normaal en hoe kan ik dit oplossen? Hij begint sinds een paar dagen ook weer binnen te poepen ipv buiten! Kan dit met elkaar te maken hebben?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Is het echt hard in de vorm van obstipatie en dat het hem zeer doet?

 

Harde ontlasting is volkomen normaal bij kvv en juist goed.

 

Het ineens binnen poepen zal misschien komen door wat krampen door het wisselen van voer??

Misschien weer eventjes iets vaker een plas/poep ronde doen op de tijden dat je weet dat hij zal gaan poepen.

honden foto van Sjan, Frits, Billie, Balou* en Loekie*

Nee het is geen obstipatie, dat niet. Het gekke is dat als we hebben gewandeld dat hij binnen een kwartier binnen poept! Moet ik er wat olie doorheen doen om de boel wat soepeler te maken?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Harde ontlasting door vers is juist goed..., zolang de hond er geen last van heeft.

Mocht het echt te hard zijn en poepen niet lukt of pijn doet, kan je er van uit gaan dat het bot percentage te hoog is voor je hond.

Dit los je heel makkelijk op door puur vlees toe te voegen, +/- 10% per maaltijd vervangen voor kipfilet of rundergehakt.

Dan zul je zien dat de ontlasting minder hard wordt.

honden foto van Sjan, Frits, Billie, Balou* en Loekie*

Oke, maar ik geef kant en klaar...die rollen die je moet ontdooien. Hoe moet ik dat doen dan?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" Oke, maar ik geef kant en klaar...die rollen die je moet ontdooien. Hoe moet ik dat doen dan? "

 

Als je nu bijvoorbeeld 200 gram KVV per maaltijd voert, maak je daar 190 gram van en vult tot de 200 gram aan met kip of rund.

Andere diersoorten mogen ook, maar absoluut geen varken..., al het andere puur spiervlees wat je gewoon in de supermarkt kan kopen is prima.

Mocht je merken dat dit werkt, kan je de volgende keer (als je tenminste KVV bestelt en laat leveren) gemalen vlees mee laten leveren, omdat dat goedkoper is als in de supermarkt..., maar voor nu eerst maar even uitproberen.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik weet dat in bovenstaand voorbeeld ik uit ga van 5 % en het daarvoor over 10% had, maar het zal even zoeken zijn wat voor jullie werkt.

Ik zou de ontlasting niet te zacht laten worden, om eventueel problemen met de anaalklieren te voorkomen.., dat is het voordeel van hardere ontlasting, de meeste honden drukken dan meteen hun klieren leeg en zullen niet zo snel last van ontstekingen of over volle klieren hebben.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

wat olijolie door het eten toevoegen, en je kan van smuldier vlees geven, dat is enkelvoudig vlees, kan je toevoegen, niet duur en goed.

als je iedere dag een lepel olie toevoegt kan je zelf even controleren iedere dag of het genoeg is.

mag hard zijn, maar geen kanonskogels, je kan aan de ontlasting zien of er te veel bot in zit,,, gelige ontlasting en echt kanonskogels.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Bij brok dat in hoofdzaak uit ballaststoffen bestaan, waarmee de ontlasting gevormd wordt, kan je hond vaak met een minimale darmperalstiek de endeldarm ledigen. Een hond die net omgeschakeld is naar verse voeding of KVV, zal in beginsel geen continu uitscheiding hebben, zoals dat met brokvoeding wel het geval is. Het kan dus voorkomen dat je hond zijn endeldarm niet goed kan ledigen tijdens een uitlaatronde en later in ontspannen toestand ineens moet ontlasten. Dan zou je naar de samenstelling van dit KVV kunnen kijken en bijvoorbeeld extra spiervlees of boekmaag kunnen toevoegen. Vezels zoals kokosvezels of psyllium husk of groentes, maar ook extra vocht dragen bij aan een goede darmtransit.

tessa (Gast)

Het kan ook aan de soort kvv liggen.  Om een voorbeeld te noemen: ik heb mijn hond een weekje daily meat gevoerd, uit nood, nou dat doe ik niet meer,  ze konden alle vier bijna niet meer poepen,  blijkbaar veel te veel bot .

Daarna weer het vertrouwde merk (Carnifarm) en nergens last meer van! 

honden foto van Sjan, Frits, Billie, Balou* en Loekie*

Dank je wel allemaal, ik ga het proberen!

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^