Flexilijn-irritatie! meningen gevraagd

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Vooropgesteld dat ik de flex gebruik om reden om mijn hond te ontlasten. Het is echt geen onding. Vaak zijn het de mensen die er niet mee om kunnen gaan. Maar ik vind het lopen met flex en lederen lijn voor mijzelf een praktischere oplossing dan 2 lijnen, omdat het ook voor mijzelf een stuk ontspannender loopt. Vaak loop ik met 3 honden, de andere gaat dan ook aan een lederen lijn en zo snel mogelijk los op plekken waar het kan. Ik ben opgegroeid met het trainen van honden, dus weet te lopen met meerdere lijnen. Maar ze wordt inmiddels ook een dagje ouder, he.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

" Hier woed de flexi gebruikt als de leren riem in het vet zit....
 
Ik hou niet van die dingen, ik vind ze maar gevaarlijk.
 
Stel dat die (lompe) kast uit je handen flipt? Dat ding schiet met volle vaart tegen je hond aan, je hond krijgt een rotklap en een rotschrik.... Rent er vandoor en dat ding klettert achter je hond aan waardoor hij nóg harder rent....
 
 
Nee dankje! Ik vind de leren riem prima! 
Ik schaf ook een nylon riem aan, dan kan die flexilijn weg! :-) "

  

Dat is hier ook wel eens gebeurd,je schrikt je allebei rot.Dus knijp ik extra in dat ding als ik hem al gebruik.

Blaise (Gast)

Met meerdere honden is de flexilijn geen optie, je hebt maar 2 duimen voor de knoppen en de handen bezet. Je moet vooraf goed bedenken wat je gaat doen en hoe.

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

Hier een fervent gebruiker van de flexlijn. Scott is een jachthond en kan niet op plekken waar veel wild zit los, omdat hij dan zijn neus achterna gaat. Bovendien mag het op de meeste plaatsen niet. Op plekken waar de ruimte is en waar hij niemand in de weg loopt, mag hij lekker aan de flexlijn. Dan kan hij naar hartenlust snuffelen en ik kan gewoon doorlopen. Dan loopt hij weer eens een paar meter voor me, dan weer een paar meter achter me. Hij kan aan de slootkant gaan snuffelen zonder dat ik zelf de blubber in hoef. Hij draagt altijd een tuig en daar gaat de flexlijn aan. In de wijk en langs de weg draagt hij ook een tuig met daaraan een vaste lijn, dan is de flex inderdaad niet handig. Scott valt ook uit naar honden. Zie ik iemand aankomen met een hond aan de flex, dan maak ik rechtsomkeert of ik sla een zijpad in. Dan gebruik ik dezelfde strategie als bij loslopende honden, wegwezen dus. De flexlijn geeft Scott veel vrijheid op plaatsen waar hij wel de ruimte heeft, maar om veiligheidsredenen niet los kan of waar het niet  mag.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Mijn voornaamste irritatie aan flexilijnen is dat smmige mensen het lijken te zien als een vrijbrief om de hond maar te laten lopen waar die wil. En dan staat zo'n lijn plots over een pad gespannen.

Ook hebben die mensen de lijn vaak niet vergrendeld, als de hond een spurt neemt is die al best ver weg voor dat gestopt wordt met alle gevolgen van dien. Bovendien hebben best veel mensen een goedkoop dingetje die bij een flinke hond zo uit elkaar klapt.

Ten slotte zijn de "draadlijnen" ronduit gevaarlijk en kan je daar nare verwondingen aan oplopen als je ze om je benen krijgt. De platte "lintlijnen" hebben dat overigens niet.

Dit alles komt voornamelijk voort uit foutief gebruik. De flexilijn zelf is maar een ding en dus niet inherent goed of slecht. Maar het wordt wel vaak verkeerd gebruikt en ik ben toch extra voorzichtig als ik mensen met een flexilijn zie, zowel met mijn eigen honden als wanneer ik aan het hardlopen ben.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

" Mijn voornaamste irritatie aan flexilijnen is dat smmige mensen het lijken te zien als een vrijbrief om de hond maar te laten lopen waar die wil. En dan staat zo'n lijn plots over een pad gespannen.

Ook hebben die mensen de lijn vaak niet vergrendeld, als de hond een spurt neemt is die al best ver weg voor dat gestopt wordt met alle gevolgen van dien. Bovendien hebben best veel mensen een goedkoop dingetje die bij een flinke hond zo uit elkaar klapt.

Ten slotte zijn de "draadlijnen" ronduit gevaarlijk en kan je daar nare verwondingen aan oplopen als je ze om je benen krijgt. De platte "lintlijnen" hebben dat overigens niet.

Dit alles komt voornamelijk voort uit foutief gebruik. De flexilijn zelf is maar een ding en dus niet inherent goed of slecht. Maar het wordt wel vaak verkeerd gebruikt en ik ben toch extra voorzichtig als ik mensen met een flexilijn zie, zowel met mijn eigen honden als wanneer ik aan het hardlopen ben. "

 had het zelf niet b eter kunnen zeggen!

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Woww hoe komen jullie aan de enorme flexi's van 8 meter? Waren hier niet verkrijgbaar.

 

Ja, ik heb een flexi. Voor de enkele keren dat ik in het weekend een vroege draai en door de wijk loop. (dan zie je niemand om 6.00) Voor enkele keer dat ik ergens in het bos loop waar hij niet los kan. En voor de mensen die met Hummie gaan wandelen, waar hij niet los kan.

 

Hier gaat die op straat niet uit, en is er geen contact aan de lijn met andere honden. Denk als iedereen verantwoord omging met de flexi er niet zoveel problemen zouden zijn

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

"  Ik was o.a. degene met die opmerking. Daarentegen ruim ik het wel degelijk op. Maar voordat ze eindelijk gepoept heeft, loop ik 10 keer heen en weer over dat veldje. Zodra ik zie waar ze gaat zitten, loop ik er netjes heen. Het kost je hier 160 euro en er wordt flink gecontroleerd, zonde geld.  "

 Controleerden ze hier maar. Ik stoor me mateloos aan hoeveel mensen hier de boel laten liggen echt gewoon niet normaal meer. Maar ja gemeente is hier wel zelf deels debet aan omdat de poepbakken waarover klachten kwamen dat die vaker geleegd moesten worden gewoon weg in zijn geheel werden verwijderd en daar betaal je dan hondenbelasting voor (maar das een andere discussie).

 

Betreft oordeel van mijn eigen hond aan een flex, wat mij betreft met sadi geen optie. daar is ze te onvoorspelbaar voor.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ja hier lopen ze ook op de straat met de flexi omdat het paadje tussen de bomen vol ligt met poep en ze daar niet in willen staan terwijl ze het niet opruimen

lekker krom

 

de straat is voor autos en fietsers

maarja de fietsers fietsen dan weer op de stoep

 

nu ga ik wel erg offtopic, sorry

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow weegt een kilo of 16, ik heb een Flexi voor honden tot iets van 40 kilo.

Heb de eerste Flexi ook nog, 5 meter voor honden tot 20 kilo. Die trekt ze zo stuk als ze wat kracht zet. En bij het ruiken én zien van een ree zit er behoorlijk wat kracht in.

 

Voor ons is het een heel fijn alternatief voor loslopen, ze heeft toch wat vrijheid, maar kan er niet vandoor gaan. Ik ben er heel blij mee.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Ik gebruik altijd een flexlijn, maar vaak ook gewoon kort.
Ik vind het ideaal, zo kunnen mijn meiden toch nog wat vrij bewegen als ze niet los kunnen.
Ik merk wel dat veel mensen niet met zo'n ding overweg kunnen, dat is heel vervelend.
Zelf neem ik mijn verantwoording door ze bijv. kort te houden als we honden naderen en als het kan, dan laat ik ze wel los bij andere honden, zodat er geen ongelukken gebeuren.
De irritatie ontstaat door mensen die maar wat aanrommelen met een flexlijn.

Mijn honden trekken trouwens niet aan de lijn, dat scheelt.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik hou het gewoon bij mijn 2,5 meter lijn. Heeft ze genoeg ruimte en kan ik snel ingrijpen als dit nodig zou zijn. En ik heb niet zo'n achterlijk grote lompe kast in mn handen die ook nog best zwaar is. Aangezien mijn hand het soms niet zo goed doet zou ze vaak een klap krijgen met zo'n ding

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

ik heb zo'n hekel aan die dingen!

in de meeste gevallen word het bij van die kleine onopgevoede honden (maar dat is een discussie apart) gebruikt.

het liefst word het nog door een baasje met twee honden tegelijk gebruikt, zodat ze zich heerlijk om je enkels in tegen over gestelde richting van elkaar om je heen kunnen knopen!

vervolgens hebben de baasjes dan eindelijk de stop knop op dat onding ontdekt en drukken er dan lekker hard op, zodat er van die heerlijke snijwonden in mijn enkels ontstaan!

bah ik heb er een grondige hekel aan!

ik moet de eerste mens nog tegen komen die dat ding fatsoenlijk kan gebruiken en die niet een angst schuwe hond naar mensen/honden toe heeft.


honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

Een klasgenoot liet zijn hond uit,  en de hond wou niet luisteren naar. 

Hij hield het kastje een beetje los. 

De hond rukt dat uit zijn hand,  en dat kastje kwam tegen die hond aan. 

Hij is bijna een halfjaar. 

Zijn hond rende niet weg. 

Hij is ook niet bang voor vuurwerk. 

Ik neem geen flexi,  want als ik per ongeluk los laat schiet dat kastje naar Minion, en rent hij weg. 

honden page profiel ..

honden foto van .

Mijn grootste irritatie met betrekking tot dit onderwerp is eigenlijk dat velen bij fout of onverantwoord gebruik met de flexi, de schuld bij het product willen leggen. Rolriemen zijn juist ideaal om een hond die niet los kan lopen meer bewegingsvrijheid te bieden. Lekker kunnen snuffelen zonder dat er constant een baasje achter moet lopen, even in een drafje lopen of (zoals reeds gezegd) grasveldjes op kunnen gaan zonder dat baas in poep hoeft te trappen.

Eerlijk is eerlijk, het ding heeft alles wat veilig gebruik mogelijk maakt. Hierbij spreek ik overigens van de lintversies, niet die met koorden. Met behulp van de stopknop hoeft de flexi niets anders te zijn dan een lijntje van één meter met handvat, waar het (in bijvoorbeeld een park) kan dienen als simpele, te verstellen longeerlijn. Persoonlijk loop ik dan ook veel liever langs iemand met een flexi, dan iemand met een 'gewone' lijn van zo'n 5 tot 8 meter. De eerst genoemde kan zijn hond namelijk veel makkelijker even kort houden.

Dat er een soort etiquette bij die dingen meegeleverd zou moeten worden; volledig mee eens. Zelf heb ik zo goed als nooit last gehad van flexi-gebruikers, tot vorig jaar had ik er zelf nog een (die helaas kapot is gegaan na 3 jaar). Maar, ik kan me voorstellen dan ondoordacht gebruik voor onprettige en zelfs gevaarlijke situaties kan zorgen. Dat dat voorkomt is de realiteit, maar daar kan een lijn niets aan doen. De schuld en verantwoordelijkheid ligt in zulke gevallen in de handen van de baasjes. Letterlijk en figuurlijk.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Bailey loopt altijd aan de gewone lijn... in het bos loopt zij echter los en geniet dan volop.

 

Onze Jack (jack russel) loopt in de wijk ook aan een gewone lijn, maar in het bos gaat hij aan de flexi met band... zo heeft hij meer ruimte.

Jack kan absoluut niet los lopen... dan volgt hij zijn jachtinstinct en is hij weg.

 

Wat ik overigens wel eens doe in het bos om Jack toch het gevoel van vrijheid te geven... dan krijgt Bailey ook haar tuig om en dan klik ik de riem van Jack vast aan het tuig van Jack en van Bailey en dan gaan ze samen aan de wandel.

 

Doordat Bailey heel goed luistert ben ik er niet bang voor dat Jack wegloopt... geweldig om te zien.

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe

honden foto van Eef en Tjibbe

"  Ik heb mijn hond inderdaad aan de flex met een half-check. Zo groot is die druk niet als ze staat te snuffelen op een grasveld, ik heb geen hysterische stuiterbal aan de lijn. Bovendien zit die half-check niet strak om haar nek. Ik heb de half-check puur voor de veiligheid en niet om te corrigeren. Toen ik de half-check nog niet had, is ze meerdere keren uit haar halsband ontsnapt om achter een kat aan te gaan. Vandaar dat ik kies voor veiligheid. En nee, als ik in de wijk loop laat ik haar niet vieren. De flex is puur voor de losloopvelden en stroken.  "

 



Ik loop zelf om dezelfde reden regelmatig met een halfcheck. Maar afhankelijk van de afstelling van de band kan deze wel degelijk een correctie geven als de lijn op spanning komt. Een sterkere correctie dan een gewone halsband. En je kan mij niet vertellen dat iedereen die zo'n halsband advies inwint hoe deze moet worden afgesteld. Jij en ik misschien wel, maar Jan met de korte achternaam die het wel makkelijk vind stelt dat ding toch echt makkelijk te strak af. Hang er dan een flexi aan en je bent verkeerd bezig. Goed afgesteld, niks mis mee, maar anders geen flexi eraan. Maar goed. Iedereen moet zelf kiezen wat ze met hun dier doen. Daar heeft niemand wat over te zeggen. Maar ik stoor me er wel degelijk aan als ik zo iemand zie lopen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Gewoon even ter info, ik heb gisteren een nieuwe besteld (de huidige is toch ook al 3 jaar oud gok ik).

Deze keer een met band, neon-geel 

 

Is wel voor een hond van het formaat kalf, maar liever zo dan dat ze 'm de eerste keer dat ze een ree ruikt al in stukken trekt 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Gewoon even ter info, ik heb gisteren een nieuwe besteld (de huidige is toch ook al 3 jaar oud gok ik).
Deze keer een met band, neon-geel 

 
Is wel voor een hond van het formaat kalf, maar liever zo dan dat ze 'm de eerste keer dat ze een ree ruikt al in stukken trekt  "

 Ja dit is een hele goeie! Deze gebruik ik ook altijd, maar dan de 10 meter lijn. Onverwoestbaar!

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Uit eindelijk vind ik ze maar gevaarlijk. Er loopt hier een cane corso aan de flexi niet erg leuk naar andere honden. De cane corso zag een hondje ging helemaal uit zijn plaat de flexi begaf het en het hondje heeft het moeten bekopen met zijn leven.

 

Nog zoiets mijn zusje (17) wilde graag lopen met Evie had haar duidelijke instructies gegeven omtrent andere honden. Kwam er ook een idioot met een flexi aanlopen die Evie wel erg interessant vonden. Mijn zusje nam Evie in bescherming en ging voor haar staan. (Het was zomer) hondje liep om haar heen waardoor ze vast zat en die man begint als een gek aan die Flexi te trekken waardoor hij mijn zusje helemaal open had getrokken met dat rot ding zaten hele sneden in haar been en die man had niet eens zijn excuus aangeboden.

 

K ontwijk standaard mensen met een flexi in de hand. Ik steek liever over dan dat ik nog zo'n onverantwoordelijk geval tegen kom.

honden page profiel Vera met Abby & Cantor !Vera met Abby & Cantor !

honden foto van Vera met Abby & Cantor !

Zit er eigenlijk een gebruiksaanwijzing bij??

honden page profiel Bennie & Diva / SultanBennie & Diva / Sultan

honden foto van Bennie & Diva / Sultan

Uhm diva wikkeld flexi lijnen om lantaarn paaltjes /bomen / voorbijgangers,daarom gebruik ik nu een stevig touwlijn voor meer controle.

de paarse band heb ik erbij , vond het een mooie combi

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Uhm diva wikkeld flexi lijnen om lantaarn paaltjes /bomen / voorbijgangers,daarom gebruik ik nu een stevig touwlijn voor meer controle.


de paarse band heb ik erbij , vond het een mooie combi "

 Ozzie heb ik hiervoor het commando omlangs geleerd. Hij loopt dan terug om de paal of boom om de lijn te ontwarren. Altijd een handig commando...Dit leer je hem gewoon simpel door te blijven staan, vaak het woord omlangs te zeggen, en wanneer hij omlangs loopt heel blij reageren. Na twee keer snapt de hond dit dan wel.

 

Daarom heb ik nooit zoveel problemen met een flexi. 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Zit er eigenlijk een gebruiksaanwijzing bij?? "

 Een hele korte.

 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

In dit dorp hier in Groningen heb ik overlast van mensen de binnen de bebouwde kom hun hond los laten lopen, zonder flexi of lijn. Volgens hun ben ik het probleem omdat ik mijn hond vast heb. Ik heb bijne zelf de neiging om een staffort aan te schaffen zo...Okee dan laat ik hem wel even los...Zo ben ik dan weer niet nog....Ik heb een lieve hond en die is van dit soort gestoorden de dupe vanwege hun gestoorde honden. Ik wil geen getraumatiseerde hond door hun. Daarom verwijt ik mensen niet dat ze een flexi gebruiken..

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Jet loopt wel aan een flexi. 8 meter, koortlijn. Een bandlijn staat voor Jet te veel spanning op.

 

Hij gaat gewoon op kort in alle situaties waarbij dat het nodig is. Dus langs de weg, bij tegenliggers, bij oversteken enz. Alleen op plekken waar het veilig kan mag ze de hele lijn gebruiken. 

 

Nee, ik vind het geen ondingen, mits ze op de juiste manier worden gebruikt door de baas. 

 

 

honden page profiel Bennie & Diva / SultanBennie & Diva / Sultan

honden foto van Bennie & Diva / Sultan

" In dit dorp hier in Groningen heb ik overlast van mensen de binnen de bebouwde kom hun hond los laten lopen, zonder flexi of lijn. Volgens hun ben ik het probleem omdat ik mijn hond vast heb. Ik heb bijne zelf de neiging om een staffort aan te schaffen zo...Okee dan laat ik hem wel even los...Zo ben ik dan weer niet nog....Ik heb een lieve hond en die is van dit soort gestoorden de dupe vanwege hun gestoorde honden. Ik wil geen getraumatiseerde hond door hun. Daarom verwijt ik mensen niet dat ze een flexi gebruiken.. "

 Die knuppels ken ik ook , ik ga regelmatig bos in en daar is een klein gedeelte losloop gebied, maar duidelijk staat er een bordje honden alleen los als ze onder  appèl staan. 

Rent daar een gemuilkorfde jackrussel terror los aggresief tegen elke hond, denk bij mezelf dan wil je als eigenaar er ook graag van af.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Ik gebruik af en toe ook de flexilijn, vooral als ik in de wijk ga wandelen. Voordelen vind ik dat als er weinig veilige losloopmogelijkheid is dat je je hond toch wat meer ruimte kan geven (heb er één van 8 meter).
Nadelen vind ik dat als je een keer in moet grijpen dat je je handen brandt aan het touwtje.
Ook dat als je hond rent en de lijn houdt op ze een flinke klap op de nek krijgen.
Daarom vind ik het wel een voorwaarde om a. een tuig te gebruiken als je met de flex loopt en b. een hond te hebben die goed onder commando staat.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Haha ja dat aan de verkeerde kant van de lantarenpaal lopen... dat deed gijs eerst ook

als ik nu gewoon blijf staan waar ik stond dan gaat hij weer achteruit. Ach en anders stap ik ook even om de boom heen, big deal ;) 

 

Hij weet ook precies waar het einde van de lijn is, dus als hij naar de volgende boom huppelt weet hij wanneer hij moet stoppen

als hij een vogel ziet is het een ander verhaal, een van de redenen waarom hij dus een tuig aan heeft ja

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow had ook vaak de neiging om aan de andere kant van boom/lantaarnpaal te lopen dan ik deed. Bij haar werkt, na veel oefenen en een beetje helpen, voortijdig "andere kant" zeggen. Meestal ziet ze het zelf, maar soms moet ik weer even "andere kant" zeggen. 

Als ik het even niet zie en ze loopt te ver door aan de andere kant van boom/lantaarnpaal, dan weet ze niet wat ze moet doen. "Terug" snapt ze niet en "hier" snapt ze wel, maar dat doet ze dan óók weer aan de verkeerde kant, dus dan zit ze er nog verder omheen gedraaid 

 

Ze weet ook prima tot hoever ze kan lopen/rennen. Soms heeft ze zo'n leip moment en dan moet ze even heen en weer crossen, ze keert altijd op tijd om.

 

De enige keren dat ze nog wel eens te ver door rent is wanneer ze in blinde paniek schiet. Gelukkig zie ik die momenten vaak aankomen (en heeft ze ze niet meer héél vaak).

 

Ben benieuwd hoe het lopen met de platte Flexi gaat, aangezien ik er nu een met koord heb.

 

pagina 4 van 6 12 3 45 6
Volgende forumvraag: wat is wijsheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^