loslaten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel titococcatitococca

ik heb een stafford en kzou hem graag een keer los laten int het bos maar ik ben bang dat hij gaat lopen heeft er iemand een idee hoe ik zeker kan weten dat hij dat niet gaat doen? ik heb ook een mechelaar en die loopt al 6 maande los naast mij en die gaat nooit lopen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Probeer het uit met een lange lijn van een ... aantal meter. Dan kun je zien wat je hond doet met die vrijheid. Mocht hij het niet aankunnen al die vrijheid dan of niet meer loslaten of de losloopmomenten niet te lang laten duren.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Als je bang bent dat hij gaat lopen zou ik het dus niet doen.
Leer hem eerst eens commando 'hier' op een terrein waar hij niet weg kan.

Gewoon veel oefenen en als je denkt dat ie dan wel luistert kan je hem loslaten.

honden page profiel titococcatitococca

ja het commando kom hier kan hij al niet in de tuin en aan de lange leiband dan pakt hij alle 10 meter en trekt hij nog en dan is er ook geen aandacht meer. dus dan beter niet proberen

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Neen dat zou ik niet doen

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Tja, dat wordt dan eerst thuis oefenen met de lange lijn. Hond laten lopen, 1 x roepen en de lange lijn in één vloeiende beweging binnenhalen tot dat de hond met zijn neus tegen je benen staat. Een beloning geven en de hond weer laten gaan. Belangrijkste hierbij is dat je maar 1 x een commando geeft en niet gaat wachten op een reactie van de hond. Dus 1 x hier en binnenhalen en daarna gelijk de beloning. Als de hond dit aan de lijn goed doet dan los in de tuin oefenen. Zodra dit allemaal goed gaat uitbouwen naar andere plekken, dan eerst weer aan de lange lijn. De hond moet eerst op meerdere verschillende plekken aan de lange lijn direct na het commando komen alvorens je de hond los kan laten lopen. 

honden page profiel titococcatitococca

ok bedankt

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Een hond die losloopt in het bos zal echt wel een keer achter een geurtje aangaan. Is dat een probleem? Nee.. Alstie maar terug komt.

 

Mijn hond mag zich lekker vrij bewegen hoor. Rent ook wel eens een stuk vooruit of stuk terug. En luistert hij altijd als ik hier zeg? Nee hoor, niet erg kwestie van leren. Een kind luistert ook niet meteen perfect.

 

Wat hij wel goed doet is mij in de gaten houden, als hij mij niet meer ziet komt hij snel. Ik moet altijd in zicht zijn. Ik weet, en vertrouw er ook op dat die altijd in mijn buurt blijft. Ik heb hem dan ook geleerd op mij te letten, en niet andersom, al helemaal niet door 100 x hier te roepen. Als je je hond dat aanleert, dan weet die feiloos dat jij hem wel in de gaten houdt ipv andersom.

 

Als hij niet komt, loop vooral door! Ga niet na hem toelopen, hij moet naar jou komen. Meeste honden zullen dit ook doen.

 

En loslaten is eng. Vond ik ook, maar met de tijd bouw je samen vertrouwen op. Ik weet nog de eerste keer (begin bleef ie heel dichtbij) dat hij wegging, schrok me kapot. Hij was het spoor een stuk terug waar we gelopen hadden. En kwam ook meteen weer terug gerend. Dit heeft hij een lange periode gedaan, los is eerst spoor terugrennen. Ik moest dus goed opletten hoever ik van de straat af was. Heb hier voor de rest geen aandacht aan gegeven. Hij kwam toch weer meteen teruggerend. Met het resultaat dat dit vanzelf verdwenen is, doet dit nu nog voor max paar meter. (Al gaat hij wel pas los als we stuk verder in het gebied zijn)

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

" Tja, dat wordt dan eerst thuis oefenen met de lange lijn. Hond laten lopen, 1 x roepen en de lange lijn in één vloeiende beweging binnenhalen tot dat de hond met zijn neus tegen je benen staat. Een beloning geven en de hond weer laten gaan. Belangrijkste hierbij is dat je maar 1 x een commando geeft en niet gaat wachten op een reactie van de hond. Dus 1 x hier en binnenhalen en daarna gelijk de beloning. Als de hond dit aan de lijn goed doet dan los in de tuin oefenen. Zodra dit allemaal goed gaat uitbouwen naar andere plekken, dan eerst weer aan de lange lijn. De hond moet eerst op meerdere verschillende plekken aan de lange lijn direct na het commando komen alvorens je de hond los kan laten lopen.  "

 

Toch is deze manier van trainen niet vlekkeloos.

mijn honden kunnen op alle soorten plekken vlekkeloos hier komen aan welke lange lijn dan ook. Maar zodra er geen touwtje meer aanhangt is het lang leven de lol en zitten er grote bananen in de oren helaas. Soms moet je gewoon beseffen dat ze voor hun eigen veiligheid en die van anderen niet los kunnen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Hier net als bij Remie, Mellow luistert best goed, komt 9 van de 10 keer netjes naar me toe als ik haar roep. Maar zou ze los zijn, dan is het luisteren ook over, dan wil ze alleen maar dat ene vage geurspoor volgen, op zoek naar de bron van dat heerlijke geurtje.

 

Zolang je hond niet volledig luistert zou ik hem niet los laten.

 

En -met het risico dat ik nu iets heel onaardigs zeg- als ik heel eerlijk ben kom ik sommige rassen ook liever niet onaangelijnd tegen. Puur omdat ik weet hoe mijn hond in paniek kan raken, dan gaat gillen en daarmee iets triggert bij sommige honden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de lange lijn voorlopig dan aangelijnd houden, en laat de lange lijn dan maar eens los op de grond hangen, en steeds korter de lijn , zodat je hond weet dat tie vast zit, op een gegeven moment lijnen van een meter nemen en die aan de hond vastmaken, op een gegeven moment zal je toch vertrouwen moeten hebben in je hond, dat lukt niet een twee drie, maar met oefenen kan je zien of je hond wel degelijk terug komt, succes.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Zolang je hond niet volledig luistert zou ik hem niet los laten. "

 

superantwoord! maar dat betekent dat >90% van de honden niet los kan 

 

loslopen wordt ook wel erg overschat, vind ik. alsof dat het belangrijkste is voor een gelukkige hond. 

 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Eens met Joop..., loslopen is echt geen must.., zolang er uitdaging en beweging genoeg gegeven wordt is het voor veel honden veel veiliger en zelfs prettiger om gewoon aan een (lange) lijn uit gelaten te worden.

 

Hoeveel onzekere projectielen ik niet tegen kom die blaffend op ons afstuiven "want het is zo lekker als ze los kunnen" ..., behalve dat die honden helemaal niet om kunnen gaan met die vrijheid en daardoor anderen lastig vallen.

 

Dus zolang je hond niet luistert, niet loslaten..., helemaal gezien het ras, wat voor veel andere hondeneigenaren toch een ras is wat ze liever niet los tegenkomen zolang het niet voorbeeldig luistert.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier ook 1 die dat niet kan. Of moet ik zeggen 2 (baas en hond) die dat niet kunnen?! Die staat binnen no time 2 voetbalvelden verder zijn eigen plan te trekken.....en daar kan ik zelf helemaal niet mee omgaan...wat als dit? Wat als dat? Brrrr nee ad lange lijn dan maar. Los kan alleen maar door hem binnen een straal van 8-10meter te houden( lengte van de korte lange lijn). En als de geurtjes daar niet interessant genoeg zijn of van elders lokken, moet je het ook niet te lang laten duren want dan begint hij plannetjes te broeden.

 

We hebben ons door de jaren heen suf geoefend en ad 20 meter lijn en af en toe op afgesloten terrein gaat het goed (maar ook niet perfect hoor).....Meneer is 4 jaar en ondanks dat we het dagelijks ad 20 meter lijn nog oefenen, vind ik het goed zo. We lopen toch maar een enkele keer door het losloopgebied/bos als het weer niet te pruimen is.

 

En over het vosrijkgebied waar in we wonen maar te zwijgen, daar heeft zelfs mijn jongste die prima loslopen kan de oorlog aan verklaard sinds ze onze achtertuin als meetingpoint gebruiken voor hun lokroep en en al het andere.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

" Eens met Joop..., loslopen is echt geen must.., zolang er uitdaging en beweging genoeg gegeven wordt is het voor veel honden veel veiliger en zelfs prettiger om gewoon aan een (lange) lijn uit gelaten te worden.
 
Hoeveel onzekere projectielen ik niet tegen kom die blaffend op ons afstuiven "want het is zo lekker als ze los kunnen" ..., behalve dat die honden helemaal niet om kunnen gaan met die vrijheid en daardoor anderen lastig vallen.
 
Dus zolang je hond niet luistert, niet loslaten..., helemaal gezien het ras, wat voor veel andere hondeneigenaren toch een ras is wat ze liever niet los tegenkomen zolang het niet voorbeeldig luistert. "

 

Mijn hond is ook onzeker, en op grote honden wilt hij ook wel eens blaffend af... Maar hij geniet juist van het loslopen. Zou ik hem daarom niet meer los moeten laten?

 

Hier in het losloopgebied lopen genoeg honden die niet 100% luisteren. Want dat is een kwestie van trainen, oefenen, leeftijd..

Maar dat oefenen moet je wel ergens doen, toch?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

"  
Mijn hond is ook onzeker, en op grote honden wilt hij ook wel eens blaffend af... Maar hij geniet juist van het loslopen. Zou ik hem daarom niet meer los moeten laten?
 
Hier in het losloopgebied lopen genoeg honden die niet 100% luisteren. Want dat is een kwestie van trainen, oefenen, leeftijd..
Maar dat oefenen moet je wel ergens doen, toch? "

 

Het risico is dat je mijn blondje tegenkomt die aan de lijn absoluut in de aanval gaat als ze door een blaffende hond benaderd wordt..., en wie is er dan fout/schuldig ?

De mijne omdat ze hapt/bijt/uit d'r panty gaat..., of die van jou omdat die op een totaal verkeerde manier mijn hond benaderd ?

 

Ik begrijp je punt wel hoor..., maar los in een bekende groep laten is heel wat anders als los lopen terwijl je andere honden tegenkomt.

In dat laatste geval mag je hond blij zijn als ik op tijd voor die van mij kan springen en hem brullend weg stuur (wat vaak erg effectief is )..., maar kom niet bij mij klagen als er wel schade is..., losloop plek of niet

 

En aangezien ik van mijn blondje weet dat ze net zo fout op anderen af gaat in haar enthousiasme, blijft ze dus gewoon aan de lijn..., soms de lange, soms de flex en soms gewoon een 2 meter lijn.

(dit naast het feit dat ze zonder hek in no time met de noorderzon vertrokken is..., maar ook op omheinde plekken heeft ze zich maar te gedragen.., en zo niet, zit ze heel snel weer aan de lijn)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

@Ina

 

Als ik de volgende keer daar id buurt ben, wil ik echt met jou en de dames op stap. Heb hier in grote lijnen de mannelijke versies rondlopen hahaha.....op het uitvallen na dat hebben ze beide nog nooit gedaan. En dan zul je zien dat de 'evenbeelden' op wat gerace na, juist naar de ander toetrekken.

 

 

honden page profiel HistoryHistory

honden foto van History

Staffords horen niet los te lopen, mits er geen enkele andere dieren in de omgeving te bekennen zijn! Dan nog moet je de focus op iets leggen dat hij graag doet. Genoeg andere dingen die je wel kunt doen met een ast waarvoor ze dus ook niet los hoeven!

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

Het nadeel van het bos is dat het niet altijd overzichtelijk is vanwege de begroeiing ed.

En ze hebben veel eerder in de gaten dat er iets naderd (geur/gehoor)

waardoor je vaak al te laat bent.

Even ervan uitgaan dat die van jouw sociaal is betekend nog niet dat het niet behoorlijk fout kan gaan, ze gaan over het algemeen de uitdaging niet uit de weg als de andere hond(en) die van jouw triggert.

(they maybe don't start the fight, but sure end it)

Dus het liefst op overzichtelijke (open) plekken met weinig uitval wegen, en anders lange (flexi-Giant 8 mtr) lijn.

Succes.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" @Ina
 
Als ik de volgende keer daar id buurt ben, wil ik echt met jou en de dames op stap. Heb hier in grote lijnen de mannelijke versies rondlopen hahaha.....op het uitvallen na dat hebben ze beide nog nooit gedaan. En dan zul je zien dat de 'evenbeelden' op wat gerace na, juist naar de ander toetrekken.
 
  "

 

Je bent van harte welkom..., gezellig..., we hebben hier prachtige stukken waar Aysa heel goed los kan en dan is er eigenlijk nooit een probleem.., eerder dat anderen lelijk tegen haar gaan doen omdat ze haar niet bij kunnen houden tijdens een potje racen, maar dan komt ze altijd onze bescherming zoeken en zal nooit terug reageren.

 

Het is puur aan de lijn dat ze bij sommige honden 'fout' reageert, maar ondertussen hebben de meeste hier in de buurt wel door hoe ik denk over los-lopers-die-naar-mijn-idee-beter-niet-los-kunnen-lopen 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

 

8 meter knalgele Flexi Giant. Geweldige aankoop! Blijer mee dan met de 7 meter variant met koord.

 

Belangrijkste is dat ze wél lekker kan rennen, ze kan haar energie lekker kwijt, ze kan eens wat achterblijven of een stuk naar voren lopen, ik hoef niet op haar te wachten (zij soms wel op mij, want verder dan die 8 meter kan ze niet )

Maar het állerbelangrijkste: ze eindigt niet plat op de weg of ergens tussen de kaken van een hond die niet zulke gezellige bedoelingen heeft (en dat is niet eens rasgebonden).

 

superantwoord! maar dat betekent dat >90% van de honden niet los kan 
 
loslopen wordt ook wel erg overschat, vind ik. alsof dat het belangrijkste is voor een gelukkige hond.  "

Helaas geldt dat dus ook voor 90% van de honden die ik tegenkom. Categorie dolle stier zeg maar. Nou, hou die dan maar lekker bij je 

 

En inderdaad, loslopen lijkt wel een absolute must (kan je hond het niet, dan heb je hem niet goed opgevoed en is ie diep ongelukkig).

Leuk als het kán, maar als de losloper andere honden belaagd, reeën opjaagt (wat ik hier dus ook wel eens heb gezien) of gewoon kilometers vooruitloopt terwijl het baasje druk is met Facebooken... dan moet ie dus gewoon niet los.

 

@ TS: stel, je loopt daar met je ietwat Oostindisch dove Stafford (elke hond heeft er wel eens last van, de mijne óók). Hij scharrelt lekker rond (los), blijft eens wat achter, loopt eens wat naar voren. Loopt alvast het bochtje om, waarvan niemand weet wat zich achter het bochtje (dus buiten jouw gezichtsveld) bevindt.

Het kan zijn dat er een wielrenner aan komt zeilen (die hebben helaas nooit een bel...) en hoppa, een aanrijding is zo gebeurd. Fiets beschadigt, fietser gewond, hond gewond. Misschien haalt de hond in paniek zelfs uit.

Wie is er dan fout? Als de fietser had misschien kunnen bellen, maar reageert een hond daarop? En als de fietser gewoon aan zijn kant van het fietspad is gebleven...

 

Of er loopt iemand met een onzekere hond. Baasje tettert je hond weg, jouw hond luistert niet (want hij luistert al niet naar jou, waarom zou ie dan wél naar een vreemde luisteren). De onzekere hond is niet gediend van jouw hond die komt buurten, op wat voor manier dan ook, gaat gillen, hapt wat in de lucht en jouw hond denkt 'ja, maar dát pik ik niet!' en duikt er bovenop. 

 

Misschien een doemscenario, maar het gebeurt helaas wél (in de tweede situatie om het even welk ras; opdringerig en groot is eng).

 

Hoe ga je dat dan oplossen? Je bent nooit snel genoeg als je hond 25 meter of meer voor je loopt. 

 

Als ik met Mellow loop en ik nader een bochtje dan moet ze altijd even bij me blijven en krijgt dan max. 2 meter lijn. Als we het bochtje hebben genomen en ik weer genoeg zicht voor en achter heb, dan mag ze weer de volle Flexi-lengte gebruiken.

 

(Sorry, ik ben de laatste dagen op dreef qua lange teksten geloof ik... )

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Hier eentje die in het bos niet meer losgaat.

(misschien weer als ie bejaard is en niet meer zo vlug is...)

Op strand, in park, hij doet het op een uitzondering keurig (en dan zeg ik ook duizendmaal sorry, ga er direct heen etc.), voldoende op getraind, maar die wildluchtjes in het bos zijn te verleidelijk.

 

Ik wil niet dat wild last heeft van mijn hond, noch andere honden.

 

Gisteren nog, een dame het afgelopen jaar al meerdere maken erop gewezen dat ze haar jonge hond bij zich moet houden omdat de mijne aangelijnd is.

Stond ik weer te brullen, 'hallo mevrouw, haaaalllllooooo, wilt u uw hond terugroepen?'(Santa was nog ziek ook )

Haar antwoord: 'loopt hij weg dan'?

(ik vat hem nu nog niet ), maar die gemakzucht, ze wist niet eens waar haar hond was.

Sommige mensen snappen het gewoon niet.

 

Vorige week werd Santa in het donker belaagd door een blaffende en grommende Weimaraner die de straat overvloog naar hem toe.

Hij aan de lijn en de Weimaraner bovenop hem....

Dat zijn toch geen normale praktijken?

Anoniem (Gast)

Wordt hondenvoer voor mijn reutje 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

"  
Het risico is dat je mijn blondje tegenkomt die aan de lijn absoluut in de aanval gaat als ze door een blaffende hond benaderd wordt..., en wie is er dan fout/schuldig ?
De mijne omdat ze hapt/bijt/uit d'r panty gaat..., of die van jou omdat die op een totaal verkeerde manier mijn hond benaderd ?
 
Ik begrijp je punt wel hoor..., maar los in een bekende groep laten is heel wat anders als los lopen terwijl je andere honden tegenkomt.
In dat laatste geval mag je hond blij zijn als ik op tijd voor die van mij kan springen en hem brullend weg stuur (wat vaak erg effectief is )..., maar kom niet bij mij klagen als er wel schade is..., losloop plek of niet
 
En aangezien ik van mijn blondje weet dat ze net zo fout op anderen af gaat in haar enthousiasme, blijft ze dus gewoon aan de lijn..., soms de lange, soms de flex en soms gewoon een 2 meter lijn.
(dit naast het feit dat ze zonder hek in no time met de noorderzon vertrokken is..., maar ook op omheinde plekken heeft ze zich maar te gedragen.., en zo niet, zit ze heel snel weer aan de lijn) "

 Als er honden aan de lijn lopen hou ik hem bij me op een enkele uitzondering na dat ik telaat ben. Losloopgebied waar ik loop komen mensen om de hond met andere honden te laten spelen of los te laten. Honden die wel aan de lijn lopen zijn meestal vast door jachtinstinct. Wat ik me afvraag is wat mensen daar doen als ze geen ontmoeting met andere honden willen bijna onmogelijk. Toen hummie nog niet goed ging met andere liep ik daar dus nooit. Je hebt ook een stuk aangelijnd wat veel groter is. Ik liep dan in andere gebieden waar ik overzicht had en het heel rustig is. Ik wilde dat risico echt niet nemen. En hi is nog onzeker maar leert voorál door ervaringen. Hond aan de lijn is ongeschreven regel he ik me ook dood aan geërgerd en doe ik nog steeds

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Om op het 'verplichte aanlijn wandelpad' te komen, moet ik het 'we mogen lospad' voor een meter of 50 volgen om vervolgens over de brug naar de overkant te kunnen...., waar vervolgens nog steeds honden los lopen, maar dat terzijde.

 

Het gaat in mijn geval gewoon om een wandeling door de wijk waar op sommige plaatsen de hond los mag en waar ik helemaal geen bezwaar tegen heb..., het probleem zit hem vaak in niet luisterende honden (zoals bij de TS) die andere honden (misschien) lastig vallen wat een situatie is die je op geen enkele locatie wil..., aangelijnd of loslopend.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik houd overigens altijd rekening met het los mogen lopen hoor.., ik wil de pret van de loslopers niet bederven.., en met de meeste honden heeft Aysa ook helemaal geen probleem, los of vast..., maar sommige honden kunnen de vrijheid naar mijn inziens helemaal niet aan, of hebben zoveel stress van het missen van een leidende baas, dat ze uit nood als een idioot om zich heen gaan lopen blaffen en rennen om hun onzekerheid te verbloemen..., en daar heb ik wel problemen mee als ik die tegenkom

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" maar sommige honden kunnen de vrijheid naar mijn inziens helemaal niet aan, of hebben zoveel stress van het missen van een leidende baas, dat ze uit nood als een idioot om zich heen gaan lopen blaffen en rennen om hun onzekerheid te verbloemen..., en daar heb ik wel problemen mee als ik die tegenkom "

 

dit is voor mij heel herkenbaar

 

ik heb een grote hond, de meest stabiele van het Westelijk halfrond. nooit problemen

 

ik heb een kleine hond, herplaatser. altijd problemen. komt met name door het formaat denk ik. maar altijd zijn het de niet fijne, onopgevoede, instabiele, zelf erg onzekere honden (en daar zijn er nogal veel van) die er bovenop willen duiken. alsof ze denken "yessss. ein-de-lijk een hond die ik wel kan hebben"

 

daarom ben ik ook niet zo'n fan van niet-luisterende losse honden. jij hebt geen last van mijn honden, waarom moet ik dan last hebben van de jouwe?

 

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik heb je de afgelopen tijd heel veel 'superantwoorden' willen geven Joop. Maar helaas, kan niet meer 

 

Dan maar zo:

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

hahaha, dank je!

 

ik ga die gele flexi ook maar eens proberen. wie weet schrikt iedereen daar zo van, dat ze niet meer in de buurt durven te komen 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Hier loopt een hond die zichzelf uitlaat in het oorlogsgebied. Man staat ergens aan het begin hond dendert overal heen. Zoveelste keer al. Ging niet zo goed in de roedel reageerde sterk op andere reden en dat met 11 maanden al. Man erop aangesproken oh ja hij rent weg vervolgens deed hij nog geen moeite zijn hond te pakken. Uiteindelijk heb ik de hond bij zijn halsband gepakt en retour baasje gedaan. Als je het mij vraagt typisch een voorbeeld hoe het niet moet. Zeer onverantwoord kan ook niet ingrijpen als het mis gaat want hij staat gewoon aan de andere kant van het gebied. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: petitie tekenen en delen aub
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^