Help! Ik belast mijn pup teveel!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Daisy (Gast)

Hallo allemaal, Wij hebben een super leuke Border Collie pup van +- 20 weken. We zijn erg blij met haar en ondernemen van alles. Maar ik ben bang dat we haar veel te veel belasten. We maken geen lange wandelingen, wel vaak meerdere keren een korte wandeling op een dag. Maar tijdens die wandelingen komt ze altijd met van alles aanzetten wat wij dan weg moeten gooien. En het is er zomaar ingeslopen dat we dat vaak nog doen ook. Als we het niet doen wordt het wandelen ook best lastig want ze blijft net zo lang naast het object liggen totdat we het weggooien. Ook weglopen helpt niet. Ik weet dat het heel slecht is en realiser me nu pas dat we dat veel te veel doen. Ik wist al dat het niet goed was maar het sloop er toch in.   En dan nog binnen. Ze slaapt sowieso heel weinig. Ik moet dan echt verplichte rustmomenten inlassen. Maar als ze wakker is scheurt ze door het hele huis en maakt ze echt sliding stops. En ook dan moeten wij er echt voor waken de spullen die ze komt brengen niet weg te gooien. We doen heel veel hersenwerk om dit te voorkomen zoals een doos met brokjes er in die ze dan moet zoeken, trucjes en andere zoekspelletjes. Maar ik ben zo bang dat ik haar nu al veel te veel belast heb en dat ze last kan krijgen van haar gewrichten! Kan dat zo zijn?Ik hoop dat iemand hier mij tips kan geven of dat iemand nog leuke denkspelletjes voor in huis en onderweg weet. En hoe ik om  moet gaan met de drang om iets te apporteren.. Ballatjes en dergeljke nemen we al niet meer mee, maar ze komt zelf wel met iets anders aanzetten en is dan niet meer bereikbaar voor commando's. Compleet gefixeerd op het spel. Alvast bedankt!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een border, heeft nou eenmaal geen stop knopje. Verplichte bench rust (heb je een bench) of op de gang een rust plekje is echt noodzakelijk. 

 

Als je wandelt, verstandig geen ballen mee te nemen, die slidings is een hele grote en vooral, explosieve belasting voor de gewrichten, banden en pezen, is idd niet goed.

 

Als je wandelt en ze blijft liggen omdat ze wilt dat je iets weggooit, gewoon aanlijnen en meenemen. 

Sowieso optijd aanlijnen, een border blijft echt anders doorgaan.

 

Je doet veel met haar, maar zorg dat je niet te veel doet, door veel doen, prikkel je haar ook weer meer.

 

 

Zorg voor genoeg rust momenten en ook een keer een dag alleen wandelen. Als je haar daar aan went, af en toe een saaie dag, zul je daar later profijt van hebben, stel dat er een keer iets gebeurd waardoor je een dagje minder kan doen. Je weet nooit.

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Idd net wat Suzanne zegt, wat je doet met verplichte benchrust te geven is echt prima. Voor de rest zijn Border Collies, meesters in manipuleren, ken ik alles van met twee Border Collies. Leer het nu al te negeren en je er bewust van te zijn dat ze soms dingen van je gedaan (willen) krijgen. Er bewust van zijn is het belangrijkste :) 

 

Met hersenwerk, moet je ook mee opletten dat je het niet te lang doet. Op een leeftijd van 20 weken kan je het beste 5-10 minuten per keer doen en persoonlijk zou ik dat max 2x per dag doen. Als je haar nu al leert rustig te zijn, dan heb je daar enorm veel profijt van als ze volwassen is :) 

 

Misschien is het ook leuk om een cursus met haar te doen als je dat nog niet had gedaan of doet? 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Relax on a mat

Ik zou ook veel zelfbeheersingsoefeningen doen. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Je hebt al tips gehad, maar ik zou ook consequent niet meer dingen weggooien waar ze mee aan komt zetten. Ook tijdens het wandelen gewoon doorlopen. Ze zal jullie echt niet uit het zicht laten gaan en dan toch nog bij die tak oid blijven staan. Consequentie is denk ik iets wat jullie haar meer moeten gaan bieden, ik heb een beetje het idee dat ze best vaak haar zin krijgt in wat ze graag wil. Dat is maar een gedachte, jullie weten zelf of die gedachte ook klopt ;-). En ik zou ook benchrust instellen, een BC zal niet snel zelf rust nemen. Succes!

Daisy (Gast)

Bedankt voor de tips!


Benchrust heft ze inderdaad al, en dat accepteert ze ook goed. Wat Dobber zegt klopt wel een beetje, ze krijgt nog te vaak haar zin ook al is dat vaak onbewust. Ik vind het heel lastig om een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. We volgen elke week puppycursus. Ik had het daar ook al gevraagd maar ik kreeg niet een super duidelijk andwoord. Wel dat het BC eigen is maar daar word ik niet veel wijzer van.. zal het nog eens vragen daar.

Bedankt ook voor de tip over het hersenwerk. Ik zal me aan die tijden houden! Het is wel lastig hoor. We wonen op een boerderij dus dan loopt ze ook al gauw mee naar de stallen of het land. Ik ga echt mijn best doen meer rust in te lassen en meer consequent te zijn!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Borders zijn niet voor niets de slimste honden, ze kunnen jou als baas heel goed trainen! 

 

Geeft je veel stof tot nadenken. Wel super leuk en een mooie uitdaging!

Volgende forumvraag: zindelijksheidtraining
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^