trucje leren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GreetjeGreetje

honden foto van Greetje

Ik wil mijn hond graag leren dat als we gaan wandelen dat hij zijn eigen riem pakt en naar me toe brengt. Maar hoe doe ik dat eigenlijk?

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik denk dat dat alleen kan als er een beetje apporteren in je hond zit.

 

Onze jongste hond heeft dit duidelijk in z'n bloed zitten; gek op ballen pakken, apporteren en zoeken. Hij doet dit dan ook uit zichzelf. Als hij buiten niet teveel afleiding heeft (geen vriendjes of zo) en ik merk dat hij wel wat uitdaging kan gebruiken, geef ik hem zijn riem in z'n bek. Als hij die dan los laat, loop ik gewoon door en zeg ik: "zoek". Hij zoekt dan automatisch naar hetgeen waar zijn geur aan zit.

Ik kan ook in een groot veld vol met ballen zijn eigen bal gooien, hij pikt dan alleen z'n eigen bal eruit. 

 

Maar onze andere honden hebben dit totaal niet in hun bloed zitten. Die apporteren ook niet. Zodra ze dat moeten doen, kijken ze je aan met een blik "Uhm.. ja? En nu? Haal jij het op?". Ik doe hun er dus ook geen plezier mee. 

 

honden page profiel SamiraSamira

honden foto van Samira

Mijn hond kan dit kunstje, maar we hebben het haar niet geleerd, gewoon gezegd: "Pak vast!" En dan wijzen naar de riem, en dan het commando "In m'n hand!" en dat deed ze netjes.

Nu kunnen we gewoon zeggen: "Wapper, mag ik je riem" en ze geeft hem aan je.

Ik vind het een super handig commando, want ook tijdens het wandelen, als de riem uit je hand glipt en je bijvoorbeeld fietst, pakt ze haar eigen riem en legt hem weer terug in je hand!

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Eerst het commando 'vast' en los leren met een leuk speeltje dat je hond van nature al wil pakken. En dan kan je in principe je hond allerlei andere dingen leren vastpakken ;)

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Ik denk dan het belangrijk is dat je hond eerst leert te apporteren en weet wat vast en los is. Doe dit eerst met een speeltje dat je hond al makkelijk pakt en vast houdt. Wanneer je hond dit kan apporteren en vast kan houden en los kan laten op commando ga je het uitbreiden met andere voorwerpen. Deze voorwerpen zou je dan ook individueel op commando kunnen zetten. Dan kan je ook die riem erbij pakken.

honden page profiel GreetjeGreetje

honden foto van Greetje

Mijn hond kan al apporteren maar als ik zeg pak je riem! Dan kijkt hij me aan van wat bedoel je nou?

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Dat hij het niet snapt als je zegt: pak je riem! is op zich niet zo gek. Hij weet immers niet wat een riem is (kent het woord bij het voorwerp niet)

Probeer eens te spelen met de riem. Zwaai ermee voor zijn gezicht en doe enthousiast (niet met de riem zwiepen, dan mep je hem waarschijnlijk :p ) Als hij erin hapt, zeg je ''pak riem!'' en beloon je hem enthousiast. Blijf dit oefenen tot hij de riem echt vastpakt. Dan oefen je het loslaten. Hou je hand onder de bek en laat hem loslaten. Zo zal hij leren dat de riem losgelaten moet worden in de hand. 

Na een tijdje kun je het op een afstandje proberen. Leg de riem neer en zeg het commando (pak riem). Zo leert hij dat jij hem niet altijd aangeeft. Dit kun je oefenen tot jij uiteindelijk ergens in de keuken staat en hij naar de gang rent om de riem te halen.

Wel in kleine stapjes ;)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^