Inenten pupje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

honden foto van -

Ik weet even niet zo goed waar ik dit moet zetten aangezien de categorieën in 'medisch' niet helemaal passend leken, dus mijn excuus als dit niet juist staat.

 

Ik las net het hele topic over het Nobivac L4 vaccin tegen de ziekte van Weil en over het bepalen van de titer nadat alle puppy entingen zijn gehaald omdat teveel enten schadelijk kan zijn. Erg interessant. Maar nu vroeg ik me dus een en ander af omdat ik qua honden nog echt een leek ben.

 

1) Kun je überhaupt beter kiezen voor de L2 enting omdat de L4 enting veel bijwerkingen geeft, of kun je hem wel gebruiken maar dan tussen de 4-6 maanden pas omdat het anders een te grote aanslag heeft op het immuunsysteem van je pup?

2) Moet je dan als je hond 2 jaar is een titer bepaling laten doen? Of later? En als ik het goed heb begrepen hoef je dit niet elk jaar te doen, maar kan het ook om de paar jaar? En ik las over meerdere soorten, welke is dan het best? En hoeveel kost dat bij jullie?

3) Je moet met 8 weken ontwormen en met 9 weken weer enten, maar ik las ergens dat er minstens 2 weken tussen ontwormen en enten moet zitten omdat de enting anders minder goed werkt. Klopt dit? Of geldt dit alleen voor bepaalde antiwormmiddelen? Ik denk erover om Milbemax te gebruiken omdat ik las dat dit effectiever is.

 

Zo, super veel vragen, sorry haha. Ik wil graag met wat voorkennis alle dierenartsen in de buurt bombarderen met vragen om hun meningen te peilen en daaruit op te maken of ik ze een geschikte dierenarts vind of dat het alleen maar geldkloppers zijn. Maar dan wil ik me natuurlijk niet zomaar wat wijs laten maken. Ik heb al wel een DA voor mijn konijntjes, tot nu toe tevreden over, maar dat betekent natuurlijk niet dat die ook geschikt is voor hondjes aangezien daar toch een veel grotere markt voor is en meer aandacht aan wordt besteed dan aan konijntjes.

 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou idd titteren en de l2 gebruiken, maar dat laatste is een persoonlijke keuze.

Ontwormen is ook niet gezond en preventief ontwormen is zinloos. Een alternatief is een ontlasting onderzoek door de da te laten doen. Vaak zijn er geen wormen en dan is ontwormen zinloos.

Ook de vlooien pipetten zijn ongezond. Er zit gif in, dat in de bloedbaan van je hond komt. Een alternatief is bijvoorbeeld CDvet vlo en teek exit. Dat is gemaakt van natuurlijke oliën, zonder landbouw gif.
Een bij komend voordeel: het is een stuk goedkoper in gebruik ;-)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Hoe vaak je moet titteren hangt van de uitslag af. Soms hoef je voor jaren niet meer.
De kosten hangen van je da af. Sommigen testen zelf en anderen sturen het op naar het lab.

Het advies om ontworming en enting niet tegelijk te doen, is om overbelasting van het lijfje te voorkomen.

honden page profiel --

honden foto van -

Nav de reacties die ik gelezen heb over de L4 gaat mijn voorkeur idd ook uit naar de L2. Vraag is natuurlijk of het nog wel beschikbaar is, want ik las wel dat het niet meer gemaakt gaat worden?

 

Preventief ontwormen ga ik wel doen, maar dit komt doordat ik ook konijntjes heb die niet preventief ontwormd worden maar die wel eenmaal door niet goed gewassen groenten (stom!) wormpjes hadden gekregen. Nou dat heb ik geweten, mijn konijnen zijn echte draken met pillen, niet te foppen met een rozijntje oid en ze hebben 3 kuren moeten hebben om er vanaf te komen. Dus daarom zorg ik er liever wel voor dat er sowieso geen wormen in huis komen, ook al krijgt een hond niet dezelfde wormen volgens mij. Maar zou het zeker niet vaker dan eens per halfjaar doen.

 

Das een goeie tip! Ik gebruik nu Biodrops voor de nijntjes, ook een stuk minder schadelijk dan 'gewone' anti vlooien middelen, maar het werkt wel maar 5 weken. Dus ik ga eens kijken naar jouw opties, dank!

 

Ohja dat was het inderdaad, maar is een week ertussen dan wel voldoende? Of kan ik dat beter anders aanpakken?

 

Bedankt voor je hulp!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heb je je pupje al ?

 

je fokker of eigenaar van de pups zal je daarin zeker een advies geven hoe de pupentingen verlopen.

 

wanneer je pup alle entingen heeft doorlopen, dan kan je daarna titeren, de entingen na de pupentingen, zijn als je van nobivac geeft drie jaar geldig, hondenziekte leverziekte en parvo, rabiës ook drie jaar.

 

de andere entingen zijn jaarlijks, en dat is een eigen keuze die je maakt daarover.

 

de pupentingen zou ik zeker geven, maar je fokker zal daar zeker en je dierenarts advies in kunnen geven.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat ik zelf gedaan heb bij mijn Bams.... vanaf acht weken testen op wormen, nimmer een wormenkuur gehad en nodig gehad.

 

testen heb ik gedaan bij  www.wormbestrijding.nl  Het woud.

 

als je daar even kijkt krijg je informatie waar je wat aan hebt, en kan je een keuze maken .

 

Bamse is ruim volwassen, en heeft nog nimmer een wormenkuur nodig gehad, wel altijd getest.. en al vanaf 8 weken.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Entingen zijn volgens de fabrikant 1 of 3 jaar geldig. In werkelijkheid kan dit levenslang zijn waardoor er over enting ontstaat bij het schema van de fabrikant. Titteren maakt dit zichtbaar, al houdt titteren geen rekening met de geheugencellen. Geheugencellen kunnen ze namelijk (nog) niet testen.

Met ontwormen help je de darmen van slag. Juist hierdoor word de hond vatbaarder voor wormen.
Als je zon pil geeft, werkt het 24 tot 48 uur. Daarna niet meer. Na 24 of 48 uur zou er dus alsnog een besmetting plaats kunnen vinden. Daarom is preventief ontwormen zinloos, ook mbt je nijnen.
Ontwormen is alleen zinvol als er onder de microscoop (te veel) levende wormen aangetroffen worden in de ontlasting.

Wormen kun je wel voor een groot deel proberen te voorkomen. Wanneer je namelijk goede rauwe voeding geeft, worden de darmen een stuk minder aantrekkelijke plaats om te huisvesten voor de wormen. In de groente mixen die je dan geeft, kun je af en toe rauwe bio pompoen pitten verwerken, wat ook tegen wormen zou werken.
Uiteraard is dit ook zo met konijnen, alleen is bij konijnen natuurlijk geen vlees maaltijd van toepassing, maar de hoofd maaltijd weide gras (zitten plantjes doorheen en je kunt merken afwisselen), (bio) groente, takjes, kruiden en af en toe een beetje brokjes. Uiteraard moet alles in de juiste verhoudingen gevoerd worden.
Uiteraard ook geen giftige producten.

Ik heb een hond, poezen en konijnen. Ze leven naast elkaar en dit heeft nog nooit wormen opgeleverd. Ik ontworm dus niet, maar geef ze wel soort gerichte voeding ;-)

Als je meer info wilt over voeding, kan ik je die zeker ook geven :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Nee mijn pupje zit nog lekker 5,5 week bij haar mama. Ik zal het er zeker ook met de fokker over hebben, maar ik dacht ik vraag ook wat adviezen en ervaringen van hier zodat ik die info mee kan nemen.

 

De pupentingen ga ik zeker geven, ik twijfel dus alleen even over de Weil in de zin van welke van de 2. En ik ben me ook een beetje aan het oriënteren op hoe ik het zo weinig stressvol mogelijk kan maken, aangezien een bezoekje naar de DA altijd wel stress met zich meebrengt en dit er weer voor kan zorgen dat de enting harder aankomt toch? En hebben jullie ervaring met het alles apart laten enten ipv alles tezamen? Omdat dit toch een wat mindere belasting heeft op de gezondheid. Of anders pas Weil later omdat het toch een enting is met best veel impact? 

En hoe zit het met de entingen voor HCC en Parainfluenza, ik las namelijk bij 1 kliniek dat ze die niet gaven. Zijn deze entingen noodzakelijk/ risicovol?

 

Wat betreft het ontwormen, als het zo werkt ga ik zeker eens kijken op de site die jij aangeeft Willemijn! Ik ga in ieder geval KVV voeren, in eerste instantie Duck en Farmfood want dat geeft de fokker en later ga ik nog bekijken of ik daar zelf tevreden over ben. Maar ik wist niet dat bij versvoer minder kans is op wormen. Weer wat geleerd :)

Ik ben zeker benieuwd naar meer info over voeren! Kom maar op haha. Wat doe jij zoal in zo'n groentenmix en hoe vaak geef je dat? Ik zit er ook aan te denken om eens in de week een BARF product te geven, dus een lekkere kluif met vlees eraan alleen ik weet eigenlijk niet of dit wel samen kan met KVV?

De konijntjes krijgen altijd onbeperkt hooi bij de boer vandaan en in de lente en zomer pluk ik gras voor ze ook bij de boer vandaan, ze krijgen geregeld wilgentakjes of takjes van bijvoorbeeld fruitbomen (altijd uit oma's eigen tuin zodat ik zeker weet dat er geen gif op zit), elke dag een mix van gedroogde kruiden die ik per dag anders samenstel en inderdaad ook gevarieerd groente (alleen heb ik 1 eigenwijze knuppel die super kieskeurig is en waardoor mijn hele idee van hoofdzakelijk groenten en kruiden voeren niet door ging omdat hij met alles wat hij niet lustte niet aan de benodigde voedingsstoffen zou komen), af en toe een stukje fruit en ze krijgen 60g Science Selective per konijn per dag (10g per kg lichaamsgewicht). Alleen ik had een potje verse kruiden bij de super vandaan en die zonder na te denken in de ren gezet, later zei de dierenarts dat dat vaak een bron van wormpjes is zeker als je het niet wast. Was echt boos op mezelf dat ik daar niet aan gedacht had. 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Nee mijn pupje zit nog lekker 5,5 week bij haar mama. Ik zal het er zeker ook met de fokker over hebben, maar ik dacht ik vraag ook wat adviezen en ervaringen van hier zodat ik die info mee kan nemen.
 
De pupentingen ga ik zeker geven, ik twijfel dus alleen even over de Weil in de zin van welke van de 2. En ik ben me ook een beetje aan het oriënteren op hoe ik het zo weinig stressvol mogelijk kan maken, aangezien een bezoekje naar de DA altijd wel stress met zich meebrengt en dit er weer voor kan zorgen dat de enting harder aankomt toch? En hebben jullie ervaring met het alles apart laten enten ipv alles tezamen? Omdat dit toch een wat mindere belasting heeft op de gezondheid. Of anders pas Weil later omdat het toch een enting is met best veel impact? 
En hoe zit het met de entingen voor HCC en Parainfluenza, ik las namelijk bij 1 kliniek dat ze die niet gaven. Zijn deze entingen noodzakelijk/ risicovol?
 
Wat betreft het ontwormen, als het zo werkt ga ik zeker eens kijken op de site die jij aangeeft Willemijn! Ik ga in ieder geval KVV voeren, in eerste instantie Duck en Farmfood want dat geeft de fokker en later ga ik nog bekijken of ik daar zelf tevreden over ben. Maar ik wist niet dat bij versvoer minder kans is op wormen. Weer wat geleerd :-)
Ik ben zeker benieuwd naar meer info over voeren! Kom maar op haha. Wat doe jij zoal in zo'n groentenmix en hoe vaak geef je dat? Ik zit er ook aan te denken om eens in de week een BARF product te geven, dus een lekkere kluif met vlees eraan alleen ik weet eigenlijk niet of dit wel samen kan met KVV?
De konijntjes krijgen altijd onbeperkt hooi bij de boer vandaan en in de lente en zomer pluk ik gras voor ze ook bij de boer vandaan, ze krijgen geregeld wilgentakjes of takjes van bijvoorbeeld fruitbomen (altijd uit oma's eigen tuin zodat ik zeker weet dat er geen gif op zit), elke dag een mix van gedroogde kruiden die ik per dag anders samenstel en inderdaad ook gevarieerd groente (alleen heb ik 1 eigenwijze knuppel die super kieskeurig is en waardoor mijn hele idee van hoofdzakelijk groenten en kruiden voeren niet door ging omdat hij met alles wat hij niet lustte niet aan de benodigde voedingsstoffen zou komen), af en toe een stukje fruit en ze krijgen 60g Science Selective per konijn per dag (10g per kg lichaamsgewicht). Alleen ik had een potje verse kruiden bij de super vandaan en die zonder na te denken in de ren gezet, later zei de dierenarts dat dat vaak een bron van wormpjes is zeker als je het niet wast. Was echt boos op mezelf dat ik daar niet aan gedacht had.  "

 

 

Wat word ik hier blij van :) Je bent echt goed bezig

 

Hier wat kvv merken die er zijn:

http://www.voerwijzer.com/kvv-vergelijken

 

Wat ik belangrijk vind:

- Geen chemie

- Geen extra olie/vet

- Geen fruit (kan gisten in de darmen)

- De juiste verhoudingen

- Goede kwaliteit ingrediënten (dit is een lastige kwestie bij kvv omdat het gemalen is)

- Geen granen (ook geen rijst, mais etc).

- Echt bot

 

Ik zelf voer BARF (dat is het zelf samenstellen van de voeding), maar soms is dat voor de kat lastig omdat die kleine porties krijgt. Haar geef ik dus af en toe KVV en ook op vakantie voer ik KVV. Ik kies dan voor Carnivoer, Haaksbarf en Tinlo omdat die 3 merken er voor mij bovenuit springen.

 

Duck en Farmfood bevatten beiden granen, olie en een premix. Farmfood bevat ook geen echt bot, maar een calcium supplement. Zeker bij pups zou ik niet voor een supplement kiezen, maar voor echt bot omdat je bij een supplement een opstapeling van calcium kunt krijgen, wat dus niet goed voor de ontwikkeling is. Dit zouden dus niet mijn merken zijn, maar voor de eerste week zou ik het zeker wel aanhouden omdat de verandering van omgeving al een grote verandering is voor een pup.

 

Het geven van extra bot bij een menu om te knagen kan, maar dan zou ik bijvoorbeeld voor hele kwartels of hele bosduifjes gaan. Een heel dier is namelijk een complete maaltijd, zodat je geen problemen gaat krijgen met het % bot, orgaan en vlees.

Kwartels en bosduifjes zijn ook makkelijker te verteren en te knagen.

 

De verkrijgbaarheid van l2 weet ik niet omdat ik helemaal niet meer ent. Drib heeft al haar puppy en eerste jaars enting gehad en daarna niet meer. Dit omdat ze last had van allergiën. Dit gaat nu erg goed, maar dat wil ik niet om zeep helpen ;) Ik weet dat ik een risico loop omdat ze ook graag in watertjes en prut zit, maar dat risico acht ik kleiner als het risico op een reactie op de enting.

 

 

Wat betreft de konijnen, daar ben je al goed van op de hoogte :)

honden page profiel --

honden foto van -

"  
 
Wat word ik hier blij van :-) Je bent echt goed bezig
 
Hier wat kvv merken die er zijn:
http://www.voerwijzer.com/kvv-vergelijken
 
Wat ik belangrijk vind:
- Geen chemie
- Geen extra olie/vet
- Geen fruit (kan gisten in de darmen)
- De juiste verhoudingen
- Goede kwaliteit ingrediënten (dit is een lastige kwestie bij kvv omdat het gemalen is)
- Geen granen (ook geen rijst, mais etc).
- Echt bot
 
Ik zelf voer BARF (dat is het zelf samenstellen van de voeding), maar soms is dat voor de kat lastig omdat die kleine porties krijgt. Haar geef ik dus af en toe KVV en ook op vakantie voer ik KVV. Ik kies dan voor Carnivoer, Haaksbarf en Tinlo omdat die 3 merken er voor mij bovenuit springen.
 
Duck en Farmfood bevatten beiden granen, olie en een premix. Farmfood bevat ook geen echt bot, maar een calcium supplement. Zeker bij pups zou ik niet voor een supplement kiezen, maar voor echt bot omdat je bij een supplement een opstapeling van calcium kunt krijgen, wat dus niet goed voor de ontwikkeling is. Dit zouden dus niet mijn merken zijn, maar voor de eerste week zou ik het zeker wel aanhouden omdat de verandering van omgeving al een grote verandering is voor een pup.
 
Het geven van extra bot bij een menu om te knagen kan, maar dan zou ik bijvoorbeeld voor hele kwartels of hele bosduifjes gaan. Een heel dier is namelijk een complete maaltijd, zodat je geen problemen gaat krijgen met het % bot, orgaan en vlees.
Kwartels en bosduifjes zijn ook makkelijker te verteren en te knagen.
 
De verkrijgbaarheid van l2 weet ik niet omdat ik helemaal niet meer ent. Drib heeft al haar puppy en eerste jaars enting gehad en daarna niet meer. Dit omdat ze last had van allergiën. Dit gaat nu erg goed, maar dat wil ik niet om zeep helpen ;-) Ik weet dat ik een risico loop omdat ze ook graag in watertjes en prut zit, maar dat risico acht ik kleiner als het risico op een reactie op de enting.
 
 
Wat betreft de konijnen, daar ben je al goed van op de hoogte :-) "

Hihi dankje, ben blij dat te horen  M'n vriend lacht me altijd uit als ik weer eens voer aan het analyseren ben e.d., omdat hij het grappig vindt dat ik er bij mezelf totaal niet op let en bij mijn dieren des te meer, maar ik heb hem net ook alles uitgelegd over het enten en hij vond het echt super dat ik me er zo in verdiep want anders had hij het nooit geweten.

 

Ik snap wat je bedoelt mbt de merken Duck en Farmfood, ik hou het wel nog even zo als ze net bij ons is inderdaad omdat ze anders ook aan nieuw voer moet wennen terwijl alles al nieuw is. Ik had voordat we überhaupt naar een fokker gingen kijken wel eens op voerwijzer gekeken, maar ik moet toegeven dat ik me nog echt moet gaan verdiepen in alle merken en soorten omdat ik niet alles heb onthouden en nog niet goed wist waar ik op moest letten. BARF lijkt me in die zin ook wel fijn dat je zeker weet wat je voert, alleen heb ik er het idee bij dat het veel meer vriezerruimte inneemt? Hoe is dat bij jou? Ik heb zelf niet echt een groot vriesgedeelte, maar moet nog even kijken of er in onze berging een stopcontact is zodat we een vrieskist neer kunnen zetten. Sowieso voor de KVV ook wel handig. Daarnaast heb ik nog geen tuin, we gaan pas over een klein jaartje kijken naar een nieuwe woning met tuin, en ik vind wel dat de hond dan ergens die karkassen kwijt moet kunnen als hij het niet in eenmaal op eet. Dus mijn gedachte zou zijn de tuin, maar ik heb hier alleen een balkon van 10m2 en daar wonen de konijntjes dus dat vind ik ook niet echt een optie. Hoe doe jij dat? Ik ga iig zeker eens naar die kwartels en bosduifjes kijken en naar hoeveel ze dan zou moeten hebben. Is dat ook iets waar je vrijwel meteen mee kunt beginnen of moet ze dan een bepaalde leeftijd hebben?

 

En wat betreft de enting, ik snap dat je dan dat risico niet wil lopen nogmaals te enten terwijl veel entingen toch heel lang werkzaam blijven ;-)

 

Hihi ja maar konijntjes heb ik ook al een stukje langer (vanaf mn 5de en ben nu 20). En ik moet toegeven dat ik de kruiden pas heb ingevoerd bij mijn huidige generatie konijntjes, die ik pas heb genomen toen ik op mezelf ging wonen en ik heb toen ook heel veel onderzoek gedaan van tevoren omdat ik het graag zo goed mogelijk wou doen. Is handig trouwens, want ik heb al allerlei intelligentiespellen voor de nijntjes en die kan de pup dus straks ook mooi gebruiken :)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

bij de dierenarts, ga eens ..zomaar..kennismaken, desnoods alleen wegen, dat vinden ze goed, en je pup maakt kennis met je dierenarts, als er dan een bezoekje nodig is kan dat stresloos gebeuren.

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Voor pups ben ik persoonlijk altijd voor enten van alle cocktails die geadviseerd worden. Het enten van een pup met behulp van een titer bepaling heb ik zelf geen ervaring mee. Wel wil ik aangeven dat de ziekte van Weil volgensmij niet te titteren is. Daarnaast is de ziekte van Weil enting een jaar werkzaam. Sommigen vinden het onzin anderen geven wel de L2 of L4.
Als je puppycursus met de hond wil gaan volgen is enten volgens schema (of afwijkend enten met titerbepaling) verplicht.

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

" Ik zou idd titteren en de l2 gebruiken, maar dat laatste is een persoonlijke keuze.


Ontwormen is ook niet gezond en preventief ontwormen is zinloos. Een alternatief is een ontlasting onderzoek door de da te laten doen. Vaak zijn er geen wormen en dan is ontwormen zinloos.


Ook de vlooien pipetten zijn ongezond. Er zit gif in, dat in de bloedbaan van je hond komt. Een alternatief is bijvoorbeeld CDvet vlo en teek exit. Dat is gemaakt van natuurlijke oliën, zonder landbouw gif.

Een bij komend voordeel: het is een stuk goedkoper in gebruik <img class=" /> "

 



Puppy's worden met wormen geboren waardoor goed ontwormen erg belangrijk is. Genoeg pupjes die schade ondervinden of helaas overlijden omdat zij niet tot slecht zijn ontwormt.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

ik zou bij een pup gewoon het standaard schema aanhouden, dus 6 weken enting bij de fokker, dan 9 weken parvo/weil en 12 weken grote cocktail

 

qua L2 of L4, de bijwerkingen zijn niet zo enorm dramatisch als hier vaak wel wordt voorgesteld, dus relax een beetje 

 

als je geen lepto wil, wil je dus dat de parvo wordt opgelost met water voor injectie, kan, maar vind het zelf wat overdreven, zeker gezien dat het gewoon een nuttige vaccinatie is (een hond met leptospirose is ook niet echt fijn)

 

als je naar het buitenland gaat is ook rabies verplicht (vanaf 12 weken)

 

en bij puppy-cursus vaak ook de kennelhoest

honden page profiel --

honden foto van -

" Voor pups ben ik persoonlijk altijd voor enten van alle cocktails die geadviseerd worden. Het enten van een pup met behulp van een titer bepaling heb ik zelf geen ervaring mee. Wel wil ik aangeven dat de ziekte van Weil volgensmij niet te titteren is. Daarnaast is de ziekte van Weil enting een jaar werkzaam. Sommigen vinden het onzin anderen geven wel de L2 of L4.
Als je puppycursus met de hond wil gaan volgen is enten volgens schema (of afwijkend enten met titerbepaling) verplicht. "

 

Ik wil in het begin nog niet een titerbepaling doen hoor, pas nadat ze alle puppenentingen heeft gehad. Als ze dan bij 2 jaar weer zou moeten voor enting, dan wil ik een titerbepaling laten doen.

De vraag over Hepatitis en Parinfluenza was omdat ik tijdens mijn speurtocht naar artikelen over titeren een kliniek tegenkwam waarbij deze entingen niet in het puppy ent-schema stonden, dus ik vroeg het me af. Wat betreft de puppycursus heb je wel een punt inderdaad, ik denk dat ik dan gewoon alle puppen entingen volgens schema doe en dan dus voor de entingen daarna een titerbepaling laat doen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"  


Puppy's worden met wormen geboren waardoor goed ontwormen erg belangrijk is. Genoeg pupjes die schade ondervinden of helaas overlijden omdat zij niet tot slecht zijn ontwormt. "

 



Ontlasting onderzoek is goed genoeg ;-)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Hihi dankje, ben blij dat te horen  M'n vriend lacht me altijd uit als ik weer eens voer aan het analyseren ben e.d., omdat hij het grappig vindt dat ik er bij mezelf totaal niet op let en bij mijn dieren des te meer, maar ik heb hem net ook alles uitgelegd over het enten en hij vond het echt super dat ik me er zo in verdiep want anders had hij het nooit geweten.

 

Ik snap wat je bedoelt mbt de merken Duck en Farmfood, ik hou het wel nog even zo als ze net bij ons is inderdaad omdat ze anders ook aan nieuw voer moet wennen terwijl alles al nieuw is. Ik had voordat we überhaupt naar een fokker gingen kijken wel eens op voerwijzer gekeken, maar ik moet toegeven dat ik me nog echt moet gaan verdiepen in alle merken en soorten omdat ik niet alles heb onthouden en nog niet goed wist waar ik op moest letten. BARF lijkt me in die zin ook wel fijn dat je zeker weet wat je voert, alleen heb ik er het idee bij dat het veel meer vriezerruimte inneemt? Hoe is dat bij jou? Ik heb zelf niet echt een groot vriesgedeelte, maar moet nog even kijken of er in onze berging een stopcontact is zodat we een vrieskist neer kunnen zetten. Sowieso voor de KVV ook wel handig. Daarnaast heb ik nog geen tuin, we gaan pas over een klein jaartje kijken naar een nieuwe woning met tuin, en ik vind wel dat de hond dan ergens die karkassen kwijt moet kunnen als hij het niet in eenmaal op eet. Dus mijn gedachte zou zijn de tuin, maar ik heb hier alleen een balkon van 10m2 en daar wonen de konijntjes dus dat vind ik ook niet echt een optie. Hoe doe jij dat? Ik ga iig zeker eens naar die kwartels en bosduifjes kijken en naar hoeveel ze dan zou moeten hebben. Is dat ook iets waar je vrijwel meteen mee kunt beginnen of moet ze dan een bepaalde leeftijd hebben?

 

En wat betreft de enting, ik snap dat je dan dat risico niet wil lopen nogmaals te enten terwijl veel entingen toch heel lang werkzaam blijven <img class=" />

 

Hihi ja maar konijntjes heb ik ook al een stukje langer (vanaf mn 5de en ben nu 20). En ik moet toegeven dat ik de kruiden pas heb ingevoerd bij mijn huidige generatie konijntjes, die ik pas heb genomen toen ik op mezelf ging wonen en ik heb toen ook heel veel onderzoek gedaan van tevoren omdat ik het graag zo goed mogelijk wou doen. Is handig trouwens, want ik heb al allerlei intelligentiespellen voor de nijntjes en die kan de pup dus straks ook mooi gebruiken <img class=" /> "

 



Graag gedaan hoor :-)

Als de pup bij jullie gewend is, zou je een kwartel of duifje kunnen verbrijzelen met een hamer. Je kan het ook vast houden als je een schrokkertje hebt.

Als knaaggerei kun je ook snacks maken of kopen die 100% dierlijk zijn en zonder chemie. Denk aan oren, struisvogel pezen etc etc.

Drib krijgt in de tuin te eten op een bureau-stoel-mat. Normaal gebruikt men dat in huis om de vloer te beschermen. Ik gebruik dat omdat het makkelijk te reinigen is met Dettol dat geen chemische resten achter laat. Dat kun je natuurlijk ook in huis gebruiken, maar met slecht weer gebruik ik vaak een oud baddoek dat ik daarna op 60 graden was.

Op voerwijzer vind je ook de richtlijnen voor de hoeveelheid voeding. Dat wisselt namelijk naar mate je pup ouder word, maar je zult het ook aan je pup zien ;-)

Voor wat betreft die da, mijn eerste afspraak met een nieuwe hond is alleen kennis maken en een korte controle. Geduld, blije stem, koekjes en lekker laten snuffelen. Gewoon leuk maken en op zijn/haar eigen tempo laten wennen ;-)
Drib heb ik vanaf pup en zij vind een bezoek aan de da geweldig ;-)

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Wat ben je goed bezig! En overweging voor je op basis van wat ik nu zelf doe. Het ras wat ik heb is nogal gevoelig voor vaccinaties. Ik wil echter wel dat ze voor lepto geënt wordt omdat er bij ons in de weilanden Veel ratten zitten en er laatst ook een hond met weil is geweest bij onze da. ik heb wel besloten om deze enting wat later te geven zodat haar lichaam en beetje kan herstellen.  Haar laatste normale enting heb ik twee weken geleden gegeven. Lepto laat ik begin januari zetten. 

honden page profiel --

honden foto van -

Dankje! Liet de puppencursus dat wel toe of heb je die niet gevolgd? 

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Ik weet even niet zo goed waar ik dit moet zetten aangezien de categorieën in 'medisch' niet helemaal passend leken, dus mijn excuus als dit niet juist staat.
 
Ik las net het hele topic over het Nobivac L4 vaccin tegen de ziekte van Weil en over het bepalen van de titer nadat alle puppy entingen zijn gehaald omdat teveel enten schadelijk kan zijn. Erg interessant. Maar nu vroeg ik me dus een en ander af omdat ik qua honden nog echt een leek ben.
 
1) Kun je überhaupt beter kiezen voor de L2 enting omdat de L4 enting veel bijwerkingen geeft, of kun je hem wel gebruiken maar dan tussen de 4-6 maanden pas omdat het anders een te grote aanslag heeft op het immuunsysteem van je pup?
2) Moet je dan als je hond 2 jaar is een titer bepaling laten doen? Of later? En als ik het goed heb begrepen hoef je dit niet elk jaar te doen, maar kan het ook om de paar jaar? En ik las over meerdere soorten, welke is dan het best? En hoeveel kost dat bij jullie?
3) Je moet met 8 weken ontwormen en met 9 weken weer enten, maar ik las ergens dat er minstens 2 weken tussen ontwormen en enten moet zitten omdat de enting anders minder goed werkt. Klopt dit? Of geldt dit alleen voor bepaalde antiwormmiddelen? Ik denk erover om Milbemax te gebruiken omdat ik las dat dit effectiever is.
 
Zo, super veel vragen, sorry haha. Ik wil graag met wat voorkennis alle dierenartsen in de buurt bombarderen met vragen om hun meningen te peilen en daaruit op te maken of ik ze een geschikte dierenarts vind of dat het alleen maar geldkloppers zijn. Maar dan wil ik me natuurlijk niet zomaar wat wijs laten maken. Ik heb al wel een DA voor mijn konijntjes, tot nu toe tevreden over, maar dat betekent natuurlijk niet dat die ook geschikt is voor hondjes aangezien daar toch een veel grotere markt voor is en meer aandacht aan wordt besteed dan aan konijntjes.
  "

 

Wat leuk dat je je zo verdiept in de gezondheid van je pup.

 

Zowel de L4 als de L2 kennen bijwerkingen en beide vaccinaties bieden geen 100% bescherming. Wat ik vind, is dat de bijwerkingen van de L4 heftiger lijken te zijn. Persoonlijk zou ik elke hond, ongeacht het ras, beschermen tegen extra onnodige belasting van vaccinaties. De L4 vaccinatie op 9 weken geven, vind ik dan ook absurd en onnodig. 

 

Dr. Jean Dodds geeft nog steeds het advies om pups pas vanaf 6 maanden een eerste Lepto vaccinatie te geven, maar enkel in epidemische gebieden. Nederland is dat nochthans niet. Ondanks wat menig dierenarts probeert aan te praten, het is geen core vaccin, evenals dat de HCC en nog een aantal andere vaccinaties dat niet zijn.

Veel gerespecteerde bonafide fokkers met rassen waarbij een gelimiteerd vaccinatiebeleid gewenst is, maken ook in Europa dankbaar gebruik van haar betrouwbare adviezen en liften niet mee op de gevaccineerde honden.

 

Het schema voor mijn pup is dat deze alleen een 3-maanden vaccinatie ontvangt (DHP), waarna 3-4 weken nadien getiterd wordt. Is de vaccinatie aangeslagen aan de hand van de titerbepaling, dan wordt vaak meteen al doorgeschreven naar 3 jaar verder.

Er zijn kynologenclubs die meegaan in een geldige titerbepaling en non core vaccins niet als verplichting stellen. De VacciCheck voldoet prima als titerbepaling. Er zijn dierenartspraktijken die hiermee inmiddels ruim 8 jaar werken.

 

Standaard chemisch ontwormen doe ik niet. Aan de hand van ontlastingonderzoek kun je prima peilen hoe het met mogelijke worminfecties gesteld is. Less is more, je werkt hiermee geen resistentie in de hand en met een soortgerichte voeding verhoog je indirect de weerstand van je dier. Bij een pup vind ik het prettig om tot aan 6 maanden elke maand ontlasting te laten controleren, waarbij bij het eerste ontlastingonderzoek ook Giardia wordt meegepakt en dit zo af en toe nog eens wordt herhaald. Als blijkt dat een worminfectie aanwezig is, dan pas heeft chemisch ontwormen een nut en zou ik ook ontwormen met Milbemax. In die zin 'moet' ik dus niets en heb ik de gezondheid van mijn pup en volwassen dieren beter in de hand door juist bepaalde standaard adviezen (die vrij achterhaald zijn) te laten.

 

Verder is het mogelijk om bijwerkingen van vaccinaties te ontstoren met nosodes. Met name bij het L4 vaccin en Hondenziekte lijkt dat zinvol. Diverse natuurgeneeskundige praktijken kunnen hierin adviseren. Dit wil overigens beslist niet zeggen dat na zo'n ontstoring je dier gevrijwaard is van vaccinatieschade. 

 

Er zijn maar weinig dierenartspraktijken waar ik spontaan een titerbepaling wil laten uitvoeren. Dus blijven er voor mij 3 praktijken over buiten mijn regio, die adequaat en eerlijk advies kunnen uitbrengen naar aanleiding van de titeruitslag, gestaafd door jarenlange ervaring met het nog meer op maat vaccineren.

 

 

 

 

 

 

Volgende forumvraag: nagels knippen van Bobby.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^